Mondotravel
Srednjevjekovni grad Tallinn, putovanje Estonija, putovanje Baltik, Mondo travel

Europe

Estonija

2


putovanja

Info

Glavni grad

Tallinn

Valuta

euro

Populacija

1,324,820

Područje

45,227km2

Estonija

Republika Estonija nalazi se na sjeveroistoku Europe te na obali Baltičkog mora i Finskog zaljeva. Tako je od Finske odvaja upravo zaljev, a graniči s Rusijom i Latvijom. Zanimljivo je da otprilike 30% ukupnog stanovništva u Estoniji čine druge nacije iz bivših sovjetskih država.Estonija se može pohvaliti s puno prirodnih ljepota, što ne čudi jer čak pola njezinog teritorija čine šume čiji su stanovnici smeđi medvjedi, risovi i vukovi, a oko 20% služi za agrikulturu. To je ujedno jedna od najrjeđe naseljenih europskih zemalja (ispred nje su samo Finska, Švedska, Norveška i Rusija). Estonija ima više od 2000 otoka i otočića te je vrlo 'ravna' zemlja (najviši vrh iznosi 318 metara). Također, ova država ima samo tri 'velika grada', odnosno jedino Tallinn, Tartu i Narva imaju više od 50 tisuća stanovnika!

P.S. Estonci prilagođuju svoju kuhinju godišnjim dobima i prehrambenim namirnicama koje tada mogu pronaći. No, postoji jedna namirnica koja je aktualna tijekom čitave godine i koju Estonci naprosto obožavaju jesti uz skoro svaki obrok – raženi kruh.

Fotografije & video

01


1

Estonija, Tallinn- zvijezda Baltika

Želiš posjetiti?
Srednjevjekovni grad Tallinn, putovanje Estonija, putovanje Baltik, Mondo travel

Estonija, Tallinn- zvijezda Baltika

Što vidjeti:

Tallinn

Stara jezgra estonske prijestolnice nalazi se na UNESCO-vu popisu zaštićene baštine te je zasigurno jedna od najljepših atrakcija ovoga grada. U povijesne ulice Tallinna zaljubit ćete se na prvi pogled! Također, Tallinn je posebno dobro posjetiti i tijekom ljeta jer tada možete uživati na pješčanoj plaži s prekrasnim pogledom na Baltičko more. U gradu se nalazi i najstariji kafić koji je otvoren davne 1864. godine (u njemu se nalazi i Muzej marcipana), a u njemu se poslužuju i razne slatke delicije!

Tartu

Drugi po veličini u Estoniji, ovo je grad studenata, intelektualaca i kreativaca. Vrlo je kompaktan, većina znamenitosti, restorana i barova smještena je u nekoliko paralelnih ulica. Tartu je dom najstarijem sveučilištu u Sjevernoj Europi, a kao simbol tome će vas na glavnom trgu dočekati kip studenata koji se ljube. Grad je vrlo je živahan zahvaljujući mnogim muzejima te brojnim koncertima, festivalima i kazališnim predstavama. Od znamenitosti svakako treba posjetiti Nacionalni muzej, Centar znanosti, Muzej igračaka te crkvu Sv. Ivana.

Paldiski

Ovaj gradić je do 1994. godine bio sovjetska vojna baza, nakon čega je broj stanovnika smanjen na svega 4.200, a danas se polako razvija kao lučko središte. Paldiski zajedno s poluotokom Pakri na kojem se smjestio skriva brojne zanimljivosti: utvrdu Petra Velikog, zatim najviši svjetionik u Estoniji, fascinantne klifove, te brojne crkve i muzeje.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter