Mondotravel

O putovanju:

Kada:

18.02.2024.

Koliko:

9 dana

Preuzmi pdf putovanja

Dobro došli u zemlju Malog princa, šarenih začina, deva, ljubaznih ljudi, neprestanog sunca, romantičnih plaža i jedinu zemlju na svijetu gdje u istom vidnom polju vidite palme koje se njišu na pustinjskom pijesku i snježne vrhove planine Atlas. 
أهلا بك Dobro došli!

1. dan        ZAGREB – ISTANBUL 
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1056 u 19.55 h s dolaskom u 00.10 h po lokalnom vremenu. Prijevoz do hotela. Prijava i noćenje.

2. dan        ISTANBUL - CASABLANCA 
Nakon doručka prijevoz do zračne luke te nastavak putovanja prema Casablanci na liniji TK 617 u 11.50 h. Očekivani dolazak u Casablancu u 14.40 h po lokalnom vremenu. Obavljanje pograničnih formalnosti, sastanak s lokalnim predstavnikom te prijevoz do hotela. Prijava u hotel i nakon kratkog odmora krećemo u razgled Casablance, ekonomskog centra Maroka. Prvo ćemo posjetiti Trg Mohammeda V, središte poslovnog i ekonomskog života. Slijedi odlazak do Habbous četvrti koja je za turiste mini-Marrakech. Četvrt se razvila tijekom francuskog protektorata, prvenstveno od 1920-ih do 1930-ih, kako bi se smjestile obitelji trgovaca iz raznih regija Maroka. Danas je dom mnogih obrtnika, knjižara i drugih trgovaca. Odlazimo na razgled veličanstvene džamije Hassana II koja je građena od 1986. do 1993. godine na obali Atlanskog oceana. Džamija je izgrađena u modernističkom maurskom stilu, površine 40.000 m² što je čini jednom od najvećih na svijetu, a može primiti 22.500 vjernika. Njen je minaret visok 210 m te je zanimljivost da se hodža na njega vozi liftom kada poziva na molitvu.  Nastavljamo do staza Ain-Diab izgrađene 1957. za Formulu 1 koja se koristila za  Moroccan Grand Prix. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

3. dan         CASABLANCA – RABAT – CHEFCHAOUEN (ŠEFŠAUEN) – TANGIER
Nakon doručka slijedi prijevoz  Tangieru sa dva zaustavljanja. Prvo zaustavljanje je u Rabatu, današnjoj prijestolnici Maroka, prepoznatoj od UNESCO-a (2012.). Zanimljivost grada je Medina – dio grada na kojem se nalaze mnogobrojne atrakcije: Hassan Toranj, nedovršeni minaret koji bdije nad gradom više od osam stoljeća; mauzolej Mohameda V kao posveta arapsko-islamskoj umjetnosti koja prikazuje sve čari ove baštine; Kraljevska palača čija je gradnja započela sredinom 19. stoljeća na ruševinama antičke palače. Naziva se još i Dar El Makhzen što u prijevodu znači „veličanstvena i zaštitna“; zgrada Sabora, nekadašnja zgrada suda iz 1919. godine; Oudaya Kasbah, oaza mira okružena prekrasnim vrtovima i umjetničkim galerijama. Drugo zaustavljanje je u plavom biseru Maroka – Chefchaouenu. Osnovali su ga 1471. godine u planinama Rif Židovi i Mauri koji su bježali iz Španjolske. Neki kažu da su ga u plavo obojali Židovi koji su se tamo naselili nakon što su pobjegli od Hitlera, drugi kažu da je to da bi otjerali komarce, a neki samo da predstavlja boju mora. Posjetit ćemo medinu koja se smatra jednom od najčišćih u državi u kojoj se nalazi: Kasbah crvenih zidova, izgrađena 1471. godine koja je obnovljena i u njoj se nalazi mali Etnografski muzej. Prije je služila kao obrambena utvrda na čijim su šarenim zidovima malog zatvora još uvijek lanci koji su nekoć držali zatvorenike; Velika džamija koju je sagradio Moulay Mohamed 1560. godine, čiji je osmerokutni minaret naknadno izgrađen u 18. stoljeću inspiriran Torre de Orom u Sevilli. Nastavak prema Tangieru. Prijevoz do hotela. Prijava, večera i noćenje.

4. dan        TANGIER –  MEKNES –  FÈS
Doručak. Prijevoz do Fésa uz kratko zaustavljanje u Meknesu, kraljevskom gradu u unutrašnjosti Maroka, čija je zidom okružena stara jezgra (medina) dio UNESCO-ve svjetske baštine. Meknes je bio prijestolnica sultana Ismaila, najstrožeg vladara marokanske povijesti, a poznata je po 40 kilometara dugim zidinama. Posjetit ćemo Bab al Mansour, glavni svečani ulaz te prijestolnice, medinu te židovsku četvrt. Nastavak vožnje do Fésa uz zaustavljanje na arheološkom nalazištu Volubilis čije se ruševine smatraju najboljim rimskim spomenicima u sjeverozapadnoj Africi, zbog čega su 1982. godine upisane na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Africi. Po dolasku u Fés u večernjim satima, prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

5. dan        FÈS – IFRANE – MIDELT – ERFOUD – MERZOUGA (MERZUGA)
Doručak. Odlazak u kratko razgledavanje Fésa, najstarijeg kraljevskog grada kojeg je osnovao Moulay Idriss II. u 8. stoljeću, vjerskog i kulturnog središta čitavog arapskog svijeta. Slijedi obilazak stare jezgre (medine) u kojoj se nalazi Kraljevska palača izgrađena 1960-ih i židovska četvrt Mellah; Medresa Bou Inania najbolje je i najveće sveučilište u Fesu te ikona graditeljstva u Maroku. Sagradio ju je sultan Bou Inan u razdoblju od 1351. do 1357. godine. Obnovljena je i ukrašena šarenim geometrijskim mozaicima i izrezbarenom žbukom. Zanimljiva činjenica je da se unutar njegovih zidina nalazi čitava džamija; mauzolej Moulaya Idrissa II, džamija s grobom istoimenog sultana utemeljitelja islama u Maroku. Polazak prema Efoudu kroz planine I šume cedrovine prolazeći kroz Ifrane, koji se često naziva “Švicarska Maroka”, šarmantan ski centar i Azrou u kojem, ako imamo sreće, možemo sresti majmune koji žive u obližnjim šumama. Zaustavljanje u Mideltu u kojem ćete imati stanku za odmor i individualni ručak. Nastavak prema Erfoudu preko Errachidije i doline Ziz prošarane palmama koja je domaćin godišnjeg festivala datulja u Erfoudu. U Efroudu napuštamo autobus i sjedamo po četvero u jeep-ove kojima se vozimo dinama do Merzouga i uživamo u prekrasnom zalasku sunca. Po dolasku, krećemo na jahanje deva koje daje zalasku još posebniju čar. Večera i noćenje u luksuznom kampu u pustinji.

6. dan        MERZOUGA (MERZUGA) – RISSANI –  OUARZAZATE (VOZAZET)
Doručak. Odlazak jeep-ovima prema Erfoudu gdje naš čeka autobus. Nastavak prema Tinghiru gdje mnogi već tada ostaju zadivljeni veličanstvenim pogledom na zelene, bujne vrtove i bezbroj palmi datulja koje rastu u dolini. Iz grada oaze put nas vodi do veličanstvenih kanjona Todre čije stijene dosežu visinu od 250 m. Mogućnost ručka u lokalnom restoranu. Nastavljamo poslijepodnevnu vožnju do Ouarzazate. Po dolasku vožnja quad-ovima po dinama. Prijava u hotel, večera i noćenje.

7. dan        OUARZAZATE (VOZAZET) ¬–  MARRAKECH
Nakon doručka odlazak na razgledavanje Ouarzazate uz zaustavljanje za panoramsko fotografiranje u Kasbah Taourirt. Posjetit ćemo: Ksar of Ait-Ben-Haddou, povijesna kasbah (utvrđeno selo), tradicionalno presaharsko stanište napravljeno od gline u 17. stoljeću.  Na UNESCO-vom popisu svjetske baštine je od 1980-ih i smatra se najspektakularnijom tvrđavom na jugu Maroka, koja je služila kao kulisa za mnoge sjajne filmove kao što su Laurence od Arabije, Troja, Gladijator, Igre prijestolja itd. Nakon individualnog ručka, vožnja do Marrakecha preko prijevoja Tizi N’tichka uživajući u panoramskom pogledu na planinski masiv Visoki Atlas, kao i plodne doline, sela od plave i crvene gline i druga živopisna okruženja. Po dolasku u poslijepodnevnim satima, prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.
 
8. dan        MARRAKECH - ISTANBUL
Doručak. Razgledavanje Marrakecha, drugog najstarijeg kraljevskog grada, prozvanog „biserom juga“. Grad je osnovala dinastija Almoravida krajem 11. stoljeća. Obilazak povijesnog dijela grada: Vrtovi Menara stvoreni su u 12. stoljeću na zahtjev osnivača Almohadove dinastije sultana Abd al-Mumina; palača Bahia u kojoj možemo vidjeti kako se živjelo na visokoj nozi u 19. stoljeću; džamija Koutoubia sa 77 m visokim minaretom iz 12 stoljeća koji je simbol grada. Nakon individualnog ručka u gradu odlazimo u obilazak Trga Jemaa el-Fna okruženog brojnim sukovima (tradicionalnim arapskim tržnicama). Odjava iz hotela i odlazak prema zračnoj luci. Prijava za let Turkish Airlinesa, TK 622 u 23.25 h.

9. dan        ISTANBUL - ZAGREB
Očekivani dolazak u Istanbul u 06.30 h po lokalnom vremenu te nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1053 u 08.15 h. Očekivani dolazak u Zagreb u 08.25 h po lokalnom vremenu. Završetak programa.


Fotografije & video

01


10

Maroko, Stabla naranče u Maroku ukras su u brojnim vrtovima

maroko, mondo travel, daleka putovanja

Maroko, Stabla naranče u Maroku ukras su u brojnim vrtovima

Putovanje u Maroko, Mondo travel, direktan let za Maroko, Marrakech

Maroko, crveni grad Marrakech

Mondo travel,putovanje u Maroko, putovanje zrakoplovom

Maroko, Essaouira -drevni ribarski gradić

Putovanje u Maroko,Mondo travel, garantirani polasci

Maroko, plavi grad Chefchaouen

maroko, mondo travel, daleka putovanja

Maroko, Marakeš, glavni trg- Jamaa el Fna

Putovanje u maroko, mondo travel, daleka putovanja

Maroko, Marakeš Medina, pogled na krovove grada

Tvornica kože Fez, putovanje maroko, mondo travel, putovanje zrakoplovom, garantirano putovanje

Maroko, Fez - tvornica kože

džamija Hassana II, casablanca, maroko, mondo travel, grupni polasci, garantirani polasci

Maroko, Casablanca - Džamija Hassana II

arhitektonski detalji džamije Hassana II, casablanca, maroko, mondo travel, grupni polasci

Maroko, Casablanca - arhitektonski detalji džamije Hassana II

marokanski čaj od mente, putovanje maroko, mondo travel, daleka putovanja

Maroko, Marokanski čaj od mente u tradicionalnim čašama

Cijena i način plaćanja.

CIJENA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI:

18.02.2024.

Garantirano

POSEBNA PONUDA

ULTRA FIRST MINUTE

1.592,67 € / 11.999,97 kn

1.693,54 € / 12.759,98 kn

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi 
(uključene pristojbe zračnih luka u iznosu od 290,66 € / 2.190 kn)

 

EUR

KN

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi    

1.592,67 €

12.000 kn

First minute cijena aranžmana po osobi     

1.643,11 €

12.380 kn   

Redovna cijena aranžmana po osobi

1.693,54 €

12.760 kn     

Napomene: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 90, odnosno 60 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!  

Za jednokratnu rezervaciju 5 ili više putnika odobravamo dodatni popust (informacije na prodajnom mjestu)!

Mogućnosti plaćanja

visa mastercard diners american maestro paypal

Cijena aranžmana uključuje:

 • Povratni prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) prema programu;
 • Pristojbe zračnih luka od 290,66 € / 2.190 kn (podložno promjeni, konačni iznos utvrđuje se na dan izdavanja karata);
 • Smještaj u Istanbulu u hotelu Holiday Inn Istanbul City 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom; 
 • Smještaj u Casablanci u hotelu Idou Anfa 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
 • Smještaj u Tangieru u hotelu Kenzi Solazur 4*  ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona; 
 • Smještaj u Fésu u hotelu Zalagh Parc Palace 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;  
 • Smještaj u Merzougi u luksuznom kampu 5* u pustinji ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona; 
 • Smještaj u Ouarzazateu u hotelu Oscar Hotel 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona; 
 • Smještaj u Marrakechu u hotelu Palm Plaza Hôtel & Spa 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona; 
 • Kasna odjava iz hotela u Marrakechu;
 • Transfere i razglede prema programu;
 • Ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda (džamija Hassana II, Volubilis te objekti u Fésu i Marrakechu);
 • Razgledavanje gradova u pratnji lokalnog vodiča na engleskom jeziku;
 • Jahanje deva u Merzougi;
 • Voditelja putovanja iz Zagreba;
 • Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena aranžmana ne uključuje:

 • doplatu za jednokrevetnu sobu od 197,76 € /1.490,00 kn
 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda (osim gore navedenih)
 • obaveznu doplatu na licu mjesta za napojnice za lokalne vodiče i vozače od cca 10 USD po osobi i danu
 • doplate za fakultativne sadržaje kao i obroke koji nisu predviđeni programom
 • osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje
 • putno osiguranje (preporučujemo)

Doplate i popusti:

Popusti za dijete u sobi s roditeljima na dodatnom ležaju:

 • Dijete od 2 do 4,99 godina: 663,61 € / 5.000 kn
 • Dijete od 5 do 6,99 godina: 199,08 € / 1.500 kn
 • Dijete od 8 do 10,99 godina: 66,36 € / 500 kn

Napomena uz smještaj u trokrevetnoj sobi:
Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet.
Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

Informacije:

Red letenja (sve lokalna vremena):
TK1056 18FEB  ZAGREB ISTANBUL 19:55 00:10
TK 617 19FEB  ISTANBUL CASABLANCA 11:50 14:40 
TK 622 25FEB  MARRAKECH ISTANBUL 23:25 06:30
TK1053 26FEB  ISTANBUL ZAGREB 08:15 08:25 

Korisne informacije – Kraljevina Maroko:
Službeni naziv zemlje: Kraljevina Maroko
Glavni grad: Rabat
Površina: 446.550 km2
Broj stanovnika: 36 milijuna
Službeni jezik: arapski I francuski
Religija: islam (98 %), kršćani (1 %) i židovi (1 %)
Vremenska razlika: -1 sat zimi / -2 sata ljeti u odnosu na Hrvatsku
Klima: sjever Maroka odlikuje sredozemna klima, unutrašnjost zemlje stepska. Na krajnjem jugu klima je pustinjska. Najugodnije razdoblje u godini za posjet Maroku je period od listopada do prosinca te od ožujka do svibnja kada se prosječna temperatura zraka kreće oko 24°C. Ljeti se prosječna temperatura zraka u Marrakechu i Fesu kreće oko 38°C. U obalnim gradovima kao što su Casablanca, Rabat i Tangier, iako s nešto povišenim stupnjem vlažnosti zraka, temperatura se kreće od 27 do 29°C
Valuta: marokanski dirham (MAD), 1 EUR = cca. 10,52 MAD
Električni napon: 220 V
Pozivni broj zemlje: +212
Mobilne mreže: naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriju Maroka, odnosno u većim gradovima. Svi smještaji imaju Wi-Fi
Voda: nije za piće, koristite isključivo flaširanu vodu i izbjegavajte led
Hrana: Marokanska kuhinja vrlo je raznolika. Lokalni specijaliteti: harira – tradicionalna juha od slanutka s rezancima, tajines – meso kuhano s povrćem posluženo u glinenoj posudi, kebab, hout – riblji gulaš, djaja mahamara – pile punjeno bademima, grožđicama i couscousom, bastilla – golub kuhan u tijestu s orasima i medom. Popularno piće je čaj od mente poslužen s mentinim lišćem u čašama. Alkohol se obično poslužuje u hotelima i restoranima namijenjenim stranim posjetiteljima. Konzumacija alkohola u kafićima je zabranjena
Odjeća i obuća: preporučamo laganu ljetnu odjeću od prirodnih materijala, šešir i udobnu obuću. Za večernje sate u višim područjima te u pustinji ponesite toplu odjeću jer se temperatura noću jako snizi. Topless je zabranjen. U džamijama nije dopušteno nošenje kratkih hlača i odjeće bez rukava. Za vrijeme obroka u hotelu ili restoranu muškarci su obavezni nositi duge hlače.
Viza: viza nije potrebna za državljane Republike Hrvatske
Putna isprava: putovnica mora vrijediti minimalno 6 mjeseci nakon povratka iz Maroka

Minimalni broj putnika: 15

Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn
Popust za jednokratnu rezervaciju 5 i više osoba isključuje kombinaciju s drugim popustima ili posebnim akcijama.
Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 30 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi 1 komad ručne prtljage do 8 kg unjeti u zrakoplov.
U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja, kao i u slučaju promjene radnog vremena znamenitosti, muzeja i sl.  
Kategorizacija smještaja  odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od europskih standarda. 
Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz lipnja 2023. i mogu biti podložne promjeni. 
O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske https://mvep.gov.hr/ 

Tečaj konverzije 1 EUR= 7,53450 kn

Broj putnika:

Minimalni broj: 20

Odgovorni organizator:

Opće informacije

Često postavljena pitanja

 • Mogućnosti plaćanja

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter