Mondotravel
Patagonija

South America

Patagonija

0


putovanja

Info

Glavni grad

Ushuaia

Valuta

Argentinski peso

Populacija

1,740,000

Područje

1,043,000km2

Patagonija

Patagonija koju još i zovu „zemlja na kraju svijeta“ ili „ognjena zemlja“ prostrana je ravnica na samom vrhu kontinenta Južne Amerike i podijeljena je između Argentine i Čilea. Pjeskovito zemljište i glečeri, planinski vijenac Anda sa prelijepim jezerima i fotogeničnim pejzažima glavne su odlike Patagonije. Prvi put je zabilježena u spisima Europljana nakon Magellanove ekspedicije, koji je dao ime lokalnom stanovništvu "Patagão" (ljudi velikih stopala). Planinski vijenac Anda predstavlja prirodnu granicu koja Patagoniju dijeli na čileanski i argentinski dio (Patagonija zauzima oko 1/3 ovih zemalja).P.S.
- Patagonija je dobila svoje ime iz španjolskog jezika. Riječ patagones znači velike stope, jer su brojni istraživači tvrdili da su u Patagoniji živjeli divovi visoki i do 10 metara. Ipak, prvi poznati stanovnici Patagonije bila su plemena poznatija kao Tehuelche.
- Još jedna zanimljiva činjenica jeste da veliki lednjak Perito Moreno u Nacionalnom parku Los Glaciares sadrži treću najveću rezervu slatke vode na svijetu, koja pritom još uvijek raste. Svakog dana ovaj lednik se širi i pomjera još dva metra naprijed.
- Berberis microphylla, poznatija i kao Magelanova bobica, raste samo u ovom dijelu svijeta, a lokalna tradicija je da svako ko pojede ove slatke male plave bobice, svježe ili u džemu, mora se vratiti u Patagoniju.

Fotografije & video

01


2

Patagonija

Želiš posjetiti?
Patagonija

Patagonija

Patagonija

Patagonija

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter