Mondotravel

O putovanju:

Koliko:

5 dana

Preuzmi pdf putovanja

1. DAN ZAGREB – ISTANBUL – BEJRUT
obroci u zrakoplovu, noćenje

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci dva sata prije predviđenog polijetanja zrakoplova. Prijava na let  i polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji TK1056 (Turkish Airlines) u 20 sati. Dolazak u Istanbul predviđen je u 00.10 sati. Nastavak leta za Bejrut u 01.40 sati na liniji TK828 (Turkish Airlines). Dolazak u Bejrut predviđen je u 02.35 sati po lokalnom vremenu. Po obavljanju pograničnih i carinskih formalnosti, doček od strane lokalnog agenta i organizirani prijevoz do hotela u gradu. Prijava i smještaj. Noćenje.

 2. DAN BEJRUT
doručak, ručak, noćenje

Nakon kasnijeg doručka odlazak u razgled libanonske prijestolnice, ujedno je i najnaseljenijeg grada u zemlji. Ovaj Pariz Bliskog Istoka, kako ga nazivaju, grad je kozmopolitske atmosfere i bogatog kulturnog života, spoj istoka i zapada u kome se miješaju kršćanstvo i islam. Grad, nekoć gotovo potpuno razoren tijekom građanskog rata i podijeljen na muslimanski i kršćanski dio, danas je ponovno ujedinjen. Razgled najznačajnijih gradskih znamenitosti u starom i novom dijelu grada; trg Place de l'Étoile, tzv. Golubove stijene, prirodne formacije u obliku lukova koje se nalaze oko 50 metara od obale, šetalište Corniche uz obalu Sredozemnog mora te Nacionalni muzej. Ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu). U večernjim satima preporučujemo individualno istraživanje grada ili odlazak na tipičnu libanonsku večeru u jednom od brojnih nacionalnih restorana u gradu. Noćenje.

3. DAN BEJRUT – cjelodnevni izlet JEITA – HARISSA – BYBLOS
doručak, ručak, noćenje

Nakon doručka odlazimo na cjelodnevni izlet prema jednoj od najljepših podzemnih špilja na svijetu. Špilja Jeita, proteže se u duljini od gotovo devet kilometara, a sastoji se od dva dijela za posjetitelje: u gornji dio se dolazi žičarom i obilazi pješice, dok se donji dio posjećuje čamcem (uključena ulaznica). Zatim nastavljamo do Harisse, jednog od najpoznatijih hodočasničkih lokaliteta u Libanonu. Iznad libanonskoga gradića Jounieha na obali Sredozemnog mora smjestila se Harissa, u koju već gotovo sto godina hodočaste kršćani iz cijeloga svijeta. Svetištem Gospe od Libanona dominira kip Djevice Marije visok 8,5 metara, jedan od najljepših na Bliskom istoku. Slijedi 10-minutni spust žičarom (karta za žičaru uključena) s planine u grad Joumieh gdje ćemo se ukrcati na autobus. Žičara prolazi iznad samog grada te pruža spektakularan pogled na grad i zaljev. Ručak u lokalnom restoranu. Dan ćemo završiti posjetom čuvenom Byblosu, gradu starom 7 tisuća godina i jednom od najstarijih kontinuirano naseljenih svjetskih gradova. Smješten 37 km sjeverno od Bejruta, Byblos je iznimno šarmantan gradić bogate povijesti, spoj Mediterana i Bliskog Istoka s ostavštinom Feničana, Rima, Bizanta, a zbog uistinu bogatog kulturnog i povijesnog nasljeđa, UNESCO je grad uvrstio na popis svjetske kulturne baštine. Po dolasku prošetat ćemo kroz staru ribarsku luku, prema crvki Sv. Ivana Krstitelja i staroj Križarskoj utvrdi (uključena ulaznica). Ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu). Nakon ručka slobodno vrijeme u poznatom souku u Byblosu, gdje ćete moći kupiti suvenire. U kasnim poslijepodnevnim satima povratak u Bejrut. Slobodna večer u gradu. Noćenje.

4. DAN BEJRUT – cjelodnevni izlet BAALBEK – ANJAR
doručak, ručak, noćenje

Doručak. Odlazak u smjeru sirijske granice preko planine Libanon u dolinu Bekaa, prema Anjaru, jedinstvenom utvrđenom gradu izgrađenom u 8. stoljeću. Izgradio ga je damaški kalif iz dinastije Omejida, a mjesto je poznato kao Pustinjska palača. Slijedi obilazak arheološkog lokaliteta (ulaznica uključena) s kojega se pruža prekrasan pogled na planinu Libanon. Nakon razgleda, idemo prema gradu Baalbeku, najpoznatijem po izvrsno sačuvanim ruševinama rimskih hramova (Jupitera, Venere i Bakusa), tada rimskog grada Heliopolisa, svojedobno jednog od najbitnijih svetišta Rimskog carstva. Baalbek je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine još 1984. godine, a nekad je smatran i jednim od čuda antičkog svijeta (uključena ulaznica za arheološki lokalitet). Po završetku razgleda Baalbeka, ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu). Preporučamo probati lokalni specijalitet Sfiha, koji u originalnom obliku možete naći samo u okolici Baalbeka. U poslijepodnevnim satima povratak u Bejrut. Noćenje.

5. DAN BEJRUT – ISTANBUL – ZAGREB
doručak ili breakfast box, obroci u zrakoplovu

Nakon doručka slobodno vrijeme do odjave iz hotela i odlaska prema zračnoj luci Bejrut. Prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Istanbulu u 14.50 sati na liniji TK825 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul predviđen je u 18.00 sati, a potom nastavak leta za Zagreb u 19.00 sati na liniji TK1055 (Turkish Airlines). Dolazak u Zagreb predviđen je u 19.10 sati po hrvatskom vremenu.


Fotografije & video

01


8

Libanon, Bejrut. Veličanstvena džamija Mohammed el-Amine u centru Bejruta,

Džamija Mohammed el-Amine, putovanje u Libanon, grupni polasci, daleka putovanja

Libanon, Bejrut. Veličanstvena džamija Mohammed el-Amine u centru Bejruta,

ostaci hrama Jupiteru, putovanje u Libanon, grupni polasci, daleka putovanja

Libanon, ostaci hrama Jupiteru, Baalbek

Libanon, tradicionalna kuća, putovanje u Libanon, grupni polasci, daleka putovanja

Libanon, tradicionalna kuća, Byblos

Bejrut, panorama grada noću, putovanje u Libanon, grupni polasci, daleka putovanja

Libanon - Bejrut, panorama grada noću sa znamenitostima grada

Byblos, putovanje u Libanon, grupni polasci, daleka putovanja

Libanon, Byblos, jedan od najstarije kontinuirano naseljenih gradova na svijetu

Harissa, putovanje u Libanon, grupni polasci, daleka putovanja

Libanon, Harissa, poznato hodočasničko mjesto

Sidon, putovanje u Libanon, grupni polasci, daleka putovanja

Libanon - Sidon, grad koji su osnovali Feničani

Cedrovi planine Libanon, putovanje u Libanon, grupni polasci, daleka putovanja

Libanon, Cedrovi planine Libanon, jedan od najboljih drvnih građevnih materijala

Zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu! First Minute popust 40 € (301,38 kn) za rezervacije do 45 dana prije polaska ili popunjenja kapaciteta po first minute cijeni. 

Mogućnosti plaćanja

visa mastercard diners american maestro paypal

Cijena aranžmana uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi
 • pristojbe zračnih luka
 • uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm), obrok na letu
 • smještaj na osnovi 4 noćenja s doručkom u hotelu 4* prema programu
 • grupne prijevoze i razglede prema programu
 • poludnevni razgled Bejruta u pratnji lokalnog vodiča s uključenim ručkom
 • cjelodnevni izlet Jeita – Harissa – Byblos s uključenim ručkom
 • cjelodnevni izlet Baalbek – Anjar s uključenim ručkom
 • ulaznicu za špilju Jeita
 • ulaznicu za križarsku utvrdu u Byblosu
 • kartu za vožnju žičarom/uspinjačom u Harissi
 • ulaznicu za arheološki lokalitet u Anjaru
 • ulaznicu za arheološki lokalitet u Baalbeku
 • lokalne vodiče na engleskom jeziku
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • jamčevinu i trošak organizacije putovanja

Cijena aranžmana ne uključuje:

 • doplatu za jednokrevetnu sobu 160 € (1.205,52 kn)
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače 40 USD (obavezna doplata na licu mjesta, voditelju putovanja)
 • dodatne usluge, obroke, izlete i sve što nije navedeno pod stavkom “cijena po osobi uključuje”
 • putno osiguranje (preporučujemo)

Doplate i popusti:

Doplate
 • doplata za jednokrevetnu sobu 160 € (1.205,52 kn)
 • obavezna doplata za napojnice za lokalne vodiče i vozače 40 USD (plaćanje na licu mjesta voditelju putovanja)

VIZA ZA LIBANON:

 • Hrvatska je uvrštena u skupinu zemalja čijim se državljanima za ulazak u Libanon vize izdaju u zrakoplovnoj ili pomorskoj luci besplatno po prispijeću i to na rok od 30 dana s mogućim produženjem na rok do 90 dana.
 • VAŽNO: Ulazak u Libanon nije dozvoljen putnicima s izraelskim pečatom u putovnici.

Informacije:

Napomene:

Hrvatska je uvrštena u skupinu zemalja čijim se državljanima za ulazak u Libanon vize izdaju u zrakoplovnoj ili pomorskoj luci besplatno po prispijeću i to na rok od 30 dana s mogućim produženjem na rok do 90 dana.

Ulazak u Libanon nije dozvoljen putnicima s izraelskim pečatom u putovnici.

- Kategorija hotela odgovora službenoj kategorizaciji hotela u Libanonu i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja. 

- Putovnica mora vrijediti još najmanje šest mjeseci od ulaska u zemlje u koje se putuje

- Molimo da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr  

- U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

KORISNE INFORMACIJE - LIBANON 

Naziv države: Libanonska Republika
Površina: 10.500 km2
Stanovništvo: 3,72milijuna
Glavni grad: Bejrut
Službeni jezik: arapski (zastupljeni također francuski i engleski)
Pozivni broj: +961
Vremenska razlika: +1 sat

Hrana: Libanonci imaju odličnu i nadaleko poznatu kuhinju. Poznata ukusna jela su baba-ghanoush – spravljen od pečenog patlidžana; falafel – duboko pržene okruglice od mješavine začina i slanutka, shawarma – sendvič s mariniranim mesom s grila. Važan sastojak libanonskih jela je humus – mješavina slanutka, tahini sezama, soka od limuna i češnjaka, a obično se jede s libanonskim kruhom. Najpoznatiji desert je baklava.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda. Libanonsko nacionalno piće je arak, liker s okusom anisa koje se obično poslužuje uz tradicionalna libanonska jela. Uz arak, Libanonci imaju dugu tradiciju pijenja vina.

Zdravstvene informacije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna. Više informacija o zdravstvenim savjetima na putovanju možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2013/11/Upute-za-%C4%8Duvanje-zdravlja-na-putovanju.pdf

Valuta: libanonska funta (LBP); 1 EUR = 1.540 LBP ; 1 USD = 1.511 LBP; (srpanj 2022.).

Novac: Sa sobom ponesite dolare jer ih primaju svugdje. U skupljim restoranima, hotelima i trgovačkim centrima cijene često i izražavaju u dolarima. Dobro je da sa sobom ponesete manje denominacije dolara (1, 20 i 50) jer ćete razne usluge moći plaćati u dolarima. Mijenjajte manje iznose novca jer ćete LBP uglavnom koristiti samo za napojnice i eventualne vožnje taksijem. Bankomati primaju većinu kartica i moguće ih je naći posvuda.

Viza: Potrebna. Dobiva se na ulazu u zemlju i trenutno je besplatna.

Odjeća: Preporučujemo slojevitu “casual” odjeću i poneki lijepi komad za možebitne večernje izlaske u Bejrutu.

Klima: Klima u Libanonu je umjerena mediteranska, s toplim i suhim ljetima te hladnim i kišnim zimama. Godišnje u prosjeku imaju oko 300 sunčanih dana, dok je siječanj najkišniji mjesec u godini. Zime su hladnije, no za naše pojmove ugodne, s prosječnom temperaturom oko 15 stupnjeva, osim u gorju koje primi dosta snijega. Putovati se može tokom cijele godine, no najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (ožujak do svibanj) i jesen (rujan do studeni).

Električna energija: Koristi se napon od 220 volti i utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i Internet: A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Libanonom. Internet je dostupan gotovo svugdje.

Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn

Odgovorni organizator:

Opće informacije

Često postavljena pitanja

 • Mogućnosti plaćanja

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter