Mondotravel
Butan, Paro Taktsang, putovanje u Butan, grupni polasci, garantirani polasci

Asia

Butan

1


putovanja

Info

Glavni grad

Thimphu

Valuta

ngultrum

Populacija

741,700

Područje

38,394km2

Butan

Kraljevina Butan južnoazijska je zemlja smještena između Indije i Kine, posljednje himalajsko kraljevstvo koje se može opisati s tri riječi – planine, samostani i očaravajuće. Butan je država koja vodi brigu o broju turista i održivosti, te je tek 1974. godine otvorila svoja vrata strancima. U zemlji gdje je riža crvena i čili glavni sastojak, budistički način života je primaran. Spoj starog i modernog, ekološka osviještenost i priroda koja oduševljava samo su neke od odlika države koja osim BDP-a mjeri i BNS – bruto nacionalne sreće! Glavna religija je budizam, te mu pripada većina stanovništva. Butan je još uvijek prilično izoliran od vanjskog svijeta i strancima je dopušten pristup samo u pojedina područja zemlje.Kraljevina Butan je visokoplaninska zemlja u kojoj polovica teritorija leži iznad 3000m nadmorske visine. Geomorfološki se izdvajaju tri glavna paralelna pojasa: sjeverno je Visoka Himalaja (6000m do 7500m), njoj su vrhunci pod vječnim snijegom i ledom. Srednji pojas obuhvaća Nisku Himalaju (2000m do 5000m), a južni pojas je himalajsko predgorje ( 800m do 1200m). Skroz južno se pruža 8 do 16 kilometara širok pojas nizine Duars koja prelazi u nizinu Gangesa–Brahmaputre. Pritoci rijeka, pritoci Brahmaputre, teku sa sjevera prema jugu urezujući se u Niskoj Himalaji i predgorju duboke doline, koje su privredom i stanovništvom okosnica zemlje. U višim područjima klima je oštra planinska - područja iznad 4000m visine imaju godišnje manje od 500mm oborina, ali iznad 5500m visine snijeg pada i ljeti. Doline rijeka imaju umjerenu klimu (ljetne temperature iznose 20°C do 25°C, zimske oko 4°C), 500 do 700mm oborina godišnje. Duars nizina i južni pristranci pripadaju vrućoj i vlažnoj suptropskoj klimi. Mnogo oborina (3000 do 5000mm godišnje ) donosi jugozapadni ljetni monsun. Na samom jugu nizine Duars prevladavaju savana i džungla bambusa. Planinski pristranci do 3500m prekriveni su zimzelenom tropskom šumom i šumom četinjača. Naime šume prekrivaju 70% zemlje. Područja na višim nadmorskim visinama pokrivena su subalpskom i alpskom vegetacijom. Led i vječni snijeg zauzimaju najviše dijelove (samo 7% teritorija). Samo je 3% zemlje obrađeno.

Fotografije & video

01


1

Butan, Paro Taktsang, sveto mjesto za Himalajske Budiste

Želiš posjetiti?
Butan, Paro Taktsang, putovanje u Butan, grupni polasci, garantirani polasci

Butan, Paro Taktsang, sveto mjesto za Himalajske Budiste

Što vidjeti:

Thimphu

Glavni grad Butana je Thimphu, ujedno i njegovo ekonomsko, političko i vjersko sjedište. Thimphu ima oko 100 tisuća stanovnika, uključujući i kraljevsku obitelj. Tijekom rujna i listopada održava se Tshechu - četverodnevni festival s maskama, a butanska tradicija odražava se u gradu i kroz kodeks oblačenja, vjerske običaje, književnost, medije, glazbu… Zanimljivo je da je Thimphu jedan od nekoliko gradova u Butanu koji ima bankomate, a jedini je grad u svijetu koji nema semafore! Umjesto toga, na nekoliko raskrižja policajci u uređenim kabinama usmjeravaju promet. Dok ste u Thimphu ne propustite posjet Tashicho Dzong, 350 godina staroj budističkoj utvrdi u kojoj se danas nalazi administrativni centar države te Muzeju nacionalne narodne baštine.

Paro

Grad koji zaista nudi pregršt aktivnosti. Vrlo je zanimljiv Bazni logor – Ramthanga, te planinarenje do najpoznatijeg samostana u cijelom kraljevstvu koji se nalazi na rubu strme litice. Pješačenje u Paru je zaista nezaobilazno, a put do hrama spektakularan. Stanovnicima Butana je posjet svetištu jedna od obaveza koju će svaki budist barem jednom u životu ispuniti. Moguća je i varijanta jahanja ponija, no na njima možete doći samo do određenog dijela.

Punakha

Glavni grad Butana do 1955. godine. U Punakhi se nalazi tvrđava 'Punakha dzong' - zimska rezidencija duhovnog vođe. Sagrađena je 1637. godine između dvije rijeke, muške 'Po Chu' i ženske 'Mo Chu'. Mnogi tvrde da je jedna od najljepših tvrđava u Butanu. Također je vrlo zanimljiv hram Chimi Lhakhang koji se nalazi na okruglom brdu pokraj Punakhe. Isti je sagrađen 1499. godine te je posvećen Lami Drukpa Kinley. Lama je još poznat pod nazivima Božanski Madman ili Mad Saint - svetac koji se zalagao za upotrebu falusnih simbola kao slika na zidovima. Svojim blagoslovom je pomagao ženama da zatrudne. Hram Lame Kinleya je hodočasnička stanica za parove bez djece do kojeg se može jedino doći šetnjom kroz rižina polja.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter