Mondotravel

01.07.2020.

Luzzu čamci u 3 boje,  ljetovanje Mediteran, Malta, direktan let

Malta - iz pera naših voditelja putovanja

UPOZNAJTE NAŠE VODITELJE PUTOVANJA - Vedrana Juričić o Malti

Zamislite, Mediteransko more nekada je bilo kopno. Današnji otoci vrhovi su planina, a ta velika geološka promjena pronašla je mjesto u brojnim mitovima i u Bibliji. Tako su i otoci malteškog arhipelaga bili nekad vrhovi planina, a danas su poželjna turistička destinacija .

Malteški arhipelag sastoji se od Malte, Goza i Comina, 90- ak km južno od Sicilije, manje od 300km sjeverno od Afrike, u srcu Mediterana.  Malta je veličine Krka. Dok Krk ima nešto više od 17 000 stanovnika, Malta ima nešto više od 493 000 stanovnika. Brojne su civilizacije ostavile svoj trag i upravo je to jedan od najvećih razloga zašto posjetiti Maltu. 

Na Malti se nalaze i najstarije slobodnostojeće građevine u kamenu, stare preko 7000 godina, hramovi Hagar Qim i Manjdra, te Ggantija na Gozu. Obavijeni velom tajne, mitovi kažu da su ih sagradile žene divovi. 

Do dolaska vitezova reda Svetog Ivana, izmijenile su se brojne civilizacije. Arapi, ostavljaju svoj jezik, jer malteški je jezik semitskog porijekla i uz primjese francuskog i talijanskog, najviše nalikuje arapskom.

Najveći trag na Malti ostavili su vitezovi reda Svetog Ivana, koje 1522, nakon što je Sulejman Veličanstveni osvojio Rodos; Karlo V smješta na Maltu. Na golim stijenama nastaje veličanstven primjer urbanizma, najmanji glavni grad  La Valletta. 

U La Valletti se  nalazi ko katedrala Svetog Ivana, bogata mramorom i zlatom, a  ljubitelji baroka i chiaroscura divit će se Caravaggiu i Dekapitaciji Svetoga Ivana. Posjetit ćete i crkvu Svetog Pavla, jer  je boravio ina Malti, kao i Odisej. Dođete li na Mljet, uvjeravat će vas da su tamo bili Sveti Pavle i Odisej, jer ime otoka bilo je Melita, baš poput Mljeta i Malte. Posjetit ćete palaču Velikog meštra, diviti se arhitekturi i obavezno uživati u pogledu s Upper Barakka na susjedne gradove Paola, Senglea i Birgu. Ljubitelji tvrđava i fortifikacija divit će se fascinantnim izvedbama, a fanovi The Games of Thrones pronaći će u La Valletti i ostalim dijelovima Malte lokacije na kojima se snimala serija.  Jedan od najljepših doživljaja obrambene arhitekture La Vallette je vožnja brodom, zaista ostanete fascinirani monumentalnošću fortifikacija. 

Provirite i osvježite se  u najstarijoj kavani La Cordina iz 1837 i probajte pastizzi, mala pitice s malteškim sirom gbejna ili povrćem. Svakako probajte Kinnie, bezalkoholno piće s okusom gorke naranče.  U brojnim restoranima možete uživati u tipičnim malteškim specijalitetima. Specijalitet je zec u vinu  (fenek ), ali i na razne druge načine. 

Zatim juhe, brojne su i obilne, ponekad samostalan obrok:, npr. soppa tal-armla od raznog povrća graška, cvjetače, krumpir, mrkva,  grah  ili juha s plodovima mora. Ako niste probali, na Malti ćete probati lampugu, ribu koju ćete teže naći na sjevernom Jadranu. Jede se na različite načine a najpopolarnija je torta s špinatom, maslinom i ribom.

Od brojnih slastica zasladite se kannolima (jer ipak je Sicilija blizu). 

Vitezove je s Malte sprašio Napoleon, iza kojeg dolaze Britanci koji ostaju do 1964., kad Malta postaje samostalna država. Zato ima puno pubova, dobrih piva, crvenih telefonskih govornica, vozi se na lijevoj strani, a osim malteškog, službeni jezik je i engleski.  Od piva, probajte malteško pivo Cisk iz 1929. 

Meni su se jako svidjela malteška vina (crna) i bajtra, liker od opucije (indijske smokve), a pronaći ćete likere od limuna, badema, anisa, rogača….

Od ostalih znamenitosti, na Malti ćete uživati u Mdini i Rabatu, starim prijestolnicama, vidjet ćete crkvu Rotundu u Mosti koju je probila bomba u 2. svjetskom ratu i nikad nije eksplodirala. Uživat ćete u plodovima mora u Marsaxlokku i u malim barkicama luzzo, koje na provi imaju dva fenička oka za zaštitu od zlih pogleda i uroka.  Djecu svih uzrasta čeka i Popajevo selo gdje ćete se  sigurno zabaviti.

Posjetite i Gozo, modru špilju, hramove Ggantija i prijestolnicu Victoriu (Rabat). Gozo je ruralniji i smireniji.

Za noćni život popularni su Paceville i St Julians, ako volite malo tiše onda je Sliema pravi izbor. Na Malti je sve blizu, jako je dobro povezano javnim prijevozom. 

Malta je poput vrhunske slastice od naizgled kontradiktornih sastojaka, treba je razumijeti, upoznati povijest i sadašnju situaciju. Svakim zalogajem sve više uživate u okusima koji se stapaju i otapaju, i onda želite još. 

Napisala: Vedrana Juričić

 

Photo & Video gallery

01


9

Malta, Luzzu -tradicionalni malteški ribarski čamci obojani u tri boje sa očima

Luzzu čamci u 3 boje,  ljetovanje Mediteran, Malta, direktan let

Malta, Luzzu -tradicionalni malteški ribarski čamci obojani u tri boje sa očima

Mdina, putovanje na Maltu, ljetovanje, mediteran, posebnim zrakoplovom

Malta, Mdina -stara prijestolnica otoka

Zidine glavog grada Vallette, Nova godina na Malti, mediteran, posebnim zrakoplovom

Malta, zidine glavnog grada Valletta

Sliema, ljetovanje Mediteran, Nova godina Malta, posebnim zrakoplovom

Malta, Sliema

Ribarsko mjesto Marsaxlokk, ljetovanje Mediteran, Nova godina Malta, posebnim zrakoplovom

Malta, ribarsko selo Marsaxlokk

grad Valletta, putovanje Malta, mediteran, posebnim zrakoplovom

Malta, Valetta

grad Valletta, putovanje Malta, mediteran, posebnim zrakoplovom

Malta, glavni grad Valletta

grad Valletta, putovanje Malta, mediteran, posebnim zrakoplovom

Malta, Valletta - ulice grada

Otok Gozo, ljetovanje Malta, ljeto na Mediteranu, malata, charter let

Malta, otok Gozo

more blogs

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter