Mondotravel
Kuba - Havana

North & Central America

Kuba

2


putovanja

Info

Glavni grad

Havana

Valuta

kubanski pezo

Populacija

11,184,023

Područje

100,860km2

Kuba

Republika Kuba je otočna država s više od 1500 otoka te je okružena Meksičkim zaljevom, Karipskim morem i Atlanskim oceanom. Okružena je sa Sjedinjenim Američkim Državama i Bahamima na sjeveru, Meksikom na zapadu, Kajmanskim otočjem i Jamajkom na jugu te Haitijem na jugoistoku. Glavni, istoimeni otok površinski sudjeluje s 95 posto.Gledajući iz zraka ili na zemljopisnoj karti oblik Kube podsjeća na krokodila - 'El Cocodrilo'. Najpopularniji sport na Kubi je svakako bejzbol, ali je također dominantna u boksu iz kojeg su proizašli mnogi olimpijski prvaci. Kubanska glazba izuzetno je popularna te je prepoznata u cijelome svijetu. Uz nju naravno idu cigare proizvedene od najboljeg duhana te najpoznatiji i najfiniji kokteli poput mojita, pina colade, cuba libre, capirinhe ili canchanchare.

P.S. Jeste li znali da samo 20 posto stanovništva posjeduje osobni automobil? Gužva na cestama nema. Kako je nakon kubanske revolucije postavljen američki embargo i zabranjen je uvoz američkih automobila i dijelova, Kuba je danas živi muzej old timera.

Fotografije & video

01


3

Kuba - Havana

Želiš posjetiti?
Kuba - Havana

Kuba - Havana

Kuba - Havana po noći

Kuba - Havana po noći

Kuba

Kuba

Što vidjeti:

Havana

Havana je glavni grad Kube i vodeće kulturno središte zemlje. S Havanom je povezan i Ernest Hemingway koji je 30-tih godina prošlog stoljeća boravio u poznatom hotelu Ambos Mundos u mračnoj sobi pod brojem 511. Na farmi u blizini Havane koju je kupio krajem 40-tih, Hemingway je napisao nekoliko svojih poznatih djela uključujući 'Starac i more' - roman za kojeg je primio Nobelovu nagradu. U Havani se nalazi i kultni hotel Nacional. U bivšem casino u hotelu 1964. godine održala se konferencija, odnosno susret američke i sicilijanske mafije.

Varadero

Najpoznatije ljetovalište na Kubi s otprilike 20 kilometara pješčane plaže. Iako mu nedostaje autentičnost koju imaju ostali kubanski gradovi, idealno je mjesto za ljubitelje vodenih sportova poput snorkelinga, surfinga te jedrenja. Jedan od najljepših izleta je svakako odlazak katamaranom na Cayo Blanco uz snorkeling i interakciju s delfinima.

Trinidad

Grad u središtu Kube osnovan je u 16. stoljeću te je poznat po španjolskoj kolonijalnoj arhitekturi i šarenim kućama. U Trinidadu nikako ne propustite salsu u Casa de la Musica gdje možete dogovoriti i tečaj plesa uz živu glazbu. Također, tu se nalazi jedan od najboljih i svakako najzanimljiviji klub na Kubi pod imenom 'La Cueva'. Klub se nalazi u pećini i omiljeno je mjesto okupljanja lokalnog stanovništva.

Santa Clara

Kuba je svakako i simbol revolucije. Ovaj grad povezan je s Che Guevarom koji je zaslužan za pobjedu u bitci za Santa Claru iz 1958. godine - posljednju bitku Kubanske revolucije. U njemu se nalazi mauzolej u kojem se nalaze posmrtni ostaci Che Guevare i njegovih boraca.

Viñales

Dolinu Vinales okružuju planine, to je ruralni dio Kube u kojem zaista možete uživati u prekrasnim prirodnim ljepotama. U poljoprivredi i proizvodnji još se koriste tradicionalne tehnike, posebno u proizvodnji duhana koji se smatra jednim od najkvalitetnijih na svijetu. Popularan je seoski turizam sa smještajem u tzv. Casa Particular, kućama u vlasništvu lokalne obitelji gdje možete iskusiti odmor s autohtonim kubanskim domaćinima.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter