Mondotravel

O putovanju:

Koliko:

12 dana

Preuzmi pdf putovanja

1. dan: ZAGREB – ISTANBUL – KUALA LUMPUR 
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb s voditeljem putovanja dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let te polijetanje zrakoplova za Istanbul u 9.15 sati na liniji TK1054 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul u 13.25 sati, a nastavak leta za Kuala Lumpur u 17.00 sati na liniji TK62 (Turkish Airlines). Noćni let s obrocima za vrijeme leta.

2. dan: KUALA LUMPUR – PUTRAJAYA – KUALA LUMPUR
Dolazak u Kuala Lumpur predviđen je u 8.10 sati po lokalnom vremenu. Po obavljanju carinskih i graničnih formalnosti, doček od strane predstavnika lokalnog agenta te odlazak autobusom do Putrajayae – futurističkog grada koji ima naglasak na očuvanju svog eko sistema, na površini blizu 5000 hektara i novi je administrativni centar Malezije. Grad je dizajniran tako da pruži mogućnost za bijeg od stresnog i užurbanog suvremenog načina života i predstavlja moderan i futuristički grad koji je u harmoniji sa svojim prirodnim okruženjem. Putrajaya je detaljno isplaniran grad. Provest ćemo se gradom i razgledati Kompleks Vlade Malezije, Putra džamiju, Ciberjaya – inteligentan grad…. Ručak u lokalnom restoranu, a nakon ručka povratak u Kuala Lumpur. Prijava i smještaj u hotel. Odmor u hotelu te slobodna večer za vlastite programe i aktivnosti ili odlazak s voditeljem putovanja u večernju šetnju centrom grada.  Noćenje.

3. dan: KUALA LUMPUR
Nakon doručka odlazimo u poludnevni razgled Kuala Lumpura. Ova zanimljiva tura će vam otkriti ljepotu i šarm starog i novog Kuala Lumpura poznatog kao “Vrtni grad svjetla”. Vidjet ćemo kontrast veličanstvenih nebodera poput Petronas Towers naspram zgrada iz kolonijalnog razdoblja. Obilazak grada odvest će vas do mnogih zanimljivosti koje ovaj prekrasan grad nudi. Vidjet ćemo Kraljevsku palaču, Nacionalnu džamiju, palaču sultana Abdula Samada i Trg nezavisnosti. Posjet galeriji Kuala Lumpur Arch Gallery i hramu Sri Maha Mariamman. Ručak u lokalnom restoranu. Povratak u hotel. Poslijepodne slobodno za vlastito istraživanje grada. Noćenje.

4. dan: KUALA LUMPUR – MALACCA – KUALA LUMPUR 
Doručak u hotelu, a potom krećemo do Malacce, grada smještenog na ušću istoimene rijeke u Malajski zaljev. Malacca je bila jedna od najvažnijih luka Jugoistočne Azije. Portugalci, Nizozemci i Britanci vladali su njome u prošlosti i kontrolirali trgovinu svilom i začinima. Bogato multikulturalno nasljeđe vidljivo je u jedinstvenoj mješavini arhitektonskih stilova. Razgled hrama Cheng Hoon Teng, najstarijeg kineskog hrama u Maleziji, Nizozemskog trga te crkve Sv. Pavla iz 1571. godine. Šetnja slikovitom ulicom Jonker, poznatom po brojnim antikvarnicama. Ručak u lokalnom restoranu. Po završetku razgleda, povratak prema Kuala Lumpuru. Slobodna večer. Noćenje.

5. dan: KUALA LUMPUR – BALI (UBUD)
Nakon doručka odjava iz hotela i organizirani transfer autobusom do zračne luke Kuala Lumpur. Prijava na let i polijetanje zrakoplova za Bali (Indonezija). Po dolasku u zračnu luku Denpasar (Bali) i obavljanju pograničnih i carinskih formalnosti, doček od strane predstavnika lokalnog agenta te transfer do hotela u Ubudu, u središnjem dijelu otoka Bali, grada okruženog prekasnom prirodom i rižinim poljima. Ubud i dalje nosi titulu kraljevskog grada, te se može pohvaliti drevnim hramovima, palačama i srdačnim stanovništvom.  Prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za odmor u hotelu. Noćenje.

6. dan: UBUD – (cjelodnevni izlet BALI - MAGIČNI SJEVER OTOKA)
Doručak u hotelu. Danas krećemo na cjelodnevni izlet Magični sjever Balija (trajanje cca 9 sati). Posjet najslikovitijim područjima Pupuan i Antosari, idealnim za fotografiranje jedinstvenih rižinih polja. Nastavak puta kroz bujna polja kave, kakaa i voća do sjeverne obale otoka. Dolazak na plažu Lovina prekrivenu crnim pijeskom. Nakon ručka (nije uključen) nastavak puta kroz planinske predjele koji pružaju veličanstvene poglede sa oko 1200 metara nadmorske visine, prolazi se pored jezera Buyan i Tamblingan gdje su staništa mnogih vrsta ptica, drveća i cvijeća koja se ne nalaze nigdje drugdje na otoku. Zaustavljanje u Bedugulu gdje je jezero Bratan s plutajućim hramom Ulun Danu koji je posvećen boginji vode. Slijedi posjet lokalnoj tržnici cvijeća i voća s čime izlet završava. Povratak u hotel u Ubudu. Noćenje.

7. dan: UBUD – (cjelodnevni izlet BALI SWING – MONKEY FOREST – OKOLICA UBUDA)
Nakon doručka odlazimo na cjelodnevni razgled Ubuda i okolice. Razgled započinjemo odlaskom na Bali Swing, 20-ak minuta vožnje od Ubuda. Ovo je jedno od najpoželjnijih mjesta za fotografiranje na svijetu. Bali Swing park nudi brojna mjesta za fotografiranje, od kojih se najviše ističe desetak ljuljački na visini od 10 do 70 metara na kojima možete iskusiti slobodu ljuljanja visoko iznad drveća i terasastih rižinih polja. Nastavljamo potom prema živopisnoj šumi majmuna odnosno „Monkey Forest“ koju Balinežani smatraju svetom i koja se proteže na površini od oko 14 hektara. U šumi ćemo vidjeti preko 700 razigranih majmuna kako slobodno žive u svom prirodnom staništu. Potom odlazimo do Tegalalanga – dijela Balija na kojem se nalaze nepregledna terasasta rižina polja karakteristična za ovo podneblje ekvatorske klime s mnogo padalina tijekom godine. Slijedi posjet izvorima svete vode i hram Tirta Empul iz 10. stoljeća – jedan od najimpresivnijih i najvažnijih hramova za Balinežane. Tirta na balinežanskom znači „sveta voda“ koja se koristi u većini lokalnih ceremonija i obreda. Sami Balinežani vjeruju da voda ima ljekovita svojstva za tijelo i duh. Na povratku prema Ubudu, za kraj izleta zaustavit ćemo se kod slapa Tegenungan, s visinom od oko 15 metara jedan je od najpopularnijih na otoku. Povratak u hotel Slobodno vrijeme. Noćenje

8. dan: UBUD – NUSA DUA (BALI)
Doručak u hotelu i slobodno vrijeme do odjave iz hotela i polaska autobusa (oko 12:00 sati) do hotela smještenog u zaštićenoj laguni na jednoj od najljepših plaža Nusa Dua na južnoj obali otoka. Prijava i smještaj u hotel. Slobodan ostatak dana za kupanje, sunčanje, surfanje, opuštanje ili samostalno istraživanje i otkrivanje otoka. Bilo da se opuštate na plaži ili se okušavate u surfanju, ne propustite kušati lokalna jela! Mie Goreng je popularno jelo koje kombinira crveno meso, bijelo meso ili plodove mora s raznim povrćem i rezancima. Za desert, Pisang Goreng je nacionalni favorit: pržene banane poslužene s medom ili slatkim sirupom s kokosom ili sladoledom. Noćenje.

9. dan: NUSA DUA – (poludnevna shopping tura OLEH OLEH)
Doručak u hotelu i slobodno vrijeme za uživanje na plaži ili uz bazen. U rano poslijepodne krećemo iz hotela i vodimo vas na izlet kreiran isključivo za shopping budući da sam Bali slovi kao pravi mali raj za kupovinu, a kupnju dobrih i kvalitetnih lokalnih proizvoda i suvenira svakako jamči današnja shopping Potražite ručno izrađene suvenire u selu Batubula poznatom po klesarskoj umjetnosti ili pak selu Celuk poznatom po proizvodnji srebra i zlata. U nastavku putovanja pogledat ćemo umjetnička djela u selu Mas te doći u Ubud poznat po svojim galerijama i remek djelima tradicionalne i moderne umjetnosti. Na kraju vas pozivamo da pogledate poznati Kecak&Fire ples koji se izvodi samo navečer. Povratak u hotel. Noćenje.

10. dan: BALI – SINGAPUR
Doručak. Slobodno vrijeme do odjave iz hotela i transfera u zračnu luku Denpasar. U ranim poslijepodnevnim satima polijetanje zrakoplova za Singapur. Po dolasku u Singapur, doček od strane lokalnog agenta te organizirani prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u hotel. U večernjim satima mogućnost odlaska s voditeljem putovanja u orijentacijsku šetnju gradom. Noćenje.

11. dan: SINGAPUR
Doručak. Slijedi odlazak na poludnevni razgled Singapura, tijekom kojeg možete otkriti povijest, kulturu i život ovog multinacionalnog grada. Razgled započinje u četvrti “Little India”, spletu uskih, šarenih ulica prepunih trgovina začina, sarija, košara. Zatim odlazak do luke i parka Merlion od kuda se pruža prekrasan pogled na zaljev i u kojem se nalazi simbol Singapura, poznata mitska statua Merlion (pola riba pola lav) i kazalište Esplanade. Vožnja kroz financijsku četvrt do Kineske četvrti, koja je ujedno i kolonijalno središte grada, i gdje se nalazi najstariji hinduistički hram u Singapuru, Sri Mariamman Temple iz 1821. godine. Prije povratka u hotel, odlazak do Botaničkog vrta u sklopu kojeg se nalazi fascinantan park s preko 25.000 orhideja. Povratak u hotel. Slobodna večer za vlastite programe i aktivnosti. Noćenje.

12. dan: SINGAPUR – ISTANBUL – ZAGREB 
Nakon doručka odjava iz hotela i organizirani transfer do zračne luke Singapur. Po dolasku slijedi prijava na let za Istanbul u 10.50 sati na liniji TK209 (Turkish Airlines). Obroci za vrijeme leta. Dolazak u Istanbul predviđen je u 17.20 sati po lokalnom vremenu, a nastavak putovanja za Zagreb u 19.00 sati na liniji TK1055 (Turkish Airlines). Dolazak u Zagreb predviđen je u 19.10 sati po hrvatskom vremenu.


Fotografije & video

01


19

Singapur, Botanički vrt u sklopu kojeg se nalazi fascinantan park sa preko 20.000 orhideja

Orhideje u botaničkom vrtu u Singapuru, putovanje Singapur, daleka putovanja

Singapur, Botanički vrt u sklopu kojeg se nalazi fascinantan park sa preko 20.000 orhideja

Kuala Lumpur, Malezija, putovanje Azija, daleka putovanja, vođene ture

Malezija, Kuala Lumpur

Mount Batur, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Bali, Mount Batur aktivni vulkan

vulkan Agung, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Bali, pogled na vulkan Agung, najsvetiji i najviši vulkan na Baliju koji je eruptirao 1963. g.

Makaki majmuni, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Bali, dugorepi Makaki majmuni često se zabavljaju tako da turistima oduzimaju stvari

Bali, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Bali, zalazak sunca

uzgajivač riže, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Bali, uzgajivač riže na polju

Muzej u oblliku lotusova cvijeta, putovanje Singapur, daleka putovanja

Singapur, umjetnički muzej u obliku lotusova cvijeta u Marini

Šareni hram u četvrti Little India, putovanje Singapur, daleka putovanja

Singapur, šareni hram u četvrti Little India ( Mala Indija )

Pješčana plaža na otoku Sentosa, putovanje Singapur, daleka putovanja

Singapur, pješčana plaža na otoku Sentosa

Marina Bay Sands, putovanje Singapur, daleka putovanja

Singapur, Marina Bay Sands

Shopping ulica Orcgard road, putovanje Singapur, daleka putovanja

Singapur, poznata trgovačka ulica Orchard Road

 rikše u blizini ulaza u hram Hock Teik Cheng Sin, putovanje malezija, daleka putovanja, vođene ture

Malezija, otok Penang, George Town - rikše u blizini ulaza u hram Hock Teik Cheng Sin

Otok Kapalai, ronjenje, Malezija, putovanje Azija, daleka putovanja, vođene ture

Malezija, otok Kapalai - raj za ronioce i luksuzan odmor

Borneo putovanje, Borneo egzotični odmor, putovanje Malezija mondo, nacionalni park Bako na Borneu

Malezija, Borneo - Nacionalni park Bako, srebrni langur, rijetka vrsta majmuna

Borneo putovanje, Borneo egzotični odmor, putovanje Malezija mondo

Malezija, Borneo - azijske rikše, najčešće prijevozno sredstvo

Borneo putovanje, Borneo egzotični odmor, putovanje Malezija mondo

Malezija, Borneo - vodeni bungalovi na otoku Mabul

Borneo putovanje, Borneo egzotični odmor, putovanje Malezija mondo

Malezija, Borneo - džamija Kota Kinabalu, prekrasna tzv. plutajuća džamija

Borneo putovanje, Borneo egzotični odmor, putovanje Malezija mondo

Malezija, Borneo - otok Lankayan, mali tropski koraljni otok prekrasne vegetacije

*First Minute popust 80 € (602,76 kn) za rezervacije do 60 dana prije polaska ili popunjenja kapaciteta po First Minute cijeni.

Mogućnosti plaćanja

visa mastercard diners american maestro paypal

Cijena aranžmana uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Kuala Lumpur – Singapur – Zagreb
 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na unutarnjim letovima Kuala Lumpur – Denpasar (Bali) – Singapur
 • zrakoplovne i sigurnosne pristojbe
 • 1 komad prtljage do 23 kg koji se predaje i 1 komad ručne prtljage koji možete sa sobom ponijeti u putničku kabinu, maksimalne težine 8 kg i zbroja dimenzija do 115 cm (55x40x20)
 • smještaj u hotelima 4* u Kuala Lumpuru, Baliju i Singapuru na osnovu 10 noćenja s doručkom
 • razglede prema programu putovanja
 • sve transfere i prijevoze prema programu
 • ulaznice za lokalitete koji se posjećuju
 • lokalnog vodiča na engleskom jeziku
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • jamčevinu i troškove organizacije putovanja

Cijena aranžmana ne uključuje:

 • doplatu za jednokrevetnu sobu: 730 € (5.500,19 kn)
 • vizu za Indoneziju/Bali: 35 USD (plaćanje po dolasku u zračnu luku Denpasar)
 • dodatne usluge i obroke
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače 50 USD (plaćanje na licu mjesta voditelju putovanja)
 • osiguranje od otkaza putovanja i putno zdravstveno osiguranje (preporučamo)

Informacije:

VIZE I PUTNI DOKUMENTI

 • Malezija: Za državljane Republike Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u Maleziju. Putovnica mora sadržavati barem jednu praznu stranicu i vrijediti još barem 6 mjeseci od dana namjeravanog ulaska u Maleziju.
 • Indonezija: Hrvatskim državljanima, nositeljima običnih putovnica, koji putuju turistički potrebna je viza za boravak do 30 dana. Viza se ishoduje po dolasku u zračnu luku Denpasar (Bali) i cijena vize iznosi 35 USD. Putovnica mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u Indoneziju.

Informacije vezane za COVID-19 (stanje svibanj 2023. – podložno promjeni)

Za ulazak na Bali potrebna je COVID potvrda o cijepljenju s dvije doze cjepiva (nije važno kada je izdana potvrda o cijepljenju i je li datum isteka prošao, ali posljednja doza mora biti primljena najmanje 14 dana prije putovanja) i potvrda mora biti izdana na engleskom i na jeziku zemlje u kojoj je putnik cijepljen. Putnici mlađi od 18 godina ne moraju biti cijepljeni. Putnici koji imaju potvrdu o preboljenju virusa Covid-19, koja nije starija od 6 mjeseci do datuma povratka, ne moraju biti cijepljeni.  Putnici moraju imati zdravstveno osiguranje s COVID pokrićem.

Singapur: Hrvatskim državljanima nije potrebna viza za ulazak u Republiku Singapur i boravak u trajanju do 90 dana, uz posjedovanje povratne putne karte. Putovnica mora biti valjana još najmanje 6 mjeseci od dana ulaska.

NAPOMENE:

 • Kategorija hotela odgovora službenoj kategorizaciji hotela u Maleziji, Indoneziji i Singapuru i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja.
 • Putovnica mora vrijediti još najmanje šest mjeseci od ulaska u zemlje u koje se putuje
 • Molimo da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.
 • Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija prije i tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.

KORISNE INFORMACIJE

MALEZIJA

Službeno ime: Federacija Malezije

Geografski položaj: jugoistočna Azija, na obali Južnog kineskog mora

Površina: 329.847 km2

Broj stanovnika: oko 28.335.000

Glavni grad: Kuala Lumpur, oko 1.800.000 stanovnika

Jezik: malajski, koristi se i engleski

Religija: muslimani 53%, budisti 17%, taoisti 12%, hinduisti 7%, kršćani 6%

Vremenska razlika: +6 sati ljeti /+7 sati zimi

Novčana jedinica: malezijski ringit (MYR), 1 USD = oko 3,18 MYR

Kupovina: U većim gradovima trgovine uglavnom rade od 9:30 do 19 sati, a shopping centri od 10 do 22 sata, neki čak i nedjeljom. Popularni suveniri: drvene rezbarije, predmeti od bambusa, biseri, školjke, odjeća, batik, svila, zlato i srebro.

Odjeća i obuća: Preporučamo laganu pamučnu odjeću i udobnu, laganu obuću. Za planinske predjele i klimatizirane prostore preporučamo laganu vestu ili jaknu.

Hrana i piće: Hrana je raznolika, zbog multietničkog sastava zemlje. Od začinjenih malajskih sambala i oštrih indijskih currya do pikantnih kineskih specijaliteta, izbor je velik. Popularno jelo: satay – ražnjići od mesa ili ribe s umakom od kikirikija i kokosovog mlijeka. Piti isključivo flaširanu vodu. Popularno piće je čaj s kondenziranim slatkim mlijekom.

Napon struje: 220V/240V (potreban je adapter)

Cijepljenje: nije potrebno

Viza: nije potrebna

Mobilne mreže: T-Mobile, A1 i Telemach partneri

Pozivni broj zemlje: + 60

Klima: Tropska, s visokim dnevnim temperaturama i visokom vlažnosti zraka i ugodno blagim večerima. Klima je uvjetovana monsunima. Na istoku poluotoka te u Sabahu i Sarawaku glavna kišna sezona traje od studenog do veljače, a na zapadnoj obali u kolovozu i rujnu. Prosječna temperatura mora kreće se oko 26°C.

Kuala Lumpur za Maleziju i njezine stanovnike nije samo prijestolnica - on je svojevrstan spomenik malezijskoj genijalnosti i odlučnosti. Od siromašnog grada izrastao je u metropolu 21. stoljeća te uvelike pripomogao pri pozicioniranju Malezije u društvo "azijskih tigrova". Ono što ovaj grad čini iznimno šarmantnim je spoj kulturoloških različitosti vidljiv na svakom koraku; na misteriozne hramove i džamije pruža se pogled sa najviših katova nebodera. Fascinantan kozmopolitski glavni grad Malezije smješten u srcu jugoistočne Azije osvaja svojom egzotičnom mješavinom zapadnjačke i orijentalne arhitekture. Ponosan na legendarne tornjeve Petronas – koji su ujedno i zaštitni znak grada, luksuzne hotele, vrhunski shopping, brojne impresivne parkove i nacionalne spomenike, Kuala Lumpur u punom sjaju ocrtava moderno lice jugoistočne Azije. Tu su i odlični lokalni restorani koji će zadovoljiti sve Vaše gurmanske prohtjeve. Neizbježna destinacija na Vašem putovanju u Aziju!

BALI

Službeno ime: Republika Indonezija

Državno uređenje: unitarna republika, s predsjedničkim sustavom vlasti

Glavni grad: Jakarta, oko 10 075 310 stanovnika; Denpasar, glavno središte na Baliju s oko

897.300 stanovnika (prema popisu stanovništva 2017).

Međunarodna zračna luka (BALI): Ngurah Rai, Denpasar (DPS)

Strana vožnje: vozi se lijevom stranom.

Jezik: Indonezijski ili bahasa Indonesia (službeni jezik), engleski, nizozemski

Religija: muslimani 87,2%, kršćani 9%, hinduisti 1,8% (najviše na otoku Bali).

Vremenska razlika (BALI): Srednjoeuropsko vrijeme, +6 sati ljeti, +7 sati zimi (Hrvatska 12:00 = Bali 18:00/19:00).

Novac: IDR (indonezijska rupija); 1 IDR (oznaka Rp) = 100 sena. Novčanice za Rp 100.000, 50.000, 20.000, 10.000, 5.000, 2.000, 1.000; kovanice su rijetko u opticaju; 1 EUR = oko 16 IDR.

Broj stanovnika: oko 262.787.403; Bali oko 4.225.000 stanovnika (po popisu stanovništva iz 2014.god).

Površina: oko 1 905 000 km2, Indonezija; 5780 km2 Bali.

Geografski položaj: Jugoistočna Azija, arhipelag između Indijskog oceana i Tihog oceana

Klima: ekvatorska, vruća i vlažna klima s toplim, vlažnim danima i ugodno blagim večerima; vlažnost zraka je ponekad i do 90%. Dnevne temperature zraka tokom cijele godine 25-28°C, mora 26-29 °C. Suha sezona je od travnja do listopada , a kišna sezona je od listopada do travnja.

Električni napon: 230 V

Viza: za turističku posjetu do 30 dana, viza hrvatskim državljanima, nositeljima običnih putovnica, koji putuju turistički, nije potrebna. Za više informacija molimo Vas da posjetite: www.mvep.hr. Molimo ostale  putnike, nositelje putnih dokumenata drugih država da prije putovanja provjere informacije o potrebnim putnim dokumentima te viznom režimu zemlje u koju i kroz koje putuju. Putnici su dužni sami brinuti o valjanoj putnoj dokumentaciji i eventualni potrebnim vizama za ulazak u pojedinu zemlju.

Zdravstvo: Cijepljenje nije obvezno. Naša preporuka je da se ipak prije putovanja detaljnije informirate na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int) i prikupite obavijesti o mogućnosti cijepljenja prije odlaska u inozemstvo (HZJZ, htt p://www.hzjz.hr/). Naša preporuka je da također na putovanje uzmete priručnu ljekarnu, koja sadrži lijekove koje redovito koristite, kao i lijekove za uobičajene probleme koji

se javljaju na putovanjima. Preporučamo uplatu putnog osiguranja.

Telefoniranje: Pozivni broj zemlje je 00 62. Mobilne telefonske veze su dobre, sva tri mobilna operatera imaju sklopljen ugovor o roamingu. Molimo da za vise detalja kontaktirate vašeg mobilnog operatera.

Kreditne kartice: prihvaćene su uglavnom u većim gradskim trgovinama, hotelima i restoranima (Visa, MasterCard). Preporučamo da sa sobom ipak ponesete dovoljno gotovine, jer ćete se često naći u situaciji da neće biti moguće plaćanje kreditinim karticama ili podizanje gotovine na bankomatima.

Napojnice: usluga je negdje uračunata u cijenu, a negdje nije, tako da pažljivo pogledajte što piše na računu. Ukoliko ste vrlo zadovoljni uslugom, možete ostaviti mali višak.

Odjeća: savjetujemo slojevito odijevanje, laganu pamučnu odjeću, udobnu i laganu obuću. Za boravak u visinskim predjelima ili u klimatiziranim prostorima, potrebna je laganija vesta ili jakna. Ponesite i zaštitu od kiše i sunca, bez obzira na period godine u kojem putujete. U nekim hotelima za večeru u restoranu potrebna je primjerena garderoba (duge hlače za muškarce, majice s rukavima). Također, preporučamo primjerenu garderobu za razglede vjerskih objekata (pokrivena ramena i duge hlače).

Hrana i piće: raznolika i ukusna; bazirana uglavnom na riži, ribi, plodovima mora, mesu, povrću i začinima: bijeli i crni papar, korijander, kim, klinčić, muškatni oraščić, sjemenke sezama, kukui, češnjak, luk, galangal (iz porodice

đumbira), kurkuma, đumbir, chilli papričice, palmin šećer i riblja pasta. Popularna jela su: nasi goreng (pržena riža s komadićima mesa i povrća, jajem, ispunjeno raznim začinima, češnjakom, chilli, slatki soja sos), satay (komadići jako začinjenog mesa ili ribe, pečeni ili roštiljani posluženi uglavnom uz umak od chilli-ja i kikirikija), warung mak beng (juha od limunske trave i papaje s prženom ribom i kuglicom riže), gado-gado (povrtna salata od sirovog ili kuhanog povrća, prelivena umakom od kikirikija), ayam betutua (jelo sa začinjenom piletinom omotano u listove banane), tempe goreng (prženi kolač od soje). Kuhinja je prožeta i raznim tropskim voćem. Popularni su kava, čaj, svježa kokosova voda i svježi voćni sokovi. Lokalno pivo: Bintang. Ponuda europske hrane također je raznolika. Preporučamo piti isključivo flaširanu vodu, te izbjegavanje leda u piću.

Kupovina: uobičajeno je cjenkanje. Suveniri: drvene i kamene rezbarije, predmeti od srebra, slike na svili, umjetnički predmeti, batik tkanina, kozmetika, nakit - tradicionalne ogrlice i narukvice, ulja i mirodije, hrana, začini. Veliki broj objekata posluje od 8 do 20 radnim danom, od 9 do 15 subotom, a nedjeljom skraćeno.

Sef: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari

Veleposlanstvo: Veleposlanstvo Republike Hrvatske nalazi se u Jakarti, na adresi Menara Mulia-Suite 2801, Jl. Gatot Subroto Kav. 9-11, Jakarta 12930, tel: 0062 21 525 7822, 525 76 11, e-mail: jakarta@mvep.hr, id.mvep.hr

SINGAPUR

VAŽEĆI ZAKONI U SINGAPURU: ne smiju se u zemlju unositi cigarete, e-cigarete, e-lule kao ni njihova punjenja, kažnjivo je pljuvanje, bacanje papirića i opuška, konzumiranje hrane ili pića u javnom prijevozu, hranjenje golubova, pijanstvo na javnom mjestu, boravak u privatnom domu neodjeven/a (vidljivo izvana), unos u zemlju, prodaja ili posjedovanje žvakaće gume, i dr. Pušenje je zakonom dozvoljeno samo na označenim mjestima.

Službeno ime: Republika Singapur

Glavni grad: Singapur.

Broj stanovnika: oko 5,454 milijuna stanovnika (2021.)

Površina: oko 699,4 km².

Jezik: službeni jezici su engleski, kineski (mandarinski), malajski i tamilski (indijski).

Religija: budisti i taoisti (oko 54%), muslimani (oko 15%), protestanti (oko 9%), katolici (oko 4%), hinduisti (oko 3%), prema podacima popisa stanovništva iz 2000.god.

Vremenska razlika: srednjoeuropsko vrijeme +7, Hrvatska 12:00 = Singapur 19:00

Geografski položaj: država na jugu Malajskoga poluotoka, sastoji se od glavnog otoka Singapura i 62 okolna otočića.

Klima: tropska s jednoličnim temperaturama i obilnim oborinama. Srednja dnevna temperatura kreće se od 23,9 do 26,8 °C, a maksimalna iznosi 30,9 °C. Godišnja količina oborina iznosi 2345 mm; najviše kiše padne u razdoblju studeni–siječanj. Visoka vlažnost zraka, područje jakog sunca. Česti kratkotrajni pljuskovi.

Novac: Novčana je jedinica singapurski dolar (S$; SGD); 1 dolar = 100 centa. 1 USD je cca 1.36 SGD / 1 EUR je cca 1.50 SGD. Za potrošnju u Singapuru potrebno je uvijek imati sa sobom lokalnu valutu. Kreditne kartice uglavnom su prihvaćane u svim restoranima, trgovinama. Bankomati postoje i lako su dostupni.

Električni napon: 220/230V.

Telefoniranje: Pozivni broj zemlje je 00 65. Mobilne telefonske veze su dobre, sva tri mobilna operatera imaju sklopljen ugovor o roamingu. Molimo da za detalje kontaktirate Vašeg mobilnog operatera.

Hrana i piće: Voda iz slavine nije za piće, te preporučamo piti samo flaširanu vodu. Za pranje prilikom konzumiranja voća, također koristite flaširanu vodu. Najpoznatiji specijaliteti su: pečena piletina sa začinjenom rižom, Laksa – rezanci od riže u kokosovom mlijeku i curryu, Char kway teow – rezanci prženi u slatkom soja umaku. Jela mogu biti izuzetno ljuta, tako da svakako provjerite prije nego naručite hranu.

Odjeća: laganija i prozračna odjeća, no obavezno spakirajte i topliju odjeću, te ugodnu obuću za hodanje. Ponesite kišobran ili kabanicu, a kao zaštitu od sunca preporučamo kapu, šešir ili maramu. Nema propisanog kodeksa odijevanja, no s obzirom na tradicionalno stanovništvo poželjno je prikladno odijevanje.

Vožnja: Ne preporučamo vožnju radi Vaše sigurnosti u izuzetno teškim prometnim uvjetima, radije iznajmite auto s vozačem.

Sigurnost: Molimo vodite računa o Vašim osobnim stvarima, osobito na mjestima velikih okupljanja ili u sredstvima javnog prijevoza. Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.

Fotografiranje: Obavezno pitajte prije nego fotografirate nekog od lokalnog stanovništva.

Hramovi i ostala vjerska mjesta: Molimo Vas da vodite računa o pravilima odijevanja prilikom ulaska u hramove i ostala vjerska mjesta (duge hlače ili suknja, pokrivena ramena i dekolte). Također ispred hramova obavezno izujte obuću.

Sef: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

Napojnice: u Singapuru nisu uobičajene i/ili očekivane, no ukoliko ste zadovoljni uslugom svakako preporučamo isto iskazati napojnicom.

Zdravstvo: Cijepljenje nije obvezno. Preporučamo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int) kao i da prikupite obavijesti o mogućnosti cijepljenja prije odlaska u inozemstvo (HZJZ, http://www.hzjz.hr/) te konzultirate sa Vašim liječnikom. Obavezno sa sobom ponesite i koristite jaka sredstva za obranu od komaraca za tropske uvjete (sa sastojkom DEET) zbog mogućnosti oboljenja od malarije i dengi groznice. Obavezna je upotreba sredstava za zaštitu od sunca (zaštitnog faktora 30-50). U slučaju potrebe za hitnom medicinskom pomoći ili vatrogascima birajte 995, a policijom 999. Molimo da se konzultirate sa svojim liječnikom o rizicima putovanja. Preporučamo uplatu putnog zdravstvenog osiguranja (od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju). Preporučamo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu, koja sadrži lijekove koje redovito koristite, kao i lijekove za uobičajene probleme koji se javljaju na putovanjima. Radi jakog sunca, potrebno je piti dovoljno tekućine

 

Za navedeni aranžman vrijede “Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane”.| Prema zakonskim propisima pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa, pravo izmjene cijene ukoliko dođe do promjene tečaja za više od 1,5 % u odnosu na tečaj na dan izrade programa te ukoliko bi došlo do promjene cijene prijevoznika ili hotelijera. | Kod charter letova, red letenja podložan je promijeni u vrlo kratkom vremenu pred polazak na put. Putnici će dobiti obavijest o točnom redu letenja u putničkoj agenciji najkasnije 3 dana prije puta. Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda programa putovanja, ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplovom, radnim vremenima, lokalitetima koji se posjećuju i vremenskim uvjetima. Radno vrijeme pojedinih znamenitosti je različito tako da se vremenski tijek razgledavanja može mijenjati. Preporučamo uplatu putnog osiguranja. Informacije na prodajnim mjestima. | Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

Tečaj konverzije 1 EUR= 7,53450 kn

Broj putnika:

Minimalni broj: 15

Odgovorni organizator:

Opće informacije

Često postavljena pitanja

 • Mogućnosti plaćanja

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter