Mondotravel

O putovanju:

Koliko:

8 dana

Preuzmi pdf putovanja

1.dan: ZAGREB-ISTANBUL-MARDIN

Sastanak grupe u zračnoj luci kod šaltera Turkish airlinesa, 2 sata prije leta.Podjela putne dokumentacije.Let za Istanbul na liniji TK 1054 u 08h55. Slijetanje u 12h10. Nastavak leta za Mardin na liniji TK2676 u 16h55. Po slijetanju u 18h50, prijevoz u hotel. Večera i noćenje .

2.dan: MARDIN–MORGABRIEL–MIDYAT-MARDIN

Doručak u hotelu. Vožnja prema samostanu Mor Gabriel.Impresivan asirski manastir iz 4.stoljeća,

građen u istočnjačkom stilu od kamena boje okera. Posjećujemo Midyat, grad-muzej,  koji podsjeća na pravi srednjovjekovni grad okružen visokim zidinama, sa brojnim sirijskim crkvama čiji visoki zvonici nalikuju minaretima. U njemu se nalaze mnogi primjeri predivne arhitekture koje su gradili čuveni građevinari poznati kao telkari. Nekolicina telkara još uvijek nudi svoje usluge na Midyatskom bazaru. Obilazimo stari dio grada i starinsko zdanje Konuk Evi, najvišu točku grada.Povratak u Mardin koji zbog slikovitosti i arapske arhitekture nazivaju još i „Turski Fes“. S arhitektonskom baštinom koja pokriva strme padine elegantno izgrađenim zlatnim kućama, Mardin vas vodi do bogate kulturne i vjerske raznolikosti: citadela koju je dao sagraditi Hamdanis (975-976 g.) dominira gradom.
Najstariju džamiju u gradu: Ulu džamiju dao je  sagraditi Kutbeddin Ilgaz 1186. godine (dinastija Artukida). Medresa Kasim Paša iz 15.stoljeća ističe se svojom kamenom plastikom, dok se na ljupkoj medresi İsa Bey iz 14. stoljeća možete diviti veličanstveno isklesanom portalu. Detalji u reljefnoj dekoraciji ovih građevina podsjećaju na perzijski/iranski stil i ima malo veze s kasnijim osmanskim stilom gradnje.Večera i noćenje u hotelu.

3.dan: MARDIN-DEYRUL ZAFARAN- GOBEKLI TEPE - SANLIURFA

Doručak u hotelu nakon kojeg slijedi posjet najpoznatijem i najstarijem samostanu Deyrul Zafaran (samostan šafrana) - nekada ekumensko sjedište sirijske pravoslavne kongregacije patrijarha iz 5. stoljeća. Nastavak puta prema arheološkom nalazištu Gobekli Tepe (trbušasto brdo). Mezolitsko svetište smatra se najstarijim poznatim primjerom monumentalne arhitekture, nastalo oko 9.000 g. prije n.e.i najstarijom sakralnom građevinom na svijetu (pod zaštitom UNESCO-a).Nastavak vožnje do Sanliurfe. Po dolasku smještaj u hotel, večera, noćenje.

4.dan : SANLIURFA - HARRAN - SANLIURFA

Nakon doručka odlazak u drevni grad Harran, poznatom po zanimljivim kućama u obliku košnica – građene od nepečene opeke, bez upotrebe drveta (danas pod zaštitom UNESCO-a) i po ostacima najstarijeg islamskog sveučilišta. Grad je poznat kao religijsko i kulturno središte gornje Mezopotamije. Haran se spominje u bibliji kao mjesto u kojem su se nakon progonstva iz raja nastanili Adam i  Eva. Smatra se da je prorok Abraham tu proveo nekoliko godina. Povratak u Sanliurfu. Smatra se da je Sanliurfa grad koji je promijenio svjetsku povijest. Njegova starost procijenjuje se na 12 tisuća godina i ponosno pokazuje naslijeđe brojnih civilizacija koje su prosperirale u regiji. Sa svojim ulicama i građevinama, bazarima, kupalištima, fontanama, mostovima, džamijama , dvorcima i gradskim zidinama djeluje poput muzeja na otvorenome. Nazivali su ga i "gradom proroka" jer su u njemu živjeli razni proroci poput Abrahama, Jakova, Jobe i Elihe. Posjećujemo antropološki muzej u kojem je izložen najstariji kip na svijetu.Večera i noćenje u Sanliurfi. Fakultativno: odlazak na „Anadolijsku večer“ tradicionalnog folklora

5.dan: SANLIURFA – NEMRUT- ADIYAMAN

Doručak. Napuštamo Sanliurfu i krećemo  prema mjestu Kahta , odakle se polazi minibusima na planinu Nemrut jednu od najviših vrhova Mezopotamije (2.206 m/nv). Gigantski kipovi bogova teški preko 6 tona i visoki preko 10 metara svjedoče o nadljudskom naporu prilikom izgradnje. Pretpostavlja se da predstavljaju kraljevsku grobnicu Antioha I. Same statue prikazuju grčko-perzijski panteon božanstava. Na raskrsnici istočne i zapadne civilizacije planina Nemrut sigurno je jedan od najveličanstvenijih lokaliteta. Po dolasku u Adyiaman smještaj u hotel, večera, noćenje.

6.dan: ADIYAMAN – HALFETI - GAZIANTEP

Nakon doručka napuštamo Adiyaman i krećemo prema pokrajini Halfeti na istočnoj obali rijeke Eufrat - istoimeni grad je potopljen kad je izgrađena brana na rijeci Eufrat 2000.god. Izgrađen je novi,a neke zgrade su premještene na višu lokaciju.Poznata je crna ruža koja se ovdje uzgaja. Vožnje brodom jezerom - nekadašnjim klancem rijeke Eufrat gdje ćemo na jednom od vrhova vidjeti ostatke rimske utvrde a u nastavku i potpopljeno selo Savašan sa čuvenim do pola potopljenim minaretom. Na putu prema Gaziantepu se nalazi arheološko nalazište Zeugma s najvećim muzejem mozaika na svijetu (1.700 m2 mozaika). Mozaici su u doba Antike između ostalog korišteni i kao pločnici kojima su ukrašavane gradske ulice i dvorišta domova rimskih velikaša. Po dolasku u Gaziantep, smještaj u hotel,večera.

7.dan : GAZIANTEP

Doručak. Dan posvećen obilasku i uživanju u prijestolnici kulinarstva i gastronomije.  Poznat po svojim specijalitetima (baklave i razna slana jela), UNESCO ga je uvrstio na listu kreativnih gradova svijeta u domeni kulinarstva. Obilazak starog dijela grada orijentalnog šarma, lijepo građenih kuća, bezistana, ulica popločanih kaldrmom. Najimpresivniji povijesni spomenik su ostaci utvrde iznad grada koju je dao sagraditi bizantski car Justinijan I. U nekadašnjoj medresi nalazi se muzej poznat po zbirci hetitskih pečata.Slobodno vrijeme, večera i noćenje u hotelu.

8.dan: GAZIANTEP – ISTANBUL -ZAGREB  

Doručak i slobodno prijepodne za šetnje gradom i kupovinu. Transfer u zračnu luku i let za Istanbul u 14h45  s dolaskom u 16h30. Nastavak leta za Zagreb u 18h20 . Slijetanje  u 19h25 .


Fotografije & video

01


8

Turska, Mardin, Ulu Cami, poznata i kao Velika džamija Mardin

Mondo travel putovanje Turskom, Velika džamija Mardin

Turska, Mardin, Ulu Cami, poznata i kao Velika džamija Mardin

Putovanje Turska, Dara antički grad, Mezopotamina

Turska, Dara drevni grad, Mezopotamija, Mardin

Nemrut, Turska, organizirana putovanja

Turska, Nemrut -2.134 metra visoka planina u jugoistočnoj Turskoj

Putovanje jugoistočna Turska, Mezopotamija, samostan Mor Gabrijel, Mardin

Turska, samostan Mor Gabrijel u Midjatu, Mardin

Gaziantep, Turska, grupna putovanja

Turska, Gaziantep- jedan od najstarijih kontinuirano naseljenih gradova na svijetu

Harran, Turska, grupni polasci

Turska, Harran-antičko trgovačko središte

Putovanje u Tursku, Gobekli Tepe

Turska, drevno nalazište Gobekli Tepe, najstariji hram na svijetu

Putovanje Mezopotamija, kameni kipovi glave na planini Nemut

Turska, kameni kipovi glave na planini Nemut

Mogućnosti plaćanja

visa mastercard diners american maestro paypal

Cijena aranžmana uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom na ekonomskoj klasi
 • smještaj u hotelima 4* (lokalna kategorizacija),
 • Obroci prema programu
 • ulaznice (Medresa Kasim Paša,samostan Mor Gabrijel,samostan Deyrul Zafaran, Gobeklitepe, Harran, arheološki mutej Sanliurfa, Nemrut, Zeugma muzej )
 • vožnja brodom po jezeru Halfeti
 • asistenciju na aerodromu u Istanbulu 1. dana
 • licenciranog lokalnog vodiča na hrvatskom jeziku (čeka vas u Mardinu)
 • jamčevinu

Cijena aranžmana ne uključuje:

napojnice

Informacije:

Za putovanje u Tursku potrebna je valjana putovnica koja mora važiti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u Tursku. Hrvatski državljani ne trebaju vizu za boravak do 90 dana.
Preporučamo putno-zdravstveno osiguranje -informacije u agenciji.

Agencija zadržava pravo  promjene redoslijeda obilaska tijekom ture.

Odgovorni organizator:

Opće informacije

Često postavljena pitanja

 • Mogućnosti plaćanja

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter