Mondotravel

O putovanju:

Kada:

04.11.2023.

Koliko:

16 dana

Preuzmi pdf putovanja

1. dan: ZAGREB – AMSTERDAM – LIMA 
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb 2 sata prije polijetanja zrakoplova. Podjela putne dokumentacije od strane voditelja putovanja te prijava na let za Amsterdam na liniji OU450 (Croatia Airlines) i polijetanje zrakoplova u 8:25 sati. Dolazak u Amsterdam predviđen je u 10:30 sati. Nastavak leta za Limu u 12:30 sati na liniji KL743 (KLM). Obroci za vrijeme leta. Dolazak u Limu predviđen je u 19:15 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku u Limu sastanak s predstavnikom lokalnog agenta i transfer do hotela. Prijava i smještaj u hotel i noćenje.

2. dan: LIMA
Doručak. Odlazak na poludnevni razgled grada. Lima je glavni i najveći grad Perua te se nalazi u dolini rijeka Chillon, Rimac i Lurin, iznad puste pacifičke obale u središtu Perua. Limu je osnovao konkvistador Francisco Pizarro 18. siječnja 1535. godine kao Ciudad de los Reyes (Grad kraljeva). Grad je brzo postao glavnim i najvažnijim gradom španjolskog Potkraljevstva Perua (1542.-1824.) i mjesto odakle se širila španjolska vlast i kršćanstvo. Tijekom obilaska grada upoznajte stare dijelove grada koji i danas odišu nekadašnjim kolonijalnim ugođajem, ali isto tako i nove dijelove grada. Neki od najznačajnijih spomenika u Limi su glavni gradski trg – Plaza de Armas, Predsjednička palača, Nadbiskupska palača, katedrala te samostan Sv. Franje. Katedrala u Limi je sagrađena od 1535. do 1625., a 1746. godine je djelomično obnovljena nakon potresa. U njoj se nalazi grobnica osnivača Lime, Francisca Pizarra. Samostan Sv. Franje ima vrijednu kolekciju slika i tisuće knjiga koji se mogu obići uz organizirani posjet. Ispod nje se nalaze kripte u kojima je do 1808. godine pokopano oko 25 tisuća stanovnika Lime. Turistička atrakcija je i glavni gradski "Trg od oružja" (Plaza de Armas), na kojemu se nalaze gradska vijećnica, predsjednička palača (1938.) i crkve iz 16. i 17. stoljeća, Merced i San Pedro. Sjaj života bogatih iz doba Potkraljevine Peru dočaravaju stare palače u gradu: Aliaga, Gojoneche i Tore Tagle. Po završetku razgleda slobodno poslijepodne za vlastite programe. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: LIMA – CUSCO
Rani doručak i odjava iz hotela. Prijevoz do zračne luke te let prema Cuscu. Po dolasku, smještaj u hotel. U poslijepodnevnim satima odlazak na razgled tijekom kojeg ćete vidjeti Plaza Mayor (glavni trg), Hram sunca (Coricancha) te Katedralu. Posjet obližnjim arheološkim nalazištima: Kenko (Quenqo) s podzemnim galerijama i polukružnim amfiteatrom; Tambomachay - izvor vode i kupalište Inka, Puca Pucara - crvena tvrđava na vrhu brda, Sacsayhuaman tvrđava - impozantni primjer vojne arhitekture Inka izgrađen od blokova granita. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan: CUSCO – OLLANTAYTAMBO – SVETA DOLINA INKA (URUBAMBA)
Nakon doručka odjava iz hotela i vožnja prema dolini rijeke Urubamba poznatijoj kao Sveta dolina Inka. Odlazak prema gradu Pisac gdje se mnoštvo posjetitelja i domaćeg stanovništva susreću na živopisnoj tržnici sa suvenirima i tekstilnim proizvodima. Potom odlazak prema zajednici Chinchero smještenoj 28 km od Cusca. Obilazak tržnice koja svojom živošću, bojama, užurbanošću oduševljava posjetitelje iz cijelog svijeta. Ručak u lokalnom restoranu. Nastavljamo kroz dolinu prema lokalitetu Ollantaytambo gdje ćemo među ostalim vidjeti Hram Sunca. Po završetku razgleda prijava i smještaj u hotel u Svetoj dolini (Urubamba). Noćenje.

5. dan: SVETA DOLINA INKA – AGUAS CALIENTES – MACHU PICCHU – CUSCO
Nakon ranog doručka prijevoz do željezničke postaje Ollantaytambo. Vožnja vlakom kroz dolinu Inka do mjesta Aguas Calientes. Prijevoz minibusom do “izgubljenog grada Inka” – Machu Picchu koji se nalazi na najvišem dijelu istočnih Andi u Peruu. Zbog toga što se nalazi na visini od čak 2.350 metara, ovaj grad nije bio poznat javnosti sve do 1911. godine kada ga je otkrio Amerikanac Hiram Bingham. Od otkrića do danas, Machu Picchu je postao jedna od najpoželjnijih i najposjećenijih turističkih atrakcija južnoameričkog kontinenta. Machu Picchu je 1983. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine, a 2007. godine je izabran kao jedno od sedam novih svjetskih čuda. Grad ima dvjestotinjak građevina smještenih na terasama i raspoređenih oko velikog središnjeg trga. Četvrti na koje je podijeljen uske su i izdužene, tako da maksimalno iskorištavaju prostor. Razgled prekrasne Citadele, nekadašnjeg središnjeg Trga, kružne kule, svetog sunčanog sata, groblja, carskih odaja itd. Pauza za ručak u lokalnom restoranu u mjestu Aguas Calientes. Poslijepodne povratak vlakom u Cusco te noćenje u hotelu.

6. dan: CUSCO – ALTIPLANO – PUNO  
Nakon doručka vožnja autobusom prema Punu, udaljenom oko 390 kilometara. Vožnja kroz zanimljiv Andski krajolik tzv. Altiplano, drugu najvišu svjetsku visoravan (poslije tibetske), prošaranu malim selima i krdima ljama. Prije stizanja do odredišta zaustavit ćemo se na nekoliko značajnih točaka. Prva je Andahuaylillas u kojem se nalazi vrlo lijepa barokna crkva iz 17. st., poznata i kao andska Sikstinska kapela zbog svojih prekrasnih freski. Sljedeća postaja je Raqchi (ili hram Boga Wiracocha), udaljeno 121 km od Cusca. Ovaj hram je uistinu monumentalan: 100 metara dužine, 26 metara širine i 14 metara u visinu. Nastavak puta prema mjestu Sicuani gdje ćemo napraviti pauzu za buffet ručak. Nastavljamo do prijevoja La Raya na 4.335 metara nadmorske visine, gdje ćete uživati u vrhovima Anda pokrivenima snijegom. Prije dolaska u Puno zaustavit ćemo se i u svetištu Pukara iz vremena prije Inka. Dolazak u Puno u kasnijim poslijepodnevnim satima. Prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

7. dan: PUNO – JEZERO TITICACA – LA PAZ
Nakon doručka polazak prema La Pazu. Vožnja južnom stranom jezera Titicaca prema drevnom svetištu Copacabana, na granici Perua i Bolivije. Po dolasku u Copacabanu, posjet crkvi poznate Crne Majke Božje. Slijedi odlazak hidrogliserom prema poznatom otoku Sunca, jednom od najvažnijih arheoloških nalazišta. Ručak u lokalnom restoranu na otoku. Nakon toga odlazak u Hatajatu, na obali jezera Titicaca, posjet Andskom eko selu čiji su stanovnici potomci Inka. Šetnja selom, gdje ćete vidjeti iglue od zemlje i upoznati kulturu Urus - Chipayas. Stanovnici tog područja su kroz stoljeća zadržali izgled i običaje stare populacije, poput života u zajednici gdje su sva dobra zajednička. Vidjet ćete proizvodnju odjeće i predmeta od vune. Žene su odjevene u tradicionalne nošnje, koje su među najljepšima u cijeloj Boliviji. Nastavak putovanja prema La Pazu. Po dolasku, smještaj i noćenje u hotelu.

8. dan: LA PAZ
Doručak u hotelu. Odlazak u razgled La Paza, koji se ubraja među najviše gradove na svijetu, a kojeg je 1548. godine osnovao kapetan Alonzo de Mendoza. Najznačajnija mjesta u starom gradu su Plaza Murillo i ulica Jaen (Calle Jaén) sa svojom kolonijalnom arhitekturom. Nastavak razgleda prema rezidencijalnim dijelovima Obrajes, Calacoto i La Florida te na kraju Dolina mjeseca (Valle de la Luna) gdje je tijekom milijuna godina pod utjecajem vjetra i kiše formiran krajolik što neodoljivo podsjeća na mjesečev i odakle se pruža jedinstveni pogled na planine kojima je La Paz okružen. Povratak u hotel i noćenje.

9. dan: LA PAZ – BUENOS AIRES
Nakon ranog doručka (breakfast box) odjava iz hotela. Prijevoz do zračne luke La Paz – El Alto i prijava na let za Buenos Aires (uz presjedanje u Limi). Dolazak u Buenos Aires predviđen je u poslijepodnevnim satima. Nakon carinskih formalnosti sastanak s lokalnim vodičem te organizirani transfer do hotela. Prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

10. dan: BUENOS AIRES
Doručak. Odlazak u panoramsko razgledavanje argentinske prijestolnice: Plaza de Mayo, Casa Rosada (predsjednička palača), katedrala, Avenida de Mayo, zgrada Kongresa, San Telmo (kolijevka tanga), Plaza Dorrego (središnji trg San Telma na kojem se nalazi čuvena tržnica starinama - Feria de San Telmo), La Boca (živo obojani zidovi limenih kućica simbol su ove najslikovitije četvrti), Avenida 9 de Julio (najšira avenija na svijetu), Puerto Madero (oživljavanjem i prenamjenom starih dokova stvorena je nova poslovna četvrt s ultramodernom arhitekturom te vrhunskim restoranima i mjestima za izlazak), prekrasne rezidencijalne četvrti, Palermo i La Recoleta, poznate i kao Pariz u malom. Povratak u hotel i slobodno vrijeme do večeri. Oko 20 sati organiziran je prijevoz od hotela do restorana na večeru uz Tango Show (uz doplatu). U ugodnom ambijentu večerat ćete specijalitete uz izbor vrhunskih argentinskih vina. Organizirani prijevoz do hotela i noćenje.

11. dan: BUENOS AIRES – (fakultativni izlet MONTEVIDEO - URUGVAJ) – BUENOS AIRES
Nakon doručka slobodan dan za vlastite programe ili fakultativno odlazak na cjelodnevni izlet u Montevideo - Urugvaj (uključen ručak i transfer katamaranom). Polazak katamaranom iz Buenos Airesa u jutarnjim satima (plovidba u trajanju 3 sata). Po dolasku slijedi razgled grada. Posjet starom dijelu grada: Ustavni trg, katedrala, gradska vijećnica, kazalište Solis, Trg Neovisnosti sa spomenikom nacionalnom heroju Artigasu, zgrada Kongresa, najveći i najljepši gradski park Prado s Vrtom ruža te spomenikom La Diligencia. Odlazak do brda Montevideo odakle se pruža pogled na prekrasan Montevideo zaljev. Posjet parku Battle and Ordonez, prolazak pored obeliska i nogometnog stadiona. Vožnja kroz rezidencijalnu četvrt Carrasco i duž gradskih plaža. Slobodno vrijeme do transfera u luku, a polazak katamarana natrag prema Buenos Airesu u kasnim poslijepodnevnim satima. Po dolasku u Buenos Aires, transfer do hotela. Noćenje.

12. dan: BUENOS AIRES – PUERTO IGUAZU – SLAPOVI IGUAZU (ARGENTINA)
Doručak u hotelu. Odjava iz hotela i organizirani prijevoz u zračnu luku. Polijetanje zrakoplova za Puerto Iguazu. Preporuka je da se odjenete u udobnu odjeću i obuću jer se po dolasku u zračnu luku izravno odlazi na razgled argentinskog dijela Nacionalnog parka, kojeg većina smatra čak i ljepšim od brazilskog. Drveni mostići vode do Vražjeg grotla, najvećeg i najljepšeg slapa Parka, okruženog pravom džunglom prepunom tropskih ptica, što sve zajedno čini jedan od najljepših krajolika Južne Amerike. Ručak u restoranu (nije uključen u cijenu). Po završetku razgleda argentinskog dijela nacionalnog parka Iguazu, odlazak prema hotelu. Smještaj i noćenje.

13. dan: PUERTO IGUAZU – SLAPOVI IGUAZU (BRAZIL) – RIO DE JANEIRO
Nakon doručka odjava iz hotela i odlazak na razgled slapova Iguazu s brazilske strane tijekom kojeg se pruža prekrasan pogled na slapove i Đavolje ždrijelo. Šetnja stazicama i mostićima, prateći kaskade slapova gotovo do podnožja Đavoljeg ždrijela, odakle se pruža nevjerojatan pogled i doživljaj. Po završetku razgleda, stanka za kasni ručak (nije uključen u cijenu aranžmana) i kupovinu suvenira. U poslijepodnevnim satima odlazak u zračnu luku te let za Rio de Janiero. Po dolasku u Rio slijedi organizirani prijevoz do hotela. Prijava i smještaj. Noćenje.

14. dan: RIO DE JANEIRO
Nakon doručka odlazak na razgled grada: Corcovado i Glava šećera. Razgled započinje vožnjom do stanice Cosme Velho, gdje slijedi ukrcaj na poznati vlak "cog" te 20-minutni uspon željeznicom kroz tropsku šumu Tijuca, uz fascinantan pogled na grad, plaže i prekrasnu prirodu. Dolazak na vrh Corcovada (710 metara n/m) gdje se nalazi jedno od 7 svjetskih čuda modernog doba, kip Krista Iskupitelja. Kip Krista visok je 38 metara i drugi je po visini na svijetu. Do podnožja kipa može se doći i pješice (220 stepenica). Ručak u lokalnom restoranu (uklljučen). Nastavak razgleda odlaskom na Glavu šećera, simbol Rio de Janeira. Do vrha se dolazi velikom gondolom, a prva stanica je Urca Mountain, na 220 m visine, odakle se pruža pogled na zaljev Botafogo. Druga, zadnja stanica je na 395 m visine, Sugar Loaf Hill, odakle se pruža prekrasan pogled na plažu Copacabana s jedne i na zaljev Guanabara s druge strane. Povratak u hotel u poslijepodnevnim satima. Slobodna večer za vlastite programe i aktivnosti. Noćenje u hotelu.

15. dan: RIO DE JANEIRO – AMSTERDAM
Doručak u hotelu. Odjava iz hotela te slobodno vrijeme do organiziranog prijevoza u zračnu luku. Polijetanje zrakoplova na liniji KL706 (KLM) u 20:50 sati prema Amsterdamu. Noćni let s obrocima za vrijeme leta.

16. dan: AMSTERDAM – ZAGREB
Dolazak u Amsterdam predviđen je u 12:15 sati. Nastavak putovanja za Zagreb u 15:10 sati na liniji KL1943 (KLM). Dolazak je predviđen u 17:00 sati.


Fotografije & video

01


17

Peru, Machu Picchu, sveti grad drevnih Inka

Peru, garantirani polasci, mondo travel

Peru, Machu Picchu, sveti grad drevnih Inka

Peru, mondo travel, garantirani polasci

Peru, dobroćudne Ljame možete sresti tokom cijelog putovanja

Peru, garantirani polasci, mondo travel

Peru, Cusco katedrala - jedan od simbola grada

Peru, garantirani polasci, mondo travel

Peru, Chinchero, lokalna tržnica šarenih tkanina

Bolivija, mondo travel, garantirani polasci

Bolivija, La Paz - glavni grad na visini 3658 m

Bolivija, mondo travel, garantirani polasci

Bolivija, dolina mjeseca uz neobične formacije stijena, nastale usljed erozije zemljišta

Bolivija, mondo travel, garantirani polasci

Bolivija, suveniri šarenih boja dostupni na svakom kutu

Bolivija, mondo travel, garantirani polasci

Bolivija- Salar de Uyuni najveća slana pustinja u svijetu

Cabildo, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Argentina, Buenos Aires-muzej Cabildo, nekadašnje sjedište gradskog vijeća

šarene fasade, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Argentina - Buenos Aires, šarene fasade glavnog grada

Iguazu, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, daleka putovanja, garantirani polazak

Argentina - Iguazu vodopad su jedni od najvećih i najspektakularnijih na svijetu

Urugvaj, Montevideo, Trg nezavisnosti, srce glavnog grada, daleko putovanje u Urugvaj, grupni polaci

Urugvaj, Montevideo -Trg nezavisnosti - srce glavnog gradu u stilu francuskog klasicizma

Urugvaj, Montevideo, zalazak sunca na obali Montevideo-a, daleko putovanje u Urugvaj, grupni polaci

Urugvaj, Montevideo - zalazak sunca na obali Montevidea

Urugvaj, Montevideo, nogometni stadion u Montevideo-u, daleko putovanje u Urugvaj, grupni polaci

Urugvaj, Montevideo - nogometni stadion u Montevideo-u

Brazil putovanje, Rio de Janeiro putovanje mondo, daleka putovanja, grupni polasci

Brazil, Rio de Janeiro, Šećerna glava i Botafogo plaža - pogled s Corcovada

Brazil putovanje, Rio de Janeiro putovanje mondo, daleka putovanja, grupni polasci

Brazil, Rio de Janeiro - tramvajski vlak Bonde u Arcos da Lapa Arches

Brazil putovanje, Rio de Janeiro putovanje mondo, daleka putovanja, grupni polasci

Brazil, Rio de Janeiro - kultna plaža Copacabana

Cijena i način plaćanja.

CIJENA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI:

04.11.2023.

Garantirano

6.899 € / 51.980,52 kn

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 6.899 € (51.890,52 kn)

Doplata za jednokrevetnu sobu: 900 € (6.781,05 kn)

Minimalan broj putnika za realizaciju aranžmana: 10

Mogućnosti plaćanja

visa mastercard diners american maestro paypal

Cijena aranžmana uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Lima – Rio de Janeiro – Zagreb
 • zrakoplovne pristojbe i naknade
 • 1 komad prtljage do 23 kg koji se predaje i 1 komad ručne prtljage koji možete sa sobom ponijeti u putničku kabinu, maksimalne težine 8 kg i zbroja dimenzija do 115 cm (55x40x20)
 • unutarnje letove u Južnoj Americi (Lima - Cusco; La Paz - Buenos Aires; Buenos Aires - Puerto Iguazu; Foz do Iguaçu - Rio de Janeiro)
 • 14 noćenja s doručkom u hotelima 4* prema programu
 • obroke prema programu
 • razglede i izlete s lokalnim vodičima prema programu
 • grupne transfere na relaciji zračna luka – hotel - zračna luka prema programu
 • ulaznice za objekte i lokalitete koji se posjećuju prema programu
 • ručkove na većini razgleda
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • boravišne pristojbe i lokalne takse
 • jamčevinu i troškove organizacije putovanja

Cijena aranžmana ne uključuje:

 • doplatu za jednokrevetnu sobu 900 € (6.781,05 kn)
 • napojnice lokalnim vodičima i vozačima 80 € po osobi (plaćanje na licu mjesta voditelju putovanja)
 • dodatne obroke, usluge i izlete koji nisu navedeni u programu putovanja
 • osobne troškove
 • putno osiguranje (preporučujemo)

Doplate i popusti:

Fakultativni izleti i sadržaji: 
Buenos Aires:  Izlet Montevideo (Urugvaj): 250 € (1.883,63 kn)
Buenos Aires: Tango Show s večerom i transferom: 130 € (979,49 kn)

 

Informacije:

Predviđeni hoteli na turi:

COVID-19 INFORMACIJE (stanje svibanj 2023. – podložno promjeni!):

PERU: Ukinute su sve COVID restrikcije

BOLIVIJA: Državljani Republike Hrvatske, stariji od 5 godina, mogu ući u Boliviju ukoliko posjeduju potvrdu o provedenom cijepljenju (2 doze) protiv COVID-19 najmanje 14 dana prije dana ulaska u zemlju ili, ukoliko nisu cijepljeni, mogu priložiti negativan rezultat PCR testa, ne starijeg od 72 sata ili brzog antigenskog testa, ne starijeg od 48 sati prije polaska na put. Potrebno je imati i zdravstveno osiguranje koje pokriva i COVID-19. Također, prije putovanja potrebno je popuniti zdravstveni obrazac koji se može preuzeti na sljedećoj poveznici:

https://migracion.gob.bo/pagina/documentos/formularios/FormularioSaludCOVID.pdf

Dodatno svi strani posjetitelji koji posjećuju Boliviju u turističke svrhe trebaju registrirati adresu na kojoj će boraviti dok su u zemlji. Registracija se vrši putem online aplikacije dostupne na sljedećoj poveznici:

http://sistemas.migracion.gob.bo/sigemig/#/principal/inicio

ARGENTINA: Ukinute su sve COVID restrikcije

URUGVAJ: Ukinute su sve COVID restrikcije

BRAZIL: Svi putnici, neovisno o državljanstvu, koji u Brazil dolaze međunarodnim zračnim prometom, obvezni su zračnoj kompaniji predočiti potvrdu o cijepljenju (zadnjom ili pojedinačnom dozom, ovisno o vrsti cjepiva), cjepivom odobrenim od strane Nacionalne agencije za zdravstveni nadzor ili Svjetske zdravstvene organizacije ili tijela države u kojoj je putnik cijepljen ili negativan rezultat antigenskog ili PCR testa učinjenog jedan dan prije polaska. Potvrda o cijepljenju čiji su podaci dostupni isključivo putem QR koda ili kodom druge vrste neće biti valjana. Potvrda o preboljenju SARS-CoV-2 ne zamjenjuje potvrdu o cijepljenju.

Ukoliko se u Brazil dolazi kopnenim putem (što je slučaj kod ovog putovanja), navedeni dokumenti predočuju se na kopnenom graničnom prijelazu.

VAŽNA NAPOMENA: Sve navedene informacije su trenutne i podložne promjeni u svakom trenutku bez prethodne najave.

NAPOMENE

- Kategorizacija hotela u Južnoj Americi odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemljama u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda.

- Molimo da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

- Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Zbog većih udaljenosti koje se tijekom putovanja prelaze autobusom, moguća su manja odstupanja u redoslijedu pružanja usluga; agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju.

- U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. 

- Ograničenje prtljage na letovima unutar Argentine iznosi 15 kg po osobi. Prekoračenje težine naplaćuje se cca 2,50 USD po kilogramu, na licu mjesta. 

- Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u svaku od zemalja koje se posjećuju. Viza nije potrebna niti za jednu zemlju (za državljane RH). Prilikom rezervacije putovanja obavezno je dostaviti kopiju putovnice prodajnom mjestu. Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) odgovoran je isključivo putnik. Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske dužni su se sami informirati o viznom režimu za svaku od zemalja koje se posjećuju prilikom putovanja.

ZDRAVSTVENE PREPORUKE:

Visinska prilagodba: Prilikom putovanja u predjele s velikim nadmorskim visinama kao što su peruanske Ande postoji rizik da ćete osjetiti posljedice promjene nadmorske visine po organizam.

Najčešći simptomi po kojima ju možemo prepoznati su glavobolja, mučnina, slabost, umor, proljev, gubitak apetita te nesanica. Preporuka je da se po dolasku prvih nekoliko sati tijelo aklimatizira na promjenu te da se izbjegavaju unaprijed svi veći fizički napori. Potrebno je piti puno tekućine (nikako ne alkohol). Ova preporuka odnosi se prvenstveno na posjete peruanskim gradovima kao što su Cusco (3360 m) ili Puno (3.827 m). Savjetuje se jesti laganu hranu i piti puno vode, pogotovo lokalni tradicionalni čaj od koke koji se preporuča u slučaju visinske bolesti. Osobe s kardiovaskularnim bolestima ne bi se smjele izlagati predugo na visinama od iznad 2.000 metara. Tzv. visinska bolest se može suzbiti udisanjem čistog kisika. Bočice s kisikom mogu se kupiti na lokacijama koje se posjećuju. Preporučujemo svakako i savjetovanje s osobnim liječnikom prije putovanja u krajeve s velikim nadmorskim visinama.

Najbolje vrijeme za putovanje u Južnu Ameriku je od sredine listopada do sredine travnja. Zemlje koje se posjećuju imaju ugodnu temperaturu od prosječnih 22°C. Temperatura u Cuscu i Machu Picchu je ugodna u toku dana no naglo pada nakon 17 sati. Lagana vesta se preporučuje za vrijeme boravka u Cuscu i Machu Picchu. Ležerna odjeća je idealna za ovo putovanje! 

Broj putnika:

Minimalni broj: 10

Odgovorni organizator:

Opće informacije

Često postavljena pitanja

 • Mogućnosti plaćanja

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter