Mondotravel

O putovanju:

Kada:

27.09.2024. | 20.10.2024. | 29.11.2024.

Koliko:

4 dana

Preuzmi pdf putovanja

Multikulturalna prijestolnica zemlj,e „gdje vječno sunce sja“, kako je u svojim stihovima Dado Topić opjevao Makedoniju. Grad koji je kroz povijest prošao mnoge promjene obzirom na brojne civilizacije i kulture koje su tu boravile, kao i razoran potres koji ga je zadesio šezdesetih godina prošlog stoljeća.
Neobičan spoj stare i nove arhitekture, odlična hrana i vino, srdačni domaćini, noćni život... samo su neki od razloga za posjet nepoznatom susjedstvu.

1. dan        ZAGREB – SKOPLJE 

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta. Podjela putne dokumentacije i prijava za let Croatia Airlinesa za Skoplje na liniji OU 368 u 14.00h. Očekivani dolazak u 15.15h te nakon obavljenih graničnih formalnosti, prijevoz do hotala. Prijava i smještaj u sobe. Nakon kraćeg odmora, odlazak u šetnju do Stare skopske čaršije, najveće na Balkanu izvan Istanbula, gdje možete doživjeti duh prošlih vremena. Ovdje između ostalog možete posjetiti unikatne suvenirnice i trgovine s čajevima i orijentalnim slasticama, zlatarnice i srebrnarnice, modne butike sa svečanim haljinama, popiti sok od nara ili pak pojesti odlične čevape! Noćenje.

2. dan        SKOPLJE / VINSKA PROBA

Nakon doručka susret s lokalnim vodičem i odlazak na razgled makedonske prijestolnice, najvećeg grada u zemlji smještenog na obalama rijeke Vardar, a ujedno i njenog glavnog političkog, gospodarskog, obrazovnog i kulturnog središta. Živopisan je to grad s više od 2000 godina tradicije u kojem se na svakom koraku isprepliće tradicionalno i moderno. Vidjet ćemo staru željezničku stanicu, danas Muzej grada Skopja, simbol potresa sa satom na kojem i dandanas stoji vrijeme zaustavljeno u 05.17h; spomen-kuću Majke Tereze, otvorenu povodom 100. obljetnice njezina rođenja; Trg Makedonija; kameni most iz 6. st.; Daut Paša Amam, staru tursku kupelj iz 15. st. u kojoj se smjestila Nacionalna galerija; crkvu sv. Spasa; gradsku tvrđavu Kale. U poslijepodnevnim satima ljubiteljima dobre kapljice predlažemo fakultativni odlazak na vinsku probu u jednu od vinarija na širem gradskom području. Makedonija je dom nekih od najboljih vinarija na Balkanu, a njezina bogata povijest proizvodnje vina seže još u antičko doba. Bilo da se radi o posjeti vinariji u obiteljskom vlasništvu ili nekoj komercijalnoj, osim što ćete kušati neka od najboljih vina u regiji, naučit ćete i o povijesti i kulturi proizvodnje vina u Skoplju i široj Makedoniji. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan         SKOPLJE / KANJON MATKE

Doručak. Danas nudimo mogućnost odlaska na fakultativni izlet do kanjona Matke. Na svega pola sata vožnje (15-ak km) od Skoplja nalazi se ovaj veličanstven komadić netaknute prirode kojeg okružuju strme planinske padine i stijene, prekrasne špilje i slikoviti manastiri. Dobio je ime po umjetnom jezeru Matka na rijeci Treska i stanište je raznih vrsta biljnog i životinjskog svijeta, između ostalog i preko 70 endemskih vrsta leptira. Dok čamcem plovite kanjonom možete uživati u predivnom okruženju, mirisu bilja i pjevu brojnih ptica. Uključen je i posjet najpoznatijoj špilji Vrelo na 50 m iznad jezera za koju se pretpostavlja da je najdublja podvodna špilja u Europi te je bila nominirana u izboru za jedno od novih 7 svjetskih čuda prirode. Poslijepodne po povratku u Skoplje možete iskoristiti za posjet nekom od gradskih muzeja poput Arheološkog muzeja Makedonije, jednog od najstarijih u gradu i cijeloj zemlji sa zbirkom kulturno-povijesne baštine Makedonije od prapovijesti do danas; Muzej makedonske borbe koji je otvoren na 20. godišnjicu neovisnosti zemlje, 2011. godine s ciljem predstavljanja povijesne, kulturne i revolucionarne tradicije makedonskog naroda u višegodišnjoj borbi za stvaranje nacionalne države ili pak Muzeju grada Skoplja smještenom u dijelu Starog željezničkog kolodvora. Navečer otiđite do popularne živopisne četvrti Debar Maalo, mirne oaze i boemskog dijela grada s brojnim restoranima i kafićima koji nude najbolje provode, zabave i druženja. Predlažemo i večeru u autohtonom restoranu Skopski merak. Noćenje. 

4. dan         SKOPLJE – ZAGREB

Doručak. Prijepodne prije odlaska možete iskoristiti za posjet i kupovinu u nekom od trgovačkih centara poput Skopje City Mall-a, Ramstore, Gradski trgovski centar (GTC)  i sl. Oko 13.00h prijevoz prema zračnoj luci Skoplje. Po dolasku, prijava za let Croatia Airlinesa za Zagreb, OU 369 u 15.55h s očekivanim dolaskom u 17.10h. Završetak programa.


Fotografije & video

01


3

Makedonija, Ohrid, Manastirski kompleks Sv. Naum u stijenama Ohridskog jezera

Manastirski kompleks Sv. Naum u stijenama Ohridskog jezera

Makedonija, Ohrid, Manastirski kompleks Sv. Naum u stijenama Ohridskog jezera

Makedonija, Skopje-Dušanov most simbol grada, putovanje autobusom

Makedonija, Skopje-Dušanov most simbol grada

Makedonija, Skopje- prekrasan Dušanov most, putovanje autobusom

Makedonija, Skopje-Dušanov most simbol grada i glavni element grba grada

Cijena i način plaćanja.

CIJENA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI:

27.09.2024.

POSEBNA PONUDA

ULTRA FIRST MINUTE

530 €

590 €

20.10.2024.

POSEBNA PONUDA

Ultra first minute

490 €

550 €

29.11.2024.

POSEBNA PONUDA

Ultra first minute

490 €

550 €

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 60, odnosno 30 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!  

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi

(uključene pristojbe zračnih luka u iznosu od 131 €):

Polazak:

20.10., 29.11.

17.5., 27.9.

Ultra first minute

490 €

530 €

First minute

520 €

560 €

Redovna cijena

550 €

590 €

Doplata jednokrevetna soba

130 €

Mogućnost doplate za polaske iz Splita, Dubrovnika, Pule i Zadra (na upit): 60 €

 

Mogućnosti plaćanja

visa mastercard diners american maestro paypal

Cijena aranžmana uključuje:

  • Povratni prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) prema programu;
  • Pristojbe zračnih luka od 131 € (podložno promjeni, konačni iznos utvrđuje se na dan izdavanja karata);
  • Prijevoz autobusomod zračne luke do hotela pri dolasku u Skoplje te od hotela do zračne luke pri odlasku;
  • Smještaj u Skoplju u hotelu Ibis Skopje City Center 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 3 noćenja s doručkom i uključenom boravišnom pristojbom;
  • Razgled Skoplja u pratnji licenciranog lokalnog vodiča;
  • Voditelja putovanja iz Zagreba;
  • Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena aranžmana ne uključuje:

doplatu za jednokrevetnu sobu; ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda; doplate za fakultativne sadržaje, usluge i obroke koji nisu predviđeni programom; osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje; putno osiguranje (preporučujemo).

Doplate i popusti:

Popust za dijete:

Dijete 2-11,99 godina bez ležaja (u krevetu s roditeljima): 130 €

Fakultativna ponuda – cijene po osobi uz najmanje 10 osoba:

Vinska proba u jednoj od skopskih vinarija: 45 € (uključeno: povratni prijevoz autobusom, obilazak vinarije, degustaciju 3 vrste vina uz sir, pršut i kruh.

Kanjoj Matka: 45 € (uključeno: povratni prijevoz autobusom, vožnja čamcem)

Večera u restoranu Skopski merak: 30 € (večera u 3 slijeda bez pića: topla i hladna predjela (svježa miješana salata, ovčji sir, čips od tikvica, pindžur, makalo, ajvar, grisini, kruh s češnjakom); glavno jelo (goveđe pečenje i svinjska rebarca u pećnici, krumpir); desert (miješano: torta od sira, bajadera, kolač od tri mlijeka, baklava)

Informacije:

Red letenja:

OU 368 ZAGREB    SKOPLJE           14:00   15:15 (29NOV 13:40    15:05)                       

OU 369 SKOPLJE    ZAGREB            15:55   17:10  (02DEC 15:40    17:10)        

Korisne informacije – Makedonija i Skoplje:

Službeno ime države: Republika Sjeverna Makedonija

Glavni grad: Skoplje

Službeni jezik: makedonski, no uz makedonski se govori još nekoliko jezika kao što su albanski, srpski, hrvatski, bugarski, bosanski...

Pismo: ćirilica

Vjera: pravoslavci

Telefoniranje: pozivni broj +389

Valuta: makedonski denar (MKD ili DEN), 1 EUR = 61,58 den. Denar se sastoji iz 100 denija, a novčanice postoje u iznosima od 10, 50, 100, 500, 1000 i 5000 denara, a kovani novac u iznosima od 1, 2, 5, 10, 50 denara i 50 denija. Mjenjačnice - novac mjenjajte isključivo u ovlaštenim mjenjačnicama ili na recepcijama hotela.

Kupovina: cijene se vrlo pristupačne za budžet prosječnog turiste. Većina hotela, restorana i trgovina primaju kreditne kartice, no preporučljivo je da kod sebe imate određenu količinu novca u gotovini.

Struja: 220V 50Hz

Piće: možete slobodno koristiti vodu iz gradskog vodovoda u svim mjestima. Makedonci su poznati po vrlo kvalitetnim vinima.

Kuhinja: makedonska kuhinja ima veoma dugu i poznatu tradiciju u kulinarstvu. Makedonci su poznati po uzgoju kvalitetnog graha 'tetovca' od kojega se priprema poznato jelo 'gravče na tavče', a od ostalih specijaliteta tu su i burek, ukusna pastrva iz Ohridskog jezera, turli-tava, čomlek, punjene paprike, musaka, sarma od lozovog lista....

Minimalni broj putnika: 15

Napomene:

Popust za jednokratnu rezervaciju 5 i više osoba isključuje kombinaciju s drugim popustima ili posebnim akcijama.

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max 8 kg). Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.

Organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja (u slučaju promjene reda letenja, zračne luke, radnog vremena muzeja ili znamenitosti i sl.).

Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od hrvatskih standarda.

Cijene fakultativne ponude bazirane su prema stanju iz siječnja 2024. i mogu biti podložne promjeni.

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske https://mvep.gov.hr/

Broj putnika:

Minimalni broj: 15

Odgovorni organizator:

Opće informacije

Često postavljena pitanja

  • Mogućnosti plaćanja

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter