Mondotravel
Urugvaj, Jose Ignacio, pogled na svijetionik, daleko putovanje u Urugvaj, grupni polaci

South America

Urugvaj

1


putovanja

Info

Glavni grad

Montevideo

Valuta

urugvajski peso

Populacija

3,449,285

Područje

176,215km2

Urugvaj

Istočna Republika Urugvaj je država u Južnoj Americi, smještena između Brazila na sjeveroistoku i Argentine na zapadu, s obalom na Atlantskom oceanu. Polovica stanovništva zemlje živi u glavnom gradu, Montevideu. Urugvaj je druga najmanja zemlja u Južnoj Americi, ali i jedna od politički i gospodarski najstabilnijih.Urugvaj je bio naseljen plemenom Charrúa oko 4000 godina prije dolaska Portugalaca. Nakon dolaska Portugalaca osnovana je Colonia del Sacramento, jedno od najstarijih europskih naselja u zemlji. Sam Montevideo je osnovan kao vojno uporište Španjolaca u ranom 18. stoljeću. Urugvaj je stekao svoju nezavisnost između 1811. i 1828. godine. Današnji Urugvaj je demokratska ustavna republika, s predsjednikom koji služi i kao šef države i šef vlade. Britanski časopis The Economist, jedna od najcjenjenijih publikacija na području ekonomije, proglasila je 2013. godine Urugvaj 'državom svijeta godine'. Časopis je odabrao Urugvaj iz više razloga među kojima su legalizacija korištenja marihuane i kanabisa u medicinske svrhe (liječenje) kao prva zemlja svijeta, legalizacije pobačaja i sklapanja homoseksualnih brakova te značajnog napretka u promicanju ljudskih prava i prava žena. Zbog izražene i dugotrajne dominacije političke ljevice, koju predstavljaju stranke Široki front i Colorado, Urugvaj se često naziva i 'rajem ili obećanom zemljom za ljevičare'. Također, Urugvaj je 2009. godine postao prva država na svijetu koja je svim svojim školarcima osigurala besplatno prijenosno računalo i besplatan bežični pristup internetu. Urugvaj je zemlja koja nema službenu religiju. Oni ne koriste komercijalizirane nazive za Božić, već ga nazivaju Obiteljski dan, dok Veliki tjedan zovu - Tjedan turizma.

P.S. Urugvaj ima najdulju himnu na svijetu. Sastoji se od čak 11 kitica, a traje šest minuta. Naporno za slušanje na stadionu, zar ne?

Fotografije & video

01


2

Urugvaj, Jose Ignacio, pogled na svjetionik

Želiš posjetiti?
Urugvaj, Jose Ignacio, pogled na svijetionik, daleko putovanje u Urugvaj, grupni polaci

Urugvaj, Jose Ignacio, pogled na svjetionik

Urugvaj, Colonia del Sacramento, pogled na ulicu, daleko putovanje u Urugvaj, grupni polaci

Urugvaj, Colonia del Sacramento - jedna od najljepših ulica u Coloniji

Što vidjeti:

Montevideo

Montevideo je glavni i najveći grad Urugvaja na ušću La Plate. Osnovali su ga Španjolci 1724. godine. U 1807. zauzeli su ga Britanci, a u 1817. Portugalci. U brazilskom je posjedu Montevideo bio do 1828. godine, kada je Urugvaj postao samostalan. Gotovo polovica Urugvajaca živi u širem području Montevidea, koji je i glavno kulturno središte te zemlje (sveučilište, zdravstveni instituti, mnoge knjižnice, muzeji, galerije, itd.). Središte je urugvajske industrije, u kojoj ima udjel od oko 75% (velike klaonice, hladnjače, tvornice mesnih konzervi, uljare, mlinovi, rafinerije nafte, tekstilna, građevinska i kemijska industrija). Montevideo je najvažnija luka Urugvaja i jedna od najvećih južnoameričkih luka. Također je ishodište urugvajskih željezničkih pruga. Međunarodna zračna luka zove se Carrasco. U okolici grada nalaze se moderna kupališta. Montevideo je 1930. godine bio mjesto održavanja prvog Svjetskog prvenstva u nogometu, na kojem je reprezentacija Jugoslavije stigla do polufinala. Također je poznat i po tome što je 1939. godine tu potonuo njemački bojni brod Admiral Graf von Spee.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter