Mondotravel
New York putovanje, mondo travel, grupni polasci za SAD, Brooklyn putovanje

North & Central America

Sjedinjene Američke Države - SAD

20


putovanja

Info

Glavni grad

Washington, D.C.

Valuta

američki dolar

Populacija

328,239,523

Područje

9,833,520km2

Sjedinjene Američke Države - SAD

Sjedinjene Američke Države, također se često koristi i kratica SAD, se sastoje od 50 saveznih država koje se prostiru od Atlantika na istoku do Tihog oceana na zapadu. Graniče na kopnu s Kanadom na sjeveru i Meksikom na jugu, dijele morsku granicu s Rusijom na zapadu te posjeduju skup teritorija širom svijeta.VREMENSKA RAZLIKA: -6 sati u odnosu na Hrvatsku za Istočnu obalu (New York), -9 sati u odnosu na Hrvatsku za Zapadnu obalu (Los Angeles, San Francisco), -10 sati u odnosu na Hrvatsku za npr. Aljasku, te do -11 sati u odnosu za Hrvatsku za Havaje
NOVAC: dolari (USD), 100 USD = cca 650kn/86.27€, preporuča se unaprijed promijeniti novce
NAPON: 110 V, potreban adapter, moguće ga je besplatno iznajmiti na recepciji hotela
MOBITELI: T-Mobile i VIPNET imaju ugovore s lokalnim operaterima. Za cijene roaming usluga molimo da kontaktirate vašeg mobilnog operatera. Većina hotela i turističkih mjesta imaju WiFi.
CIJEPLJENJE: nije potrebno
VIZA: Potrebna! Napominjemo da se putem web stranice Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država trebate naručiti za termin predavanja aplikacijskih dokumenata za vizu. Informativna cijena vize: 160USD
PIĆE: preporuka je piti flaširanu vodu
TAXA: U Americi sva roba je izražena bez poreza! Znači ako na majici piše 10USD, platit ćete je uvećanu za par dolara. Visina poreza se razlikuje od države do države.
NAPOJNICA: Obavezna! U restoranu ćete dobiti račun na npr. 30USD i dolje će ponuditi 'tip' od cca 15% i staviti iznos ili 'tip' od 18% i staviti koliko je. Napojnice nema u fast food restoranima!
ULAZ U SAD: Po dolasku u zračnu luku, svi putnici moraju proći kontrolu na APS mašinama, ili 'kioscima' i to radi svaki za sebe. Potrebno je skenirati putovnicu, slikati se i dati otisak prsta. Nakon što se to sve napravi, automat će isprintati letak, nalik boarding passu sa ispisom svih podataka. S tim papirom se ide u red gdje ćete doći do policijskog službenika koji će provjeriti putovnicu i ispisani papir, eventualno postaviti poneko pitanje, tipa koliko ostajete, gdje ćete odsjesti, koja je svrha putovanja, koliko novca imate i odobriti ulaz u SAD. U slučaju da na papiru automat ispiše X, to znači da je potrebna dodatna provjera te putnici s X se upućuju u drugi red na vrlo sličan način provjere i ulaska u zemlju. X najčešće dobivaju ako slika ili otisak prsta nisu jasni, sumnjivo ime kao moje (Tanja), mladi…
VAŽNO: U SAD se ne smije unositi svježe voće, povrće, meso. U koferu mogu se ponijeti keksići, krekeri, voda...

P.S. Najposjećeniji gradovi SAD-a su: New York, Los Angeles, Washington, San Francisco, Las Vegas, Chicago, Miami, Philadelphia, San Diego, Boston i Seattle.

Fotografije & video

01


3

New York - panorama

Želiš posjetiti?
New York putovanje, mondo travel, grupni polasci za SAD, Brooklyn putovanje

New York - panorama

Boston, panorama grada, putovanje u SAD, Boston, grupni polasci, daleka putovanja

Boston, panorama grada

Los Angeles putovanje, mondo travel, grupni polasci za SAD, Kalifornija putovanje, mondo travel

Los Angeles - grad ugodne klime, slavnih glumaca, filmske industrije, glamura i luksuza

Što vidjeti:

New York

New York, odnosno Grad koji nikad ne spava se uvijek isplati posjetiti! Zanimljivo je da se u New Yorku priča više od 800 različitih jezika te da je upravo 'New York' najtraženiji pojam na internetu. Registrirano je 7,1 milijardi traženja grada na raznim tražilicama, što ne čudi jer grad godišnje posjeti više od 50 milijuna turista, dok primjerice Hrvatsku godišnje posjeti oko 12 milijuna turista! New York City je podijeljen u pet okruga: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens i Staten Island, a ujedinjeni su u jedan grad 1898. godine.

P.S. Jeste li ste znali da u New Yorku živi više od 26000 ljudi na jednom kilometru kvadratnom? Ili da je otok Manhattan kupljen od američkih domorodaca za 24 dolara?!

Koje to točno znamenitosti ovog prekrasnog grada ne smijete propustiti posjetiti, otkrijte na našem blogu!

Washington, D.C.

Washington, D.C. je glavni grad Sjedinjenih Američkih Država. Dobio je ime po prvom predsjedniku SAD-a, Georgeu Washingtonu, vrhovnom zapovjedniku američke vojske u Američkoj revoluciji. Washington je sjedište Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Organizacije američkih država, kao i mnogih drugih međunarodnih i nacionalnih ustanova. U Americi se grad službeno zove "Washington, D.C.". Kratica D.C. znači "District of Columbia" jer je grad smješten u saveznom distriktu District of Columbia. Osim važne političke funkcije, Washington je i jedno od važnih turističkih odredišta u SAD-u. DC je vrlo međunarodni grad, on je dom za više od 170 veleposlanstava i međunarodnih kulturnih središta. Gradski fakulteti i sveučilišta domaćin su za oko 20 tisuća stranih studenata svake godine, a 15 posto stanovnika govori još jedan jezik osim engleskog kod kuće.

Zasigurno ono što svi žele vidjeti kada dođu u Washington je Bijela kuća, službena rezidencija Predsjednika SAD-a. Prvi predsjednik koji je tu živio je John Adams koji je uselio u Bijelu kuću 1800. godine. Svi američki predsjednici nakon njega stanovali su u kući tijekom trajanja svojeg mandata. Poznati crveni telefon koji je opisan u mnogim filmovima nalazi se zapravo u Ovalnom uredu. Bijela kuća je jedina predsjednička rezidencija u svijetu koja je otvorena za posjetitelje uz posebne najave. U Washingtonu se nalaze brojni nacionalni muzeji koji su poredani po poznatoj aveniji The Mall, te su financirani od države i besplatni za sve posjetitelje. Smithsonian muzeji su vjerojatno najspektakularniji muzeji na svijetu i svakako su must-see atrakcija kada dođete u Washington! Najatraktivniji su Air & Space, American Indian, American History and Culture i American History. Također jedan od glavnih simbola grada je zgrada Kapitola, impresivna zgrada američke vlade. Kongresna knjižnica je najveća knjižnica u SAD-u te sadrži 535 milijuna polica. Samo u čitaonici nalazi se 45 tisuća knjiga! Po mnogima najljepši kvart grada je Georgetown, studentska četvrti prepuna restorana i šarmantnih zgrada iz 18. stoljeća koje su sagradili prvi trgovci duhanom. Posebno je dojmljiva Old Stone House iz 1765. godine.

P.S. Najbolje vrijeme za posjet Washingtonu je za godišnjeg Festivala trešanja u cvatu (Cherry Blossom Festival). Grad je tada prelijep i možete uživati u predivnim nijansama ružičaste boje po svim parkovima kojih je u DC-u zaista mnogo, a iza svakog ugla nešto novo se događa. Ova tradicija potječe iz 1912. kada je Japan darovao SAD-u trešnje u cvatu ili "Sakura", točno 3020 stabala od 12 različitih vrta, kao simbol transformacije i promjene.

Boston - Massachusetts

Boston je glavni i najveći grad države Massachusetts. Osnovali su ga puritanski kolonisti iz Engleske. Možda niti jedan drugi grad u Americi nema toliko povijesti kolonijalnog i revolucionarnog razdoblja rata kao Boston. U gradu su se početkom 1770-ih odvijali događaji koji su doveli do Američkog rata za nezavisnost, Bostonski masakr i Bostonska čajanka, te se zbog toga Boston često naziva "kolijevkom suvremene Amerike". Kao najveći grad pokrajine Nova Engleska, Boston se smatra njenim glavnim gradom, te jednim od najstarijih, najbogatijih i kulturno značajnih gradova u SAD-u.

Po Bostonu je lako kretati se pješice, jer su njegove glavne znamenitosti relativno blizu, a prvi američki sustav podzemne željeznice također dobro funcionira. Sveučilište Harvard osnovano je 1636. godine i to je najstarija ustanova visokog obrazovanja u Sjedinjenim Državama i smatra se jednim od vodećih svjetskih akademskih centara. Kada ste u Bostonu, svakako predlažemo da prođete Freedom Trail ili Trag Slobode koji vas vodi kroz 16 najvažnijih povijesnih lokacija grada i upoznaje sa ulogom koju je Boston odigrao u američkoj slobodi. Lako je slijediti put - red crvene cigle na pločniku i otiske stopala na uličnim križanjima. Staza će vas odvesti do: Stara zakapanja stare žitnice (gdje su pokopani Paul Revere, Samuel Adams i John Hancock), Kraljevska kapela (najstarije groblje u Bostonu s grobnicama guvernera Johna Winthropa i dvoje Mayflower putnika), Stara dvorana za sastanke (gdje su zvonjavom govorenja patriota iznijeli bostonsku čajnu stranku), Stara kuća koja je najstarija javna zgrada u Bostonu i mjesto bostonskog masakra. Staza se nastavlja kroz Boston's North End, pored Kuće Paula Reverea i Stare crkve te završava preko mosta.

P.S. Boston je grad s velikim brojem profesionalnih sportskih timova, među kojima su najznačajniji Boston Celtics (košarka), Boston Red Sox (bejzbol), New England Patriots (američki nogomet), Boston Bruins (hokej na ledu) te New England Revolution (nogomet).

Miami - Florida

Iako je Miami drugi po veličini grad na Floridi, površinom je jedan od najmanjih američkih gradova sa gotovo 2 i pol milijuna stanovnika, zahvaljujući mnoštvu doseljenika iz Kube, Kolumbije, Dominikanske Republike i Portorika. Floridu zbog izrazito ugodne klime nazivamo i 'sunčana država'. Klima je svakako glavni adut ovoga grada, pa su tako zimski mjeseci zbog blizine tropskog pojasa najugodniji dio godine, a prosječna temperatura gotovo nikada nije niža od 17°C. Nakon Los Angelesa i New Yorka, treće je turističko središte u SAD-u. Miami je međunarodni centar trgovine, financija, kulture, sporta, zabave, prijevoza te turizma, koji je glavni izvor prihoda. Većina krstarenja Karibima kreću iz Fort Lauderdalea u blizini Miamija. Ukoliko planirate krstarenje karipskim morima, svakako preporučamo da provedete koji dan u ovom mondenom odredištu, prepunom palmi, karipske glazbe, cocktaila i kabrioleta.

Miami je definitivno jedno od najomiljenijih mjesta svih Amerikanaca te privlači turiste iz cijelog svijeta. Povoljna klima, zlatne pješčane plaže koje krase redovi palma, prekrasni parkovi, izvrstan provod te odličan shopping glavni su aduti ovog grada. Downtown Miami je dio grada s neboderima i poslovnim zgradama, odvojen je od Atlantskog oceana Biscayne Bayom i Miami Beachem. Miami Beach je mješavina četvrti, mnoštva hotela i restorana s velikom shopping ulicom Lincoln Road te dugim protezima mekih pješčanih plaža. Najpopularnija ulica na ovom području je Ocean Drive, dio ceste smješten uz oceanfront i na njoj se nalaze neke od prekrasnih zgrada u Art Deco stilu. Omiljeno mjesto u Miamiju je Bayside Marketplace, velika tržnica na otvorenom s više od 150 specijaliziranih turističkih trgovina, brojnih kafića i restorana te s ogromnim Hard Rock Caffe restoranom. Jedna od najzanimljivijih zgrada je Freedom Tower koji je jedan je od najstarijih nebodera na jugu SAD-a, a dugi niz godina služio je kao sjedište Miami Daily News-a. Također, ako želite osjetiti tipičan kubanski stil života, nikako ne propustite prošetati se ulicama jedne od najpoznatijih četvrti Miamija, Mala Havana. Ovdje se salsa čuje iza svakog ugla, a restorani nude fine kubanske specijalitete!

P.S. Pijesak na plažama Miami Beacha se uvozi! Država Florida nedavno je potrošila 12 milijuna dolara za uvoz pijeska kako bi obnovila prekrasne plaže Miami Beacha koju unište oceanski valovi.

New Orleans - Louisiana

New Orleans je i jedan od najstarijih gradova u SAD-u, a osnovali su ga Francuzi. Smješten je na jugoistoku države Louisiane, uz moćnu rijeku Mississippi. Na ovom području vlada suptropska klima sa vrlo vrućim i vlažnim ljetima te prohladnim i kišovitim zimama. U ljetnim mjesecima moguće su pojave pravih oluja pa je tako i 2005. uragan Katrina opustošio grad i šire područje. Grad je poznat je po francuskoj i kreolskoj arhitekturi, miješanju kultura i višejezičnom nasljeđu. Mnoge ulice i danas nose francuska imena, a ovdje se održava i jedan od najpoznatijih karnevala na svijetu, Mardi Gras koji datira još iz vremena francuskih kolonija. Više od 60 posto stanovništva New Orleansa čine Afroamerikanci, a u vrijeme robovlasništva, ovo je bio jedini grad koji je je dopuštao robovima da se okupljaju i sviraju svoju glazbu.

New Orleans je najposebniji grad SAD-a. Pruža mnogo turističkih atrakcija od kojih je najpoznatija Francuska četvrt sa ludim restoranima, neobičnim trgovinama, skrivenim dvorištima i prekrasnim zgradama u kreolskom stilu s bogato ukrašenim balkonima. Možda najpoznatije mjesto u Francuskoj četvrti je čuvena Bourbon Street. Poznata je po jazz clubovima, barovima i šarmantnim trgovinama antikviteta. Što se tiče kulture, New Orleans je jedan od 'najeuropskijih' gradova u Americi. Kulturne korijene vuče još od ranih španjolskih i francuskih doseljenika (kreola), kao i francuskih azilanata iz Nove Škotske u 18. stoljeću (Kajuni). Srce grada je takozvani Stari trg koji pokriva oko 12 gradskih četvrti. Najljepši vidikovac u gradu je Voldenberg park koji sa svojom prekrasnom Mjesečevom promenadom otkriva prekrasan pogled na grad i rijeku Mississippi.

P.S. New Orleans je koljevka jazza. Europski instrumenti spojili su se s crnim ritmovima, a orkestri limene glazbe i danas su svakodnevna pojava na ulicama grada, a Jazz & Heritage Festival privlači ljude iz cijeloga svijeta!

Las Vegas - Nevada

Las Vegas je uz Monte Carlo najveći svjetski centar kockarske industrije, a zovu ga i 'Grad grijeha' te 'Zabavna prijestolnica svijeta', a često ćete čuti i izjavu: 'što se dogodilo u Vegasu, ostaje u Vegasu'. Las Vegas se nalazi u Nevadi, u pustinji Mojave, te zbog toga i uživa preko 300 sunčanih dana sa svega 29 kišnih dana u godini, većinom tijekom zime. Ljeta su izuzetno vruća sa temperaturom od 35-45°C. Zime su kratke s prosječnom temperaturom od 8-16°C.

Las Vegas je krajem stoljeća bio najmnogoljudniji američki grad koji je osnovan u 20. stoljeću (u 19. stoljeću to je bio Chicago). Glavne atrakcije Las Vegasa su brojni casino-hoteli koji su smješteni duž Las Vegas Stripa, koji se proteže od aerodroma do Downtowna prateći Las Vegas Boulevard u dužini od 6,8km. Tu se nalaze svi poznati hoteli, kasina, klubovi - tu je svo blještavilo i glamur. Većinom se radi o ogromnim hotelima s više od tisuću soba, svi su napravljeni po istom principu da ako želite ući u hotel, morate ići kroz casino. Neki od najpopularnijih hotela su: The Venetian Hotel, Bellagio Hotel, Luxor Hotel&Casino, Caesars Palace hotel, MGM Grand Las Vegas Hotel, Circus Circus Hotel… Hotel Venetian je nekih 7 godina nosio titulu najvećeg hotela na svijetu (od 2008. do 2015.). Kad uđete u ovaj resort kao da ste zaista ušli u Veneciju - kanali, gondolijeri, most Rialto, sve je tu. Ovaj hotel ima čak 11 tisuća kvadratnih metara prostora za kockanje, trgovački centar s više od 80 trgovina te poznati muzej voštanih figura Madame Tussauds koji je isto u okviru objekta.

P.S. Ono što je apsurd je da Las Vegas ima najveći broj crkava po glavi stanovnika od svih većih američkih gradova. Pretpostavljate, radi se o poznatim vjenčanjima za koje ne trebaju mjeseci pripreme. Sve je jednostavno, od papirologije do samog čina vjenčanja. Također, interesantno je da je grad popularna destinacija za stanovnike Havaja te ga ponekad nazivaju i devetim havajskim otokom.

Los Angeles - Kalifornija

Grad Los Angeles, poznat po inicijalima L.A., smjestio se na zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, u Kaliforniji, zemlji sunca. To je grad poznat po filmskoj industriji, Stazi slavnih, četvrti Beverly Hills te brojnim muzejima i raznim drugim znamenitostima te je drugi grad po veličini u SAD-u nakon New Yorka. Poznat je po svojoj ugodnoj mediteranskoj klimi, palmama, etničkoj raznovrsnosti, glamuru poznatih ličnosti, užasnom prometu, te filmskoj industriji. Područje šireg Los Angelesa ima čak 18 milijuna stanovnika što ga čini jednim od najvećih metropolitanskih područja na svijetu, te drugim po veličini u SAD-u. Grad je poznat i kao 'Grad anđela'. Pošto je Hollywood dio Los Angelesa, ova četvrt ga čini liderom u proizvodnji televizijskih programa, filmova, videoigara i muzike. Grad je također bio domaćin Olimpijskih igara 1932. i 1984. godine.

Kada ste u L.A.-u svakako preporučamo da posjetite obalni dio grada gdje se smjestila Santa Monica, gdje kod obale Tihog oceana završava legendarna majka cesta ili Route 66 pa se možete pofotkati sa znakom 'End of trail'. Ovdje se također nalazi i zabavni park i restorani. Venice Beach je jedna od najpopularnijih destinacija u Los Angelesu za posjetitelje, ali i za lokalno stanovništvo. Ovdje ima svega, od plaže i sunca pa sve do restorana i raznih sportskih ili kulturnih događanja. Ovo mjesto će vam biti poznato ako ste pratili poznatu seriju Baywatch. Griffith Park je također jedno od najpopularnijih destinacija u Los Angelesu za posjetitelje, ali i za lokalno stanovništvo. Ovdje se nalazi zvjezdarnica i nevjerojatan pogled na grad! Provozajte se popularnim Beverly Hillsom gdje žive poznati i oni koji imaju hrpu love. Ne možete pogriješiti, čim se malo provozate ulicama, znat ćete da ste na pravom mjestu. U blizini se nalazi jedna od najskupljih ulica na svijetu, čuveni Rodeo Drive! Po gradu su organizirane ture koje vas vode do kuća poznatih osoba, ili vas zaustavljaju usred ulice i prodaju kartu s adresama tih kuća po abnormalnim cijenama. Sigurno ćete željeti vidjeti i poznati znak 'Hollywood' koji se vidi iz pojedinih dijelova grada. Poznate zvijezde nalaze se diljem Hollywood Boulevarda i nisu toliko famozne i zanimljive, ali je zato zanimljivo smjestiti se negdje u blizini Chinese Theatre i promatrati. Ljudi pokušavaju zaraditi koji dolar maskiranjem u poznate filmske junake. Ako volite modernu umjetnost, svakako preporučamo da posjetite čuveni Walt Disney Concert Hall koji je zaista impresivan. Radovi na dvorani su trajali 11 godina, a izgradnja je koštala oko 275 milijuna dolara - potrijebljeno je 30.000 arhitektonskih crteža, 300 tona matica i šarafa, 12.500 čeličnih panela, a zanimljivo je to da su se okolni stanovi i domovi zagrijali za čak 8 stupnjeva zbog reflektirajućeg čelika. El Pueblo de Los Angeles je dio grada gdje ćete uglavnom čuti španjolski jezik, ali ovo je bitno povijesno mjesto jer je ovdje nastao Los Angeles, odnosno El Pueblo de Nuestra Señora Reina de los Ángeles sobre El Rio Porciúncula (Grad naše Kraljice Anđela na rijeci Porciúncula). Glavna ulica zove se Olvera Street i tamo se nalazi meksički market, sve vrvi ljudima, meksičkom glazbom, plesom… Ono što je bitno napomenuti kad putujete u Los Angeles je da ste tamo bez auta nitko i ništa i ono što morate napraviti je da odmah unajmite auto. Naime, Los Angeles ima jedan od najgorih javnih prijevoza u SAD-u i uvijek je pri vrhu top lista najgorih javnih prijevoza u Americi, ali i u svijetu.

P.S. Ako želite, i vi možete imati svoju zvijezdu na Hollywoodskoj Stazi slavnih, samo ju morate platiti 30 tisuća dolara. Svjetski poznatom pjevaču Frank Sinatri posvećene su čak tri zvijezde na Stazi slavnih - jedna za film, jedna za glazbu i jedna za televiziju!

Aljaska

Aljaska je poluotok na sjeverozapadu SAD-a, tek jedna od dvije države koje su fizički odvojene od glavnog kopna SAD-a. Graniči sa Rusijom s jedne strane i s Kanadom s druge strane. Po površini je najveća savezna država, ali treća od pozadi po broju stanovnika i najnenaseljenija je! Polovina ukupnog broja stanovnika, kojih nema ni 750 tisuća, živi oko najvećeg grada Anchoragea. SAD su Aljasku kupila 1867. godine od Rusije za 7,2 milijuna dolara što je oko 5 centi po hektaru! Nitko tada nije znao koliko je Aljaska bogata materijalnim blagom poput velikih zaliha nafte, zemnog plina i prirodnih ruda te prirodnim ljepotama. Aljaska se nalazi na izrazito dobroj strateškoj poziciji, tako da je istovremeno najzapadnija, najistočnija i najsjevernija američka savezna država. To da je najsjevernija je očito samo po sebi, najzapadnija je zbog Aleutskog otočja koja se protežu od granice zapadne hemisfere na 180 stupnjeva geografske dužine do istočne hemisfere dolazeći blizu Rusije tako da je Aljaska i najistočnija država SAD-a.

Aljasku je prekrasno upoznati i u ljetno vrijeme kada je najbolje vrijeme za upoznavanje prirodnih ljepota i obilazak nacionalnih parkova, te u zimi kada bez obzira na veliku hladnoću možete doživjeti svu ljepotu života na sjeveru, doživjeti velike količine snijega i nezaboravni doživljaj da vidite polarnu svjetlost - Aurora Borealis. Glavni grad Aljaske je Juneau, sa svojih cca 40 tisuća stanovnika. Za sve ljubitelje gradske vreve - Anchorage je idealno mjesto za život. U gradu trenutačno živi 350 tisuća stanovnika, ali se broj povećava svakim danom.. Nedavnim istraživanjem utvrđeno je da je Anchorage najbrže rastući grad u SAD-u. Iako je to samo mali gradić na sjeveru za američke pojmove, ponuda je fascinantna, od moderne zračne luke, super restorana i muzeja do super luksuznih shopping centara. Za one koji vole gradski život, ali u malo manjem obujmu, tu je Fairbanks na sjeveru sa svojim ledenim zimskim temperaturama i prohladnim ljetima. Ponuda restorana je toliko šarolika da će svatko pronaći mjesto za svoj džep. Ljudi su izuzetno ljubazni i gostoljubivi prema strancima. Jedini problem koji bi vas mogao smetati je taj što u tim gradovima jako puno kiši. Nacionalni park Denali je svakako jedna od must-see atrakcija kada dođete na Aljasku. Kao najveća atrakcija, nalazi se 6194m visoka planina Mount McKinley koja je najviša sjevernoamerička planina. U neposrednoj blizini parka smješten je maleni gradić Healy. Park se sastoji se od brojnih planinskih vrhova, jezera, rijeka, potoka i ledenjaka. Najsjeverniji grad je Barrow u kojem tijekom zimskih mjeseci 65 dana nema dana!

P.S. Zahvaljujući svojoj sjevernoj geografskoj širini, Aljaska je najbliže što ćete doći šansi da vidite polarnu svjetlost. Štoviše, grad Fairbanks nalazi se odmah ispod pojasa aktivnosti polarne svjetlosti s vlastitim sustavom prognoziranja i vrućim gejzirima u kojima se možete grijati tijekom velike hladnoće gledajući tu prekrasnu igru svjetlosti na nebu.

Havaji

Havaji su izvrsna destinacija za sve koji vole plaže i predivnu prirodu. To je otočje u Tihom oceanu koje se od 1959. godine nalaze u sastavu SAD-a. Sastoje se od 137 otoka od kojih većina nije nastanjena. Samo je osam otoka veliko, a od toga ih je šest otvoreno za posjetitelje: Oahu, Maui, Kauai, Molokai, Lanai i Hawaii (kojeg još zovu Big Island). Glavni i ujedno najveći grad Havaja je Honolulu. Svi otoci su vulkanskog porijekla. Vulkan Mauna Kea uzdiže sa na 4201m nadmorske visine, a dno mu leži čak 5000m ispod morske razine, što znači da je sveukupno preko 9000m visok. S tom mjerenom visinom najviši je vrh na Zemlji. Malo niži, Mauna Loa je najmasivniji vulkan na svijetu mjeren po svom obujmu. Njegova je težina toliko velika da dokazano deformira pacifičku ploču. Bilo koje doba godine je dobro vrijeme za posjetiti Havaje, ali ljeto je, od travnja do studenog, najtoplije. Prosječna temperatura iznosi oko 30 stupnjeva Celzijevih, dok je zimi, između prosinca i ožujka temperatura oko 24 stupnja. Zbog vjetra pasata vrijeme je ugodno tijekom cijele godine. Od svih otoka, najviše kiše pada na otoku Kauai, zato tamo i jest bujnija priroda. Povoljna klima, kilometarske plaže, surfanje, ekološki uzgojena hrana, vulkanski otoci te prirodne ljepote, samo su neke stvari koje nudi najsretnija zemlja svijeta.

Zanimljivo je da su Havajci stigli s Tahitija prije više tisuća godina, a danas je to miješana nacija zbog doseljavanja raznih drugih nacija. Prva asocijacija na Havaje za većinu putnika su Honolulu i poznata plaža Waikiki. Glavni grad Havaja, Honolulu, nalazi se na otoku Oahu te broji otprilike milijun stanovnika. Nedaleko glavnog grada Honolulua, što u prijevodu znači zaštićeni grad, smjestio se grad Waikiki i njegove predivne plaže duge više od 3000 kilometra. Obavezna zanimacija je surfanje koje su izmislili sami domoroci te vožnja kajacima. Zapadno od Honolulua, nalazi se Pearl Harbor, mjesto koje su 1941. godine iznenada žestoko napali Japanci i uveli SAD u Drugi svjetski rat. Ako ga želite posjetiti, rezervirajte ulaznice unaprijed putem interneta jer zna biti oveća gužva i možda ostanete bez mogućnosti da sve vidite, a šteta bi bilo napraviti toliki put za polovično iskustvo. Svakako treba posjetiti i palaču Lolani, službenu rezidenciju havajske monarhije izgrađene 1882. godine koja je bila dom kralja Kalakaua i kraljice Liliuokalani. Danas je obnovljena i otvorena za javnost. Posjetite i najstariji botanički vrt na Havajima, vrt Foster koji posjeduje impresivnu zbirku tropskih stabala. Što se tiče hrane, stanovnici Havaja posebno su ponosni na voće i povrće koje raste na samom otočju, a ne tretira se nikakvim pesticidima. Probajte tipično havajsko jelo - svježu salatu od sirove ribe zvanu poke. Svakako preporučamo da kušate poznati shave ice, havajski sladoled od leda s raznim okusima, koji izgleda kao snježna kugla i za koji vam treba slamka. Najpoznatiji sladoled je Matsumoto Shave Ice u gradu Haleiwa. Havajsku kavu svakako treba probati, a proizvodi je svaki otočić u arhipelagu nerijetko u nju dodajući kokos, čokoladu i makadamiju. Hula ples je jedinstveni havajski ples prelijepih havajskih djevojaka koji uz pomoć pjesme čuva i održava priče, tradiciju i kulturu Havaja. Na Havajima je svaki mjesec neki festival, pa kad god dođete, imat ćete prilike doživjeti jedan ili dva festivala.

P.S. Havajski jezik ima 12 slova, od čega je 5 samoglasnika, a čita se kao što se piše. Dobro za znati je da su lei, cvjetni vjenac, Havajci isprva nosili kako bi se uljepšali i razlikovali od drugih, a danas služe kao izraz dobrodošlice gostima na otoku. Kad vam netko da lei, nemojte ga odbiti jer je nepristojno. Također, ne stavljajte svoj lei oko tuđeg vrata, a trudne žene ne bi smjele nositi lei punog kruga jer se to smatra lošom srećom.

San Francisco - Kalifornija

San Francisco je četvrti najveći grad u Kaliforniji i dvanaesti u SAD-u. Grad je sagrađen na 50 brežuljaka i poznat je kao jedan od najbrdovitijih gradova na svijetu. Španjolci su bili prvi europski doseljenici još davne 1776. godine. Pronalaskom rezervi zlata i srebra, grad doživljava razdoblje ubrzanog širenja. Veliki potres, a potom i požar 1906. uništili su veliki dio grada i ostavili 250 tisuća ljudi bez krova nad glavom, no to nije usporilo njegov zamah i danas je jedan od najprepoznatljivijih gradova SAD-a! Smješten je na poluotoku na ulazu u Zaljev San Francisco na Tihom oceanu, a preko ulaza u zaljev prema sjeveru vodi poznati most Golden Gate (Zlatna vrata). Klima u San Franciscu je umjerena, zapravo najsličnija sredozemnoj s toplim ljetima i blagim zimama. Prosjek temperatura u siječnju je 10°C, a u srpnju 18°C. Zlatna groznica napravila je od San Francisca kozmopolitsku metropolu. San Francisco je kroz 20. stoljeće postao središte bogatstva, vojne snage, progresivne kulture i visoke tehnologije.

San Francisco je jedan od najbogatijih gradova na svijetu, nakon New Yorka, Moskve i Londona, prvenstveno po broju milijardera. Najznačajnija znamenitost grada je jedan od najpoznatijih svjetskih mostova, crveni most Golden Gate koji vodi preko ulaza u zaljev. Most se neprestano boja prepoznatljivom international orange bojom jer je most toliko dug da kada jedna ekipa ličilaca dođe s jednog kraja na drugi, mora početi iznova. Na moru, svega 2km od grada nalazi se otok Alcatraz s najpoznatijim američkim zatvorom koji je zatvoren još davne 1963. godine. Danas je jedan od najposjećenijih turističkih atrakcija grada. Poznati mafijaš Al Capone proveo je u San Franciscu neko vrijeme. Stigao je vlakom u Alcatraz, i ostao tamo pet godina, a redovito je održavao nedjeljne koncerte s bendom zatvorenika Rock Islanders gdje je svirao bendžo. San Francisco ima drugu najveću Kinesku četvrt izvan Azije, a ovdje se nalazi i najveća i najstarija Japanska četvrt u Sjedinjenim Državama. U gradu postoji vrlo velika opasnost od katastrofalnih potresa, zato što ispod grada vodi jedan od najvećih i najaktivnijih svjetskih rasjeda - rasjed San Andreas. Na ovom području svake godine događaju se stotine potresa. Većinom su blagi i ne osjete se. Lombard Street, najzavojitija ulica na svijetu, nalazi se u San Franciscu! Legendarni tramvaji (cable car) jedini su zaštićeni spomenik kulture koji se može micati. U gradu postoji više od 14 tisuća viktorijanskih kuća od kojih su najpoznatije 'Painted Ladies' koje se pojavljuju u najavnoj špici legendarne televizijske serije 'Puna kuća' (Full House).


P.S. Legendarne traperice su izmišljene u San Franciscu 1873. kada se Levi Strauss doselio ovdje u doba Zlatne groznice i napravio prve traperice po patentu krojača Jacoba Davisa. Ono što svakako morate kušati kada ste u San Franciscu je legendarno jelo Chowder - juha s plodovima mora u mlijeku, a poslužena u kruhu služi se u brojnim restoranima, među kojima su The Pier Market Seafood Restaurant na doku 39 ili pak Lou’s Fish Shack.

San Diego - Kalifornija

Samo 2 sata vožnje do Los Angelesa nalazi se San Diego koji je drugi po veličini grad Kalifornije! Grad se smjestio tik uz granicu s Meksikom i stoga obiluje meksičkim koloritom i gastronomijom. Centar grada je Gaslamp quarter, četvrt puna restorana i klubova. Old town je stari dio grada gdje se osjećate kao u Mexicu, sa mnoštvom mexičkih restorana i pjesmom mariachia.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter