Mondotravel
Kalabrija, fakultativni izleti 053

Kalabrija, fakultativni izleti 053

»La vita è bella!« 

Na dnu talijanske čizme leži pokrajina bogate starogrčke povijesti, okružena morima »tirenskim i jonskim«, neobićnih stijena i malih, gotovo čarobnih uvala. Kalabrija je nebrušeni dijamant kojega sve češće otkrivaju današnji turisti. Oduševljeni netaknutom prirodom, čistim, toplim morem, večernjim šetnjama kamenim ulicama, kuhinjom, uživanjem u legendarnom sladoledu Tartuffo i ljubaznim domaćinima, koji brzo otkrivaju da je život na ovom dijelu neba jednostavno lijep! 

____________________

Otkrivamo ljetovališta

PIZZO 
Na slikovitoj zapadnoj obali Kalabrije nalaze se predivne duge pješčane plaže, neobične formacije stijena i mali zaljevi iz snova, gdje se nalaze tri poznate rivijere: »Riviera dei cedri«, »Riviera degli oleandri« i »Riviera degli dei« s ljetovalištima Pizzo, Briatico, Zambrone, Parghelia, Tropea, Capo Vaticano i Ricardi. Južna Tirenska obala se radi prelijepog odsjaja boja naziva i »ljubičasta obala«. Pizzo je jedno od najromantičnijih i najslikovitijih mjesta Kalabrije, koje leži na strmoj hridi iznad obale, gdje možete uživati u kušanju sladoleda »Tartuffo«, koji je nastao upravo u mjestu Pizzo.

CAPO VATICANO 
Divlja romantična stjenovita obala prostire se približno 20 km južno od Tropea, a prekidaju je očaravajući mali pješčani i šljunčani zaljevi s kristalno čistim morem za uživanje u kupanju. S vrha stijene se pruža predivan pogled na obalu, Eolske otoke i za lijepog vremena na ulice Messine i na Siciliju. Najveći kraj toga područja, Santa Domenica, poznat je po uzgoju voća i povrća. To je mjesto simpatičnih malih restorana i trgovina. Do Tropee u sezoni vozi turistički vlak. 

TROPEA 
Jedno od najslikovitijih i najomiljenijih kupališnih krajeva u čitavoj južnoj Italiji. Srednjevjekovno mjesto izgrađeno na strmoj litici, ostavlja ugodan dojam prije svega svojom katedralom i starim palačama. Uske uličice pozivaju vas na obilazak trgovinica suvenira i specijaliteta. Obaveza za svakog posjetitelja Kalabrije! Nekoliko kilometara od mjesta Tropea leži Parghelia, nekadašnje ribarsko selo koje oživi u ljetnim mjesecima. 

JONSKA OBALA I SOVERATO
Na Jonskoj obali, koju radi bujnoga raslinja nazivaju još i »obalom jasmina« očekuju vas kilometarske pješčane plaže, kristalno čisto more i divlja, u velikoj mjeri  nedotaknuta  priroda. Ovaj dio Kalabrije je većinom još neotkriven. Tu se nalaze dvije velike rivijere: na sjeveru »Riviera dei Saraceni« s ljetovalištima Marina di Sibari,, Laghi di Sibari, Mandatoriccio, Cariati i Crotone, i na južnom dijelu »Riviera degli aranci« s ljetovalištima Isola di Campo Rizzuto, Le Castella, Catanzaro Lido, Soverato, Montepaone Lido, Guardavalle Marina, Roccella Ionica i Siderno. Soverato leži 54 km od zrač- ne luke Lamezia Terme i jedno je od najpoznatijih i omiljenih kupališnih krajeva na obali Jonskoga mora s du- gim, prelijepim pješčanim plažama. Tu se nižu brojne trgovine, restorani, barovi, diskoteke. Priuštite si capuccino i uživajte u gužvi na »piazzi«.

____________________

Izleti koji će obogatiti vaš odmor 
biseri kalabrije 

SERRA SAN BRUNO I PIZZO 
Vožnja kroz jednu od najljepših pokrajina Kalabrije: visoravni Serra. Na 800 m visine ćete u brdskom mjestašcu otkriti mir i spokoj. Serra San Bruno je čudo prirode sa svojim šumama, »Laghetto dei Miracoli«, malim jezerom za koje kažu da je čudotvorno. Zaista posebno iskustvo biti će razgled kartuzijanskog samostana. U poslijepodnevnim satima ćete otkriti Pizzo, jedno od najljepših malih mjesta u Kalabriji. Najprije ćete razgledati neobičnu pećinu crkve Piedigrotta, zatim nastavljate starim dijelom mjesta i njegovim romantičnim ulicama do grada Murat. Za kraj doslovno »Dolce Vita«, sada ćete kušati po- znati sladoled »Tartuffo« 
Informativna cijena: 44 € 

TAORMINA – SICILIJA
Uputit ćemo se do zapadnog dijela Kalabrije uzduž obale Costa Viola do Mesinskog prolaza, korak do Sicilije! Put će nas voditi panoramskom cestom do svjetski poznatog mjesta Taormina, koje se nalazi u podnožju brda Monte Tauro. Iz rimskoga doba je odlično očuvano grčko kazalište naslonjeno na stijenu. Mjesto je utvrđeno zidinama, uskih vijugavih uličica s brojnim srednjevjekovnim zgradama i stubištima. Sa svih strana može se vidjeti Etna i čuti živahan žamor ulica, prije svega u pješačkoj trgovačkoj zoni, prepunoj domaćih proizvoda: vino di mandorla, limoncello, mandorlati... 
Informativna cijena: 60 € 

EOLSKI OTOKI 
Ugodna vožnja brodom odvest će vas na dva od sedam Eolskih otoka – Lipari i Vulcano. Provest ćete se pokraj otoka Stromboli, jedinog stalno aktivnog vulkana u Europi i vidjeti vulkansku aktivnost, koja se pojavljuje na različite načine. Lipari je najveći otok na kojemu ćete moći prošetati glavnim mjestom i vidjeti zanimljivu tvrđavu i katedralu. Na otoku Vulcano osjetit ćete vulkansko djelovanje i okupati se u ljekovitim vrelima vulkana. 
Informativna cijena: 60 € 

NOĆNI STROMBOLI 
U kasnim poslijepodnevnim satima uputit ćete se prema najzanimljivijem otoku Eolskoga otočja, gdje je još uvijek prisutna vulkanska aktivnost. Po dolasku ćete se prošetati i upoznati otok, te ćete imati mogućnost večerati u tipičnom restoranu u podnožju vulkana. U večernjim satima priroda će nas iznenaditi veličanstvenom predstavom vatre i eksplozije vulkana. 
Informativna cijena: 55 € (v cijeno je že uključena Unesco taksa). 

____________________

bucket list

•    Počasti se kapučinom I uživaj u vrevi na “piazzi”
•    Dolce Vita, doslovno! Uz sladoled Tartuffo sve je lako
•    Osjeti vulkansku energiju na eolskim otocima
•    Panoramska vožnja do Taormine
•    Uživaj u siru Caciovaballi I Pecorino
•    Istraži bogatu povijest I grafite u mjestu Papasideru