Mondotravel
Kijev

Europe

Ukrajina

1


putovanja

Info

Glavni grad

Kijev

Valuta

ukrajinska grivnja

Populacija

42,030,832

Područje

603,628km2

Ukrajina

Ukrajina se nalazi u istočnoj Europi te je najveća europska država. Odnosno, druga najveća ako se uzme u obzir europska površina Ruske Federacije. Graniči upravo s Rusijom te s Bjelorusijom, Poljskom, Slovačkom, Mađarskom, Moldavijom i Rumunjskom.Kao što je već poznato, nakon katastrofe u Černobilu, Ukrajina je postala dom mnogim gradovima duhovima. Najpoznatiji među njima je svakako Pripjat, koji je u zadnjih par godina postao turistička atrakcija. U Ukrajini se nalazi u prekrasni Tunel ljubavi, ali mnogi dvorci, zamci, crkve te čak i antički gradovi. Pomalo neobična zanimljivost je da Ukrajinci svoje vjenčano prstenje nose na desnoj ruci te su upravo oni bili jako uključeni u Sovjetski svemirski program tako da danas imaju i vlastitu svemirsku agenciju. Iako je najpopularniji sport u ovoj zemlji nogomet, Ukrajina se može pohvaliti i sa dva šampiona koji su ispisali svjetsku boksačku povijest – braćom Klitschko.

P.S. Jedno od najpopularnijih jela u istočnoj Europi potječe upravo iz Ukrajine te je to ujedno i njihovo tradicionalno jelo, a riječ je o boršču – juhi od cikle.

Fotografije & video

Kijev

Kijev

Kijev

Kijev

Lavov

Lavov

Što vidjeti:

Kijev

Glavni grad Ukrajine je star otprilike 1400 godina, a može pohvaliti i s najdubljom metro stanicom – Arsenalnom, koja se nalazi 105 metara ispod zemlje. Također, jedan od najposjećenijih McDonald's restorana brze hrane u svijetu nalazi se upravo u Kijevu te svake godine zaprimi više od dva milijuna narudžbi! U ukrajinskoj prijestolnici nalazi se i najkraća glavna ulica na svijetu – Hreščatik, čije su sve zgrade bile uništene tijekom Drugog svjetskog rate te su morale biti ponovno izgrađene.

Lavov

Lavov ili Lviv grad je u zapadnoj Ukrajini, blizu granice s Poljskom. Leži na rijeci Poltvi i zauzima prvo mjesto u Ukrajini po broju očuvanih kulturno-povijesnih spomenika, a svojom ljepotom, spomenutim spomenicima i širokom lepezom raznih stilova gradnje ističe se i među gradovima središnje i istočne Europe. Njegova je prekrasna povijesna jezgra grada 1998. uvrštena na UNESCO-ov popis Svjetske kulturne baštine. U najstrožem centru grada veliki je broj spomenika kulture koji su iz 16. i 17. stoljeća.

Odesa

Odesa je treći najveći grad u Ukrajini sa populacijom od 1 ml. Stanovnika. Na sjeverozapadnoj obali Crnog mora glavna je ukrajinska luka i tran čvorište. Grad je osnovan ukazom carice Katarine Velike 1794 godine.U sovjetskom periodu bila je najvažnija trgovačka luka SSSR-a i sovjetska pomorska baza. Tokom 19. stoljeća, Odesa je bila četvrti po veličini grad Carske Rusije, nakon Moskve, Sankt Peterburga i Varšave.

Černobil

Ukrajinski grdić u blizini sjeverne ukrajinske granice, otprilike 100 km sjeverno od Kijeva i 15 kilometara od Černobilske nuklearne elektrane. Prije nuklearne nesreće 1986. godine u gradiću je živjelo oko 14.000 stanovnika. Danas grad Černobil nije naseljen i cijelo okruženje je iz sigurnosnih razloga pod posebnim nadzorom. Gradić je u 19. i 20. stoljeću predstavljao važno trgovačko i industrijsko središte na riječnom putu između Baltičkog i Crnog mora.
Grad Černobil je danas gotovo isključivo poznat po 15 kilometara udaljenoj istoimenoj Černobilskoj elektrani i nuklearnoj nesreći zbog koje su stanovnici grada i okolice napustili cijelo područje iz sigurnosnih, odnosno zdravstvenih razloga odmah nakon nesreće.
Dana 26. travnja 1986., kombinacijom nesigurnog dizajna sovjetskog nuklearnog reaktora te ljudskom pogreškom, uzrokovana je eksplozija koja je uništila jedan od četiri reaktora u nuklearnoj elektrani. Posljedica eksplozije nije nalikovala eksploziji nuklearne bombe, ali je relativno manja eksplozija učinila štetu na reaktoru koji će potom otpustiti velike količine radioaktivne prašine, otprilike devet puta jače kontaminacije nego prilikom eksplodirane bombe u japanskom gradu Hirošimi.

Pečerska Lavra

Kijevsko-pečerska lavra je jedan od najznačajnijih spomenika pravoslavne vjere za Ruse. To je najstarije pravoslavno svetilište istočnih Slovena. Manastir je sagrađen za vrijeme Kijevske Rusije na mjestu gdje je 1015. godine bio manastir u pećini. Manastir se nalazi na južnim padinama Kijeva u današnjoj Ukrajini. Lavra je na listi UNESCO-a i smatra se jednim od sedam čuda Ukrajine. Prema pričama naroda, zapisanom u starim knjigama, ovdje se 1240. godine nekolicini monaha i pastiru Jonu u vidu plamenog stuba javila carica nebeska. Na mjestu gdje se to dogodilo, majka Božja je ostavila otisak svog desnog stopala. Sa ovog mjesta potekao je izvor čudotvorne vode kojom se vjernici iscjeljuju i od najtežih bolesti.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter