Mondotravel
Velika džamija u Kairouanu, Tunis, ljetovanje Mediteran, charter let Tunis, garantirani polasci

Africa & Middle East

Tunis

23


putovanja

Info

Glavni grad

Tunis

Valuta

tuniški dinar

Populacija

11,434,994

Područje

163,610km2

Tunis

Ova sjevernoafrička država smještena je na obali Sredozemlja, između Alžira i Libije. Popularno je odredište za odmor zbog predivnih, dugačkih, pješčanih plaža, ljubaznih domaćina, a posebno zbog egzotične i veličanstvene Sahare. Nudi savršenu kombinaciju odmora i upoznavanja bogate povijesti i kulture tuniškog naroda.Tunis je zemlja povijesti stare 3000 godina, čemu još danas svjedoči Kartaga - antički grad i država osnovana 814. godine prije Krista, a koju su zbog njezine važnosti i bogatstva nazivali 'Draguljem Sredozemlja'. Ostatci ovog arheološkog lokaliteta upisani su u UNESCO-ov popis svjetske baštine. U Tunisu je do dolaska Arapa prevladavalo kršćanstvo. Većina stanovništva je berberskog porijekla, a u gradovima je manjinsko stanovništvo francuskog, talijanskog i malteškog porijekla. Stanovništvo je neravnomjerno raspoređeno. Većina živi u gradovima, pretežno u Tunisu, Soussu i Sfaxu, dok je pustinjski jug rijetko nastanjen. Ako krenete od sjevera prema jugu, prvo ćete posjetiti glavni grad Tunis, zatim slikoviti Sidi Bou Said sa svojim bijelo-plavim kućicama. Južnije ćete pronaći El Jem - drugi najveći amfiteatar na svijetu, gdje je sniman slavni film 'Gladijator', a dalje put vodi prema Matmati - gdje ćete vidjeti fascinantna dvorišta ispod zemlje, iz kojih se ulazi u male trigloditske domove, a u nekim od kratera danas su smješteni čak i atraktivni hoteli. Najbolji doživljaj Tunisa pruža safari po pješčanim dinama najljepšeg dijela Sahare, a bajkovite oaze Douz i Tozeur će svakome dočarati svakodnevni život lokalnog stanovništva. Ono po čemu je Tunis poznat su i datulje, koje rastu u gustim nasadima na jugu zemlje, a može ih se kupiti gotovo svugdje, dok su najbolje one na putu prema isušenom slanom jezeru Chott el Jerid. Ovdje se može vidjeti i kupiti još jedan simbol Tunisa - pustinjska ruža, prekrasan prirodni suvenir koji nastaje miješanjem i kristalizacijom minerala i pustinjskog pijeska. Hrana u Tunisu je odličan spoj arapske i mediteranske kuhinje, nacionalni specijalitet je kus-kus u svim kombinacijama mesa i povrća, a popularan je i brik - tanke palačinke najčešće punjene jajima i pržene u vrućem ulju.

P.S. Cjenkanje je u Tunisu nezaobilazno i dio je kulture lokalnih trgovaca!

Fotografije & video

01


6

Tunis, Kairouan -Velika džamija u Kairouanu sa najstrarijim očuvanim minaretom na svijetu

Želiš posjetiti?
Velika džamija u Kairouanu, Tunis, ljetovanje Mediteran, charter let Tunis, garantirani polasci

Tunis, Kairouan -Velika džamija u Kairouanu sa najstrarijim očuvanim minaretom na svijetu

Jeep safari po pustinji, Tunis, ljetovanje Mediteran, charter let Tunis,alibabina pustolovina

Tunis, jeep safari po pustinji

Kartaga arheološko nalazište, Tunis, ljetovanje Mediteran, charter let Tunis

Tunis, Kartaga - jedno od najvećih arheoloških nalazišta, u predgrađu glavnog grada Tunisa

Pustinja Sahara, Tozeur, Tunis, ljetovanje Mediteran, direktan let Tunis, mondo travel

Tunis, Tozeur - oaza i slikovit grad u jugozapadnom Tunisu

Deva na plaži, ljetovanje Tunis, mediteran, let posebnim zrakoplovom za tunis, garantirani polasci

Tunis, jahanje deva

Jahanje deva u pustinji, Tunis, ljetovanje Mediteran, charter let Tunis, garantirani polasci

Tunis, jahanje deva u pustinji

Što vidjeti:

Port El Kantaoui

Jedna je od glavnih turističkih zona u Tunisu, udaljen oko 10 km od grada Soussa. Poznat je po nepreglednim pješčanim plažama i brojnim hotelima za svačiji ukus, a ovdje ćete naći i brojne trgovine, štandove sa suvenirima i nezaobilazne shisha barove. Smještaj u Port el Kantaouiu je i odlično polazište za izlete u Saharu, zahvaljujući svojem položaju.

Grad Tunis

Glavni grad istoimenog naziva kao država je prijestolnica smještena na sjeveru zemlje. Ovdje su smještene najveće i najstarije džamije u zemlji, a najprivlačniji dio grada je velika Medina, odnosno tržnica s brojnim štandovima i trgovinama koje nude razne proizvode od kože, tekstila, zlata, začine, čajeve i sl.

Sousse

Treći po veličini grad u Tunisu, okružen je prekrasnim pješčanim plažama. U centru grada je nezaobilazna Stara Medina, a svakako treba vidjeti labirint katakombi iz bizantskog doba, te kulu Khalet al Fata i mauzolej Bourghiba sa svojim osmougaonim minaretima.

Hammamet

Najpopularnije odredište za odmor u Tunisu - zahvaljujući prekrasnim pješčanim plažama i brojnim hotelima. U prijevodu s arapskog Al-Hammāmāt znači 'mjesto za kupanje'. Najnoviji i najrazvijeniji dio Hamammeta je Yasmine Hamammet, gdje se u neposrednoj blizini hotela mogu pronaći brojne trgovine, maurske kavane i restorani, štandovi s proizvodima od keramike, tekstila i dr.

Djerba

Bajkoviti otok prepun palmi i nasada maslina, s nepreglednim pješčanim plažama i hotelima građenim u stilu bajke Tisuću i jedna noć, idealno je mjesto za pravi odmor. Glavni grad otoka, Houmt Souk, najpoznatiji je po izradi zlatnog i srebrnog nakita, dok je najpopularnije turističko odredište Midoun, gdje je smještena većina hotela.

Kartaga

Kartaga je danas jedno od najvećih arheoloških nalazišta, smještena u predgrađu glavnog grada Tunisa, a nekad je bila antički grad i bogata država koju su osnovali Feničani 814. g. pr. Kr., a uništili Rimljani 146. g. pr. Kr. Grad je bio moćan, imao je masivne zidine duge 37 kilometara, te dvije velike, umjetne luke, jedna za čuvanje velike mornarice od 220 ratnih brodova poznata i kao Koton, i druga trgovačka za trgovinu. Unutar vojne luke, koja je ujedno bila i središte grada, nalazio se umjetan otok sa ovalnom zgradom sa koje se moglo nadgledati pristaništa i brodove koji prilaze gradu. Arheološki lokalitet drevne Kartage upisan je 1979. godine na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi.

Sidi Bou Said

Sidi Bou Said jedno je od najslikovitijih i najposjećenijih mjesta u Tunisu, a smješten je na sjeveru zemlje, 20ak kilometara od glavnog grada. Karakteriziraju ga bijele kuće i kupole s plavim prozorima i vratima, koje svojim kontrastom u kombinaciji sa brojnim burgenvilijama zadivljuju svakog posjetitelja. Poznat je i kao grad umjetnika, jer su ovdje živjeli brojni umjetnici.

Mahdia

Mahdia je obalni grad u istoimenoj provinciji, između Monastira i Sfaxa. Razvio se iz ribarskog sela, a danas je popularna turistička zona, zahvaljujući kristalno čistom moru i bijelim pješčanim plažama. Brojni kafići i restorani pružaju mogućnost za opuštanje i odmor. Od znamenitosti ističu se velika džamija, tvrđava Borj el Kebir, lokalna medina i muzej Mahdie.

Tozeur

Tozeur je oaza i slikovit grad u jugozapadnom Tunisu, te nezaobilazno odredište na turama prema Sahari. Stara gradska jezgra (medina) izgrađena je od žute opeke te je ukrašena zanimljivim reljefima, a ujedno je živahno središte okupljanja lokalnog stanovništva. Iz Touzeura se kreće na vožnju džipovima po pješčanim dinama ovog predivnog dijela Sahare. U neposrednoj blizini su i najpoznatije planinske oaze Chebika i Temerza, kao i poznata lokacija snimanja Ratova zvijezda, gdje se još mogu vidjeti kulise iz filma. Na putu za Tozeur je i Kairouan, četvrti najsvetiji muslimanski grad, koji svake godine posjete tisuće muslimana.

Gammarth

Grad smješten oko 20 km sjeverno od glavnog grada Tunisa, razvio se iz ribarskog naselja, a procvat je doživio osamostaljenjem od Francuske. Poznat je kao mirna turistička zona s luksuznim hotelima, bijelim vilama, finim restoranima i brojnim trgovinama, kao i divnim pješčanim plažama, na kojima se mogu probati aktivnosti poput jedrenja, snorklinga, jet skiinga i sl., a u neposrednoj blizini je igralište za golf s 18 rupa. Idealno je polazište za obilazak Kartage, Sidi Bou Saida te samog glavnog grada.

Skanes

Udaljen je 7 km od grada Monastira i 7 km od grada Soussea. Predivne duge pješčane plaže.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter