Mondotravel
Sliema, ljetovanje Mediteran, Nova godina Malta, posebnim zrakoplovom

Europe

Malta

5


putovanja

Info

Glavni grad

Valletta

Valuta

euro

Populacija

493,559

Područje

316km2

Malta

Republika Malta je sredozemna otočna država koja se sastoji od nekoliko većih otoka i otočića od kojih su samo tri naseljena. Najveći otok u malteško otočju je – Malta, a to je ujedno i otok na kojemu živi najviše stanovnika. Ova država nalazi se nedaleko od talijanske obale, točnije Sicilije, te je udaljena od afričke obale manje od 300km. Ova otočna država najpoznatija je po predivnim plažama, suncu i moru, a idealna je destinacija i za ljubitelje ronjenja. Zbog svog položaja, na ovo mjestu su se nastanjivale civilizacije i nacije tisućama godina. Tako je jedna od najpoznatijih atrakcija megalitički hram Hagar Qim star otprilike pet tisuća godina (koji se zajedno s ostalim hramovima nalazi na prestižnom UNESCO-vom popisu)! Glavni grad Valletta također se nalazi na UNESCO-vu popisu zaštićene povijesne baštine te je upravo ova čarobna prijestolnica bila prvi ikad planski izgrađeni grad u Europi (16.st.).Malta ima vrlo bogatu povijest koja seže unatrag 700 godina i zbog svoje strateške pozicije ovom zemljom vladale su mnoge “sile” koje su sve ostavile trag u bogatoj kulturi. Osjeća se utjecaj i bliskost Italije, na Englesku podsjeća vožnja lijevom stranom, službeni jezik engleski uz malteški, a arapski utjecaj je vidljiv u arhitekturi. Kombinacija svih kultura i karakteristika osvajača kroz godine, daje Malti posebnu draž što su prepoznali brojni posjetitelji.

Kao i u arhitekturi utjecaj različitih kultura je vidljiv i u gastronomiji. U tradicionalnom malteškom jelovniku dominiraju ribe od kojih su omiljene skuše lampuki te morski plodovi, sipe i hobotnice. Često se priprema junetina i meso kunića- fenek, složenci i musake, juhe i variva. Punjena tijesta bilo da je riječ o slatkim i slanim nadjevima također su vrlo zastupljena. Kruh hobz se jede gotovo uz sva jela. Jedan od specijaliteta je Ross il forn - zapečena riža s mljevenim mesom i šafranom. Na Mati će svatko pronaći nešto po svom ukusu.

Ukoliko bi se Maltu trebalo svesti na tri prepoznatljiva simbola to bi onda bili : šareni brodići luzzu, Malteški vitezovi i tri grada (Vittoriosa, Senglea, Cospicua) koji svjedoče o burnoj prošlosti.

Malta je destinacija na kojoj su snimljeni mnogobrojni svjetski filmovi i televizijske serije, a London Times prozvao je Maltu „Mediteranskim filmskim Hollywoodom“. Naime, malteški otoci – Malta, Gozo i Comino bili su dom hollywoodskim blockbusterima poput Gladijatora, Municha i Grofa Monte Cristo, kao i dijelovima popularne serije „Igre prijestolja“.

Teško je sve sažeti riječima jer Malta je fenomen koji se mora doživjeti. No, odabrali smo nekoliko lokacija koje se ne propuštaju.

P.S. Malta koja je veličine kao naš Krk ima oko 400.000 stanovnika i stoga je, s obzirom na površinu od samo 315 kvadratnih kilometara, jedna od najgušće naseljenih zemalja svijeta.

Fotografije & video

01


2

Malta, Sliema

Želiš posjetiti?
Sliema, ljetovanje Mediteran, Nova godina Malta, posebnim zrakoplovom

Malta, Sliema

Zidine glavog grada Vallette, Nova godina na Malti, mediteran, posebnim zrakoplovom

Malta, zidine glavnog grada Valletta

Što vidjeti:

Valletta

Valetta je prijestolnica Malte te ujedno prava je riznica bogate povijesti. Kao jedan od najmanjih glavnih gradova na svijetu, nudi pregršt znamenitosti i doživljaja a obzidan je monumentalnim zidinama, kojeg su izgradili križari sredinom XVI stoljeća.. Valleta će vam omogućiti mješavinu povijesti i modernog načina života uz brrojna događanja, gastronomsku ponudu i uzbudljiv shopping (pritom su cijene vrlo pristupačne). Svaki kutak ovog grada je živa razglednica koja obiluje impozantnim građevinama ukrašenim bakonima prepunim cvijeća….. Uz sve ove dobre strane, Valletta je također odlično prometno povezana s cijelim otokom pa autobusom možete posjetiti sva mjesta koja vas zanimaju i svoje putovanje tako pretvoriti u pravu pustolovinu. Maltežani su izuzetno ponosni na svoju prijestolnicu, jedini glavni grad u Europi koji je u cijelosti pod zaštitom spomenika kulture.

Gozo

Gozo je otok pored Malte neobično lijepe prirode potpuno različit od same Malte. Riječ je o zelenom otoku koji podsjeća na Irsku, što ga čini odličnim mjestom za one koji vole provoditi vrijeme u prirodi. Tu ćete naići i na neke od najboljih plaža, poput uvale Ramla i zaljeva San Blas. 2017 snažni vjetrovi i teške oluje srušile su Azurni prozor, najpoznatiju 13 m visoku stijenu koja je poslužila kao prirodna scenografija u nekoliko filmova, a "glumila" je i u megapopularnoj televizijskoj seriji „Igra prijestolja.“

Popajevo selo

Mellieha je dom Sweethavena, odnosno upravo na ovom mjestu je sniman film Popaj iz 1980. godine u kojem glumi Robin Williams. Sada je jedna od neizostavnih turističkih atrakcija na Malti, gdje posjetitelji mogu šetati filmskim setom, ući u zgrade, zabavljati se uz animatore i uživati u drugim atrakcijama kao što su bazeni, mjesta za sunčanje, izleti brodom, ukusna jela i česti performansi što predstavlja savršenu zabavu za cijelu obitelj.

Blue Lagoon

Blue lagoon je bez dvojbe jedna od najpoznatijih plaža na Malti smještena na malenom otoku Camino a tirkizno, kristalno plavo more i bijei pijesak će Vas ostaviti bez daha.. Ovdje možete stići malenim brodom s Malte i priuštiti si morski izlet idealan za prikupljanje dojmljivih i atraktivnih fotografija. Intenzivna plave i smaragdno zelene nijanse mora ostavljaju upečatljiv dojam na svakog posjetitelja. Toplina, osunčanost, lagani povjetarac i uživanje. Sve je to Blue Lagoon.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter