Mondotravel
Kolumbija

South America

Kolumbija

4


putovanja

Info

Glavni grad

Bogota

Valuta

kolumbijski peso

Populacija

48,258,494

Područje

1,141,748km2

Kolumbija

Kolumbija je država na sjeverozapadu Južne Amerike. Na sjeveru izlazi na Karipsko more, na zapadu na Tihi ocean, a graniči na sjeveroistoku s Panamom, na istoku s Venezuelom, na jugoistoku s Brazilom te na jugu s Peruom i Ekvadorom. Glavni izvoz: nafta, kava, smaragdi, zlato, tekstil i modne marke, cvijeće, ugljen.Kolumbija se odvojila od Španjolske početkom 19. stoljeća, no još je vidljiv utjecaj Španjolaca, primarno kroz jezik i arhitekturu. Kolumbijaca ima tek nešto manje od Španjolaca oko 47 milijuna stanovnika.
Obzirom na blizinu ekvatora, temperature u Kolumbiji su uvijek gotovo iste: 24°C duž obale i oko 7–17°C kako ulazite dublje u kontinentalni dio. Od prirodnih ljepota treba izdvojiti rijeku Caño Cristales koja od lipnja do studenog promijeni pet boja; crvenu, crnu, žutu, zelenu i plavu. Rijeka Cano Cristales je spektakularno čudo prirode koje prolazi kroz kolumbijski departman Meta u središnjem dijelu ove južnoameričke države. Široka je 20 metara, dugačka oko 100 kilometara i smatra pritokom rijeke Guayabero.

Fotografije & video

01


3

Kolumbija

Želiš posjetiti?
Kolumbija

Kolumbija

Kolumbija

Kolumbija

Kolumbija - Cartagena

Kolumbija - Cartagena

Što vidjeti:

Bogota

Bogota je glavni grad Kolumbije s preko 9 milijuna stanovnika. Od najzanimljivijih dijelova grada treba izdvojiti stari dio grada u četvrti Candelaria, Crvenu zonu sa pubovima, klubovima i restoranima i Parque de la 93 - park u sjevernoj četvrti El Chicó. Obzirom da je Bogota glavni grad, u njega dolaze ljudi iz svih regija države te donose svoj utjecaj vidljiv u kulturnim aktivnostima, muzejima, povijesnim zgradama i gastronomiji. Poseban je Muzej zlata (Museo del Oro) koji ima najveću zbirku zlatnih predmeta iz predkolumbijskog doba. Simbol grada je Cerro de Monserrate, planina koja se izdiže nad gradskim centrom s crkvom na samom vrhu.

PS
U Kolumbiji postoji jedna neobična navika da se u određene vrste kave, stavlja slani sir.
Sa 18 nacionalnih praznika, stanovnici ove zemlje, druga su zemlja u svijetu po broju dana koje godišnje ne rade. Na prvom mjestu je Indija, sa čak 21 praznikom.
Gotovo 1/5 svih vrsta leptira na svijetu, nalazi se ovdje.
Iz ove zemlje, potekle su mnoge svjetske ličnosti, među kojima su nama najpopularniji Šakira, Juanes, James Rodrigez, kao i omiljena glumica Sofia Vergara.
U ovoj zemlji se proizvede više smaragda nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu.
Iako je tokom svog života bio smatran jednim od najvećih kriminalaca tog vremena, danas je Pablo Eskobar glavni turistički mamac ove zemlje. Zanimljivo je spomenuti da je sredinom 1980-ih, Eskobarov kartel nedjeljno zarađivao 420 miliona dolara, što bi godišnje iznosilo oko 22 milijarde.
Kolumbijci su veliki ljubitelji muzike. Nacionalni muzički instrument je mala gitara zvana tiple.

Cartagena

Cartagena je prekrasan stari grad u zidinama,peti po veličini grad u Kolumbiji, s nešto manje od milijun stanovnika, smješten na sjevernoj, karipskoj obali. Smješena u zaljevu Darjen,Cartagena je iskoristila prednosti svog smještaja s nizom otočića odsječenih od kontinenta. Grad je to koji se oduvijek smatrao kad luka za ulazak u Ande,te su ga u prošlosti više puta opsjedali francuski i engleski pirati. Uz centar,postoji još i nekoliko zanimljivih četvrti kao naprimjer Getsemani,nekoć jako opasan kvart gdje su živjeli robovi i siromasi,a danas kvart sa odličnim noćnim životom. Također,nedaleko od Cartagene nalazi se Tayrona,jedan od najljepših kolumbijskih nacionalnih parkova,gdje možete vidjeti majmune,iguane,kajmane,te prekrasnu pješčanu plažu Cabo San Juan po kojoj ćete zateći divlje konje. Još jedna jako lijepa destinacija,a to je otočje Isla del Rosario.Na otoku postoji jedno selo,Orika,koje je jedva naseljeno,a ostatak otoka prekrivaju džungla,lagune i pješčane plaže.

Cali

Cali je treći po veličini grad u Kolumbiji,te se nalazi na jugozapadu države u kojem živi 2,5 milijuna ljudi. Cali je svjetska prijestolnica salse,a centar tog predivnog plesa je četvrt Juanchito,južmo od centra grada. Unatoč tome što se konzumira puno svježeg voća, ovaj kraj je poznat po prženoj i izrazito masnoj hrani uz koju se jede puno riže.

Medelin

Medelin je drugi po veličini grad u Kolumbiji,koji leži na u dolini Abura na obalama rijeke Medellin. Najviše ga povezuju sa poznatim narko kraljem Pablom Escobarom. Početkom 90-ih godina,izgradnjom metro sustava u gradu se sve počelo pokretati,promijenio je život u gradu,spojio neke kvartove i povezao ljude. Tradicionalno jelo Medellína je Bandeja Paisa koji se sastoji od graha, banane, jaja, avokada, riže, kobasice, slanine i mljevenog mesa,sve na istom tanjuru. Medellin je prije 30-ak godina bio najopasniji grad na svijetu,a danas je najperspektivniji grad u Kolumbiji s najboljom infrastrukturom i rapidnim razvojem.

Jardin

Jardin je šarmantan kolumbijski gradić na sjeverozapadu države. Poznat po kućama koje su obojane u svijetle boje, mnoštvu cvijeća i slatkišima koji se rade od mlijeka. Započeti dan sa ispijanjem kave na glavnom trgu El Libertador i jahanje konja do vodopada u špilji Cueva del Esplandor,čini ovaj gradić posebnim.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter