Mondotravel
Burma, mondo travel, garantirana putovanja

Asia

Mjanmar - Burma

0


putovanja

Info

Glavni grad

Naypyidaw

Valuta

kjat

Populacija

53,582,855

Područje

676,578km2

Mjanmar - Burma

Mjanmar, Mijanmar, Mianmar drugim imenima Burma, Mjanma, Mianma, službeno Republika Unija Mjanmar je država u jugoistočnoj Aziji na obalama Bengalskog zaljeva i Andamanskog mora (dijelova Indijskog oceana).Mjanmar zrači misterioznošću i egzotičnošću. Ova zemlja je dom za čak 135 različitih tipova etničkih grupa, a njezine netaknute džungle su dom tigrovima, slonovima, leopardima i nosorozima. Veličanstveni hramovi i pagode ostavit će vas bez daha, a pogotovo Shwedagon Pagoda koja je najsvetija budistička pagoda u cijelom Mjanmaru te jedna od najpoznatijih svjetskih znamenitosti! Također, svakako se odvažite i na let balonom na vrući zrak iznad prekrasnog Bagana!

P.S. Ovdje možete ne samo popiti čaj, već ga i pojesti! Riječ je o popularnom jelu zvanom 'lahpet thoke', odnosno salati od čajevog lišća koje je fermentirano.

Fotografije & video

01


3

Burma, (Myanmar), čudesna zemlja iznenađenja i prekrasnih hramova

Želiš posjetiti?
Burma, mondo travel, garantirana putovanja

Burma, (Myanmar), čudesna zemlja iznenađenja i prekrasnih hramova

Burma, mondo travel, garantirana putovanja

Burma, (Myanmar), jedan od veličanstvenih budističkih hramova u Baganu

Burma, mondo travel, garantirana putovanja

Burma, (Myanmar), Bagan- grad s više od 2.000 budističkih hramova

Što vidjeti:

Rangoon (Yangon)

Rangoon je najveći grad i najvažnija luka Burme, njegovo gospodarsko i kulturno središte u kojem živi nšto više od 4 mil stanovnika. Leži na lijevoj obali rukava Hlaing ili Rangoon u delti rijeke Irrawaddy. Yangon je osnovan 1755. na mjestu maloga ribarskog naselja. Od 1852. bio je upravno središte britanske kolonijalne uprave, za II. svjetskog rata pod japanskom okupacijom. Bio je glavni grad Burme od 1948. do 2006., kada je sjedište vlade premješteno u novoizgrađeni Naypyidaw. Središte je grada moderno izgrađeno, po europskom urbanističkom planu; u ostalim dijelovima prevladavaju bambusove i drvene kućice. Najvažnija je građevina pagoda Shwedagon, najpoznatiji budistički hram Burme zatim pagoda Svjetskoga mira (Kaba Aye). Rangoon je glavno trgovačko i prometno središte zemlje. Grad je miran i šarmantan, impresivne kolonijalne povijesti i jedna od najljepših prijestolnica Jugoistočne Azije.

Bagan

Bagan prije poznat kao Pagan, je od 9. do 13. stoljeća bila grad-država, prijestolnica Paganskog kraljevstva, prve države koja je ujedinila područja današnje Burme. Područje hramova pokriva oko 36 km² i jedno je od najvećih arheoloških nalazišta u jugoistočnoj Aziji. Nalazi se na suhim središnjim ravnicama zemlje, na istočnoj obali rijeke Irrawaddy, 145 km jugozapadno od Mandalaya i na njegovom području danas živi oko 22.000 ljudi.

Tijekom svog vrhunca od 11. do 13. st., preko 10.000 budističkih hramova, pagoda i samostana je izgrađeno samo u Baganskoj dolini. Od njih je sačuvano njih više od 2.200. Zato je Bagan upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji 2019. godine kao „sveti krajolik s iznimnim rasponom budističke umjetnosti i arhitekture ... koji odražava snagu religiozne pobožnosti ranog budističkog carstva”.

Lake Inle

Jezero Inle s površinom od 116km2, je nakon Bagana druga najposjećenija turistička destinacija u Mianmaru. Jezero je svjetski poznato po svojim jedinstvenim plutajućim vrtovima i ribarima koji veslaju jednom nogom. Inle je dom velikom broju endemskih životinjskih vrsta, ali i zanimljivim plutajućim vrtovima koji prehranjuju spomenutu regiju, dobar dio zemlje, ali i turiste koji tu dolaze izvan kišne sezone.

No, pokrajina Shan svjetski je poznata još po nečemu, po Zlatnom trokutu, zabranjenoj zoni gdje se živi od uzgoja opijumskog maka. Trokut se od jezera proteže preko granice u Laos i Tajland. U Mianmaru se mak uzgaja na gotovo 90.000 hektara, što ga čini najvećim proizvođačem opijuma nakon Afganistana. Današnja vlast pokušava iskorijeniti proizvodnju, ali politička volja nije dovoljna. U Mianmaru od toga živi 300.000 seoskih domaćinstava.

Jezero je drugo po veličini u Mianmaru i 70.000 ljudi koji žive oko njega ne brine brigu ostatka Zlatnog trokuta. Poljoprivreda, ribarstvo i turizam pružaju sigurnost i otvaraju mogućnosti. Na jezeru je najveća plantaža rajčica u Mianmaru, svakog se dana, tokom cijele godine, ručno ubere pedeset tona rajčica. Rajčice koje dolaze s Inlea najpoznatije su i najbolje u Burmi i šire.

Pagoda Shwedagon

Pagoda Shwedagon ili Zlatna pagoda najsvetije je budističko mjestu u zemlji, za koje se vjeruje da čuva ostatke četiriju Buda. Visoka je 99 metara i smješten na brežuljku pa se vidi iz daleka. Kruna pagode ima čak 5448 dijamanata i 2317 rubina, a na samom vrhu je dijamant od 75 karata.

Legenda kaže da je pagoda sagrađena prije 2500 godina te da su ga sagradila 2 brata koji su upoznali Budu, dok povjesničari ipak tvrde da potječe najranije iz 6. stoljeća.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter