Mondotravel

26.06.2020.

Luzzu čamci u 3 boje,  ljetovanje Mediteran, Malta, direktan let

Zašto Malta?

Otok/država bogate povijesti, predivnog mora, vrhunske gastronomije i bogate turističke ponude

Zašto posjetiti? Malta. Putovanje na Maltu.

Malta i malteško otočje puni su slikovitih užurbanih gradova, ali i nevjerojatnih plaža, uvala i prirodnih ljepota. Možete birati između pješčanih i stjenovitih plaža, onih osamljenih, ili pak onih „turističkih“ sa suncobranima i ležaljkama, gdje je atmosfera živahnija.

Malta ima bogatu povijest koja datira još od kamenog doba. Ljubitelji povijesti na Malti imaju priliku posjetiti i očuvane hramove stare i do 7000 godina, starije čak od Egipatskih piramida!
Tijekom stoljeća Maltu su osvajali različiti narodi, prvi su bili Feničani koji su donijeli svoje običaje i navike. Šareni brodići „luzzu“ koje i danas možete vidjeti na Malti, nasljeđe su upravo iz razdoblja Feničana. Zatim su uslijedili Kartažani, Rimljani, pa Arapi koji ostaju na otoku 300 godina, te rade snažan utjecaj na formiranje Malteškog jezika. U srednjem vijeku Malta postaje domom pripadnicima viteškog reda iz Jeruzalema, danas poznatijim kao malteški viteški red. Slijedeći osvajač bio je Napoleon, koji je na putu za Egipat Maltu priključio Francuskoj. Nakon kratke vladavine Francuza, Malta postaje britanskom kolonijom.
Usprkos mnogim utjecajima Maltežani su uspjeli zadržati svoje običaje, jezik i osebujan temperament.
Predlažemo da se u večernjim satima uputite na jednu od mnogih „fešti“ koje se održavaju po mjestima i selima, jer tu ćete zasigurno najbolje doživjeti mediteranski temperament veselih Maltežana u slavlju.

Na Malti je vrlo gust promet, vozi se po lijevoj strani, pa na cestama vrlo često vlada kaos, što zbog nespretnih turista, što zbog domaćina koji nerijetko krše prometna pravila. Polazak na izlete se često zna oduljiti upravo iz ovog razloga.

Prijestolnica Valletta će vas oduševiti svojim impozantnim zidinama, izvidnicama, palačama i građevinama, kao i predivnom katedralom Sv. Ivana u kojoj se čuva i jedna od najpoznatijih Caravaggiovih slika. Grad je u cijelosti pod zaštitom UNESC-a.

Istraživanje otoka je zaista zanimljivo, bilo u sklopu organiziranog izleta, ili u individualnoj „režiji“. Naići ćete na užurbane gradiće, ali i na zanimljive brežuljkaste krajolike, polja vinove loze, mnoštvo interesantnih kaktusa, i predivnu slikovitu obalu. Tijekom boravka na Malti preporučujemo posjet otocima Gozo i Comino. Gozo je otok jedinstvene atmosfere, potpuno različit od Malte! Znatno bujnije vegetacije, s puno manje prometa, a već samim dolaskom na Gozo osjećat ćete se kao da ulazite u neku drugu dimenziju. Otok Comino nekoć je bio skrovište gusara i krijumčara, a danas je popularno izletište za posjetitelje iz cijelog svijeta. Na Cominu se nalazi i poznata „Plava laguna“ s tirkiznim, kristalno čistim morem i bijelim pijeskom.

Malta je destinacija na kojoj su snimljeni mnogobrojni svjetski filmovi i televizijske serije, a London Times prozvao je Maltu „Mediteranskim filmskim Hollywoodom“. Naime, malteški otoci – Malta, Gozo i Comino bili su dom hollywoodskim blockbusterima poput Gladijatora, Municha i Grofa Monte Cristo, kao i dijelovima popularne serije „Igre prijestolja“.

Malteška kuhinja je kombinacija tradicionalnih otočkih specijaliteta i kuhinja različitih osvajača tijekom povijesti. Na Malti se uistinu dobro jede, počevši od različitih vrsta tjestenine, mesnih i ribljih specijaliteta, salata i odličnih slastica kojima je teško odoljeti. Malta je poznata po vrlo dobrim vinima, bijelim i crnim, a proizvodnja vina stara je koliko i život na otoku.

POZIVAMO VAS NA MALTU:

Da se upustite u istraživanje bogate Malteške povijesti i obiđete mnoge povijesne lokalitete
Da iskušate raznoliku gastronomsku ponudu
Jer tu se možete kupati u kristalno čistom i toplom moru
Zabavite se u Pacevillu, i iskusite bogati noćni život
Jer je Malta spoj različitih naroda i kultura, zato je neponovljiva i jedinstvena

LJETOVALIŠTA

St. Julian's:

Najveće i najposjećenije turističko središte Malte, a krase ga zanimljive zgrade i palače iz doba britanske vladavine. Tu je i nekoliko uvala, par pješčanih i stjenovitih plaža, te mnoštvo turističkih sadržaja. Izuzetno bogat noćni život odvija se dijelu grada koji se zove Paceville, gdje ćete sigurno pronaći nešto po svom ukusu. Puno je različitih klubova, s raznim ponudama, i raznovrsnom glazbom. St. Julian's nudi posjetiteljima sve što se može poželjeti za vrijeme godišnjeg odmora. Gl. Grad Valletta, koja je dio svjetske baštine UNESC-o, udaljena je 10-tak km, a sa St. Julian'som povezana je lokalnim autobusnim linijama više puta dnevno.

Sliema:

Slikovito turističko mjesto Sliema nalazi se 7 km od Gl. Grada, Vallette, s kojom je povezana lokalnim autobusnim linijama. U Sliemi će svako naći nešto za sebe, odličan šoping, kafiće, restorane i sportske sadržaje. Sliema ima predivnu, popularnu, 3 km dugu promenadu uz more s predivnim zgradama i palačama iz doba britanske vladavine. Poželite li se osvježiti i okupati u kristalnom, modrom moru, dovoljno je da se s promenade spustite stepenicama i naći ćete se na uređenoj stjenovitoj plaži.  Šetnjom uz more stiže se brzo i do St. Julian'sa, susjednog gradića.

Buggibba:

Turističko središte na sjeveru Malte, u zaljevu St. Paul's. Ima lijepi središnji trg i slikovitu promenadu uz more koja Buggibu povezuje s obližnjom Qawrom. Nešto je mirnija od živahne Slieme i St Julian's-a, no ipak, u ljetnim mjesecima svojim gostima nudi mnoštvo turističkih sadržaja, restorana, kafića, dućana i suvenirnica. Tu je i nekoliko lijepih plaža. Gl. Grad Valletta udaljena je približno 17 km, a autobusi do Vallette i ostalih mjesta voze više puta na dan.

Qawra:

Mirno ljetovalište Qawra spojeno je sa susjednom Buggibbom. Promenadom nije daleko prošetati središnjeg trga u Buggibbi gdje se nalaze barovi, kafići i restorani. I u Qawri ćete naći mnoštvo zanimljivih turističkih sadržaja, a lokalnim autobusom moguće je krenuti do približno 17 km udaljene Vallette, kao i do ostalih malteških gradova.

FAKULTATIVNI IZLETI:

GOZO
Za pola sata vožnje brodom stižemo na susjedni otok Gozo, gdje je po drevnoj legendi prebivala božica Calypso. Razgledat ćemo pećinu u kojoj je božica Calypso ljubavnim čarima sedam godina zadržavala Odiseja. Oči ćemo odmoriti na jednoj od najljepših pješčanih plaža – Ramla Bay. Zaustavit ćemo se u glavnom gradu Victoria s Citadelom, gdje je predviđen ručak. Nakon ručka ostaje nam nešto vremena za kupovinu ili za razgled katedrale. Zaustavit ćemo se u hodočasničkoj bazilici Ta'Pinu, poznatoj po zavjetima i ispunjavanju želja. Otok će nas oduševiti svojim prirodnim ljepotama i posebnostima, kao i tradicionalnom gostoljubivošću domaćina. Zadnja stanica bit će nam Xlendi.

VALLETTA
Poludnevni izlet u Vallettu, glavni grad Malte, obzidan monumentalnim zidinama, kojeg su izgradili križari sredinom XVI stoljeća. Maltežani su izuzetno ponosni na svoju prijestolnicu, jedini glavni grad u Europi koji je u cijelosti pod zaštitom spomenika kulture. Prvo ćemo vidjeti multivizijsku predstavu Malta Experience, koja će nam na neobičan i nadasve zanimljiv način prikazati maltešku povijest kroz stoljeća. Posjetit ćemo prelijepe Barraca Gardens, otkud se pruža prekrasan pogled na luku Grand Harbour, razgledati katedralu Sv. Ivana i druge znamenitosti. I sami ćemo se uvjeriti zašto je upravo na Malti bilo snimljeno toliko različitih filmova. Nakon razgleda imat ćemo jedan sat slobodnog vremena za šetnju ili kupovinu, a možemo zaviriti i u neku od kavana ili uživati u nekoj od izvrsnih malteških slastica.

IZLET PO OTOKU
Izlet po otoku započinjemo razgledavanjem slikovite Modre špilje s bogatim podvodnim svijetom. Po želji, brodićem se možemo približiti i detaljnije razgledati špilju. Vidjet ćemo prekrasne koralje i neobičnu modrinu po kojoj je špilja i dobila ime. Naša sljedeća stanka je pretpovijesni hram Hagar Qim, stariji od egipatskih piramida. U hramu su tadašnji ljudi slavili plodnost. Slijedi obilazak Mdine i Rabata, drevne prijestolnice Malte, tvrđave s koje se pruža prekrasan pogled na cijeli otok. Obići ćemo katakombe Sv. Pavla i doznati kakve je posljedice imao njegov dolazak na Maltu. Nakon ručka i kušanja odličnog malteškog kruha, odvest ćemo se do radionica tipičnih malteških obrta, gdje ćemo promatrati puhanje i oblikovanje stakla, izradu srebrnih i zlatnih predmeta, te nakita, a poneki suvenir ćemo vjerojatno i sami kupiti. Zatim nas put vodi do Moste, gdje je smještena poznata crkva s trećom po veličini kupolom u Europi.

COMINO
Na izlet ćemo se uputiti brodom uzduž lijepe malteške obale. Tijekom plovidbe pružit će nam se prilika vidjeti neke od znamenitosti koje krase otok. Na brodu ćemo se okrijepiti hladnim ručkom i uskoro stići do našeg odredišta, prekrasnog otočića Comino. Na Cominu ćemo imati dovoljno slobodnog vremena za uživanje i kupanje u čistom tirkiznom moru.

JEEP SAFARI
Našu pustolovinu na Malti započinjemo u Bugibbi. Prvo svjedočimo slikovitom pogledu na Popeye Village, a zatim nas čeka kupanje na prekrasnoj plaži Golden Bay. U seocu Ta'Qali razgledat ćemo puhanje stakla, ručnu izradu srebrnog nakita, te svakako imati priliku sve te prekrasne malteške proizvode i kupiti. Prošetat ćemo po Mdini, te osjetiti duh davnine. Zatim nas čeka ručak u Rabatu, te razgled katakombi Sv.Pavla, koji je u svojem gorljivom širenju kršćanstva preobratio i Maltežane. Kod Modre špilje nas čekaju brodići koji će nas odvesti u tajanstveni svijet! Zadnja stanica je ribarsko mjestašce Marsaxlokk, gdje ćemo prošetati, a možemo i popiti mirisnu kavu.

SICILIJA
Do nepunih 100 kilometara udaljene Sicilije stižemo katamaranom za sat i pol. Put autobusom vodi nas preko jednog od najviših mostova u Europi. Penjemo se skoro do vrha jedinog aktivnog vulkana u Europi – Etne, i razgledavamo prestižno središte Sicilije – Taorminu, gdje posjećujemo antičko kazalište. Izlet na taj talijanski otok najčešće je vođen na jednom od svjetskih jezika.

OKVIRNE CIJENE IZLETA I DOŽIVLJAJA

VALLETTA – € 33
IZLET PO OTOKU (s ručkom) – € 57
COMINO (s hladnim ručkom) – € 40
GOZO (s ručkom) – € 65
SICILIJA – € 133, JEEP SAFARI – € 55

Opisi su informativnog karaktera, konačnu cijenu i konkretan opis izleta prilagođen stanju na terenu dobiti ćete od predstavnika na destinaciji.

Photo & Video gallery

01


5

Malta, Luzzu -tradicionalni malteški ribarski čamci obojani u tri boje sa očima

Luzzu čamci u 3 boje,  ljetovanje Mediteran, Malta, direktan let

Malta, Luzzu -tradicionalni malteški ribarski čamci obojani u tri boje sa očima

Popajevo selo Melieha, putovanje Malta, mediteran, posebnim zrakoplovom

Malta, Mellieha, Popajevo selo

Malta, Marsaskala,čamci u bojama Malte, garantirani polasci, ljetovanje na mediteranu

Malta, Marsaskala - čamci u bojama Malte

Aurni prozor, ljetovanje Malta, garantirani polasci, charter let

Malta, Azurni prozor, poznat i kao Dwerja prozor, jedna od glavnih malteških turističkih atrakcija

Otok Gozo, ljetovanje Malta, ljeto na Mediteranu, malata, charter let

Malta, otok Gozo

more blogs

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter