Mondotravel
Armenia -  Zvartnos temple in Yerevan

Asia

Armenija

0


putovanja

Info

Glavni grad

Erevan

Valuta

Armenski dram

Populacija

3,326,448

Područje

29,800km2

Armenija

Armenija se nalazi južno od planinskog područja Kavkaza. Sjeverno i istočno Armenija graniči s Gruzijom i Azerbajdžanom, dok su njezini susjedi na jugoistoku i zapadu Iran, odnosno Turska. Armenija je povijesno, kulturno i vjersko središte smješteno na raskrižju Europe i Azije te je jedno od najstarijih civilizacijskih centara. Centralni dio Armenije zauzima planina Ararat koja je srce nacije još od biblijskih vremena.Malo zemalja ima povijest toliko drevnu, složenu i vezanu uz tragediju kao Armenija. Još manje zemalja ima kulturno bogatstvo proizašlo iz stoljeća utjecaja perzijskog i otomanskog carstva te kasnije Sovjetskog Saveza. Armenija je prva država koja je preuzela kršćanstvo kao službenu državnu vjeru i to 12 godina prije Rima. Danas možete vidjeti mnoštvo prekrasnih manastira razasutih širom zemlje - mnogi od njih su prava povijesna riznica! Krajolik je pomalo surov, ali i lijep. Ovdje se mogu vidjeti neke nevjerojatne kamene formacije, takozvane 'kamene simfonije', duboki kanjoni i kamena sela, a posebnu draž ima jezero Sevan na 1900 metara nadmorske visine, popularno ljetovalište lokalaca. Svakako treba spomenuti i izuzetnu gostoljubivost Armenaca koja u kombinaciji s izvrsnom lokanom gastronomijom i povoljnim cijenama čini boravak u ovoj zemlji još ljepšim.

P.S. Najstarija vinarija na svijetu otkrivena je u spilji u planinama blizu sela Areni gdje su nađene posude za fermentaciju i čuvanje vina, preše za grožđe te razni ostatci proizvodnje vina iz vremena prije otprilike 6100 godina!

Fotografije & video

01


1

Armenia - Zvartnos temple in Yerevan

Želiš posjetiti?
Armenia -  Zvartnos temple in Yerevan

Armenia - Zvartnos temple in Yerevan

Što vidjeti:

Yerevan (Erevan)

Armenska prijestolnica, jedan je od najstarijih gradova na svijetu, izgrađen je 29 godina prije Rima! Grad kojim dominira pogled na snježnu planinu Ararat, ima nevjerojatan broj povijesnih građevina te mnoštvo izvrsnih muzeja. Erevan je još poznat i kao ružičasti grad zbog vulkanskog kamenja ružičastih nijansi kojim je izgrađena većina zgrada što posebno dolazi do izražaja u zoru i suton. Erevan je mali grad, ali je izuzetno metropolitanski nastrojen, prepun je turističkih atrakcija, no i puno više od toga - pun je barova, kafića, trgovina, zelenih površina i sveukupno dobrog raspoloženja.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter