Mondotravel
Sfinga, Piramide u Gizi, putovanje i ljetovanje Egipat, krstarenje medietran, garantirani polasci

Africa & Middle East

Egipat - zemlja faraona

23


putovanja

Info

Glavni grad

Kairo

Valuta

egipatska funta

Populacija

99,375,741

Područje

1,001,450km2

Egipat - zemlja faraona

Arapska Republika Egipat je država u sjeveroistočnoj Africi. Dio egipatskog teritorija, Sinajski poluotok, nalazi se na području Azije. Na zapadu graniči s Libijom, na jugu sa Sudanom, na sjeveru sa Sredozemnim morem, a na istoku s Izraelom i Gazom.Egipat je zemlja piramida i faraona, grobnica ispunjenih basnoslovnim bogatstvima i moćnika koji su vladali zemljom poput bogova. Stari Egipat važio je za jednu od najnaprednijih civilizacija koja je u periodu od 3 tisuća godina stvorila toliko bogatu kulturu da je iz nje proistekla posebna oblast istraživanja. Glavna je značajka ove zemlje velik kontrast između doline i delte Nila i okolnih pustinjskih prostora. Dolina Nila proteže se od juga prema sjeveru, poput zelene vrpce kroz pustinju i najveća je oaza na svijetu.

P.S. U Egiptu se mora cjenkati. To je umjetnost koju je potrebno savladati. Legenda kaže da vas egipatski trgovac nikada neće okrasti, no uspjet će na kraju doći do cijene koju je u početku planirao.

Fotografije & video

01


7

Egipat, Velika Sfinga u Gizi

Želiš posjetiti?
Sfinga, Piramide u Gizi, putovanje i ljetovanje Egipat, krstarenje medietran, garantirani polasci

Egipat, Velika Sfinga u Gizi

Crveno more, koralji, leptir riba, putovanje Egipat, ljetovanje, mondo travel, garantirani polasci

Egipat, koraljni grebeni u Crvenom moru

Bijela pustinja, putovanje Egipat, ljetovanje, mondo travel, garantirani polasci

Egipat, Bijela pustinja

Deve i piramide u Gizi, putovanje i ljetovanje Egipat, krstarenje medietran, garantirani polasci

Egipat, piramide u Gizi

Deve u dolini piramida, putovanje i ljetovanje Egipat, krstarenje medietran, garantirani polasci

Egipat, deva u pustinji

 Piramide u Gizi, putovanje i ljetovanje Egipat, krstarenje medietran, garantirani polasci

Egipat, piramide u Gizi

Šarene ribice u Crvenom moru, putovanje Egipat, ljetovanje, mondo travel, garantirani polasci

Egipat, bogatstvo Crvenog mora

Što vidjeti:

Kairo

Kairo (arapski Al-Qāhira) je glavni grad Egipta, najveći grad arapskoga svijeta i najveći grad u Africi, s oko 20 milijuna stanovnika. Smješten je u delti Nila - najduže rijeke na Zemlji. Često ga se naziva i gradom mrtvih zbog velikog broja muzeja i znamenitosti sačuvanih još iz doba egipatskih faraona. Jedna od glavnih karakteristika egipatske metropole su gužve na cestama, prenapućenost, velika buka i smog, no to i dalje ne umanjuje šarm ovog drevnog grada. Mirniji period dana je predvečer, kada zalazi sunce, a većina stanovništva sprema se za molitve.

Giza

Smještena je na zapadnoj obali Nila, nalazi se samo 20 kilometara od Kaira. Svjetski je poznata turistička atrakcija u kojoj se nalaze najpoznatije i najstarije građevine čovječanstva - Keopsova, Kefrenova, Mikerenova piramida te Velika sfinga. Keopsova piramida najstarija je od Sedam svjetskih čuda antičkog svijeta i posljednja koja još u svom većem dijelu postoji!

Luxor

Grad na sjevernom dijelu Egipta, nekoć je bio poznat i kao Teba. Svoj procvat je doživio u drugom tisućljeću prije Krista. U to vrijeme su se u Luxoru počeli graditi hram u Karnaku posvećen bogu Amonu, hram u Luxoru koji gleda na Nil, divovski kipovi, sfinge, obelisci i ostali veličanstveni reljefi.

Asuan

Grad na jugu Egipta smješten na istočnoj obali Nila. Drevni naziv ovog grada je Siene, a znači trgovina. Asuan je bio važno afričko trgovačko središte, poznat po svom crvenom granitu iz kojeg su se izrađivale mnoge veličanstvene građevine.

Hurghada

Grad na obali crvenog mora koji je u prošlosti bio poznat kao malo ribarsko selo, a danas nosi titulu popularnog turističkog mjesta i prave destinacija za odmor. Za sve ljubitelje vodenih sportova, podvodno bogatstvo Crvenog mora u ovom predjelu omogućilo je da Hurgada postane omiljeno mjesto ronilaca i zaljubljenika u morsku floru i faunu.

Sharm El Sheikh

Sharm se nalazi na jednom od najpopularnijih mjesta među zajubljenicima ronjenja; ljetovalište raspolaže mnogobrojnim hotelima i resortima, koji posjetitelju nude tisuću i jednu mogućnost izbora pravog smještaja, zabave, animacije i mogućnosti sportskih užitaka, a nije zanemarivo niti što je poznat kao jedno od najčišćih i najuređenijih ljetovališta u Egiptu, te su mu nadjenuli nadimak „djelić raja".

Dahab

smatra se ronilačkim odredištem.

Marsa Alam

Popularno ljetovalište s predivnim plažama.

Bijela pustinja

Par sati vožnje od Kaira, erozija i pustinjske oluje su stoljećima oblikovale jedan neobičan krajolik – Bijelu pustinju (Sahara el Beyda), ispunjenu formacijama od kalcija koje izgledaju poput velikih apstraktnih prirodnih skulptura.

Većina ovih formacija imaju svoja imena, a najpoznatije su ‘Gljiva’, ‘Sladoled’, ‘Monolit’ i ‘Kokoš’. Pustinja je popularna među turistima koji se često odluče da provedu noć sa lokalnim beduinima i uživaju u jedinstvenom prizoru kada zalazak Sunca mijenja boju i izgled skulptura, a najsretniji mogu doživjeti i skulpture tokom punog mjeseca, kada dobijaju poseban sjaj oko njih.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter