Mondotravel
Patagonija, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

South America

Argentina - Patagonija

5


putovanja

Info

Glavni grad

Buenos Aires

Valuta

argentinski peso

Populacija

44,938,712

Područje

2,780,400km2

Argentina - Patagonija

Putovanje u Južnu Ameriku sadrži nezaobilaznu stanicu skrivenu u nepreglednim pampama (travnate stepe) u kojima se nalazi Argentina. Njezine stanovnike nazivamo gaučosi, po uzgajivačima stoke te njihovom tradicionalnom načinu života na rančevima. U Argentini je nogomet dio opće kulture, a ne samo najvažnija sporedna stvar na svijetu. Stadion kluba Boca Juniors, La Bombonera, podsjeća na kutiju čokolade zbog svog karakterističnog oblika s jednom ravnom tribinom i tri uzdignute u krug. Tango se rodio upravo u siromašnim dijelovima Buenos Airesa pa je ovaj popularni ples postao simbol zemlje. Svira se bandoneonom, specifična vrsta harmonike. Otisnite se sve do kraja kontinenta, gotovo do Ognjene Zemlje – gdje vas čekaju glečeri kao što je Perito Moreno. Patagonija i Buenos Aires prenose duh koji oplemenjuje poput zvuka gitara bradatih gaučosa.Površinom osma država svijeta (2 780 400 km2) Argentina ili službeno Republika Argentina prostire se većim dijelom jugoistoka Južne Amerike. Točnije, Argentina se smjestila na području između Anda na zapadu i Atlantskog oceana na istoku, te na zapadu i jugu graniči s Čileom, na sjeveroistoku s Brazilom i Urugvajem, a na sjeveru s Paragvajem i Bolivijom. Argentina je politički uređena kao federativna predsjednička i demokratska republika te je podijeljena na 23 provincije i autonomno područje grada Buenos Airesa.
Većinu Argentinaca danas čine potomci europskih doseljenika, i to ponajviše Talijana i Španjolaca, te pored domorodaca Indijanaca tu još žive i brojni potomci Nijemaca, Britanaca, Francuza, Iraca, Poljaka, Rusa, ali i Hrvata za koje se pretpostavlja da ih ima između 200 i 500 tisuća. Od brojnih zanimljivosti vezanih uz Argentinu izdvajamo čaj od biljke mate te jedan od najvećih i najimpresivnijih vodopada na svijetu smještenih na rijeci Iguazu.

P.S.!

U Argentini se 2001. godine promjenilo pet predsjednika za deset dana.
Jedan argentinski farmer proveo je decenije praveći šumu u obliku gitare u znak sjećanja na svoju preminulu suprugu.
Argentinski karikaturista porijeklom iz Italije, Kirino Kristijani, autor je prvog animiranog filma na svijetu.
Današnji papa Franjo je radio kao izbacivač u baru u Buenos Airesu u Argentini
1971.godine je tijelo Evite Peron ekshumirano i odnijeto u Španjolsku, gdje je argentinski ex-predsjednik Juan Peron i njegova nova žena čuvali leš u njihovoj dnevnoj sobi
U Argentini se nalazi najšira ulica (avenija) na svijetu "9.juli" koja je široka 990 metara. Najšira avenija ima 14 linija, sa još dodatne 4 staze paralelnih ulica.
Ako želite kupiti dolare u Argentini i putovati u inozemstvo, morate poslati zahtjev vladi gdje, kada i zašto ste na putovanju.
Argentina ima najveći broj psihijatara po glavi stanovnika u svijetu.

Fotografije & video

01


2

Argentina-Patagonija, najjužniji dio Južne Amerike između Magellanova prolaza i Río Negra

Želiš posjetiti?
Patagonija, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Argentina-Patagonija, najjužniji dio Južne Amerike između Magellanova prolaza i Río Negra

Buenos Aires, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Argentina - Buenos Aires, glavni grad

Što vidjeti:

Buenos Aires

Buenos Aires, grad na ušću La Plate u Atlantski ocean, prijestolnica je zemlje tanga, nogometa, vina i bifteka, Maradone, pape Franje i Eve Perón.
Stanovnici Buenos Airesa se u običnom govoru nazivaju porteños (od španske riječi puerto - luka). Najveći priljev stanovnika se desio tokom 20. vijeka, uglavnom doseljenici iz Italije i Španjolske. Pored njih, veliku grupu stanovništva čine takozvani mestizos, mješavina španaca i južnoameričkih indijanaca. Ostale veće grupe su arapi, židovi, irci, kinezi, japanci i korejanci.
Većina stanovništva pripada rimokatoličkoj crkvi. Prisutne su i grupe jevreja i muslimana.
Od glavnih atrakcija grada je gradski trg – Plaza de Mayo, jedna od najširih ulica na svijetu Avenija 9 Jula (9 de Julio), koja je dobila ime po argentinskom danu nezavisnosti i širine je oko 140m, Obelisk, Plaza de Mayo te vijećnica i predsjednička palača (Casa Rosada) u kojoj su živjeli Juan i Evita Peron.

Slapovi Iguazu

Ovi impresivni slapovi nalaze se na rijeci Iguazu, unutar graničnog trokuta između Argentine, Paragvaja i Brazila, te odvajaju rijeku na gornji i donji tok. Među najvećim i najspektakularnijim slapovima su na svijetu i dio su svjetske baštine UNESCO-a od 1984. g. Sastoje se od 275 slapova, visine do 80 metara i prostiru se u dužinu od 2,7 km. Nacionalni park s argentinske strane će vas oduševiti samom snagom i veličinom vodopada, ali i raskošnom džunglom koja ih okružuje, kao i brojnim divljim životinjskim vrstama, poput jaguara, puma, krokodila, tapira i tropskih ptica.

Ushuaia

Ako ste se pitali koji je najjužnijii grad na svijetu, to je upravo Ushuaia u Argentini. Još su dva mjesta malo južnije, Punta Arenas i Puerto Williams, ali nisu dovoljno veliki da bi imali status grada. Ushuaia je smještena u istoimenoj uvali, s tri strane je okružena Andama, a s četvrte morem. Ovdje možete probati ukusne morske plodove u odličnim restoranima, lokalno craft pivo, obilaziti simpatične trgovinice i promatrati brojne turiste na putu prema Antarktici. Grad je nekad bio zatvorsko područje te kao takav ima bogatu povijest, o čemu možete saznati u velikom muzeju Museo Maritimo, koji je zapravo stari zatvorski kompleks danas pretvoren u četiri muzeja: Maritime Museum, Marine Art Museum, Antarctic Museum i naravno Prison Museum. Grad je odlično polazište za nacionalni park Ognjena zemlja ili „Vrata Antarktika“, poznat po slikovitom krajoliku, snijegom prekrivenim vrhovima planina, glečerima, jezerima i vodopadima, a u zaljevu Lapataia u sklopu parka ćete naći znak da ste stigli „do kraja svijeta“. Na Isla Martillo možete vidjeti pingvine u njihovom prirodnom okruženju, do kojeg se dolazi brodskim turama iz Ushuaia.

Perito Moreno

Ledenjak Perito Moreno u nacionalnom parku Los Glaciares u jugozapadnoj Argentini jedna je od najvećih turističkih atrakcija argentinske Patagonije. Radi se o 250 km2 leda na 30 km duljine, a jedan je od 48 ledenjaka u južnom dijelu Patagonije smještenog u Andama koji predstavlja najveći rezervat pitke vode. Perito Moreno jedan je od tri ledenjaka Patagonije za koji je zabilježeno da raste, a povremena pucanja ledenjaka dovode do spektakularnih prizora obrušavanja golemih komada leda u jezero Argentino.

La Plata

La Plata je glavni grad provincije Buenos Aires. Izgrađen je planski nakon federalizacije Buenos Airesa 1880. g, a poznat je kao grad Eve Peron. U sklopu konstrukcije grada, uz zgradu parlamenta izgrađena je prekrasna katedrala u gotičkom stilu, općinska knjižnica i muzej koji danas sadrži najvažnije antropološke i paleontološke zbirke Južne Amerike te je jedan od najboljih muzeja povijesti prirode na svijetu. La Plata je poznata kao grad „Indie Rocka“ pa nemojte propustiti svirku kojeg lokalnog benda dok ste u gradu, uz odlično lokalno craft pivo i naravno dobar argentinski odrezak.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter