Mondotravel

O putovanju:

Koliko:

12 dana

Preuzmi pdf putovanja

1. DAN
ZAGREB – FRANKFURT – HAVANA
let, noćenje

Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb kod šaltera središnjih informacija dva sata prije polijetanja zrakoplova. Nakon preuzimanja putne dokumentacije, prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Frankfurtu u 9.05 sati sati na liniji OU416 (Croatia Airlines). Po dolasku u Frankfurt u 10.40 sati, nastavak leta za Havanu u 13.35 sati na liniji DE2184 (Condor). Obroci za vrijeme leta. Po dolasku u Havanu u 19.05 sati po lokalnom vremenu slijedi doček od strane lokalnog vodiča te organizirani transfer autobusom do hotela u Havani. Prijava i smještaj u hotel te potom slobodno vrijeme za odmor. Noćenje.

2. DAN
HAVANA
doručak, noćenje

Nakon doručka poslužit ćemo koktel dobrodošlice, a potom odlazimo na razgled starog dijela Havane. Zaustavljanje u kolonijalnom dijelu grada i obilazak svih važnih znamenitosti: sjedište vlade El Capitolio, narodno kazalište, nacionalni muzej „El Prado“, bivša predsjednička palača, Parque central. Tura se nastavlja pješice kroz povijesni i kolonijalni dio stare Havane koji je pod zaštitom UNESCO-a. Posjet muzeju ruma Havana Club, Plaza de la Catedral, Plaza de San Francisco, Plaza Vieja, Plaza de Armas, Ambos Mundos hotelu u kojem je 7 godina 30-ih godina prošlog stoljeća živio književnik Ernest Hemingway. Slobodno vrijeme za ručak, kavu, itd. Potom odlazimo čuvenim kubanskim „oldtimerima“ u razgled modernog djela grada koji uključuje Sveučilište u Havani, groblje, Trg Revolucije, hotel Nacional u kojem su često bili smješteni umjetnici, glumci, sportaši i književnici, zatim poznato šetalište „Malecόn“. Po završetku razgleda povratak u hotel te slobodno vrijeme za odmor. Noćenje.

3. DAN
HAVANA – DOLINA VIÑALES (PINAR DEL RIO) – HAVANA
doručak, ručak, noćenje

Nakon doručka krećemo u Piñar del Rio, pokrajinu poznatu po tradicionalnom uzgoju najkvalitetnijeg duhana na svijetu. Vožnja kroz prekrasne krajolike najzapadnije kubanske regije (164 km od Havane). Posjet plantaži i sušionici duhana. Ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu). U dolini Viñales posjetit ćemo vidikovac kod hotela Los Jasmines, idealno mjesto za razgledavanje mogote, neobičnih zelenih zaobljenih planina, okruženih bujnom vegetacijom. Vožnja barkom po Indijančevoj spilji, vapnenačkoj špilji dugoj oko 200 metara, do koje se dolazi čamcem kroz Rio San Vicente sve do izlaza. Posjet ćemo Mural prethistorije, naslikan rukom 1961. godine na glatkom zidu velike stijene. Mural je dužine 120 m, a trebalo je 4 godine da se završi. Povratak u Havanu. Slobodno vrijeme za vlastite programe. Noćenje.

4. DAN
HAVANA – POLUOTOK ZAPATA (GUAMA) – CIENFUEGOS
doručak, noćenje

Nakon doručka odjava iz hotela u Havani te vožnja prema mjestu Guama smještenom u močvarnom području Zapata koje je proglašeno nacionalnim parkom. Ovdje ćemo posjetiti farmu krokodila te imati priliku vidjeti kako se domaćini brinu o krokodilima, fotografirati ih i kupiti suvenir od krokodilske kože. Nastavak putovanja do mjesta Villa Guama koji je danas muzej na otvorenom, a prikazuje život prvotnih stanovnika Kube - Tainos. Ukrcat ćemo se na brod i otići do etno-sela drevnog indijanskog plemena Taino  na arhipelagu usred jezera Laguna del Tesoro. Slijedi nastavak vožnje preko Zaljeva svinja do grada Cienfuegos, otprilike 240 km udaljenog od Havane. Usputno zaustavljanje za kupanje u Karipskom moru. Po dolasku u Cienfuegos prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

5. DAN
CIENFUEGOS – TRINIDAD
doručak, večera, noćenje (all inclusive u hotelu u Trinidad)

Nakon doručka odjava iz hotela te potom razgled grada koji se smjestio na obali Karipskog mora i nosi naziv „biser juga“ te se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Osnovali su ga francuski doseljenici i ubrzo je postao važno trgovačko središte poznato po trgovini šećernom trskom, duhanom i kavom. Šetnja povijesnim dijelom grada: središnji trg Plaza de Armas, Parque José Martí, Guvernerova palača, Arco de Triunfo – jedini slavoluk na Kubi, Katedrala, Castillo de Nuestra Señora de los Ángeles de Jagua – utvrda iz 1745. koju su podigli Španjolci za obranu od karipskih gusara. Po završetku razgleda odlazak do 80-ak kilometara udaljenog Trinidada. Slijedi razgled jednog od najstarijih i najljepših gradova na Kubi koji je UNESCO 1988. godine proglasio svjetskom baštinom zbog velike kolonijalne arhitektonske baštine 18. i 19. stoljeća. Grad je 1591. osnovao španjolski konkvistador Diego Velazquez de Cuéllar. Šetnja živopisnim uličicama kojim dominira neoklasicistička i barokna arhitektura zbog koje je grad pod zaštitom UNESCO-a. Posjet Muzeju romantike koji posjeduje odličnu zbirku porculana, stakla, slika i dekorativnog namještaja. Nakon razgleda odlazak do poznate taverne La Canchánchara koja je ime dobila po slavnom piću iz te regije koje se radi od limunovog soka, meda, ruma ili rakije, a servira se u glaziranim keramičkim posudama, poznatog po tome što su ga pili članovi Mambisesa – Kubanske oslobodilačke vojske. Prijava i smještaj u hotel s all inclusive uslugom u Trinidadu. Noćenje.

6. DAN
TRINIDAD – TOPES DE COLLANTES – TRINIDAD
doručak, ručak, večera, noćenje (all inclusive u hotelu u Trinidad)

Doručak u hotelu. Danas odlazimo na izlet u Guanayara Park na treking po nacionalnom parku. Vozimo se kamionom koji je napravljen za turistička razgledavanja do vidikovca na planinama Topes de Collantes s kojeg se vidi cijeli kotar. Pauza za ručak (uključen u cijenu), a nakon pauze otići ćemo do Kuće kave, gdje se upoznajemo s procesom proizvodnje kave i uživamo u ispijanju jedne. Nakon toga krećemo u avanturu-pješačenje kroz šume, uživamo u prelijepoj prirodi, upoznajemo se s tropskim biljkama i životinjama. Nakon nekog vremena stižemo do slapova, kupamo se u hladnoj vodi te pješačimo natrag uz brda kako bi savladali i tu posljednju prepreku. Nakon napornog dana se vraćamo u Trinidad. Noćenje.

7. DAN
TRINIDAD – SANTA CLARA – VARADERO
doručak, večera, noćenje

Doručak i odjava iz hotela. Krećemo autobusom do Valle de los Ingenios (Dolina šećera). Ova regija sadrži mnogo arhitektonskih znamenitosti koji svjedoče procvatu ekonomije u 18. i 19. stoljeću. Posjet Casa de Manaca-Iznaga i Guachinango, gdje su ostaci nekadašnje plantaže. Nastavljamo putovanje prema Santa Clari, gradu koji se nalazi na oko dva sata vožnje od Trinidada. Grad u kojem ćemo se pobliže upoznati s kubanskom revolucijom. Na ulazu u grad nalazi se mauzolej,  memorijalni kompleks gdje se nalazi grob Ernesta Che Guevare kao i predmeti koje je koristio tijekom svog života. Savršena lokacija za priču o ovom poznatom gerilcu. Nakon posjeta mauzoleju, nastavljamo prema centru grada. Centar Santa Clare čuva čitavu povijest, o kojoj ćemo mi čuti nešto više. Posjetit ćemo spomenik Tren Blindado (Blinidrani vlak) i upoznat ćemo se s arhitekturom ovog živopisnog grada. Nastavak putovanja prema Varaderu, vrlo popularnom turističkom središtu na sjevernom dijelu Kube na udaljenosti 140 km od Havane. Poznat je po besprijekorno bijelom pijesku, savršenom i plitkom moru, vrlo ljubaznim domaćinima kao i po predivnim hotelima uz plažu. Po dolasku prijava u hotel s all inclusive uslugom. Smještaj i noćenje.

8. DAN
VARADERO - fakultativni izlet CAYO BLANCO
doručak, ručak, večera, noćenje (all inclusive u hotelu u Varaderu)

Slobodno vrijeme za kupanje i sunčanje na prekrasnim pješčanim plažama ili odlazak na neki od brojnih fakultativnih izleta, uz doplatu..Predlažemo odlazak na cjelodnevni izlet (plaćanje na licu mjesta) katamaranom na Cayo Blanco – maleni otok s prekrasnim pješčanim plažama gdje možete roniti među koraljnim grebenima ili plivati s dupinima (uz nadoplatu). Uključen je buffet ručak te neograničena konzumacija piće za vrijeme trajanja izleta. Povratak u Varadero u poslijepodnevnim satima. Slobodno vrijeme. Noćenje.

9. DAN
VARADERO
doručak, ručak, večera, noćenje (all inclusive u hotelu u Varaderu)

Doručak. Slobodan dan za uživanje na plaži ili hotelskom bazenu uz all inclusve uslugu. Noćenje.

10. DAN
VARADERO - fakultativni izlet JEEP SAFARI
doručak, ručak, večera, noćenje (all inclusive u hotelu u Varaderu)

Nakon doručka, slobodno vrijeme za vlastite programe. Danas predlažemo odlazak na Jeep Safari. Transfer do gradića Matanzas gdje ćemo se ukrcati u Jeepove, te nastaviti ruralnim putevima do doline rijeke Canimar, vožnja brodom po rijeci koju okružuju tropske šume te posjet farmi La Arboleda gdje ćemo osim kreolskog ručka moći uživati i u lokalnoj predstavi, te jahanju konja. Nastavak prema staroj plantaža kave La Dionisia, stoljetni zidovi, egzotična vegetacija i drevne građevine podsjećaju na vremena trgovine robova. Nastavak prema pećini Saturno gdje ćemo se moći plivati u kristalnoj čistoj vodi okruženi impresivnim stalagmitima i staktitima. Povratak u Varadero poslijepodne. Noćenje.

11. DAN
VARADERO – HAVANA – FRANKFURT
doručak, let s obrocima za vrijeme leta

Doručak u hotelu i odjava iz hotela u za to predviđeno vrijeme. Prtljagu ćete ostaviti u za to predviđeno mjesto u hotelu. Slobodno vrijeme u Varaderu za uživanje na plaži do organiziranog transfera u zračnu luku Havana. Po dolasku u zračnu luku Havana slijedi prijava na let za Frankfurt u 19.45 sati na liniji DE2199 (Condor). Noćni let s obrocima za vrijeme leta.

12. DAN
FRANKFURT – ZAGREB
let

Dolazak u Frankfurt predviđen je u 10.35 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Zagreb u 18.00 sati na liniji OU411 (Croatia Airlines). Dolazak u Zagreb u 19.20 sati.


Fotografije & video

01


9

Kuba - Havana

Kuba - Havana

Kuba - Havana

Kuba

Kuba

Kuba - Trinidad

Kuba - Trinidad

Kuba

Kuba

Kuba - El FLoridita in Havana

Kuba - El FLoridita in Havana

Kuba - Havana

Kuba - Havana

Kuba

Kuba

Kuba - Havana po noći

Kuba - Havana po noći

Kuba - Santa Clara

Kuba - Santa Clara

Mogućnosti plaćanja

visa mastercard diners american maestro paypal

Cijena aranžmana uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Havana – Zagreb
 • pristojbe zračnih luka
 • 1 komad predane prtljage do 23 kg i 1 komad ručne prtljage do 8 kg
 • 3 noćenja s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4* u Havani
 • 1 noćenje s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu  4* u Cienfuegosu
 • 2 noćenja s all inclusive uslugom u dvokrevetnoj sobi u hotelu  4* u Trinidadu
 • 4 noćenja s all inclusive uslugom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4*/5* u Varaderu
 • izlete u Pinar del Rio, Guamu, Topes de Collantes prema programu
 • obroke prema programu
 • 2 ručka na izletima
 • grupne transfere, izlete i razglede prema programu s uključenim ulaznicama
 • usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • organizaciju putovanja i jamčevinu

Cijena aranžmana ne uključuje:

 • napojnice za vodiče i vozače 50 € (obavezna doplata na licu mjesta voditelju putovanja)
 • doplatu za jednokrevetnu sobu 330 € 
 • kubansku vizu / turističku kartu 60 € - uz posredovanje agencije
 • dodatne usluge, obroke i izlete
 • putno osiguranje (zdravstveno osiguranje je obavezno)

Doplate i popusti:

Doplate

 • Doplata za jednokrevetnu sobu: 330 € 
 • Kubanska viza / turistička karta 60 € - uz posredovanje agencije
 • Napojnice za vodiče i vozače 50 € (obavezna doplata na licu mjesta voditelju putovanja)

Popusti:

 • dijete do 12 godina na dodatnom krevetu (u pratnji dvije odrasle osobe) 10 % od osnovne cijene aranžmana

 • treća odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi s pomoćnim ležajem – na upit

Fakultativni izleti i sadržaji

 • Izlet katamaranom na Cayo Blanco s ručkom: cca 120 € (plaćanje na licu mjesta voditelju putovanja). 
 • Izlet Jeep Safari s ručkom: cca 110 € (plaćanje na licu mjesta voditelju putovanja). 

Informacije:

PREDVIĐENI HOTELI:

 • Havana: Hotel Aston Panorama 4* ili sl.
 • Cienfuegos: Hotel La Union by Meliá ili sl.
 • Trinidad: Hotel Memories Trinidad del Mar 4* ili sl.
 • Varadero: Grand Aston Beach Resort Varadero 5* ili sl.

Napomene i korisne informacije

- Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Kube i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja te može biti niža od europskih standarda.

- Molimo da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr  

- Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.

- Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Zbog većih udaljenosti koje se tijekom putovanja prelaze autobusom, moguća su manja odstupanja u redoslijedu pružanja usluga; agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju.

- U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. 

- Za kubansku vizu (turističku kartu) potrebna je kopija putovnice (putovnica mora biti važeća minimalno 6 mjeseci od datuma izlaska iz Kube).

- Osiguranje nije uključeno u cijenu aranžmana. Obavezna je uplata police putnog zdravstvenog osiguranja (pri ulasku u zemlju mogu vas zatražiti istu).

 

KUBA

Službeno ime: Republika Kuba

Geografski položaj: najveći Karipski otok smješten između Karipskog mora i sjevernog dijela Atlanskog oceana, južno od Floride

Površina: 100.860 km2

Broj stanovnika: oko 11.241.000 

Glavni grad: Havana

Jezik: španjolski

Religija: katolici 60%, protestanti 5%, ostali 35%

Vremenska razlika: -6/-7 sati

Novčana jedinica: Službena kubanska valuta jest pesos (CUP). Euro je najprihvaćenija strana valuta za zamjenu u lokalnu valutu. Odnos eura i pesosa je sljedeći. 1 EUR = 26,41 CUP (na datum 27.7.2023.). S obzirom na trenutni slab optjecaj novca, preporuka je više koristiti kreditne kartice. Neki dućani iz tog razloga primaju samo kartice, a putnicima se savjetuje ponijeti dio novca u gotovini, a dio na karticama. Kartice koje su prihvaćene su Visa i MasterCard te novac treba biti na deviznom računu koji je vezan za tu karticu. Od novca nositi eure, dolari nisu prihvaćeni u mjenjačnicama. Korištenje CUP-a nije dopušteno u bescarinskoj zoni u zračnoj luci te stoga preporučujemo da preostale kubanske pesose svakako potrošite prije dolaska u zračnu luku na povratku s Kube.

Odjeća i obuća: zbog tople i vlažne klime tijekom cijele godine najidealnija je lagana pamučna odjeća – kratke hlače i lagane majice. Od obuće najbolje je ponijeti ugodne sandale ili lagane cipele. U zimskim mjesecima (od prosinca do travnja) bit će vam potrebna jakna ili lagani džemper jer su večeri svježije i prohladne. Budući da su zatvoreni prostori (hoteli, restorani i autobusi) klimatizirani, preporučamo da ponesete i neki topliji odjevni predmet. 

Struja, internet i komunikacija: Naše mobilne mreže funkcioniraju na Kubi. Što se tiče interneta, postoji na određenim mjestima (wi-fi parkovi, lobiji velikih hotela) ali se kartice za internet kupuju i okvirno koštaju 1h = 2 eur. Iz tog razloga ne preporučuje se nošenje laptopa s obzirom da povezivost nije uvijek dobra. Također, nije moguće kupiti kubansku karticu za mobilni telefon. Zbog ograničenog interneta, preporučamo prije putovanja na pametni telefon skinuti aplikaciju maps.me koja radi offline i dobro funkcionira na Kubi, a dobro će doći za snalaženje po gradu. Potreban je adapter za struju, s dva tanka ulaza.


Hrana i piće: kubanska hrana je rezultat španjolske i afričke kulinarske tradicije s dodatkom kineskih elemenata. Ajiaco je nacionalno jelo – gusta juha napravljena od korijenja i stabiljke povrća s mesom (obično svinjetinom). Ostala kubanska jela su Lechon asado en pua (odojak na ražnju), tachinos, chatinos ili tostones – pečene banane, frijoles negros dormidos – kuhani crni grah, congri – mješavina riže i crnog graha, zatim mango i papaya servirani sa sirom. Nacionalno piće je rum. Bijeli rum idealan je za koktele. Najpoznatiji kokteli na Kubi su Cuba Libre, Mojito, Mulata i Daiquiri. Također postoji i više vrsta odličnih kubanskih piva. 
Napon struje: 110V/220V (potreban je adapter)

Cijepljenje: nije potrebno

Viza: potrebna je turistička karta, mogućnost posredovanja

Mobilne mreže: T-Mobile, A1 i Telemach partneri

Pozivni broj zemlje: +53

Klima: Suptropska klima s malim razlikama u temperaturama tijekom cijele godine. Prosječne temperature kreću se u srpnju i kolovozu oko 28°C, dok se u zimskim mjesecima kreću oko 23°C. Vlažnost zraka je 80% tijekom cijele godine. Postoje dvije sezone: kišna i suha. Kišna sezona s mogućnošću uragana traje od svibnja do studenog, a suha od prosinca do travnja.

Broj putnika:

Minimalni broj: 20

Odgovorni organizator:

Opće informacije

Često postavljena pitanja

 • Mogućnosti plaćanja

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter