Mondotravel
Palacio Bellas Artes, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

North & Central America

Meksiko

4


putovanja

Info

Glavni grad

Ciudad de México

Valuta

meksički peso

Populacija

126,577,691

Područje

1,972,550km2

Meksiko

Meksiko je država u Sjevernoj Americi koja graniči na sjeveru sa Sjedinjenim Američkim Državama, na jugoistoku sa Gvatemalom, Belizeom i Karipskim morem, dok na zapadu ima izlaz na Tihi ocean, a na istoku na Meksički zaljev. Po ustavnom uređenju, Meksiko je federalna republika. S površinom od gotovo dva milijuna kvadratnih kilometara, Meksiko je peta država po veličini u Americi i četrnaesta u svijetu. Po ukupnom broju stanovnika, Meksiko se nalazi na jedanaestom mjestu najnaseljenijih zemalja svijeta, a po broju izvornih govornika španjolskog nalazi se na prvom mjestu.Meksiko je jedna od najtoplijih destinacija tijekom cijele godine. Bogata gradska kultura i fascinantna povijest čine ga izvrsnim mjestom za odmor. Naći ćete izvrsnu hranu, muzeje svjetske klase, zanimljiva arheološka nalazišta, zadivljujuću arhitekturu, sveprisutnu umjetnost, prekrasne zelene prostore i raznoliku kulturnu ponudu. Zemlja u kojoj je živjela i stvarala Frida Kahlo nikako ne može biti nezanimljiva! Meksička kuhinja važan je aspekt kulture, društvene strukture i popularne meksičke tradicije. Najvažniji primjer ove povezanosti je korištenje posebnih jela za posebne prigode i blagdane, osobito u južnim i središnjim regijama zemlje.

P.S. Tradicionalna meksička kuhinja uvrštena je 2010. godine na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

Fotografije & video

01


1

Meksiko, Mexico City-pogled na Palacio de Bellas Artes, najvažniji kulturni centar

Želiš posjetiti?
Palacio Bellas Artes, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Meksiko, Mexico City-pogled na Palacio de Bellas Artes, najvažniji kulturni centar

Što vidjeti:

Mexico City

Mexico City u kojem živi skoro devet milijuna stanovnika je drugi grad na svijetu s najviše muzeja, odmah iza Londona, s približno 200 muzeja i umjetničkih galerija. Grad se može pohvaliti ogromnim kulturnim aktivnostima, uključujući i vrlo posjećeni Nacionalni muzej antropologije, Sveučilišni muzej suvremene umjetnosti i više neobičnih centara kao što su Muzej svjetla, Muzej čokolade i Muzej Tattoo, s izložbama koje odgovaraju svim ukusima. Nikako ne smijemo zaboraviti poznatu 'plavu kuću' slikarice Fride Khalo. U Mexico Cityju se nalazi najveće svetište Latino Amerike - Bazilika Gospe od Guadalupe. Ono što se nikako ne propušta kada ste u Mexico Cityju je odlazak u Teotihuacan koji skriva ostatke hrama La Ciudadela Quetzalcoatl, piramidu Sunca i Mjeseca te Aveniju smrti kojom su Asteci vodili zatvorenike te ih žrtvovali božanstvima.

Cancun

Jedno od omiljenih ljetovališta svjetske elite kilometarskih pješčanih plaža i tirkizno plavog mora smjestio se na poluotoku Yucatan u karipskom dijelu Meksika. Cancun je jedna od najboljih party destinacija, a taj naziv zaslužuje zbog savršenog spleta vrhunskih hotela, plaža i mjesta za noćni provod. U blizini je i arheološko nalazište iz vremena civilizacije Maja - Chichen Itza, uvršten na popis svjetskih čuda.

Isla Mujeres

Isla Mujeres, ili u prijevodu 'Otok žena', se nalazi nasuprot Cancuna. Mali otok koji se da prijeći na biciklu u pola sata vožnje ima jednu od najljepših plaža na svijetu - Playa Norte, barem tako tvrdi TripAdvisor na svojoj godišnjoj listi TOP 25 najboljih plaža na svijetu. Osim bicikala iznajmljuju se i mala golf-vozila kojih ćete vidjeti na stotine, ali Isla Mujeres opet nije napadno bučna, napadno skupa ili bilo što od toga već se može doživjeti autentična, opuštena atmosfera i jednostavno izvorna, prekrasna priroda.

Playa del Carmen i Tulum

Playa del Carmen nalazi se na sat vremena vožnje od cancunskog aerodroma i zapravo je to grad-resort. Prije 40 godina je na tom mjestu postojala samo prekrasna pješčana plaža uz koju su u međuvremenu sagrađeni masovni hoteli, restorani, barovi i klubovi. Svi koji vole zabavu će se savršeno osjećati ovdje. Tulum je pak dosta drugačiji, iako postoji dobra vanpansionska ponuda daleko je od party destinacije. Plaže su doslovno rajske, no najčešće su privatizirane one koje se nalaze u blizini resorta. Kompletna ponuda na javim plažama je daleko jeftinija.

Merida

Merida, poznata još i kao 'Bijeli grad', je najveći grad na Yukatanu, nekadašnji centar kulture Maya. Smatra se jednim od najstarijih neprekidno naseljenih gradova u Americi. Nakon dolaska Španjolaca srušeno je svih pet glavnih piramida Maya, a kamenje je iskorišteno za gradnju katedrale i ostalih građevina. Jedinstvena kultura i tradicija ogledaju se u lokalnom odijevanju, jeziku i kuhinji kao i poštovanju običaja, praznika i slavlja. Ima nečeg elitističkog u Meridi što je potpuno razlikuje od ostatka Mexica, a toga su svjesni svi njezini stanovnici.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter