Mondotravel

O putovanju:

Koliko:

9 dana

Preuzmi pdf putovanja

1. dan: ZAGREB – ISTANBUL - COLOMBO
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Slijedi prijava na let za Istanbul u 9.15 sati na liniji TK1054 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul predviđen je u 13.30 sati po lokalnom vremenu, a nastavak leta za Colombo u 19.25 sati na liniji TK730 (Turkish Airlines). Noćni let s obrocima za vrijeme leta.

2. dan: COLOMBO – PINNAWALA – SIGIRIYA – DAMBULLA
Dolazak u Colombo u 6.10 sati po lokalnom vremenu. Po slijetanju i po obavljanju pograničnih formalnosti, slijedi vožnja prema Pinnawali u posjet sirotištu za slonove koje udomljuje oko 60 slonova od kojih ima i beba slonova nađenih napuštenih u divljini. Cijela nastamba smještena je na plantaži kokosovih palmi površine gotovo 25 hektara pa se slonovi mladunci slobodno kreću uokolo te ih možete fotografirati iz neposredne blizine kao i hraniti. Nastavak vožnje prema Sigiriyi, jednoj od najimpresivnijih geoloških formacija otoka i ujedno jednom od najznačajnijih arheoloških nalazišta pod zaštitom UNESCO-a. Popet ćemo se na tvrđavu u stijeni, koju je u 5. st. dao izgraditi kralj Kassapa i koja je služila kao Kraljevska citadela više od 18 godina. Citadela neobične ljepote po imenu Lavlja stijena pruža se gotovo 200 metara u visinu nad gustom džunglom.  Lavlja šapa slikovito čuva stube palače na vrhu. Nastavak putovanja prema Dambulli. Po dolasku prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

3. dan: DAMBULLA – MATALE SPICE GARDEN – KANDY 
Doručak i odjava iz hotela. Odlazak prema nekadašnjoj prijestolnici Cejlona, gradu Kandy. Putem ćemo se zaustaviti kod špiljskih hramova Dambulla, također na listi UNESCO-ve svjetske baštine. U špiljama Dambulle je oko 80 špiljskih hramova, od toga je pet velikih, međusobno povezanih u tzv. “Zlatni hram”. Ukupno, u hramovima postoje 153 Budine statue, tri kipa kraljeva i četiri kipa bogova i boginja. Od toga su dva hinduistička boga (Višnu i Ganeš) koji su iz 12. stoljeća. Zidne slike s površinom od 2.100 m2 prikazuju Budin život, između ostalog Budinu kušnju demona Mare, kao i prvu Budinu propovijed. Nastavak putovanja iz Dambulle za Matale. Posjet Spice Gardenu, vrtu u kojem se uzgajaju i prerađuju razne vrste začina. Dolazak u Kandy, smještaj u hotel. Kandy je zadnja prijestolnica kraljeva Šri Lanke, gdje je vladao singalski kralj Sri Wickram Rajasingh prije dolaska na vlast Britanaca 1815. g. Odlazak u Hram s relikvijom zuba Buddhe, (Temple of the Tooth Relic) koja se smatra najvrjednijom relikvijom na Šri Lanci. Grad Kandy jedno je od najsvetijih mjesta za budiste Šri Lanke, zbog čega su njegovi spomenici upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine 1988. godine. Predlažemo da ponesete odjeću bijele boje za ulazak u hram, kao i odjeću koja prekriva ramena i koljena. Prijava u hotel u Kandyju. Večera i noćenje.

4. dan: KANDY – PERADENIYA – PLANTAŽE ČAJA – NUWARA ELIYA
Doručak, te vožnja prema Peradeniyju, gdje se nalazi Botanički vrt koji je izgrađen za odmor kralja Sinhala. Botanički vrt poznat je po svojoj kolekciji raznih vrsta orhideja, začinskog i ljekovitog bilja, cvijeća, palmi i ostalog drveća (ima više od 4000 vrsta bilja i drveća). Putem ćemo posjetiti plantažu čaja i čuti kako se čaj prvi puta posadio 1824. godine upravo u botaničkom vrtu Peradeniya, a bio je donešen iz Kine. Izvoz je započeo 1873. godine u London. Nastavak vožnje prema Nuwara Eliyi kroz prekrasne krajolike, zelene doline i proplanke. Ovo je pokrajina najboljeg cejlonskog čaja, a zovu ju još i Mala Engleska, nalazi se na nadmorskoj visini iznad 1.800 metara. Gradić Nuwara Eliya je bio vrlo popularan tijekom britanske vladavine, čiji se utjecaj osjeća i danas. Smještaj u hotel, te večera i noćenje.

5. dan: NUWARA ELIYA – ELLA – NACIONALNI PARK YALA
Doručak i odjava iz hotela. Vožnja prema Nacionalnom parku Yala uz usputno zaustavljanje kod slapa Ravana. Nacionalni park Yala, poznat još pod nazivom Ruhunu smjestio se na jugoistočnom dijelu Šri Lanke, u blizini grada Tissamaharama. Najposjećeniji je park Šri Lanke i ujedno najbolje mjesto za vidjeti velike otočne sisavce. Krda slonova ovdje su čest prizor, a uz malo sreće naići ćete i na velikog leoparda. Jelen, divlja svinja, bivol, medvjed, majmuni, vjeverice, paunovi, krokodili i preko 450 vrsta ptica od kojih 26 endemskih te 250 vrsta leptira tek su neki od stanovnika. Fascinantno tropsko bilje koje se na nekim mjestima spaja u gustu prašumu stvorilo je idealno podneblje rijetkom životinjskom carstvu, a cijeli nacionalni park dodatno je ukrašen obalnim dijelom gdje duge pješčane plaže okružene blago zaobljenim brežuljcima ostavljaju dojam nekog drugog, nestvarnog svijeta. Nakon obilaska parka odlazak prema hotelu blizini nacionalnog parka. Prijava i smještaj. Večera i noćenje u hotelu.

6. dan: YALA – GALLE – BENTOTA
Doručak i odjava iz hotela. Vožnja prema hotelu na plaži gdje ćemo odmoriti nakon ove ture. Zaustavit ćemo se u Galli, povijesno najzanimljivijem gradu Šri Lanke,  koji je nekad bio glavna luka na otoku. Grad je bio središte nizozemske kolonijalne vlasti u Indijskom oceanu u 17. stoljeću, a veličanstvena utvrda Galle Fort (prostire se na više od 50 hektara) svjedoči o ovoj činjenici. Galle je jedan od vrlo dobro očuvanih gradova iz kolonijalnog doba u jugoistočnoj Aziji te je na popisu zaštićene svjetske baštine. Nizozemski muzej i nizozemska crkva su dvije od najpoznatijih turističkih atrakcija u Galleu. Grad je također poznat po izradi čipke i rezbarijama od ebanovine. Dolazak u Bentotu. Večera i noćenje u hotelu na obali oceana.

7. dan: BENTOTA
Doručak. Dan za odmor na pješčanim plažama Indijskog oceana ili uz bazen hotela ili pak za samostalno istraživanje okolice. Večera u hotelu. Noćenje. 

8. dan: BENTOTA – COLOMBO – WAIKKAL 
Nakon doručka odjava iz hotela i odlazak prema Colombu, prijestolnici Šri Lanke. Po dolasku odlazak prema Pette, najpoznatijem bazaru. Posjetit ćemo i hinduistički i budistički hram te džamiju Jumi Ul Alfar Jumma. Obilazak nizozemske crkve Wolfendhal, sudova Hulftsdorp Law, kroz rezidencijalno područje Cinnamon Gardens te završavamo na Trgu nezavisnosti i Međunarodnoj konferencijskoj dvorani Bandaranayake Memorial. Po završetku razgleda vožnja prema 40-ak kilometara udaljenom ljetovalištu Waikkal. Po dolasku prijava u hotel. Večera i noćenje.

9. dan:  WAIKKAL – COLOMBO – ISTANBUL – ZAGREB
U ranim jutarnjim satima transfer u Zračnu luku Colombo. Po dolasku, prijava na let za Istanbul u 7.40 sati na liniji TK731 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul u 14.15 sati po lokalnom vremenu, a nastavak leta za Zagreb u 19.00 sati na liniji TK1055 (Turkish Airlines). Predviđeni dolazak u Zagreb je u 19.05 sati po hrvatskom vremenu.


Fotografije & video

01


10

Šri Lanka, Colombo-hram Gangaramaya, jedan od najvažnijih hramova u Colombu

hram Gangaramaya, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Šri Lanka, Colombo-hram Gangaramaya, jedan od najvažnijih hramova u Colombu

Pješčana plaža Šri Lanke, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Šri Lanka, pješčana plaža

botanički vrt, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Šri Lanka-prekrasan tropski botanički vrt

Kandy, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Šri Lanka- jezero Kandy središtu istoimenog grada, poznatom središtu umjetnosti i kulture

Madu Ganga, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Šri Lanka, rijeka Madu Ganga

Galle, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Šri Lanka, Galle - bijeli svjetionik

Pinnawala, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Šri Lanka, Pinnawala-utočište za slonove osnovano 1975.

Pješčana plaža Šri Lanke, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Šri Lanka, tropska plaža Ambalangoda

Pješčana plaža Šri Lanke, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Šri Lanka, pješčana plaža

rijeka Madu Ganga, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Šri Lanka, rijeka Madu Ganga

*First Minute popust 60 € (452,07 kn) za rezervacije do 60 dana prije polaska ili popunjenja kapaciteta po FM cijeni
Doplata za jednokrevetnu sobu: 440 € (3.315,18 kn)

 

Mogućnosti plaćanja

visa mastercard diners american maestro paypal

Cijena aranžmana uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi prema programu
 • zrakoplovne pristojbe
 • uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
 • 7 noćenja na Šri Lanci u hotelima 4* s uslugom polupansiona (doručak i večera)
 • sve prijevoze i transfere prema programu
 • obroke prema programu
 • ulaznice za objekte koji se posjećuju (Sigirya, Pollonaruwa park slonova, Dambulla, Kandy hram, Perdeniya vrt i  Nacionalni park Yala)
 • lokalnog vodiča na engleskom jeziku
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • jamčevinu i troškove organizacije putovanja.

Cijena aranžmana ne uključuje:

 • doplatu za jednokrevetnu sobu 440 € (3.315,18 kn)
 • vizu za Šri Lanku
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače (40 USD - plaćanje na licu mjesta voditelju putovanja)
 • fakultativne sadržaje, obroke i usluge drugačije od navedenih
 • putna osiguranja i osobne troškove.

Informacije:

VIZA ZA ŠRI LANKU:

Za državljane Republike Hrvatske obvezna je viza za ulazak na Šri Lanku odnosno Electronic Travel Authorization (ETA). Cijena vize je 50 USD i zahtjev se predaje online prije samog odlaska na putovanje. Putovnica u trenutku putovanja mora vrijediti još minimalno 6 mjeseci, a viza je odobrena unutar 24 sata od predaje zahtjeva. Za djecu do 12 godina viza je besplatna. Sve potrebne informacije vezano za vizu dobit ćete od organizatora putovanja. Link za prijavu nalazi se na poveznici: https://eta.gov.lk/slvisa/  

Mogućnost posredovanja agencije pri ishođenju vize uz trošak od 15 € (113,02 kn) po osobi.

PREDVIĐENI HOTELI NA ŠRI LANCI:

Važne napomene

 • Kategorizacija hotela na Šri Lanci odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda.
 • Molimo da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr  
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Zbog većih udaljenosti koje se tijekom putovanja prelaze autobusom, moguća su manja odstupanja u redoslijedu pružanja usluga; agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. 
 • Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju. Prilikom rezervacije putovanja obavezno je dostaviti kopiju putovnice prodajnom mjestu. Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) odgovoran je isključivo putnik. 

KORISNE INFORMACIJE - ŠRI LANKA
Službeno ime: Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka
Geografski položaj: južna Azija, Indijski ocean
Površina: 65.610 km2
Broj stanovnika: oko 20.200.000 milijuna 
Glavni grad: Colombo, 752.993 stanovnika
Jezik: singaleški i tamilski, govori se i engleski
Religija: budisti 70%, hinduisti 15%, kršćani i muslimani 7%
Vremenska razlika: +3,5 sata ljeti / +4,5 sata zimi
Novčana jedinica: Šrilankanska rupija (LKR), 1 USD = oko 330,67 LKR; 1 EUR = oko 366 LKR
Kupovina: batik, čaj, začini, rukotvorine, namještaj, srebro itd. Trgovine rade od 8 do 17 sati od ponedjeljka do petka.
Odjeća i obuća: lagana pamučna odjeća te lagana vesta ili jakna za hladnija jutra i večeri. U kišnoj sezoni kišobran ili kišni ogrtač, udobna obuća.
Hrana i piće: osim međunarodne kuhinje glavno jelo je riža s curryem. Od pića, popularan je čaj, po kojem je Šri Lanka poznata, zatim vrlo kvalitetno lokalno pivo, a od alkoholnih pića poznat je destilirani ekstrakt cvijeta kokosovog oraha. 
Napon struje: 230V/240V (potreban je adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: potrebna
Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach partneri
Pozivni broj zemlje: +94
Korisna web stranica: www.srilankatourism.org
Klima: Tropska klima s prosječnom temperaturom od 27°C. U višim predjelima temperatura se može spustiti do ugodnih 16 stupnjeva. Vedro i sunčano vrijeme nije rijetko čak i u periodu monsuna. Jugozapadni monsun donosi kišni period od svibnja do srpnja u zapadne, južne i središnje predjele Šri Lanke. Sjeveroistočni monsun donosi kišnu sezonu u sjeverne i istočne predjele u prosincu i siječnju.

Za državljane Republike Hrvatske nadležno je diplomatsko predstavništvo Hrvatske u Colombu.
A.E.C Building, 2nd Floor, 140/A, Vouxhall Street, Colombo 2 ŠRI LANKA
Tilak de Zoysa, počasni konzul
00 94 11 25 28 95 73
Uredovno vrijeme Konzulata:  ponedjeljak-petak 7:30h - 17:00h

Fiksni tečaj 7.53450. 

Odgovorni organizator:

Opće informacije

Često postavljena pitanja

 • Mogućnosti plaćanja

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter