Mondotravel
Kirenija, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, europska putovanja, garantirani polazak

Europe

Cipar

2


putovanja

Info

Glavni grad

Nikozija

Valuta

euro

Populacija

1,189,265

Područje

9,251km2

Cipar

SJEVERNI CIPAR – Turska Republika Sjeverni Cipar
Sjeverni dio otoka Cipra u državno-političkom smislu je nastao nakon invazije Turske s ciljem zaštite turskog stanovništva od etničkog čišćenja koje su sprovodili ciparski Grci. Sjeverni dio Cipra nije međunarodno priznat, tako da kad letite avionom na Sjeverni Cipar, morate prethodno sletjeti na neki od aerodroma u Turskoj. Turska je jedina koja priznaje Sjeverni Cipar kao državu. Za Sjeverni Cipar je potreban putovnica, ali viza nije potrebna. Možda baš upravo taj podatak govori kako je Sjeverni Cipar još uvijek bogat zaista netaknutim prirodnim ljepotama, znamenitostima koje još nisu podlegle posljedicama masovnog turizma te izuzetno pristupačnim i gostoljubivim stanovništvom. Cipar čini šest pokrajina: Famagusta, Kyrenia, Larnaca, Limassol, Nicosia i Paphos.GASTRONOMIJA
Ciparska kuhinja je izvorno mediteranska kuhinja, koja je veoma slična grčkoj kuhinji. Njena jedinstvenost stvara se pomoću maslinovog ulja, ljekovitog bilja i začina te podsjeća na azijsku kuhinju. Najpoznatiji specijaliteti koje vrijedi probati:
- meze: tradicionalno ciparsko predjelo
- feta: slani bijeli sir od kozjeg ili ovčjeg mlijeka;
- tzatziki: osvježavajuće predjelo grčkog jogurta, krastavaca i začina
- souvlaki: meso na ražnjićima ili kao sendvič (piletina, svinjetina ili janjetina)
- musaka: slojevito jelo od janjetine, krastavca i rajčica
- sheftalia: jelo od goveđeg mesa, luk, rajčica i začini
- hummus: jelo od slanutka i sezam paste

KLIMA
Cipar ima pravu mediteransku klimu, gdje ljeto traje od svibnja do rujna. Glasi kao najtopliji mediteranski otok sa najmanje padalina. Ljeta su vruća i suha kada temperatura raste i više od 30° C, dok je zima blaga i kišna, traje od studenog do ožujka. Prosječan iznos oborina u Cipru obično ne prelazi 500 mm godišnje, najviše padalina pada od prosinca do veljače. Na najvišim vrhuncima Troodos planine često padne i snijeg, a može ostati do 50 dana godišnje. Cipar ima 340 sunčanih dana u godini što uzrokuje česte suše. Varijacije u temperaturi između dana i noći povećava se prema unutrašnjosti. Najvjetrovitiji mjesec je svibanj, zimi dominira jugo i jugozapadni vjetrovi, a ljeti pušu sjeverno i sjeverozapadni vjetrovi.

Fotografije & video

01


3

Cipar, Kirenija -značajna povijesna luka i turistički grad

Želiš posjetiti?
Kirenija, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, europska putovanja, garantirani polazak

Cipar, Kirenija -značajna povijesna luka i turistički grad

Čisto more, Cipar, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, europska putovanja, garantirani polazak

Cipar, kristalno čisto more

Agios Sozomenos, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, europska putovanja, garantirani polazak

Cipar, Agios Sozomenos -ruševine napuštenog sela

Što vidjeti:

Nikozija

Današnji glavni grad Sjevernog Cipra je Lefkoşa (grč. Nicosia) koji se nakon invazije Turske na Cipar, 1974. godine, podijelio na dva dijela s cijelim otokom. Granica koja dijeli Cipar na grčki i turski dio prolazi kroz sam centar glavnog grada i naziva se još i Green Line. Sam centar Lefkoşe poznat je po mnogim znamenitostima poput džamije Selimiye, gradskog muzeja, ulice Lendra gdje prolazi Green Line te Büyük Han. Büyük Han je građevina visine dva kata koje je svojedobno bila korištena kao gostionica za trgovce i putnike, a neko je vrijeme služila i Britancima kao zatvor. Danas je to centar za umjetnost s galerijama, studijima i radionicama gdje možete kupiti originalne ciparske suvenire i ručne radove, ali i promatrati kako teče njihova izrada.

Kyrenia

Nekada malo ribarsko naselje razvilo se u popularnu turističku destinaciju na sjevernom dijelu otoka. Okružena je s jedne strane Mediteranskim morem a s druge strane kirenijskim planinama. Područje je poznato prvenstveno po biljnoj i životinjskoj raznolikosti - cvatnja orhideja na svakom koraku uz pjevanje na tisuće različitih zvukova egzotičnih ptica. Prošetajte ulicama Kirenije i otkrijte povijest posjetom kirenijskog dvorca sa svojim muzejem, koji je najstariji potonuli brod otkriven od strane slučajnih ronioca. Pijte pravu tursku kavu u jednom od mnogh kafića s pogledom na staru luku ili jednostavno uživajte u dugim plažama. Bez obzira zamislite svoj odmor, Kirenija će ispuniti svaku Vašu želju.

Za razliku od hrvatskih obalnih gradova, Kyrenia ne posjeduje gradsku ili javnu plažu koju stanovništvo i turisti mogu slobodno koristiti.

Famagausta

Područje Famagusta smatra se jednim od najposjećenijih dijelova Sjevernog Cipra. Smješten je u sjeveroistočnom dijelu otoka i ima kristalno prozirno tirkizno more i duge pješčane plaže. Najveći grad je Famagusta, što je naziv od "grad taoca", i pravo je povijesno blago. Famagusta je poznata po svojim zidinama koje krasi Othellov toranj. Grad je izgrađen na ruševinama bivšeg velikog kulturnog središta Salamine. Svakako vrijedi vidjeti morska vrata (Porta del Mare), jednog od ulaza u starom gradu. Osim svoje bogate povijesti, grad je poznat kao omiljeno turističko središte sa širokim rasponom barova, restorana i trgovina. Ukratko, mogućnosti za zabavu i odmor nikada ne ponestane. Prošećite do najdublje marine na Cipru, uživajte u pogledu na okolna mjesta, pijuckajte kavu u popularnim kafićima i stvorite svoju priču o tirkiznoj zemlji Cipru.

Salamis

Salamis je bio glavni grad Cipra još davne 1100. godine prije Krista, a Salamini su preživjeli uzastopna okupljanja Asiraca, Egipćana, Perzijanaca i Rimljana, ali su na kraju podlegli prirodnim silama. Danas su arheološki ostaci starog grada Salamisa jedna od atrakcija otoka Cipra.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter