Mondotravel

04.05.2020.

luka port vell u Barceloni, Španjolska, europska putovanja zrakoplovom

Barcelona i sveti Juraj

Jurjevo ili st. Jordi

Putovanje u Barcelonu. Blog o Svetom Juraju u Barceloni, Jurjevo.

Jurjevo ili st. Jordi dan je jedan od najljepših i najromantičnijih dana u Barceloni kad nema ove Corona-pandemije. Sveti Juraj je svetac zaštitnik Katalonije i Katalonci ga zovu Sant Jordi (Žordi). Njegova zastava je identična onoj zastavi Engleske koja ima istog sveza zaštitnika, a kojega zove George. Katalonci su tu zastavu uklopili i u grb svoga glavnoga grada Barcelone, ali i u grb svojeg gradskog i nacionalnog ponosa – Nogometnog kluba FC Barcelona.

Sveti Jordi, prema njihovoj legendi, živio je u okolici sela Mont Blanc, na jugu Katalonije. Siroti seljani živjeli su u strahu od strašnoga i okrutnog zmaja koji je mogao letjeti, hodati plivati, pa čak i kretati se kroz zemlju kao krtica. Njegov je dah bio tako vruć da je uništavao sve pred sobom.

Kako je to uobičavalo biti u ta davna vremena, a kako bi umilostivili zmaja, stanovnici su mu svaki dan prinosili žrtvu koju su između sebe izabrali slučajnim odabirom.
I tako je jednog tužnog dana došao red i na mladu lijepu kći seoskoga starješine. Sirotica se tužno zaputila prema zmajevu prebivalištu.
Dok je tužna tako išla prema zmajevu brlogu, na putu ju je sreo mladić na bijelom konju, odjeven u zlatnu blještavu odoru. Odmah je uočio tužne oči  te djevojke i hrabro joj je rekao da više se ne boji.
Njega je Bog poslao da spasi i nju i njezine mještane tako što će ih osloboditi od strašnog zmaja. Čim je izrekao te riječi, zvijer se pojavila pred njima gotovo ni od kud. Sveti je Jordi zavitlao svojim ubojitim kopljem i jednim udarcem smrtno ranio strašnog zmaja.
Iz boka strašne zvijeri potekla je krv, a od kapljica krvi izrasla je na tlu prekrasna crvena ruža. Svetac mladić ju je odmah ubrao i darovao lijepoj princezi. Od toga dana sve ulice Katalonije na svetkovinu svetog Jurja preplavljene su štandovima crvenih ruža i knjiga. Muškarci kupuju i poklanjaju svojim ljepšim i boljim polovicama ruže, a žene poklanjaju svojim muškarcima knjige…

Barcelona putovanje 

Fotografije iz privatnog albuma Darka Kanjuha 

Običaj je tako lijep da su ga prihvatili i Japanci, a UNESCO je 1996. g. proglasio Međunarodnim danom knjige i autorskih prava – naime, vjeruje se da je baš svetkovina svetog Jurja datum smrti i dvojice književnih velikana – slavnoga Cervantesa i nenadmašnog Shakespearea….

Slavni katalonski arhitekt Antoni Gaudi u Barceloni je sagradio slavnu kuću „Casa Batllo“ koja utjelovljuje Svetog Jurja dok ubija strašnoga zmaja…. Primjećujete li koplje, zmajevu kožu prekrivenu krljuštima na leđima i njegove kosti?

Napisao: Darko Kanjuh

 

Photo & Video gallery

01


4

Barcelona, Port Vell luka

luka port vell u Barceloni, Španjolska, europska putovanja zrakoplovom

Barcelona, Port Vell luka

Casa Battlo, putovanje Barcelona, krstarenje Mediteranom, mondo travel

Barcelona, Casa Battlo

Casa Battlo, putovanje Barcelona, krstarenje Mediteranom, mondo travel

Barcelona, Casa Battlo

Barcelona, putovanje u Barcelonu, Europska putovanja zrakoplovom

Barcelona, Gaudjeva Barcelona

more blogs

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter