Mondotravel
Ljubljana - panorama

Europe

Slovenija

70


putovanja

Info

Glavni grad

Ljubljana

Valuta

euro

Populacija

2,089,310

Područje

20,273km2

Slovenija

Skijanje u Sloveniji, Wellness Slovenija, Zeleno ljeto i odmor. Uvijek najsvježije i najpovoljnije ponude. Idealna destinacija za aktivan odmor.Zbog svog položaja, Slovenija je puna prirodnih ljepota, a titulu najljepših i najpoznatiji definitivno nose jezera Bled i Bohinj te nacionalni park Triglav i Postojnska jama. Inače, u ovoj zemlji se nalazi više od 10 tisuća jama, dok je više od 60% teritorija prekriveno šumom. Zanimljivo je da u Sloveniji na svakih 75 osoba dolazi jedna vinarija, a broj onih Slovenaca koji se bave pčelarstvo prelazi 90 tisuća! Također, Slovenija se često može naći i na popisu najdražih zemalja za posjetiti, ali i za živjeti.

Asocijacija na Sloveniju su i slovenska skijališta, a i terme. Zbog velikog bogatstva vode te termalnih i mineralnih izvora, Slovenija je poznata po svojim atraktivnim destinacijama za wellness. Prirodni termalni čimbenici kao što je termalna voda ili blato, a i sam planinski zrak prava su kombinacija izvora zdravlja. Opuštanje u saunama, na masažama, joga, meditacija u prirodi u kombinaciji s aktivnim odmorom u slovenskim termama pravi su odmor za dušu i tijelo!

Slovenska kuhinja je vrlo slična našoj te ostalim susjednim zemljama, a njezino tradicionalno jelo naravno je - Kranjska kobasica.
Piće zdravlja - prirodna mineralna voda, Donat Mg, više od 400 godina tradicije.
Selfness - životni stil, put do kvalitetnijeg i sretnijeg života.

Fotografije & video

01


3

Ljubljana - panorama

Želiš posjetiti?
Ljubljana - panorama

Ljubljana - panorama

Ljubljana

Ljubljana

Bled

Bled

Što vidjeti:

Ljubljana

Slovenska prijestolnica ima otprilike 300 tisuća stanovnika te se stoga smatra jednim od najmanjih glavnih gradova u svijetu. Povijest Ljubljanje seže daleko, i to oko 1000 godina pr.Kr.! Jedna od najpopularnijih atrakcija je dakako srednjovjekovni Ljubljanski dvorac koji se nalazi na brdo te gleda na grad, a nezaobilazna su i tri prekrasna mosta u centru Ljubljane (pogotovo Zmajski most) te Nebotičnik.

Rogaška Slatina

Rogaška Slatina je u Europi i cijelom svijeta poznata medical-spa destinacija, koja je bogata kulturnom poviješću i 500 godišnjom tradicijom turizma i kristala Staklarne Rogaška, te je postala sinonim za zdravlje i relaksaciju. Donat Mg prirodna je mineralna voda Rogaške Slatine te sadrži najviše prirodnog magnezija od svih mineralnih voda svijeta.

Rimske Toplice

Rimske terme se nalaze u jednom od najljepših mjesta u Sloveniji, u Rimskim Toplicama. Nalaze se 24km od Celja. Rimske Toplice smjestile su se u zavjetrini ispod brda Stražnik (655m) i Kopitnik (914m). Dolinu Rimskih Toplica okružuju šumovita područja okolnih brda, koja nude zaštitu od vjetra i prevelike vrućine, a u sebi čuvaju bujnu vegetaciju egzotičnih biljaka.

Laško

Nalazi se uz samu rijeku Savinju, 10km od Celja, 110km od Zagreba. Još u rimsko doba na ljekovita termalna izvorišta uz rijeku Savinju dolazili su rimski legionari, a za vrijeme vladavine austrougarskog cara Franje Josipa I. pitoreskni gradić Laško postaje mondeno lječilište. Laško je povezano biciklističkom stazom sa Celjem.

Moravske Toplice

Moravske Toplice smještene su u sjevernoj Sloveniji, 7km od Murske Slobode na cesti prema Mađarskoj u Prekmurju. Prekmurje karakterizira rijeka Mura, panonska ravnica i brežuljci obližnje Goričke. Prekmurska gibanica je najpoznatiji prekmurski desert.

Ptuj

Ptuj smjestio se uz rijeku Dravu, samo sat vremena vožnje od Zagreba u istočnom dijelu Slovenije.
Jedan od najstarijih gradova u Sloveniji. Prije 2000 godina Ptuj se zvao Poetovio te je slovio kao jedna od najjačih rimskih provincija u kojoj se odlučivalo i o novom Cezaru Rimskog Carstva. Romantični je grad poznat po vinskim podrumima i ptujskom karnevalu.
Dvorac Ptuj izgrađen je u 9 st. u promijenio je mnogo vlasnika te su stanovnici ostavili brojne dragocjenosti koje se mogu pogledati.

Radenci

Radenci je naselje smješteno u središtu sjeverne Slovenije, u pokrajini Štajerska u blizini granice s Austrijom, a na lijevoj obali rijeke Mure. U zelenoj regiji polja i vinogradsnih brežuljaka nalazi se i bogat izvor mineralne vode koja sadrži CO2 i spada među najbogatije mineralne vode sa CO2 u Europi.

Podčetrtek - Terme Olimia

Podčetretk se nalazi 15km južno od Rogaške Slatine u kotlini rijeke Sutle. Mjesto je okruženo bunjim zelenilom. Udaljeno samo 1km od Terma Olimia, a od Zagreba 77km. Predlažemo posjetiti: samostan i dvorac Olimije, Čokoladarnicu, Jelenov Greben, Kozjanski Park te park Čarobnica.

Čatež ob Savi

Čatež ob Savi je naselje u blizini Brežica u istočnoj Sloveniji. Mjesto je poznato po Termama Čatež i najvećem bazenskom kompleksu u Sloveniji.

Bled

Bled, bajkovit gratić na jezeru. Prepoznatljivo je po jedinim otokom u Sloveniji na kojem se smjestila crkva sa Zvonom želja. Na otok se dolazi Pletnom. Posjet Bledu obvezno treba posjetiti Bledskom dvorcu s kojeg se vidi najviši vrh Slovenski Alpa - Triglav. Bled je poznata destinacija za rekreativce, ali i one koji su željni samo šetnje oko bledskog jezera.

Bohinj

Bohinj je čarobna dolina u Sloveniji koja krije pravi ukras - Bohinjsko jezero. Čisti planinski zrak okružuje jezero nastalo djelovanjem ledenjaka, najveće prirodno jezero u Sloveniji. Idealan je za ljubitelje prirode, šetnje, planinarenja, a možete voziti i bicikl, kanu ili kajak te zimi skijati na Voglu. Vogel je jedno od najpoznatijih slovenskih skijališta do kojeg možete stići žičarom iz Bohinja.

Zreče

Općina Zreče nalazi se u sjevernom djelu Slovenije. Središnji dio općine čini dolina rijeke Dravinje, sjeverno od doline izdiže se južno Pohorje, a južno Konjiška gora. Terme Zreče su jako popularno odredište zbog izvrsne wellness ponude.

Rogla

Rogla je jedna od najviših planina na Pohorju koja uz raznolikost prirodnih ljepota nudi mnoštvo mogućnosti za rekreaciju i istraživanje. Šetnica među krošnjama je šetnica na spomenutoj Rogli, duga više od jednog kilometra, te sadrži 37 metara visok toranj s kojeg se pruža jedinstven pogled na stotine godina staru pohorsku šumu.

Maribor

Maribor je grad kojeg prati rijeka Drava, te je drugi najveći grad u Sloveniji. Krase ga brežuljci s vinogradima, planina Pohorje te brojne kulturne znamenitosti. Grad je također poznat i po pronađenim ostacima starih rimskih naselja, a 2012. godine je bio proglašen europskom prijestolnicom kulture.

Mariborsko pohorje

Najveći skijaški centar u Sloveniji, koji je smješten na nadmorskoj visini od 1327 metara. Najpoznatije je po održavanju 'Zlatne lisice', natjecanja Svjetskog kupa za skijašice koje ima dugogodišnju tradiciju. Skijalište ukupno broji 33km uređenih staza, a uređeno je i 20km staza za skijaško trčanje.

Celje

Općina Celje jedna je od jedanaest gradskih općina u Republici Sloveniji. Kao treći najveći grad, Celje se kroz povijest ističe kao važno prometno raskrižje i gospodarsko središte. Tamo se također nalazi i najveći dvorac koji je nastao u 12. stoljeću.

Kranjska Gora

Kranjska Gora je mali gradić u uskom klancu među visokim alpskim vrhovima. Samo skijalište je vrh Vitranc koji mjeri 1570m, dok se sama Kranjska Gora nalazi na 809m. To je idilično malo mjesto koje će vas oduševiti bilo da ste skijaš, planinar ili samo želite obilaziti relaksirajuća mjesta u prirodi.

Kamnik - Terme Snovik

Kamnik je grad u Sloveniji, u podnožju Kamniško-Savinjskih Alpa, udaljen 22 kilometra sjeveroistočno od Ljubljane.

Bovec/Kanin

Grad Bovec se nalazi u blizini granice s Italijom, u pokrajini Primorskoj i statističkoj regiji Goriškoj. Grad se nalazi u gornjem dijelu doline rijeke Soče, ispod južnih padina Julijanskih Alpa.

Metlika

Metlika je grad i središte istoimene općina u jugoistočnoj Sloveniji. Metlika se nalazi u blizini granice sa Hrvatskom u pokrajini Dolenjskoj i statističkoj regiji Jugoistočna Slovenija.

Krvavec

Krvavec je planina na sjeveru Slovenije visoka 1853m, koja je danas pretvorena u najveće i najuređenije slovensko skijalište.

Mozirje - Golte

Naselje Mozirje se nalazi u pokrajini Štajerskoj. Iz istoimenog naselja se kreće gondolama na vrh skijališta Golte, koje je jedno od srednje velikih slovenskih skijališta, te jako popularna destinacija za zimski turizam.

Jesenice

Jesenice su grad i središte istoimene općine u sjeverozapadnoj Sloveniji. Mjesto je dobilo ime po drvetu jasenu, jer je u prošlosti taj kraj bio poznat po jasenovim šumama.

Cerkno

Ski centar Cerkno se nalazi na spoju Gorenjske i Primorske regije i nudi brojne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom kako zimi tako i ljeti. Smatra se jednim među najmodernijim slovenskim skijalištima.

Gozd Martuljek

Gozd Martuljek je naseljeno mjesto, udaljeno svega jedan kilometar od Kranjske Gore, a dobilo je ime po potoku.

Dobrna

Dobrna je naselje koje se nalazi u pokrajini Štajerskoj. U samom mjestu nalaze se Terme Dobrna, najstarije termalno lječilište u Sloveniji.

Dolenjske toplice

Dolenjske toplice nalaze se jugoistočnoj Sloveniji. Tu su se smjestile Terme Dolenjske toplice u prekrasnom parku sa stogodišnjim drvečem.

Šmarješke Toplice

Šmarješke Toplice nalaze se u pokrajini Dolenjska, 23 km od Dolenjskih toplica u Jugoističnoj Sloveniji. U Šmarješkim Toplicama nalaze se Terme Šmarješke Toplice koje su okužene šumom i travnjacima.

Otočec ob Krki

Otočec ob Krki smjestio se uz rijeku Krku. Tu se nalazi jedini riječni otok u Sloveniji na kojem se smjestio Dvorac Otočec, Hotel Grad Otočec. U blizini se nalazi golf igralište sa 18 rupa. Nalazi se 5 km od Šmarjeških toplica i 20-ak kilometara od Dolenjskih toplica.

Ljubno

Ljubno je naselje smješteno u općini Mozirje.

Sveti Juraj ob Ščavnici

Sveti Juraj ob Ščavnici nalazi se u Štajerskoj južno od rijeke Mure.

Bohinjska Bistrica

Bohinjska Bistrica nalazi se 6 km od Bohinjskog jezera i 11 km od skijališta Vogel.

Velika Planina

…gorski plato u kamniškim alpama , pašnjaci najviše nadmorske visine u sloveniji (1500 m ), gdje su pastiri izgradili kolibe zanimljive arhitekture, jedinstveno u Europi…

Dolina Soče

Rijeka je duga 137 km te se od svog izvora do ušća naglo spušta u Jadransko more u Tršćanskom zaljevu. Soča je jedna od najljepših europskih rijeka a u gornjem toku koji je izuzetno čist živi i ugrožena vrsta pastrva glavatica.

Postojnska jama

Jednoj od najpoznatijih na svijetu, čija je dužina impozantnih 21 km i nevjerojatno je bogata špiljskim ukrasima, podzemnim životinjskom svijetom te tragovima ljudskog života. Za obilazak se ne trebate posebno pripremati; potrebna Vam je samo TOPLIJA ODJEĆA jer je temperatura u špilji tijekom cijele godine 10 °C. Velik dio prekrasnih dvorana i siga pogledat ćete tijekom uzbudljive vožnje električnim vlakićem, a kroz dvorane i rovove pune sigastog blaga prošetat ćete s vodičem, svih 5 km otvorenih dijelova, koji su izrazito pogodni i lako dostupni posjetiteljima.

Zgornje Jezersko

Zgornje jezersko nalazi se 23 km od Kranja, na 889 mnv.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter