Mondotravel
Karlov most, putovanje u Prag, garantirani polasci

Europe

Češka

4


putovanja

Info

Glavni grad

Prag

Valuta

češka kruna

Populacija

10,649,800

Područje

78,866km2

Češka

Češka Republika je država Srednje Europe koja je prepuna i okružena planinama, ali s Poljskom, Austrijom, Slovačkom i Njemačkom. Ima jednako bogatu povijest, kao i bogatstvo prirodnih ljepota.Češka je zemlja koja se može pohvaliti s više od 2000 dvoraca, zamaka i ruševina istih, a upravo je Praški dvorac taj koji nosi Guinnessov rekord najvećeg drevnog dvorca na svijetu! Iako Česi, kao i većina ostalih Europljana, obožavaju nogomet, njima je ipak na prvom mjestu hokej. Češkoj ekonomiji itekako potpomaže turizam koji svake godine sve više i više cvjeta, a zanimljivo je da je upravo Češka jedna od najnereligioznijih zemalja u svijetu. Jedna manje poznata, ali vrlo zanimljiva činjenica je da su kocke šećera upravo izmišljene u Češkoj 1843. godine.

P.S. Apsolutno nitko ne konzumira toliko piva kao što to rade Česi!

Fotografije & video

01


1

Prag, Karlov most

Želiš posjetiti?
Karlov most, putovanje u Prag, garantirani polasci

Prag, Karlov most

Što vidjeti:

Prag

Prag rijetko koga ostavlja ravnodušnim, usprkos tome što je dom drugoj najružnijoj zgradi u svijetu. Glavni grad Češke isto tako je dom prekrasnom Praškom dvorcu i Karlovom mostu, a najbolji način da vidite Prag je s vidikovca, odnosno tornja Petrin. Također, najuža ulica u Pragu je jedva 50 centimetara široka! Još jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija je dakako zid Johna Lennona koji je prepun grafita i stihova Lennona te Beatlesa. Uz to, nemojte nikako zaboraviti i na Praški astronomski sat te na Plešuću kuću!

Karlštejn

gradić udaljen od Praga oko 45 min vožnje. Dvorac koji se uzdiže iznad gradića jedan je od najposjećenijih čeških dvorca. Sagradio ga je Karlo IV. u 14. st. Služio je za čuvanje krune i drugih vrijednosti vladarske obitelji. Dvorac je imao nekoliko rekonstrukcija: u kasnom gotičkom stilu nakon 1480., u renesansnom stilu u zadnjoj četvrtini 16. stoljeća i rekonstrukciju u neo-gotičkom stilu između 1887. i 1889. kada je dvorac dobio današnji izgled.

Brno

drugi najveći grad u Češkoj, političko i kulturno središte južne Moravske te važan industrijski centar. U Brno se svakog lipnja održava Ignis Brunensis, međunarodno natjecanje u vatrometima. Ova priredba privlači u pravilu po 200.000 promatrača.

Češki Krumlov

grad na Vltavi u pokrajini Južna Češka. Ovaj mali srednjovjekovni grad sagrađen je oko dvorca s renesansnim, gotičkim i baroknim elementima iz 13.st. Grad je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine. Poznat je i po pivovari Eggenberg poznate tradicije.

Češke Budejovice

Glavni grad Južne Češke, poznat po svom pivu međunarodnog imena Budweiser. Također je odigrao ulogu i u jednom od najvećih djela češke književnosti 'Dobri vojnik Švejk'. Švejk je glavni lik romana, vojnik austrougarske vojske u vrijeme Prvog svjetskog rata, propušta sve vlakove koji vode u Česke Budejovice gdje se treba pridružiti svojoj pukovniji.

Karlovy Vary

Grad najpoznatiji po svojim mineralnim izvorima te je popularno turističko odredište još od 19. stoljeća. Međunarodni filmski festival u Karlovym Varyma jedan je od najstarijih na svijetu i jedan od glavnih filmskih događaja u Europi.

Plzeň

U ovom gradu je sve u znaku piva! Tako je Plzeň poznat u svijetu po pivu Pilsner kojeg je 1842. godine stvorio bavarski pivar Josef Groll, a itekako je zanimlijvo da je do 19. stoljeća izrada piva bila isključivo žensko zanimanje.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter