Mondotravel
Pješčana plaža Šri Lanke, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Asia

Šri Lanka

3


putovanja

Info

Glavni grad

Colombo i Sri Jayawardenepura Kotte

Valuta

šrilanska rupija

Populacija

19,607,519

Područje

65,610km2

Šri Lanka

Dragulj Indijskog oceana, Šri Lanka je otočna država u južnoj Aziji koja zauzima sam otok Šri Lanku, te nekoliko manjih otočića u Indijskom oceanu. Službeni naziv ove otočne države je Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka.Šri Lanka je malen, ali iznimno šarolik tropski otok. Bogat je impresivnim vodenim slapovima, a najpoznatiji i najveći je Bambarakanda Falls s visinom od 240 metara. Nacionalni park Yala, koji je poznat pod nazivom Ruhunu, ubraja se među glavne atrakcije za sve ljubitelje divlje prirode i životinjskog svijeta u Šri Lanki. Šri Lanka se smatra kolijevkom budizma i svakako treba posjetiti hramove i doživjeti njihove vjerske ceremonije.

P.S. Začin cimet dolazi sa Šri Lanke, a otkrili su ga Egipćani.

Fotografije & video

01


2

Šri Lanka, pješčana plaža

Želiš posjetiti?
Pješčana plaža Šri Lanke, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Šri Lanka, pješčana plaža

buda, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Šri Lanka, Avukana Buda-kip iz 5. stoljeća isklesan iz granitne stijene

Što vidjeti:

Colombo

Glavni i najveći grad Šri Lanke te broji oko 600.000 stanovnika. Colombo je bio središte kolonijalne uprave na otoku kojeg su naseljavali Portugalci (16 st.), Nizozemci (17. st.) i Britanci (19. st.). Poslovno središte širilo se u tri etape: prvo Utvrda, zatim Pettah i na kraju New Bazaar. Grad je prometno i živahno mjesto u kojem se isprepliće moderan život i kolonijalne zgrade i ruševine.

Yala

Yala je osnovan 1938. godine te je najpoznatiji i najrazvijeniji Nacionalni park u kojem se mogu promatrati divlje životinje i ptice. Stada slonova, leopardi, divlje svinje, bivoli, krokodili, medvjedi i druge divlje životinje te više od 130 vrsta ptica. Smješten je na jugoistočnom djelu Šri Lanke, podijeljen je na pet područja no samo je jedan otvoren za javnost.

Sigirya

Tzv. „Tvrđava na nebu“ iz 5. stoljeća, jedinstveno čudo na otoku. Poznata je i kao Lion rock zbog ogromnog lava koji je stajao na ulazu u tvrđavu. Na vrhu ogromne stijene su temelji nekoć velike i raskošne palače Kashyapa, a prije samog kamenog bloka nalaze se ostaci vrta s nekoliko bazena. Utvrda je bila sagrađena na bloku magme jednog erodiranog vulkana koji strši oko 200 metara usred ravnice i pruža izvanredan pogled na okolinu. Tu su u vremenu između 7. i 11. stoljeća nastali zapisi, koji su najstariji svjedoci singaleškog pjesništva. Penjanje i spuštanje strmim stepenicama traje oko 02:30 h.

Kandy

Glavni je grad centralne provincije. Središte umjetnosti i kulture poznatom po plesu i glazbi ali i po plantažama čaja. Kandy je bio posljednja prijestolnica starih singaleških kraljeva te se u njemu nalazi "Hram relikvije zuba" (Sri Dalada Maligawa), koji je jedno od najsvetijih mjesta za budiste Šri Lanke.

Pinnawala

Poznato utočište za slonove osnovano 1975. godine. Utočište danas broji više od 40 slonova koji su stigli iz različitih dijelova Šri Lanke još kao mladunci ili su bili napušteni, bolesni ili ozlijeđeni.

Rijeka Madu

Nalazi se u okrugu Galle te je područje rijeke močvarno i okružemo mangovim šumama. Zajedno s jezerom Randombe čini močvarno područje Madu Ganga te su dio složenog obalnog močvarnog ekosustava. Područje ima visoko ekološko, biološko i estetsko značenje a lokalno stanovništvo poznato je po proizvodnji cimeta i cimetovog ulja.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter