Mondotravel
Gradska vijećnica u Oslu, mjesto gdje se održava izbor Nobelove nagrade, putovanje Skandinavija

Europe

Norveška

10


putovanja

Info

Glavni grad

Oslo

Valuta

norveška kruna

Populacija

5,328,212

Područje

385,207km2

Norveška

Čarobna Norveška se nalazi na sjeveru Europe, jedna je od triju zemalja koju obuhvaća Skandinavski poluotok te jedna od dviju kraljevina koja se na njemu nalazi. Naravno, druge dvije susjedne zemlje su Finska i Švedska.Kraljevina Norveška domovina je kako modernog skijanja, tako i antičkog. Naime, postoje nalazi da su se ljudi na tom području služili nekim oblikom skija i prije 4 tisuće godina! Uz to, Norveška je i ponosna vlasnica nekoliko vulkana, srećom oni se nalaze na nenaseljenim otocima. Iako je zemlja sobova i losova, nacionalni simbol Norveške je – lav. Jedna od 'najsretnijih zemalja na svijetu za život' može se pohvaliti naravno i svojim prirodnim ljepotama te tisućom fjordova koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Od svih zemalja koje su se natjecale na ZOI, upravo je Norveška ta koja broji najviše zlatnih, srebrnih i brončanih medalja.

P.S. Norvežani su ti koji su izmislili ribež za sir, a upravo je jedna od najpopularnijih namirnica u toj zemlji smeđi sir – brunost.

Fotografije & video

01


3

Norveška, Oslo-Gradska vijećnica, mjesto održavanja Nobelove nagrade za mir

Želiš posjetiti?
Gradska vijećnica u Oslu, mjesto gdje se održava izbor Nobelove nagrade, putovanje Skandinavija

Norveška, Oslo-Gradska vijećnica, mjesto održavanja Nobelove nagrade za mir

Norveški fjorovi, ljepota prirode, putovanje avionom, krstarenje

Norveška, Naeroyfjord - fjord u regiji Sogn og Fjordane

Šarmantni Bergen, putovanje Norveški fjordovi, Skandinavija

Norveška - Bergen, drugi po veličini grad u Norveškoj

Što vidjeti:

Bergen

Slovi kao jedan od najljepših Norveških gradova, a zovu ga i „Vrata regije fjordova„. Prekrasno očuvane drvene kuće iz doba Hanse kada je Bergen bio veliko trgovačko središte, utvrdu Bergenhus, pitoresknu luku Bryggen koju krase raznobojne drvene kuće i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. U današnje vrijeme očuvano je oko 62 drvene kuće koje čine karakteristični izgled grada. Ovdje je dolazila sva riba s Lofota, a danas je poznata ribarnica na kojoj ćete imati prilike upoznati bogatstvo ribljih specijaliteta Skandinavije. Svakako preporučamo kušanje svježih škampi ili fantastičnu krem juhu od lososa. Fjojen 320 m nadmorske visine koji se nalazi iznad Bergen odakle se pruža veličanstven panoramski pogled na grad, planine, fjorde i more, a da biste to mogli dozivjeti i pogledati, morate koristiti poznatu gradsku uspinjaču Floibanen.

Oslo

Glavni grad Norveške prava je suprotnost betonskoj džungli. Naime, većinu površine ovog predivnog grada obuhvaća šuma (i to ona u kojoj žive risovi, medvjedi, vukovi, srne i sobovi) te je to i grad koji broji mnogo otočića unutar svojih granica. Upravo je Oslo mjesto u kojemu se svake godine dodijeljuje Nobelova nagrada za mir, a 2019. godine proglašen je i Europskom zelenom prijestolnicom.

Stavanger

Prijestolnica naftne industrije, Najpametniji grad u Norveškoj.
Norveški lučki grad okružen je fjordovima, planinama i kilometrima pješčanih obala, koje jednostavno traže da ih istražite. Sam grad je poznat po svojoj povijesti koju su obilježili Vikinzi, te čudnim drvenim zgradama. A tek priroda...
Riječ je četvrtom norveškom gradu u državi po veličini i administrativnom dijelu provincije Rogaland, jedne od 19 norveških provincija. Smješten je na poluotoku Stavangeru, u regiji zapadne Norveške na obali Sjevernog mora. Kako izgleda život u Stavangeru i istoimenoj općini

p.s. kvadrat stana u ovom gradu po cijeni cca 30.000 kn / 3981.68 €

Stari dio Stavangera očuvan je i čini najslikovitiji dio ovog norveškog grada. Sastoji se od brojnih drvenih kuća sagrađenih krajem 17. i početkom 18. stoljeća, tipičnih za podneblje u kojem se nalaze. Zbog očuvanja i brige o tradicijskoj arhitekturi Stavanger je primio već nekoliko nagrada. U srce starog grada Stavangera smjestile su se i brojne galerije te dućančići, ali i muzeji poput Pomorskog ili onog koji svjedoči o postojanju tvornice u kojoj se nekoć konzervirala riba. tavanger je jedno od najpoznatijih svjetskih mjesta prema količini ulične umjetnosti. Svake se godine održava i festival ulične umjetnosti NUART, a baza za razne aktivnosti, poput planinarenja na Preikestolen. Naime, područje Stavangera i okolnih mjesta turistima je česta baza za istraživanje nekih od najposebnijih prizora norveške prirode poput Lysefjorda, plaže Sola i svjetski poznate litice Preikestolen, poznatije pod nazivom koji se prevodi kao „propovjedaonica“

Nordkapp

Najsjevernija točka Europe

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter