Mondotravel
Peru, mondo travel, garantirani polasci

South America

Peru

1


putovanja

Info

Glavni grad

Lima

Valuta

nuevo sol

Populacija

33,105,273

Područje

1,285,216km2

Peru

Peru je država u zapadnoj Južnoj Americi koja graniči s Ekvadorom i Kolumbijom prema sjeveru, Brazilom na istoku, Bolivijom prema istoku i jugu, Čileom na jugu, i sa Tihim Oceanom na zapadu. U srednjem vijeku Peru je bio centar čuvenog Inka Carstva!Peru odiše poviješću drevnih civilizacija i idealno je odredište za sve ljubitelje arheologije. Sve to okrunjeno je fascinantnim krajolicima. Drevno naselje Inka - Machu Picchu, najposjećeniji lokalitet na cijelom kontinentu je veličanstveno, no samo je jedno od mnogih ljepota koje nudi Peru. Od planina do džungle, od plaže do pustinje, od kolonijalnog grada do kozmopolitskog grada, to je zaista divno mjesto za putovanje! Obalna prijestolnica Lima ispod pomalo kaotične površine nudi veličanstvene muzeje i noćne klubove, no prava privlačnost zemlje leži izvan glavnog grada. Stara prijestolnica Cusco sa svojim vijugavim kamenim ulicama i tisućama godina povijesti zapravo je svojevrsni ulaz u područje stare civilizacije Inka na putu do legendarnog Machu Picchua. No, Machu Picchu nisu jedine fascinantne ruševine u Peruu. Zaputite se izvan utabanih ruta i istražite prašnjave ostatke Chan Chana, najvećeg pred kolumbijskog grada Amerike. Smještene usred bespuća pustinje, tu su i Nazca linije. Letite preko zagonetnih geoglifa koji su urezani u suhu zemlju jer tako nešto ne možete vidjeti nigdje drugdje na svijetu. Arequipa je uz Cusco i Limu još jedan dragulj s fantastično očuvanom kolonijalnom jezgrom. Krenete li prema granici s Bolivijom, naći ćete se na najvišem plovnom jezeru na svijetu, jezeru Titicaca. Ako imate avanturističkog duha, istražite prašumske predjele Amazone i posjetite udaljene zajednice. Peru, ispunjen mistikom starih civilizacija i slikovitom arhitekturom kolonijalnog doba, jedna je od najdragocjenijih povijesnih destinacija na svijetu, no uz sve to nudi obilje zabave, a uz jednu od najpoznatijih treking ruta koja vodi putevima Inka, budite sigurni da vam neće nedostajati mogućnosti za avanturizam!

P.S. Krumpir je izvorno iz Perua i tamo se uzgaja više od 55 vrsta kukuruza. Također, u Peruu je tradicija darovati prijatelje i obitelj sa žutim donjim rubljem na Novu godinu. Zanimljvo je da se više od 1625 vrsta orhideja može pronaći u Peruu. Koktel je nastao u glavnom gradu Perua - Limi, a izmislio ga je američki barmen Victor Vaughen Morris. Naziv Peru najvjerojatnije je nastao na način da su Španjolci krivo izgovarali Quechuansku riječ 'PELU', što znači rijeka!

Fotografije & video

01


3

Peru - Machu Picchu - sveti grad Inka

Želiš posjetiti?
Peru, mondo travel, garantirani polasci

Peru - Machu Picchu - sveti grad Inka

Peru, mondo travel, garantirani polasci

Peru - Lima, glavni i najveći grad Perua, prometna, kulturna i gospodarska prijestolnica zemlje

Peru, mondo travel, garantirani polasci

Peru, dražesne ljame poziraju posjetiteljima svetog grada Inka

Što vidjeti:

Lima

Lima je glavni i najveći grad Perua - prometna, kulturna i gospodarska prijestolnica zemlje. Nalazi se u dolini rijeka Chillón, Rímac i Lurín, iznad puste pacifičke obale u središtu Perua. Sa susjednim lučkim gradom Callao tvori jedinstvenu metropolitansku cjelinu (Lima Metropolitana) koja ima oko 9 200 000 stanovnika (približno jedna trećina ukupnog broja stanovnika Perua), što ga čini petim gradom po veličini u Latinskoj Americi! Velegrad Lima je također i jedno od najvećih financijskih središta Latinske Amerike, sjedište nadbiskupije i dom jednom od najstarijih sveučilišta u Novom Svijetu - Državno sveučilište sv. Marka (Universidad Nacional Mayor de San Marcos), osnovanog 1551. godine.

Cusco

Cusco je glavni grad istoimene pokrajine u Peruu, smješten u Andama na 3.416 metara nadmorske visine. Oblikovale su ga Inke, te je kao takav jedan od najzanimljivijih i najposjećenijih peruanskih gradova, godišnje ga posjeti preko 2 milijuna turista. Osnovan je u 11. st., te je bio prijestolnica carstva Inka sve do raspada do kojeg je došlo zbog unutarnjih sukoba i dolaska Španjolaca. Danas se odavde kreće za ture prema Machu Picchu, ali sam grad prikazuje fascinantan spoj dvije civilizacije. Zbog svoje duge i bogate povijesti poznat je kao "povijesna prijestolnica Perua", a povijesno središte grada uvršteno je na UNESCO-v popis svjetske baštine. Ovdje se može vidjeti zanimljivi spoj drevnih građevina Inka i kolonijalnih građevina. Od Inka su sačuvani plan ulica, zidovi savršeno precizno izrezanog granita, pravocrtne ulice, ruševine Hrama Sunca i sl., a Španjolci su izgradili puno prekrasnih baroknih crkvi i palača, što gradu daje poseban šarm. Ima jako puno prekrasnih trgova, od kojih je najljepši glavni trg Plaza de Armas, okružen kolonijalnim arkadama i starim kolonijalnim kućama. Oko dva kilometra sjeverno od grada, na brdu se nalazi utvrda Inka, Sacsayhuamán, za koju se vjeruje da je izgrađena kao sveto mjesto s carskim palačama i hramovima, a s koje se danas pruža prekrasan pogled na grad.

Arequipa

Drugi grad po veličini u Peruu, poznat kao bijeli grad, ime je dobio po bijelom kamenu od kojeg su izgrađeni spomenici i zgrade stare gradske jezgre. Smješten u Andama, okružen je s tri vulkana čiji su vrhovi prekriveni snijegom, a od kojih je najpoznatiji vulkan Misti, koji se izdiže iznad grada dajući mu bajkovit izgled. Povijesni slikoviti centar grada s prekrasnom katedralom koja dominira glavnim trgom Plaza de Armas uvršten je na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Obavezno posjetite ženski samostan Sv. Kataline, vidikovac Carmen Alto, te Muzej Andskih svetišta koji čuva mumiju "Juanite" iz 16. st. U blizini grada je i fascinantni terasasti kanjon Colca, najdublji svjetski kanjon, koji je dom kondora - ptice s najširim rasponom krila na svijetu, čak do 3,2 m.

Puno

Puno je glavni grad istoimene regije, smješten na obali najpoznatijeg južnoameričkog jezera Titicaca, na nadmorskoj visini od 3.822 m. Najvažnija djelatnost je stočarstvo i poljoprivreda, posebno uzgoj i trgovina ljama i alpaka. Zadnjih godina sve se veća pažnja daje turizmu, jer je Puno idealno polazište za izlete prema jezeru i njegovim plutajućim otocima. Od gradskih znamenitosti svakako posjetite glavni gradski trg Plaza de Armas i gradsku katedralu.

Jezero Titicaca

Ovo je najveće slatkovodno jezero u Južnoj Americi i najviše plovno jezero na svijetu, smješteno visoko u Andama na granici između Perua i Bolivije. Vodu dobiva od kiša i topljenja ledenjaka na planinama iznad Altiplana. Prosječna dubina je od 140 do 180 m, a najveća dubina 280 m. Na jezeru se nalazi 41 otok, od kojih su mnogi gusto naseljeni izoliranim zajednicama koje još uvijek žive tradicionalnim životom te su kao takvi postali jedna od najpoznatijih atrakcija Perua. Fascinantni otoci Uros su umjetno napravljeni od biljke totore, slične trski, te plutaju jezerom, a ovdje žive indijanci Uru, koji su izolirani na otocima uspjeli sačuvati svoj tradicionalni način života i običaje. Gotovo na sredini jezera nalazi se još jedan poznati otok, Taquile, koji je od čvrstog tla, ali je vrlo poseban jer je zahvaljujući udaljenosti od kopna uspio razviti i sačuvati svoje običaje, način života i tradiciju. Otok se danas nalazi na UNESCO listi svjetske kulturne i nematerijalne baštine zbog proizvodnje izvanrednih tkanina i tradicionalne odjeće, za koju kažu da je najljepša u Peruu. Zanimljivo je da tkanje obavljaju isključivo muškarci koji ovu vještinu počinju učiti od osme godine života, a žene se bave samo izradom pređe i vune te se nikad ne bave tkanjem. Otok je bio korišten i kao zatvor još od kolonijalnog vremena pa sve do 1970. godine, znali su ga zvati Alcatraz Titicace, u 20-om stoljeću na njemu su bili uglavnom politički zatvorenici, a među njima i kasniji peruanski predsjednik.

Otočje Ballestas

Nedaleko od obale, u Tihom oceanu smjestila se skupina malih otoka zanimljivih zbog fascinantnih stjenovitih oblika, te brojnih ptica, pingvina i morskih lavova koji ovdje žive. Zahvaljujući živopisnom i raznovrsnom životinjskom svijetu ove otoke nazivaju "Galapagosom Perua". Ture prema otocima kreću iz obližnjeg grada Paracasa, a s obzirom da je otočje proglašeno prirodnim rezervatom, ljepoti prirode može se diviti samo s broda.

Huaraz

RAJSKI PEJZAŽ
Slikoviti gradić smješten je u sjevernom dijelu Perua, visoko u Andama, a zbog ljepote okoliša nazivaju ga "malom Švicarskom u Andama". Grad je 1970. g. doživio razarući potres, nakon kojeg je u potpunosti obnovljen. Okružen je šumama i planinskim vrhovima prekrivenima snijegom, zbog čega je idealno odredište za avanturiste, planinare i one željne zimskih aktivnosti. Svaki posjetitelj znat će cijeniti ovdašnje brojne ljepote: glečer Cordillera Blanca, arheološko nalazište drevnog hrama kulture Chavina ili pak Llanganuco lagune sa svojim tirkiznim i modrim vodama okruženima bijelim planinama. Lokalno stanovništvo još nosi tradicionalnu odjeću, specifičnu za ovu regiju, naročito žene koje ćete često vidjeti u šarenim suknjama, majicama i kapama. U samom gradu svakako posjetite pitoreskni glavni gradski trg Plaza de Armas, regionalni Arheološki muzej, crkvu Iglesia La Soledad te jedinu preživjelu ulicu nakon potresa - Jiron Jose Olaya.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter