Mondotravel
Stari grad u Varšavi, autobusna putovanja, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, europska putovanja

Europe

Poljska

1


putovanja

Info

Glavni grad

Varšava

Valuta

poljski zlot

Populacija

38,433,600

Područje

312,696km2

Poljska

Poljska je država u Srednjoj Europi koja graniči s čak sedam drugih država – s Njemačkom, Češkom, Slovačkom, Ukrajinom, Bjelorusijom, Litvom te Rusijom i Baltičkim morem. Već ova informacija govori o tome kako je Poljska jedna od najvećih europskih država.Poljska kao termin potječe od imena plemena Polanie što bi značilo 'ljudi koji žive na otvorenim poljima'. Ovo je jedna od zemalja s najraznovrsnijim prirodnim ljepotama, od plaža i pješčanih dina do planina, šuma i jezera. Još uvijek možete i jesti u najstarijem europskom restoranu (otvorenom 1275. godine) koji se nalazi u Wroclawu. Neka od najpoznatijih imena koja potječu iz Poljske definitivno su Marie Curie i Nikola Kopernik! Uz to, jedno od najvažnijih pića u Poljskoj te jedno od najpoznatijih izvoza je – votka (iako je još uvijek vode debate oko toga kome zapravo pripada izum tog alkoholnog pića koje se nekad koristilo u medicinske svrhe).

P.S. U ovom slučaju ne radi se o jelu, već o najpopularnijem psećem imenu u Poljskoj – Bureku!

Fotografije & video

01


3

Poljska, Varšava- Stari grad

Želiš posjetiti?
Stari grad u Varšavi, autobusna putovanja, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, europska putovanja

Poljska, Varšava- Stari grad

Stari grad, autobusna putovanja, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, europska putovanja

Poljska, Varšava- advent u Starom gradu

Lazienki, autobusna putovanja, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, europska putovanja

Poljska, Varšava - park Lazienki, najveći park u Varšavi

Što vidjeti:

Varšava

Poljska prijestolnica je skoro cijela bila uništena tijekom Drugog svjetskog rata te je tako Varšava morala biti iznova izgrađena, a nekada prije su je nazivali i 'Parizom Istoka'. Sada ju se češće nazivom 'grad-Feniks' jer je doslovno ponovno nastala iz pepela. Stara jezgra ponovno je izgrađena tako da skoro identično izgleda kao i prije, što je postignuto služeći se slikama iz 17. i 18. stoljeća. Zanimljivo je i da je ovo grad koji ima više kazališta nego što ima kina, dok je 'Pijanist' najpoznatiji film dosad snimljen u Varšavi.

Krakow

Ovaj grad nije glavni, ali je možda popularniji i ljepši od same Varšave, zahvaljujući bogatoj povijesti i kulturi, ljepoti arhitekture i šarmu koji posjeduje. Povijesna gradska jezgra 1978. godine uvrštena je na UNESCO-v popis svjetske baštine, kao prvo mjesto uopće uvršteno na tu listu! Jedna zanimljivost je da su na ovom prostoru živjeli tzv. Bijeli Hrvati, preci današnjih Hrvata. Grad je do 19. st. bio opasan zidinama, od kojih su do danas ostala samo jedna od gradskih vrata, poznati Barbakan. Centrom starog mjesta dominira Glavni trg, najveći srednjovjekovni trg u Europi, s gotičkom bazilikom Sv. Marije, tornjem gradske vjećnice, te renesansnom građevinom Sukiennice. Brojne crkve i lijepo uređene kuće u nizu daju gradu poseban šarm. Fascinantan je i kraljevski dvorac s katedralom na brdu Wawel. U blizini se nalazi impresivni rudnik soli Wieliczka, čiji naziv u prijevodu znači „velika sol“. Jedan je od najstarijih i najvećih na svijetu, a ovdje se sol vadila još prije 5.000 godina. Rudnik je dug preko 300 km, a proteže se na 9 katova u dubinu. Za posjetitelje je otvoreno oko 3 km, obilazak traje nekoliko sati, a rudarski hodnici, brojne skulpture, podzemna crkva, oltari i slano jezero će svakoga ostaviti bez teksta.

Auschwitz

Auschwitz je bio njemački koncentracijski logor u Poljskoj u mjestu Oswiecim (njem. Auschwitz). Osnovan je 1940. godine na području bivše poljske vojarne. Sastojao se od tri glavna kampa: Auschwitz I (glavni kamp), Auschwitz II (Birkenau, kamp za istrebljenje), Auschwitz III (Monowitz, radni kamp) i preko 40 logora. Ovdje je ubijeno preko milijun ljudi, većina je ubijena u plinskim komorama, a ostali su umrli od gladi, bolesti ili medicinskog eksperimentiranja. Oslobođen je 1945. g., a kao datum sjećanja na holokaust obilježava se 27.01. Danas je ovdje napravljen memorijalni centar i muzej, s fotografijama, filmovima i osobnim stvarima poginulih, a ono što će vas najviše zaprepastiti je veličina ovog mjesta, gomila baraka i krematorija kojima ne vidite kraj, a koje govore o golemoj tragediji koja se ovdje dogodila.

Katowice

Grad s oko 300.000 stanovnika smješten na jugu Poljske, glavni je grad Šleske pokrajine. Ima zanimljivu arhitekturu, mnoge zgrade centra grada su izgrađene u 19. st. Art Nouveau dizajnom pa pomalo podsjećaju na Pariz. Od znamenitosti treba izdvojiti katedralu Krista Kralja, crkvu Sv. Marije te istoimenu ulicu gdje je i središte noćnog života. Svakako posjetite Šleski muzej, na mjestu nekadašnjeg rudnika, Muzej povijesti gitare te zeleni park Kosciuszko u centru grada.

Zakopane

Poljsko popularno planinsko odredište Zakopane smješteno je uz samu granicu sa Slovačkom, stotinjak kilometara južno od Krakova. Dio je planinskog lanca Tatre, a ovdje ćete pronaći brojne restorane, hotele, kafiće i suvenirnice, jer sve je podređeno turizmu, podjednako ljetnim i zimskim aktivnostima. Ovdje je između ostalog i skakaonica svjetskog kupa u skijaškim skokovima gdje je vježbao i osvajao medalje slavni Adam Malysz. Još jedna specifičnost vezana uz Zakopane su drvene vile s kraja 19. i početka 20. st., od kojih su neke pretvorene u muzeje, a neke u hotele i pansione. Ovo turističko odredište poznato je i po odličnoj tradicionalnoj hrani te dobrom shoppingu po niskim cijenama, tako da svatko može pronaći nešto za sebe. Najpoznatiji lokalni proizvod je dimljeni sir koji se sprema u izrezbarene drvene kalupe, koje možete pronaći na brojnim štandovima.

Czestochow

Grad u južnoj Poljskoj, osnovan u 11. stoljeću. Danas se ističe po jednom od najvećih i najznačajnijih marjanskih svetišta Jasnoj Gori. Samostan i kip Gospe od Czestochowe svake godine posjećuje tisuće hodočasnika, koji obično na koljenima obilaze oltar Gospe. Od Czestochowe do Krakova vodi Staza Orlovog gnijezda, koja spaja 25 srednjovjekovnih dvoraca, a danas je zaštićeno područje.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter