Mondotravel

O putovanju:

Koliko:

7 dana

Preuzmi pdf putovanja

1. dan        ZAGREB – ISTANBUL 

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1054 u 08.50h. Po dolasku u Istanbul u 12.00h po lokalnom vremenu obavljanje pograničnih formalnosti i prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u sobe. Nakon kraćeg odmora odlazak javnim prijevozom do središta modernog dijela grada, do trga Taksim i poznate pjašačke zone - Ulice Oslobođenja (Istiklal Caddesi), kojom prometuju starinski tramvaji i uz koju se nalaze zgrade iz 19. st. u kojima su smješteni međunarodni trgovački lanci, kina i kafići, a u gustoj mreži sporednih ulica tu su još i brojni antikvarijati, restorani i barovi. Šetnja do četvrti Beyoğlu, poznatoj po srednjovjekovnoj kuli Galata iz 14. st., koja je nekada služila za praćenje brodova i kao zatvor, a danas je vidikovac s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na grad. Povratak u hotel. Noćenje.

2. – 6. dan    ISTANBUL

Boravak u hotelu na osnovi noćenja s doručkom. Dani slobodni za odmor, samostalno istraživanje grada, shopping ili pak odlazak na neki od niže navedenih fakultativnih izleta/sadržaja:

Razgled starog dijela Istanbula
Pješačka tura koja uključuje obilazak najznačajnijih lokaliteta starog dijela Istanbula: Hipodrom koji je nekoć služio za konjske trke, a danas je memorijalni trg s impozantnim obeliskom; Plava džamija, monumentalno zdanje i posljednja velika kraljevska džamija, jedinstvena sa svojih šest minareta i ukrasima od plavog porculana po kojima je i dobila ime; Aja Sofija iz 6. st., najpoznatija građevina Istanbula sagrađena u doba cara Justinijana. Prvotno je bila najveća crkva u Bizantskom carstvu,  jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena. Naknadno je pretvorena u džamiju, potom 1934. u muzej, da bi joj u ljeto 2020. ponovo bio vraćen status džamije; bazilika Cisterna, poznata i pod nazivom Utonula palača, najveća od nekoliko stotina antičkih rezervoara vode koje još uvijek leže ispod Istanbula, svakako najneobičnija turistička atrakcija u gradu; palača Topkapi, osmanlijski carski dvorac kojeg je sagradio sultan Mehmed II, a nalazi se na krajnjem dijelu uzvišenog rta, s kojeg se pruža pogled na Zlatni rog, Mramorno more i Bospor. Posjet Topkapiju uključuje i obilazak Aja Irene, bivše bizantske crkve koja je nekoć bila arsenal, a danas je muzej. Na kraju posjet Grand Bazaaru, zatvorenoj tržnici i najvećem bazaru na svijetu s više od 4000 trgovina, gdje možete osjetiti čar kupovine zlata, tekstila, suvenira...i testirati pregovaračke vještine!

Sulejmanija & krstarenje Bosporom
Sulejmanija je jedna od najljepših istanbulskih džamija, djelo slavnog osmanlijskog arhitekta i graditelja Sinana. U njoj se nalazi mauzolej osmanlijskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji ju je i dao sagraditi u 16. stoljeću, kao i njegove žene sultanije Haseki Hurem, zatim sultana Ahmeta II, te samog arhitekte Sinana. U nastavku odlazak na krstarenje Bosporskim tjesnacem, koji razdvaja Europu i Aziju, uz pogled na carske palače i tvrđave. Nakon plovidbe, ručak u jednom od autentičnih restorana na Galati, mostu koji spaja obale Zlatnog roga. Ljubiteljima kulinarstva i svim onima koji vole uživati u gastro izazovima svakako predlažemo posjet živopisnoj Egipatskoj tržnici začina nevjerojatnih mirisa, boja i okusa.

 

Prinčevski otoci 
Vožnja brodom prema Prinčevskim otocima, popularnoj izletišnoj destinaciji stanovnika Istanbula, koji su u odnosu na uvijek bučnu i užurbanu metropolu nevjerojatno tihi. Dolazak na otok Büyükada (Veliki otok), najveći i najpoznatiji od Prinčevskih otoka, kojeg krase mnoge osmanske palače i ljetnikovci, živopisni vrtovi i voćnjaci. Na otoku nema automobila štp ga čini savršenim za lagane šetnje ili vožnju biciklom. Mi ćemo ga po dolasku obići panoramskom vožnjom električnim minibusom, a potom prošetati šarmantnim ulicama i uživati u poviesnoj arhitekturi i slikovitoj ljepoti. Ručak u jednom od lokalnih restorana te slobodno vrijeme za  osobne programe. U poslijepodnevnim satima povratak brodom u grad.

Carigradski karusel
Izlet na kojem ćete jedan dan provesti na dva kontinenta! 
Odlazak do palače Dolmabahçe i obilazak posljednje rezidencije turskih sultana iz 19. st. Ova impozantna građevina baroknog stila impresionirat će Vas svojom pričom o novijoj turskoj povijesti. Potom vožnja kroz četvrti Beşiktaş i Şişli i dalje Bosporskim mostom (jednim od tri viseća mosta koji spajaju Europu i Aziju) na azijsku stranu Istanbula. Odlazak do Çamlıce, grandiozne džamije, najveće u Turskoj koja može primiti preko 60.000 vjernika, od koje se pruža prekrasan pogled na Zlatni rog – srce Istanbula. U nastavku ručak u jednom od lokalnih restorana, a potom panoramska vožnja azijskim dijelom Istanbula i odlazak do poznate avenije Bagdad, 6 km duge ulice, prepune malih tržnih centara i elegantnih radnji koje nude najpoznatije svjetske brendove te je mnogi zbog toga smatraju šoping centrom na otvorenom. U europski dio grada povratak će biti metroom kroz Marmaray tunel, jedan od najdubljih podmorskih željezničkih tunela na svijetu koji povezuje europski i azijski dio Istanbula. Tunel je otvoren 2013. godine, dug je 13,6 km, a za prelazak su potrebne samo četiri minute! Iskrcaj na stanici Sirkeçi, odredištu legendarnog Orient Expressa. 

Crno more 
Vožnja sjeverno od Istanbula prema Crnom moru. Put vodi uz Beogradsku šumu - park prirode i zelenu oazu koja se prostire na površini od oko 6000 ha i koja je nekad bila najveći izvor pitke vode za stanovnike te regije. Park je dobio naziv po naselju u kojem su bili nastanjeni Beograđani koji su u Istanbul izbjegli nakon balkanskih pohoda sultana Sulejmana Veličanstvenog. Vožnja dalje do jednog od gradića na obali Crnog mora (Kilyos ili sl.) koji su zbog blizine Istanbula i dugih pješčanih plaža omiljeno mjesto za bijeg iz gradske vreve u toplim danima. Ručak u nekom od lokalnih restorana i slobodno vrijeme za osobne programe, šetnju, odmor i sl. Povratak u Istanbul u poslijepodnevnim satima.

Bursa
Vožnja do Burse, nekadašnje prijestolnice Osmanskog carstva, koju zbog brojnih prirodnih i kulturnih bogatstava mnogi s pravom nazivaju i biserom Bliskog istoka. Zbog mnogih parkova i vrtova unutar urbanog područja, kao i zbog guste šume koja okružuje grad, nazivaju ga i „Zelena Bursa”. Obilazak grada: Zelena džamija, jedan od izvornih primjera osmanske arhitekture; Velika džamija iz 14 st., jedan od simbola grada čiju unutrašnjost krase kaligrafski natpisi na zidovima i stubovima, sa svojih 20 kupola i 2 minareta najveća je džamija u gradu; Koza Han iz 14 st., posljedna postaja nekadašnjeg „puta svile“, zdanje u kojem se u prošlosti svila proizvodila, a danas se prodaje. Ovdje uz proizvode od svile, možete pronaći i odjeću, obuću, razne proizvode od kože, zlato, suvenire, voće, čajeve te niz tradicionalnih slastica. Ručak u jednom od lokalnih restorana. Povratak u Istanbul.

7. dan        ISTANBUL - ZAGREB

Doručak. U poslijepodnevnim satima prijevoz u zračnu luku. Prijava za let Turkish Airlinesa, TK 1055 u 18.35h, s očekivanim dolaskom u Zagreb u 19.40h po lokalnom vremenu. Završetak programa.


Fotografije & video

01


18

Istanbul, Hagia sophia

hagia sophia, putovanje zrakoplovom u istanbul

Istanbul, Hagia sophia

Galata Tower, istanbul zrakoplovom

Istanbul - Galata Tower

Galata Tower, istanbul zrakoplovom

Istanbul, Galata toranj

hagia sophia, putovanje zrakoplovom u istanbul

Istanbul - hagia sophia

Plava Džamija, putovanje zrakoplovom u Istanbul

Istanbul, Plava džamija

Garantirani polazak, europska putovanja, Mondo travel

Istanbul, svakako preporučamo probati fantastične turske slatke delicije

Istanbul zrakoplovom, mondo travel

Istanbul, ulaz u Topkapi palaču

Turska, Istanbul, ružičnjak ispred Bagdadskog kioska u Topkapi palaći, garantirani polasci,

Istanbul-Topkapi palača- Ružičnjak s fontanom ispred Bagdadskog kioska

grand bazar, istanbul, mondo travel

Istanbul, Grand bazar

Istanbul, Balat

Istanbul, Balat

Istanbul, pitoreskna četvrt Balat

Istanbul, pitoreskna četvrt Balat

Četvrt Balat, kavana, grupna putovanja

Istanbul, kavana u četvrti Balat

Istanbul, The Marma Pera Hotel, prijedlog soba s pogledom na grad

Istanbul, The Marma Pera Hotel, prijedlog soba s pogledom na grad

Istanbul, The Marma Pera Hotel, pogled na grad

Istanbul, The Marma Pera Hotel, pogled na grad

Istanbul, The Marma Pera Hotel, rooftop

Istanbul, The Marma Pera Hotel, rooftop

europska putovanja, putovanje zrakoplovom, grupna putovanja

Istanbul, Balat, "ulica kišobrana"

grupna putovanja, ladies only, garantirani polasci

Istanbul, Balat nekadašnja židovska četvrt

grupna putovanja, Mondo travel, Garantirani polasci

Istanbul, Balat

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi

(uključene pristojbe zračnih luka u iznosu od 158 € / 1.190,45 kn)

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 60, odnosno 30 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!   

Mogućnosti plaćanja

visa mastercard diners american maestro paypal

Cijena aranžmana uključuje:

 • Povratni prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) iz Zagreba do Istanbula;
 • Pristojbe zračnih luka od 158 € / 1.190,45 kn (podložno promjeni, konačni iznos utvrđuje se na dan izdavanja karata);
 • Prijevoz od zračne luke do hotela pri dolasku u Istanbul te od hotela do zračne luke pri odlasku;
 • Smještaj u hotelu Holiday Inn Istanbul City 5* ili sličnom u dvokrevetnoj sobi tip superior na osnovi 6 noćenja s doručkom i uključenom pristojbom;
 • Voditelja putovanja iz Zagreba;
 • Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu;
 • Poklon za svakog putnika i gratis Istanbulkart, karticu javnog gradskog prijevoza.

Cijena aranžmana ne uključuje:

doplatu za jednokrevetnu sobu; doplate za fakultativne izlete i sadržaje kao i obroke koji nisu predviđeni programom; osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje; putno osiguranje (preporučujemo).

Doplate i popusti:

Popusti na pomoćnom ležaju (na upit):

 • Dijete 2-6,99  godina:  265 € (1.996,64 kn)
 • Dijete 7-11,99  godina:  200 € (1.506,90 kn)
 • Stariji od 12 godina: 66 € (497,28 kn)
 •  

Napomena uz smještaj u trokrevetnoj sobi:

 • Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet.
 • Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

Fakultativna ponuda, cijene po osobi (minimum prijavljenih 10 osoba):

 • Razgled starog dijela Istanbula (09.00-16.00h): 75 € / 565,09 kn (uključeno: razgled uz lokalnog vodiča, ulaznice za palaču Topkapi s crkvom Aja Irena i baziliku Cisterna)
 • Sulejmanija & krstarenje Bosporom (09.00-15.00h): 60 € / 452,07 kn (uključeno: razgled uz lokalnog vodiča, vožnju brodom u trajanju 1,5h, ručak bez pića u lokalnom restoranu na mostu Galata)
 • Prinčevski otoci (09.00-15.00h): 70 € / 527,42 kn (uključeno: povratna vožnja brodom, vožnja otokom električnim minibusom, pratnja lokalnog vodiča, ručak bez pića u lokalnom restoranu)
 • Carigradski karusel (09.00-17.00h): 95 € / 715,78 kn (uključeno: prijevoz autobusom, pratnja lokalnog vodiča, ulaznica za palaču Dolmabahçe, ručak bez pića u lokalnom restoranu) 
 • Cjelodnevni izlet Crno more (09.00-16.00h): 70 € / 527,42 kn (uključeno: prijevoz autobusom, pratnja lokalnog vodiča, ručak bez pića u lokalnom restoranu)
 • Cjelodnevni izlet Bursa (08.00-21.00h):  95 € / 715,78 kn (uključeno: prijevoz autobusom, patnja lokalnog vodiča, ručak bez pića u lokalnom restoranu) 

 

Informacije:

Red letenja (sve lokalna vremena):

 • TK1054    ZAGREB      ISTANBUL         08:50   12:00
 • TK1053    ISTANBUL   ZAGREB          18:35   19:40

Korisne informacije – Istanbul & Turska:

Službeno ime zemlje: Republika Turska

Glavni grad: Ankara

Površina: 780.580 km²

Broj stanovnika: 83.154.997 (od toga u Istanbulu 15.519.267, 2019.)

Službeni jezik: turski

Vjera: islam (99% zastupljena)

Vremenska razlika: +2 sat u odnosu na Hrvatsku

Valuta: nova turska lira - TRY. 1 EUR ≈ 31,78 TRY

Električni napon: 220 V i 50 Hz, ali preporuča se ponijeti univerzalni putnički adapter

Pozivni broj zemlje: +90

Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj

Hrana: turska kuhinja je poznata po raznolikosti. Podjednako su zastupljena jela od ribe i morskih plodova kao i mesna jela. Obilje povrća pripremljeno na najrazličitije načine obogaćuje ovu mediteransko-orijentalnu kuhinju.

Odjeća i obuća: preporučamo jednostavnu odjeću i udobnu obuću. Duge suknje i duge hlače bit će u skladu s očekivanjem lokalnog stanovništva u manjim gradovima i selima gdje inače nema puno turista. Također, ženama savjetujemo ponijeti lagani šal, koji može poslužiti i kao pokrivalo za glavu pri razgledavanju muslimanskih vjerskih objekata. Prilikom ulaska u muslimanske vjerske objekte, turisti se trebaju držati običaja vezanih za odjeću i obuću (pokrivene ruke i noge, žene-pokrivena kosa maramom, obuću izuti ispred džamije).

Putna isprava: putovnica koja za hrvatske državljane (ako je riječ o običnoj putovnici) mora biti valjana još najmanje 150 dana od datuma ulaska u Tursku. Viza nije potrebna za državljane RH.

Minimalni broj putnika: 15

NAPOMENE:

Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi 1 komad ručne prtljage do 8 kg unjeti u zrakoplov.

U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja, kao i u slučaju promjene radnog vremena znamenitosti, muzeja i sl. 

Kategorizacija smještaja u Turskoj odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od europskih standarda.

Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz prosinca 2023. i mogu biti podložne promjeni.

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske https://mvep.gov.hr/

Broj putnika:

Minimalni broj: 15

Odgovorni organizator:

Opće informacije

Često postavljena pitanja

 • Mogućnosti plaćanja

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter