Mondotravel
Bratislavski dvorac uz Dunav, Bratislava putovanje, Mondo travel

Europe

Slovačka

1


putovanja

Info

Glavni grad

Bratislava

Valuta

euro

Populacija

5,450,421

Područje

49,035km2

Slovačka

Slovačka Republika nalazi se u Srednjoj Europi te graniči s Poljskom, Ukrajinom, Mađarskom, Austrijom te naravno sa Češkom s kojom je nekada i činila jednu državu – Čehoslovačku. Prvo od 1918. do 1939. godine pa potom od 1945. do 1992. godine.Osim ogromnog broja dvoraca, Slovačka se može pohvaliti i sa čak više od 6000 špilja te s više od 1300 izvora mineralne vode! Tu je i najveća skulptura konja na svijetu te 50 odlično očuvanih drvenih crkvi koje se nalaze na UNESCO-vu popisu (od kojih je najstarija sagrađena 1500. godine). Također, to je zemlja s devet nacionalnih parkova te 14 posebno zaštićenih područja. Okružena prekrasnom prirodom i gradovima koji odišu poviješću, Slovačka je savršeno zaokružena destinacija jer ima sve za ponuditi!

P.S. Iako Slovaci itekako vole pivo, njihovo tradicionalno piće zapravo je borovička!

Fotografije & video

01


3

Bratislava, pogled na grad sa Dunava

Želiš posjetiti?
Bratislavski dvorac uz Dunav, Bratislava putovanje, Mondo travel

Bratislava, pogled na grad sa Dunava

Bratislavski dvorac uz Dunav, Bratislava putovanje, Mondo travel, Prijestolnice Dunava

Bratislava, pogled na Bratislavski dvorac

Bratislava uz Dunav, Bratislava putovanje, Mondo travel, Prijestolnice Dunava

Bratislava, pogled na stari grad

Što vidjeti:

Bratislava

Prijestolnica Slovačke je jedini glavni grad na svijetu koji graniči s dvije zemlje (Austrijom i Mađarskom). Osim toga, Bratislava je jedan od najmanjih glavnih gradova u Europi s malo manje od 450 tisuća stanovnika. Bratislava je prvi put pisano spomenuta 907. godine, kao i sam dvorac u gradu. Uz dvorce, vrijedi spomenuti te posjetiti i Michaelova vrata, tj. toranj, staru gradsku jezgru te Katedralu sv. Martina, kao i brdo Slavin s istoimenim spomenikom koji je 1960. godine podignut u spomen na tisuće sovjetskih vojnika koji su poginulu oslobađajući grad u Drugom svjetskom ratu. Također, zanimljivo je i da Bratislava ima jako puno šuma nedaleko samog centra grada.

Košice

Drugi po veličini grad u Slovačkoj, u istočnom dijelu uz mađarsku granicu. Glavne znamenitosti su gotička katedrala Sv. Elizabete, najljepša i najveća crkva u Slovačkoj, zatim ruševine dvorca Spiš iz 12. st., a svakako je za preporuku posjetiti Muzej istočne Slovačke, koji čuva jednu od najvećih kolekcija zlatnika iz raznih krajeva Europe. Grad je malen i simpatičan, a povijesni centar je prilično slikovit zbog dobro očuvanih i uređenih zgrada, vila i crkava, dok je arhitektura poprilično slična Mađarskoj, zbog jakog utjecaja koji su Mađari imali na grad sve do sredine 20. st. Zahvaljući brojnim muzejima, galerijama i kazalištima, ovaj je gradić 2013. godine bio proglašen europskom prijestolnicom kulture.

Tatre

Planinski lanac Tatre smješten je na sjeveru Slovačke, na samoj granici s Poljskom, te je ujedno i nacionalni park s obje strane. Ovo je jedini dio Karpata s „alpskim“ tipom planina, pa je stoga popularno odredište za zimske i ljetne aktivnosti. Dijeli se na tri dijela: Zapadne, Centralne (tzv visoke) i Belianske Tatre. Većina skijaških resorta smještena je u Visokim Tatrama, gdje je i najviši vrh Gerlach, 2.655 m. Skijaška sezona počinje sredinom prosinca, a traje sve do travnja. Zahvaljujući termalnim izvorima, ovdje su se smjestili i kompleksi termalnih bazena pa možete pronaći odličnu kombinaciju skijanja i kupanja u jednom od popularnih termalnih vodenih parkova: AquaCity Poprad, Aquapark Tatralandia ili Besenova. Najpopularnija odredišta a za skijanje su grad Poprad, s istoimenim toplicama, povijesnim centrom grada i brojnim sadržajima, zatim Tatranska Lomnica, jedno od najvećih i najljepših skijališta s najstrmijim i najvišim stazama, te Strbske Pleso, najpopularniji skijaški i zdravstveno-liječilišni resort u Visokim Tatrama.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter