Mondotravel
Kina - Shanghai, putovanje Kina, mondo travel, grupni polasci, Shanghai tower

Asia

Kina

4


putovanja

Info

Glavni grad

Peking

Valuta

yuan

Populacija

1,427,647,786

Područje

9,596,961km2

Kina

Kina je država u istočnoj Aziji poznata kao najmnogoljudnija zemlja svijeta, a po veličini površine je četvrta zemlja na svijetu iza Rusije, Kanade i SAD-a. Danas na području Kine živi nevjerojatnih 1,4 milijarde ljudi. Pruža se od Tihog oceana na istoku do planinskog lanca Pamira na zapadu. Kina je zemlja čija civilizacija seže 6000 godina unatrag, zemlja u kojoj je nastao papir, kompas, barut, štampa i toalet papir, zemlja vjerna tradiciji, zemlja šarenih zmajeva i vatrometa, zemlja kineskog zida i puta svile, komunistička zemlja koja je nekako uspjela usuglasiti dva suprotna politička sistema, zemlja velikog napretka i ogromne proizvodnje. Glavni grad je Peking sa oko 21 miliona stanovnika. Najveći grad Kine je Šangaj sa oko 25 miliona stanovnika. Cijela Kina je samo jedna vremenska zona. Zbog toga u nekim dijelovima zemlje sunce izlazi tek u 10 sati. Na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine nalazi se 45 lokacija iz Kine i po tome su na drugom mjestu u svijetu. Najpoznatiji je Kineski zid je najveća rukom napravljen a građevina, dug je 8850 km.

Službeni jezik : mandarinski osim u Hong Kongu i Macau gdje se obično koristi kantonski. Osim kineskog, službeni status u Hong Kongu i Macau imaju engleski i portugalski jezik.Kina je zemlja u kojoj je sve veće od svega na što smo navikli. Od samo broja stanovnika, broja automobila na ulicama, broja gradova… Prema zadnjim pokazateljima, ekonomija Kine je druga na svijetu, a Peking, kao glavni grad je prerastao u pravog ekonomskog diva. Zagađenost zraka je veliki problem Kine, a to je rezultat tolike industrije. Vidjeti plavo nebo je na žalost rijetkost. Veliki i moderni neboderi mijenjaju vizure gradova o čemu svjedoče putnici koji su je imali priliku posjetiti prije nekih 10-20 godina. Kina je i danas policijska zemlja stroge discipline. Kamere vas prate na svakom koraku. Od samog ulaska u Kinu, vlasti u svakom trenu mogu znati gdje se krećete. Grupe turista ne smiju se kretati bez lokalnog vodiča koji je također praćen. Sve se snima, na sve se pazi! No to je sve toliko neprimjetno da se sa time posjetitelji ni ne opterećuju. S obzirom da kineska vlada mora imati sve pod kontrolom, u Kini ne postoji Facebook jer su procijenili da ga ne mogu kontrolirati dovoljno dobro. Pravi doživljaj kupovine iskusit ćete jedino u Kini. Lažnjaci su svakodnevica, od novčanica do raznih poznatih brendova, čak postoje i shopping centri koji se jednostavno zovu “fake marketi”, pravi raj za cjenkanje.

Na tržnicama je cjenkanje obavezan dio njihove kulture, dok u svjetski poznatim trgovinama koje se nalaze po svim većim gradovima, nema cjenkanja. Hrana se prodaje svugdje i u svakakvim uvjetima, higijena je zanemariv faktor, a ipak nešto najukusnije što možete probati. Ovo je pravo mjesto za prakticiranje vještine jedenja kineskim štapićima.

P.S. U Kineskom jeziku poznato je čak oko 40000 znakova. Nakon završetka osnovne škole očekuje se da ih poznate oko 2000, nakon fakulteta od 4000 do 5000.

Fotografije & video

01


3

Kina - Shanghai

Želiš posjetiti?
Kina - Shanghai, putovanje Kina, mondo travel, grupni polasci, Shanghai tower

Kina - Shanghai

Kina - Temple of Heaven, putovanje Kina, mondo travel

Kina, Temple of Heaven - oltar gdje je car prinosio žrtvu bogovima

Kina - Yangtze, putovanje Kina, mondo travel

Kina - Yangtze, impozantna rijeka puna prekrasnih kanjona

Što vidjeti:

Peking

Peking ili Beijing je glavni grad Narodne republike Kine i drugi po veličini grad u Kini sa cca 21 miliona stanovnika. Povijest Pekinga seže i do 3000 godina unazad. Poslovni centar nadmašuje mnoge svjetske metropole. Veliki je kontrast modernih zgrada te starih carskih hramova. Jedne od najimpresivnijih zgrada su „ Ptičje gnijezdo „ i „ Vodena kocka „ moderne građevine napravljene za Olimpijadu 2008. godine. U suprotnosti tome je Zabranjeni grad, drevna carska rezidencija dinastija Ming i Qing s više od 9.000 soba, okružene visokim purpurnim zidinama i zlatnim krovovima. Zabranjeni grad je stoljećima bio obavijen velom tajni i u njega nisu smjeli kročiti obični smrtnici. U blizini se nalazi i najveći trg na svijetu, Tiananmen trg koji zauzima oko 40 hektara površine. Ljetnu Palaču okružuje najveći i najbolje očuvan carski vrt u cijeloj Kini. Tijekom dinastije Qing, bila je ljetnim utočištem od vrućine Pekinga za carsku obitelj. Jedna od atrakcija Pekinga je i tržnica Wangfujing koja je savršeno mjesto za pronaći najneobičnije kineske specijalitete, škorpione, svinjski mozak, morske zvijezde, krv od patke, pa čak i pohane pse. Turisti ih često kupuju, a zatim ih fotografiraju i bace. Samo najhrabriji ih zapravo i probaju. Svakako treba posjetiti i carske grobnice dinastije Ming te Sveti Put s divovskim mramornim ljudskim i životinjskim likovima koji čuvaju grobno područje careva dinastije Ming.

Svega sat vremena vožnje od Pekinga nalazi se Veliki kineski zida, najveća građevine na svijetu, dugačka gotovo 9.000km, za koju kažu da se vidi čak s Mjeseca. Zid je građen tijekom punih 20 stoljeća kao obrana Kine od čestih upada nomada sa sjevera. Uvršten je 1987. na listu svjetske baštine UNESCO-a. Kada ste u Pekingu, svakako preporučamo da kušate svjetski poznati kineski specijalitet, Pekinšku patku.

Shanghai

Shanghai je grad od 24 milijuna stanovnika, najveći grad u Kini, nastao spajanjem stotinjak gradova i sela. Shanghai je i najveća transportna luka na svijetu. Shanghai izgleda kao grad budućnosti. Brojne moderne zgrade i neboderi uzdižu se visoko u nebo uz raznobojne svjetlosne efekte. Shanghai je prvi grad na svijetu koji je uveo vlak Maglev, najbrži vlak na svijetu, vlak koji radi pomoću magneta, odnosno levitira iznad tračnica i postiže brzinu do 430 km/h. Srce grada čini Bund gdje se skupljaju i turisti i lokalno stanovništvo. Rijeka Huang Pu dijeli Bund na dva dijela, Pudong, poslovno središte grada sa mnoštvom modernih nebodera gdje se nalazi i simbol grada, Shanghai Tower koji je sa svojih vrtoglavih 635m drugi najviši toranj na svijetu i najviši toranj Azije. Popnite se ultra brzim liftom koji u samo 1 sekundi prođe 18 katova. Na vrhu tornja očekuje vas vidikovac s nezaboravnim pogledom na Shanghai. S druge strane se nalazi komercijalni dio grada sa najpoznatijom trgovačkom ulicom Nanjing Road gdje se nalaze trgovine najpoznatijih svjetskih dizajnerskih kuća. Osim ovog modernizma, Shanghai se može pohvaliti i sa prekrasnim starim dijelom grada gdje se nalazi prekrasan Yu Yuan garaden ili u prijevodi Vrt sreće, tradicionalni kineski vrt izgrađen u vrijeme Ming dinastije u 16.st. s prekrasnim vrtovima, jezerima, mostovima, potočićima, palačama i hramom Budhe od žada s dva divovska budina kipa, ujedno i najznačajniji hram u gradu. Ovdje se nalazi i jedna od najstarijih čajana u Shanghaiu gdje svakako trebate doživjeti ceremoniju ispijanja pravog zelenog čaja. Dio grada koji svakako preporučamo da posjetite je poznati kvart French concession koji obiluje kućicama u europskom stilu s nizom poznatih europskih restorana i kafića. Jedan od najpoznatijih specijaliteta ovog grada i kralj kineske kuhinje su dampling ( okruglice ). Dampling je vrsta punjene tjestenine, tijesto je najčešće od rižinog brašna i priprema se u posebnoj posudi od bambusa, na pari ili se kuha. Punjeni su raznim punjenjem, škampima, ribom, povrćem, sirom, mesom…. teško je odlučiti koje su najbolje. Shanghai je prvi grad na svijetu koji je uveo vlak Maglev, najbrži vlak na svijetu, vlak koji radi pomoću magneta, odnosno levitira iznad tračnica i postiže brzinu do 430 km/h.

Nanjing

Nanjing u doslovnom prijevodu znači južna prijestolnica. Nekada je bio glavni grad Kine koji leži na obali rijeke Yangtze. Danas je to grad sa više od 6000 godina dugom povijesti. Svakako trebate posjetiti mauzolej Dr. Sun Yat-sena, revolucionara i osnivača moderne Kine koji je odigrao važnu ulogu u svrgavanju posljednje kineske dinastije Qing, Konfucijev hram sa živopisnom Fuzimiao tržnicom na kojoj možete pronaći raznorazne kineske delicije i rukotvorine, predsjedničku palaču koja je nekada bila glavni ured predsjednika Kine, a danas je muzej moderne povijesti, mauzolej prvog cara dinastije Ming, drevne zidine te čuveni most preko rijeke Yangtze.

Xian

Xian je povijesno jedan od najznačajnijih gradova u Kini, sjedište jedanaest dinastija, poznat još i pod imenom „Vječni mir“. To je najstariji kineski grad, duboko smješten u unutrašnjosti Kine, a danas ima oko 8 miliona stanovnika, gotovo kao dvije Hrvatske. Sama činjenica da je bio glavni grad Kine za vladavine čak 13 dinastija pokazuje da je bio od velike važnosti u povijesti i razvoju ove zemlje. Neke od najpoznatijih dinastija koje su bile vrlo bitne za razvoj Xi’ana su Tang, Qin i Han dinastije. Za vrijeme vlasti Han dinastie grad je preimenovan iz Xi’an u Chang’an, što na kineskome jeziku znači ‘vječni mir’. Tek 1943. godine u vrijeme Ming dinastije ponovno mu je vraćeno ime u Xi’an.

Xi’an je početna točka puta svile. Obzirom na svoju važnu ulogu glavnoga grada i jednog od četiri antička glavna grada Kine, grad je opasan zidinama koje su dugačke oko 37 kilometara i danas su velika turistička atrakcija. Druga glavna atrakcija i mjesto koje većina turista i posjetitelja ovoga grada obavezno posjeti su i svjetski poznati Terracota vojnici, mauzolej prvog kineskog cara Qin Shija, gdje se nalazi gotovo 6.000 glinenih kipova ratnika i konja u prirodnoj veličini, koji čuvaju grobno područje i vječni mir cara o kojem postoje mnoge legende i priče. Svaka od figura jedinstvena je i ne postoje dvije iste.

Pri posjetu Xianu svakako trebate prošetati i muslimanskom četvrti. U blizini se nalazi poznata tržnica grada gdje se mogu naći razni specijaliteti koji se, uobičajeno za većinu azijskih gradova, spravljaju, prodaju i degustiraju upravo na ulici.

Jedna od atrakcija grada je i staro budističko svetište – pagoda Velike Divlje Guske te Kula bubnja. Još jedna od atrakcija ovog grada je čuveni Tang dynasty show s raskošnom pozornicom i showom koji pokazuje najbolje od Kine kroz razna stoljeća.

Hangzhou

Hangzhou je jedan od najpopularnijih turističkih bisera Kine, s mnoštvom hramova i paviljona sa preko 10 miliona stanovnika. Hangzhou je definitivno jedan od najljepših gradova Kine sa prekrasnim Zapadnim jezerom prepunim cvjetova lotusa oko kojeg se nalaze prekrasne pagode. Vožnja jezerom je nezaboravna! U blizini se nalazi Lyngin hram, jedan od najpoznatijih hramova južno od Yangtze rijeke. Grad je ujedno je i grad u kojem se nalazi središte ogromne Alibaba korporacije na čijem je čelu jedan od najbogatijih Kineza, Jack Ma. U gradu danas živi i veliki broj milijunaša koji su tu pronašli oazu mira, prijeko potrebnu za stvaranje novih milijuna. Upravo u Hangzhou, u staroj prijestolnici Kine, godinama je navodno živio naš najpoznatiji istraživač, Marko Polo. koji je tu obnašao mnoge važne funkcije pod upravom Kublaj-kana, a o svojem putovanju i životu u Kini napisao je nadaleko poznatu knjigu, a danas je i kamen spoticanja između Italije i Hrvatske, budući da obje države tvrde: “On je naš čovjek”. Hrvati tvrde da je rođen na Korčuli na kojoj mu se navodno nalazi i kuća. Marku Polu povjesničari s raznih strana svijeta pripisuju mnogobrojne zasluge – navodno je upravo on donio tjesteninu u Italiju, prema nekima je zaslužan i za sladoled, a prvi je predstavio i mlijeko u prahu koje su radili Mongoli i pili ga kada bi išli u vojne pohode. Donio je i znanje o postojanju papirnatoga novca, kao i tisuće drugih vrijednih informacija o zemljama na krajnjem istoku. Put svile kojim se u pradavna vremena putovalo odavno je neprohodan zbog raznih manjih ili većih ratova na toj ruti. Danas su putevi svile digitalizirani – dobra iz Kine putuju na sve strane svijeta – Alibaba nudi kupovinu apsolutno svega i svačega po smiješnim cijenama, ali i upitne kvalitete.

Hangzhou je danas poznat kao središte u kojem se proizvodi računalna tehnologija, automobilski dijelovi, kućanski aparati, elektronika, sve potrebno za telekomunikaciju, fine kemikalije, kemijska vlakana i hrana.

Suzhou

zovu i Kineska Venecija, zbog brojnih kanala na kojima leži te bogatih kineskih vrtova od kojih su mnogi pod zaštitom UNESCO-a. Svakako ne snijete propustiti vožnju brodom po Carskom kanalu uz koji su se smjestile najljepše pagode. Baš kao i u Veneciji, i u ovdje je moguće se provozati lokalnim gondolama. Mjesto je nastalo prije više od tisuću godina, a još uvijek ocrtava tradicionalan način života. Grad ima samo nekoliko suvenirnica, ali je zato prepuno ulične hrane, gotovo je kao tržnica na vodi. Suzhou je za kineske pojmove relativno mali gradić, sa svega 4 miliona stanovnika.

Guangzhou

Guangzhou je treći po veličini grad u Kini, nakon Shangaia i Pekinga sa preko 14 milijuna stanovnika. Smješten je u južnoj kineskoj pokrajini Guandong koja se naziva još i ‘tvornica svijeta’. Gotovo svi proizvodi “Made in China” proizvode se upravo ovdje. Najgušće je naseljeno područje na našoj planeti jer na površini veličine tri Hrvatske smjestilo se preko 110 milijuna ljudi. Grad ima dugu tradiciju i star je preko 2 200 godina, a kroz povijest je bio vrlo značajan kao glavni grad trgovačkog Puta Svile. I danas je glavna kineska transportna luka. Najznačajniji kineski trgovački sajam svjetskog značaja se svake godine održava baš u Guangzhou. Nalazi se na jugu Kine, u zaljevu koji je poznat pod imenom Biserna rijeka koji je izrazito gusto naseljen i povezan s okolnim gradovima Hong Kong, Shenzhen i Makao te čine jednu od najgušće naseljenih metropolitanskih regija na svijetu sa najbržim gospodarskim rastom.

Tibet

Tibet je široka planinska regija u centralnoj Aziji, kao područje pod kontrolom Narodne Republike Kine, čiji je službeni naziv "Autonomno Područje Tibet". Okružen je Himalajom na jugu, Karakorum na zapadu i Kunlun Shan na sjeveru, a glavni grad je Lhasa. Klima je oštra i suha, zimi su dnevne temperature do –30 °C , a ljeti do 20 °C. Unutrašnji prostor Tibeta je prošaran mnogobrojnim planinskim lancima. Često ga se naziva krovom svijeta, zbog visokih planinskih vrhova, a dijeli Mount Everest s Nepalom. U kineskom jeziku riječ Tibet doslovno znači "Riznica zemaljskoga blaga na zapadu", dok značenje iste riječi koja se koristi u većini europskih jezika potječe iz arapske riječi "Töbän", što znači "visina", "visoravan". U prošlosti je Tibet bio nezavisna država, tako da neki osporavaju legitimnost kineske vlasti na tom prostoru. Tibet je tradicionalni centar tibetanskog budizma, koji je proširen i van njegovih granica. Također je dom spiritualističke tradicije zvane Bon. Stanovništvo govori velikim brojem srodnih dijalekata koji čine jedinstven tibetanski jezik, a postoji i tibetansko pismo, inače izvedenica indijskog devanagri pisma. Najposjećenije znamenitosti Tibeta su Palača Potala, hram Jokhang i palača Norbulingka u Lasi, koji su uvršteni na popis UNESCO-ve baštine u Aziji.

Hong Kong

Hong Kong je jedan od vodećih svjetskih međunarodnih financijskih središta i funkcionira kao samostalna država, sa svojim zakonima i valutom iako je dio Kine. Bio je dio kolonijalnog teritorija Velike Britanije više do 150 godina, sve dok ga britanci nisu vratili Kini 1997. godine. Jedno je od najgušće naseljenih područja na svijetu sa 7 milijuna stanovnika i površinom od 1104 m2.

Macau

Nalazi se na obali Južnokineskog mora i posebna je administrativna regija. Sastoji se od istoimenoga poluotoka na kojem se nalazi glavni grad Macao, i od otočićâ Taipa i Coloane. Makaom je upravljao Portugal sve do 1999. godine, kada je nadležnost prepuštena Kini. Ovo je bila najstarija europska kolonija u Kini.
Makao je u svijetu posebno poznat po turizmu i kockanju, kao i po razvijenoj tekstilnoj i elektroničkoj industriji, te bankarstvu.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter