Mondotravel

O putovanju:

Koliko:

10 dana

Preuzmi pdf putovanja

Vodimo vas u dvije najstarije kršćanske zemlje na svijetu sa brojnim crkvama i samostanima,raznolikim krajolicima i nadasve gostoljubivim stanovništvom koje je uporno u očuvanju svoje tradicije,vjere,jezika,pisma i kulture.Yerevan je jedan od najstarijih gradova na svijetu, jezero Sevan je armensko more a Tbilisi je grad u čijoj arhitekturi se miješaju bizantski, ruski, europski i bliskoistočni utjecaji. Postoje i zgrade u socijalističkom i modernom stilu, mnogo građevina (posebno crkava) u tradicionalnom gruzijskom stilu....

1.dan,30.09.: ZAGREB-VARŠAVA-YEREVAN
Sastanak putnika u zračnoj luci FranjoTuđman 2 sata prije leta.Podjela putne dokumentacije i prijava na let LO614 za Varšavu u 17h45.Dolazak u 19h20. Nastavak leta za Yerevan na liniji LO727 u 22h15.

2.dan,01.10.:YEREVAN- ECHMIADZIN-ZVARTNOTS, doručak,večera
Dolazak u Yerevanu 03h35 sati po lokalnom vremenu. Prijevoz do hotela,smještaj.Nakon doručka vožnja  do  mjesta Echmiadzin, vjerskog centra svih Armenaca. Glavna katedrala Echmiadzina bila je prva službena crkva izgrađena u Armeniji.Legenda kaže da se ovdje Isus Krist spustio s neba da pokaže gdje želi da se izgradi crkva. Echmiadzin znači "Dolazak Jedinorođenog".Zatim ćete posjetiti srednjovjekovne ruševine Zvartnotsa -remek djelo armenske arhitekture koje je na listi UNESCO-a.Zvartnots, sagrađen kao glavna armenska katedrala koja je  trebala potisnuti katedralu Echmiadzin svojom veličinom i izvanrednim umjetničkim sjajem. Međutim urušen je u potresu 930. godine i nikada nije obnovljen.Povratak u hotel. Večera,noćenje.

3.dan,02.10.:YEREVAN- GARNI-GEGHARD-YEREVAN, doručak,večera
Doručak te odlazak do mjesta Garni, udaljenog 30-ak kilometara od Yerevana.Posjet hramu Garni iz 1. stoljeća koji će vas podsjetiti na Partenon, a kojeg je dao sagraditi kralj Trdat III i posvetio ga Bogu sunca. To je jedini  poganski hram u Armeniji. U kompleksu se nalaze brojne zgrade, uključujući kraljevsku palaču, rimsku kupku i crkvu. Uništen potresom 1679. godine, hram je obnovljen  1970-ih.Slijedi odlazak do samostana Geghard ,jedinstvenog samostanskog kompleksa Armenske apostolske crkve ,pod zaštitom UNESCO-a . U početku je  bio poznat  kao Ayrivank (špiljski samostan) a kasnije je preimenovan u Geghard što znači "koplje".Ime se odnosi na biblijsko koplje kojim je rimski vojnik probijao Kristovo tijelo kako bi otkrio je li živ ili nije. Koplje je dugo bilo u Geghardu prije nego što je premješteno u muzej katedrale Echmiadzin. Crkva Avazan je uklesana  u  stijenu i neusporedivo je umjetničko djelo.Povratak u Yerevan. Slobodno do večere.Noćenje.

4.dan,03.10.:YEREVAN, doručak,ručak 
Doručak. Slijedi obilazak Matenadaran Instituta - muzeja srednjovjekovnih rukopisa. Velik broj starih manuskripta je nestao u mnogobrojnim invazijama raznih osvajača, ali se još uvijek u institutu nalazi 17.000 zapisa o najrazličitijim temama, od povijesti, filozofije, medicine, matematike, književnosti, povijesti umjetnosti. Razgled glavnih znamenitosti Yerevana,jednog od najstarijih gradova na svijetu: trg Republike, Opera, Kaskada gdje se nalazi kip svjetski poznatog kipara Fernanda Botero "Crna mačka",Parlament,predsjednička palača. Posjet memorijalnom muzeju. Prije povratka u hotel posjet tvornici najpoznatijeg armenskog pića – brendija Ararat. Moći ćete kušati neke njegove vrste a i ponešto naučiti o njegovoj proizvodnji.
Večera,noćenje

5.dan,04.10.:YEREVAN- KHORVIRAP-NORAVANK--NORADUZ-LAKE SEVAN-DILIJAN, doručak,ručak, večera
Doručak nakon kojeg slijedi vožnja dolinom Ararat prema samostanu Khor Virap.Tu je Sv.Grgur Prosvjetitelj bio  zatočen 13 godina prije nego je izliječio kraljaTrdata III koji je potom kršćanstvo uveo kao državnu religiju. Armenija je tako postala prva zemlja koja je legalizirala kršćanstvo ( 301.god). Khor Virap je najpoznatije hodočasničko mjesto u Armeniji odakle se pruža prekrasan pogled na biblijsku planinu Ararat.Slijedi samostan Noravank,jedna od turističkih atrakcija Armenije, iz 13. stoljeća i groblje dinastije Orbelian. Ručak.
Posjetit ćemo i srednjovjekovno groblje Noraduz, sa nadgrobnim spomenicima poznatim po imenu khachkari  – najstariji sežu  u kasno 10. stoljeće. Predstavljaju jedinstvenu manifestaciju kršćanske armenske nacionalne umjetnosti, izraz kršćanske vjere i visokog estetskog ukusa armenske nacije. Zatim ćemo doći do "bisera Armenije" - jezera Sevan, najvećeg jezera u Armeniji. Ovo slatkovodno jezero vulkanskog podrijetla smješteno je na nadmorskoj visini od 1900 mnm među planinama prekrivenim snijegom. Jezero Sevan Nacionalni je park i posebno zaštićeno područje. Poznato je po raznolikosti riba, posebno po ribi ishkhan "kraljevska riba". Vožnja do gradića. Dilijan .Smještaj u hotel,večera,noćenje.

6.dan,05.10.:DILIJAN-GOSHAVANK-HAGHPAT—SANAHIN-TBILISI, doručak,ručak,večera
Nakon doručka šetnja ulicama starog Dilijana sa tradicionalnim trgovinama rukotvorina i tipičnih armenskih proizvoda. Dilijan je najomiljenija destinacija turistima koji posjete ovu zemlju.Ovdje ćemo proći kroz muzejsku ulicu, koja još čuva kuće iz 19 stoljeća. Slijedi razgled samostana Goshavank gdje se nalaze neki od najboljih khachkara u Armeniji.Nastavak puta prema regiji Lori.Dva sata vožnje će nas odvesti do dvije glavne atrakcije na ovom putu-samostani  Haghpat (10-13.st) i Sanahin (10.st)
Obadva su na popisu UNESCO-ve svjetske baštine kao remek-djelo vjerske arhitekture i važno obrazovno središte u srednjem vijeku.Ručak u lokalnom restoranu te vožnja do granice sa Gruzijom gdje će vas dočekati gruzijski vodič i vozač. Vožnja do glavnog grada ,Tbilisia , smještaj u hotel.Večera u tradicionalnom restoranu.Noćenje.

7.dan,06.10.:TBILISI, doručak,večera
Nakon doručka razgled grada koji je industrijsko, prometno i kulturno središte Gruzije. U arhitekturi Tbilisija se miješaju bizantski, ruski, europski i bliskoistočni utjecaji. Postoje i zgrade u socijalističkom i modernom stilu. Postoji mnogo građevina (posebno crkava) u tradicionalnom gruzijskom stilu (male pravokutne crkve s nekoliko krovova i okruglim tornjem u sredini).
Obilazak počinjemo u poznatoj „ kupališnoj četvrti" Abanotubani - poznata po sumpornim kupkama i vodopadu Legvtakhevi. Slijedi posjet crkvi Metekhi (12. stoljeće) i tvrđavi Narikala, (4. stoljeće).Panoramski pogled na grad s brda na kojem se nalazi spomenik majci Gruzije (Kartlis deda). Pješačka tura najstarijom ulicom Leselidze, jednom  od najpopularnijih ulica za turiste , zatim ulicom Shardeni -jedno je od omiljenih mjesta Tbilisija za turiste i lokalno stanovništvo. Ovdje se možete upoznati s radovima suvremenih gruzijskih umjetnika, kupiti različite i originalne predmete i slušati dobru glazbu. 
Odlazak do  mosta mira na rijeci Kuri, potom  posjet muzeju Simon Janashia.Ranije poznat kao Državni muzej povijesti Gruzije , kronološki prati razvoj gruzijske materijalne kulture od brončanog doba do početka 20. stoljeća. Slobodno vrijeme do večere u lokalnom restoranu uz folk show . Noćenje.

8.dan,07.10.:TBILISI-MTSKHETA-GORI-UPLISTSIKHE-TBILISI,doručak,večera
Doručak te polazak na izlet koji počinjemo posjetom bivšoj gruzijskoj prijestolnici, Mtskheti, u kojoj su Gruzijci prihvatili kršćanstvo početkom 4.st. I danas je tu sjedište gruzijske pravoslavne crkve.Grad i njegovi spomenici su uvršteni na UNESCOov popis. Razgled samostana Jvari ( "Crkva sv.Raspeća") koje je najsvetije svetište u Gruziji, izgrađeno na mjestu gdje je Sveta Nina podigla križ koji je zamijenio poganske skulpture; katedrale Svetitskhoveli ("katedrala živih stupova" ) te nastavak puta do povijenog gradića Gori. U svijetu poznat ponajviše po tome što je rodno mjesto Staljina. Posjet muzeju.Nastavak putovanja do mjesta Uplistsikhe , grad-špilja iz 7.st., jedno od najstarijih naselja u Gruziji. Usječen je u stijenu, imao više od 500 špilja, dok ih je danas pristupačno oko 150. Poznat kao suživot poganske i kršćanske arhitekture. Nalazi se na UNESCOovom popisu. Povratak u Tbilisi.Večera u lokalnom restoranu.Noćenje.

9.dan,08.10.:TBILISI-BODBE-SIGNAGI-TBILISI,doručak,ručak
Doručak te vožnja prema vinskoj regiji Kakheti. Povijest vinarstva u Gruziji je vrlo stara, a drevna gruzijska metoda izrade vina u zemljanim posudama jedinstvena je i nalazi se na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.
Najprije ćete posjetiti grad ljubavi, Signagi, opasan utvrdom iz 18.st.Grad i okolica su poznati po lijepim pejzažima i povijesnim spomenicima.Šetnja gradom sa dobro očuvanom izvornom arhitekturom.
Slijedi posjet samostanu u mjestu Bodbe gdje se nalazi grob Sv.Nine koja je Gruzijce obratila na kršćanstvo- to je  jedno od najvećih hodočasničkih mjesta u Gruziji. Kako u gospodarstvu dominira proizvodnja vina, posjetit ćete neku od vinarija gdje ćete imati degustaciju vina i ručak. Povratak uTbilisi, noćenje.

10.dan,09.10. : TBILISI-VARŠAVA-ZAGREB
Noćni prijevoz prema zračnoj luci. Let za Varšavu na liniji LO724 u 04h55 sa dolaskom u 06h40.Let LO611 prema Zagrebu u 09H45 sa dolaskom u Zagreb u11h25.

 


Fotografije & video

01


3

Gruzija, Tbilisi - pogled na glavni grad Gruzije

Gruzija, Tibilisi, daleko putovanje u Gruziju, pogled na glavni grad Gruzije, polasci grupni

Gruzija, Tbilisi - pogled na glavni grad Gruzije

Armenija

Armenija

Armenija

Armenija

Doplata za manji broj putnika:    850,00 kn

Mogućnosti plaćanja

visa mastercard diners american maestro paypal

Cijena aranžmana uključuje:

  • avio-karta Zagreb – Yerevan-Tbilisi– Zagreb na ekonomskoj klasi
  • smještaj – 9 noćenja u hotelima 3/4* (lokalna kategorizacija)
  • obroci prema programu
  • ulaznice i razgledi prema programu
  • lokalni vodiči
  • pratitelj-vodič na hrvatskom jeziku

Cijena aranžmana ne uključuje:

  • aerodromske pristojbe (cca 1.350,00 kn– promjenjive -točan iznos na dan pisanja karte),napojnice 35eur.

Informacije:

Viza nije potrebna ni za jednu zemlju.Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od početka putovanja.
Cijena je rađena na bazi tečaja USD-EUR-HRK, na dan 22.03.2021.U slučaju promjene tečaja za više od 1,5% agencija zadržava pravo izmjene cijene, kao i pravo na otkaz putovanja u slučaju nedovoljno prijavljenih putnika.
Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa.
Putnicima preporučamo putno osiguranje – informacije u agenciji.

Trenutno važeći propisi za covid 19 za ulazak u Armeniju i Gruziju :

Ulazak u Armeniju moguć je uz predočenje negativnog PCR testa na Covid-19, ne starijeg od 72 sata. Test mora biti na engleskom, armenskom ili ruskom jeziku, izdan na službenom obrascu institucije te sadržavati: ime i prezime, datum rođenja, broj putovnice, rezultat testa, potpis i pečat čelnika nadležne medicinske institucije.Sve osobe koje ulaze u Armeniju bit će podvrgnute posebnom liječničkom pregledu kako bi se utvrdili eventualni simptomi i prisutnost koronavirusa (bezkontaktno mjerenje temperature, vanjski pregled, razgovor s liječnikom).Osobe koje ulaze u Armeniju bez negativnoga PCR testa, istom će biti podvrgnute na aerodromu. Nakon testiranja, obavezna je samoizolacija do dolaska rezultata testa. Ako je test pozitivan, osoba će biti hospitalizirana. Sve troškove snosi putnik.Obavezno je nošenje maski u svim otvorenim i zatvorenim prostorima za sve osobe starije od 6 godina.

Državljani RH mogu ući u Gruziju bez restrikcija ako su primili punu dozu cjepiva protiv Covid-19 i o tome imaju odgovarajuću dokumentaciju.  Državljani koji nemaju odgovarajuću potvrdu o cijepljenu prilikom ulaska u Gruziju moraju imati PCR test na Covid-19, ne stariji od 72 sata te ponoviti PCR test tijekom trećeg dana boravka u Gruziji, na vlastiti trošak.Prije ulaska, potrebno je ispuniti obrazac koji je dostupan na sljedećoj poveznici:
https://registration.gov.ge/pub/form/8_protocol_for_arrivals_in_georgia/tk6157/

Odgovorni organizator:

Opće informacije

Često postavljena pitanja

  • Mogućnosti plaćanja

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter