Mondotravel
Bolivija, mondo travel, garantirani polasci

South America

Bolivija

1


putovanja

Info

Glavni grad

Sucre

Valuta

bolivijano

Populacija

11,428,245

Područje

1,098,581km2

Bolivija

Bolivija je država u Južnoj Americi koja se prostire na oko milijun četvornih kilometara. Graniči s Brazilom na sjeveru i istoku, s Paragvajem i Argentinom na jugu te sa Čileom i Peruom na zapadu. Zapadnim dijelom zemlje dominira planinsko područje Anda, dok je istočni dio nizinski i pripada amazonskom slivu pokrivenom kišnim šumama.U zemlji živi oko 9 milijuna stanovnika od čega polovinu čine pripadnici različitih indijanskih plemena – ponajviše Kečui i Aymari.
Zemlja je to bogata prirodnim bogatstvima, ali i jedna od najsiromašnijih nacija na svijetu, u kojoj sedamdeset posto populacije živi s manje od 1 dolara dnevno.
Centar bolivijske vlade nalazi se u La Pazu, dok se, službeno, glavnim gradom smatra Sucre.
Salar de Uyuni pravi je raj na Zemlji i nepresušno nadahnuće brojnih fotografa i umjetnika. Riječ je o najvećem isušenom slanom jezeru na svijetu koje se proteže na više od 10 tisuća četvornih kilometara, na jugozapadu zemlje. Želite li istražiti bolivijsku floru i faunu – uputite se u Nacionalni park Madidi. Obuhvaća oko 19 tisuća četvornih kilometara raznolikog reljefa – od snježnih vrhova Andi do tropskih kišnih šuma na sjeveru zemlje. Ovdje ćete pronaći tisuću različitih ptičjih vrsta, endemske majmune – titi, te brojne ribe koje nastanjuju rijeku Tuichi.


P.S.
- Bolivija nudi niz zanimljivih rukotvorina po povoljnim cijenama. Ovdje možete kupiti odjevne predmete od alpake, proizvode od lišća koke i mnogobrojne rezbarije.
- Imajte na umu da je cjenkanje obvezni dio kupovine, a spuštanje cijene i do 50 posto od početne – sasvim normalna stvar.
- Običaj žvakanja lista koke je potekao upravo iz Bolivije.
- Svake godine održava se festival koji je u skladu sa Inka vjerovanjima, a sve u slavu boginje Pačamame, drevne boginje zemlje. Slavlje se sastoji u tome što se okupe dvije grupe pijanih muškaraca koji se zatim tuku do krvi- krv predstavlja žrtvu Pačamami.
- Šeširi predstavljaju neizostavan dio narodnje nošnje bolivijskih žena. Razlog za to je sljedeći: Kada se u 19. vijeku gradila pruga kroz Boliviju, stigli su šeširi koji su trebali zaštititi njemačke inženjere od jakog sunca. Međutim, šeširi su imali fabričku grešku i bili su premali, ali su zato na ženskim glavama odlično stajali.

Fotografije & video

01


2

Bolivija, dolina mjeseca uz neobične formacije stijena, nastale usljed erozije zemljišta

Želiš posjetiti?
Bolivija, mondo travel, garantirani polasci

Bolivija, dolina mjeseca uz neobične formacije stijena, nastale usljed erozije zemljišta

Bolivija, mondo travel, garantirani polasci

Bolivija- Salar de Uyuni najveća slana pustinja u svijetu

Što vidjeti:

Sucre

Sucre, grad koji se kroz povijest nazivao Charchas (izvorni naziv grada lokalnih indijanaca) La Plata (je dugo bio naziv grada, i tim se nazivom isticala španjolska vlast u gradu) i Chuquisaca (naziv grada u doba borbe za nezavisnost od Španjolske), je službeno glavni grad Bolivije (iako vlada zasjeda u La Pazu) i bolivijskog departmana Chuquisaca. Ime je dobio po Antoniu José de Sucreu 9. prosinca 1824.
Grad se smjestio u južnom, središnjem dijelu zemlje na nadmorskoj visini od oko 2750 metara. Zbog atraktivne arhitekture često ga nazivaju i Parizom Anda. Centar grada, je zbog svoje bogate povijesti i vrijedne kolonijalne arhitekture uvršten - 13. Prosinca 1991. na UNESCO-vu listu mjesta svjetske baštine u Americi.
Grad ima brojne dobro očuvane barokne crkve iz kolonijalne ere (17. vijek), među kojima su najmonumentalnije; Basílica Metropolitana i crkve La Recoleta, San Lazaro, La Merced, San Miguel i Santa Clara.
Jedna od ostalih poznatih atrakcija grada je paleontološki park koji se nalazi na rubu grada iz razdoblja krede. To mjesto se naziva Cal Orko i nalazište je fosilnih ostataka raznih dinosaura. Vide se i otisci titanosaura koji je bio velik 25 metara.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter