Mondotravel
latinska ćuprija,Sarajevo, mondo travel

Europe

Bosna i Hercegovina

21


putovanja

Info

Glavni grad

Sarajevo

Valuta

konvertibilna marka

Populacija

3,511,372

Područje

51,129km2

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina po svom uređenju je federalna država s elementima konfederacije koja se nalazi u jugoistočnoj Europi. Čine ju dva entiteta – Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska te Brčko distrikt. Graniči sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Glavni grad BiH je Sarajevo.Bosna porijeklo svog imena pronalazi u indoeuropskoj riječi za vodu – bosana. Što je vrlo primjereno s obzirom na prekrasne rijeke, jezera i potoke koji krase ovu zemlju. Ono što nimalo ne čudi je da se Bosna i Hercegovina nalazi na desetom mjestu po konzumaciji kave po glavi stanovnika. Osim Sarajeva, jedna od najpoznatijih i najpopularnijih mjesta u ovoj državi zasigurno su Međugorje i Mostar. Simbol ove zemlje još od srednjeg vijeka je zlatni ljiljan.

P.S. Nezaobilazna jela bosanskohercegovačke kuhinje su ćevapi, burek i pite, musaka, sarma i baklava, a osim kave, najviše se pije vino i rakija.

Fotografije & video

01


2

Sarajevo, Latinska ćuprija

Želiš posjetiti?
latinska ćuprija,Sarajevo, mondo travel

Sarajevo, Latinska ćuprija

Sebilj, sarajevo, autobusno putovanje

Sarajevo, Sebilj

Što vidjeti:

Sarajevo

Glavni grad Bosne i Hercegovine dosegao je novu razinu svjetske slave 1984. godine kada su tamo održane Zimske olimpijske igre. Danas se prelijepo Sarajevo može pohvaliti sa svjetski poznatim Sarajevo Film Festivalom. Najpoznatiji dio Sarajeva i glavna turistička atrakcija svakako je Baščaršija, koja se nalazi u Starom Gradu. Izgrađena je u 15. stoljeću, a danas je dvostruko manja zbog velikog požara koju je zahvatio u 19. stoljeću. Sarajevo preko rijeke Miljacke spaja desetak mostova, a onaj najpoznatiji je Latinska ćuprija – neposredno kojeg se dogodio atentat na Franju Ferdinanda koji je poslužio kao povod za početak Prvog svjetskog rata.

Jahorina

Ova planina nalazi se u Bosni i Hercegovini i pripada Dinarskom planinskom sustavu. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1.916 m nadmorske visine. Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 3 m visokim snijegom. Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snijega, pogodna klima, 20 kilometara staza za alpske discipline kao i blage padine (Rajska dolina) uvrstile su ovu planinu među najljepše i najpoznatije ski-centre. Prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem na Jahorini je 175, i to od listopada do kraja svibnja. Na četrnaestim Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, na Jahorini su održane alpske discipline za žene.

Vlašić

Vlašić je planina u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Naviši vrh Opaljenik 1943 mnv, dok je Vlašića visoravan visoka 1.300 mnv.

Kupres

Kupres je udaljeno 5 km od skijališta te samo 2 sata vožnje od Splita, na nadmorskoj visini od 1.250 m.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter