Mondotravel
London, opće informacije

London, opće informacije

Zemljopisni položaj: Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (najčešće se naziva samo Velika Britanija, UK ili samo Britanija) je suverena država koja se nalazi na sjeverozapadnom dijelu Europe. Velika Britanija je smještena na sjeverozapadnoj obali kontinentalne Europe, okružena je Sjevernim morem, Engleskim kanalom i Atlantskim oceanom. Pod suverenitetom Ujedinjenog Kraljevstva, iako nisu njegov dio, spadaju i zavisni teritoriji - Kanalski otoci, otok Man te niz prekomorskih teritorija. Ujedinjeno Kraljevstvo je nastalo nizom Zakona o uniji (Act of Union), koji su ujedinili Englesku, Škotsku i Wales sa Sjevernom Irskom, regijom na otoku Irskoj. Britansko otočje je zemljopisni naziv za skupinu otoka, kojima pripadaju Velika Britanija, Irska, otoci Man, Wight i Orkney, Hebridi, otočje Shetland, Kanalski otoci i drugi.

Površina: 242,514 km²

Broj stanovnika: 59.8 milijuna (god. 2004)

Državno uređenje: Parlamentarna monarhija

Glavni grad: London, 7,43 milijuna stanovnika (god. 2004)

Novac: Britanska funta (£) = 100 penija. Novčanice za 50, 20,10 5 £.

Bankomati se nalaze posvuda po Londonu, a primaju kartice bilo kojih banaka u svijetu uz uvjet da su vezane uz Visa, Mastercard, Cirrus ili Maestro sistem.

Savjetujemo da funte kupite u Hrvatskoj. 

Jezik: Engleski, službeno priznati regionalni jezici: velški, škotski, galski, irski, kornvolski i ulsterski škotski

Vrijeme: Satovi se ravnaju prema Greenwichkom vremenu, GMT (Greenwich Mean Time), 1 sat manje u odnosu na Hrvatsku.

Električni napon: S obzirom na struju od 110 V, bit će Vam potrebni adapteri koje možete kupiti u zračnim lukama.

Klima:

Službeno: London je ljeti topao, a zimi prohladan, bez ekstremnih temperatura. Grad cijele godine prima podjednake količine kiše, s nešto povećanim vrijednostima u rujnu i studenome.

Neslužbeno: Vrijeme u Londonu posve je nepredvidivo. Zima može biti neobično blaga ili ljeto hladno, a kišiti može u svako doba. Najbolje se odijevati višeslojno kako bi se osigurali od promjene temperatura. Uvijek sa sobom ponesite kišobran.

Radno vrijeme

Glavne turističke zanimljivosti dostupne su svih sedam dana u tjednu.

Prodavonice rade šest dana u tjednu, no neke su otvorene i nedjeljom. Kasna večernja kupovina moguća je do oko 20h u Knightsbridgeu srijedom te u ulicama Oxford i Regent četvrtkom.

Poštanski uredi: obično pon. - pet. 9 - 17:30, subotom 9 - 12:30 h.
Shopping

Londonske prodavaonice najčešće su smještene u velikim skupinama; štedite energiju i kupujte u jednom gradskom području. Prodavonice su obično otvorene od 9:30 ili 10:00 do između 17:30 i 19:00 h.

Bond Street: ulica u kojoj su izmiješane prodavaonice modne odjeće i umjetničke galerije. Prodavaonice luksuzne robe.

Oxford Street: glavna trgovačka arterija prijestolnice. Velik izbor odjeće, podružnice svih značajnijih trgovačkih lanaca – Marks & Spencer, Selfridges, Body Shop, Gap, John Lewis...

Robna kuća Harrods u Knightsbridgeu: u ovom robnom carstvu uz 10 restorana nalazi se praktički sve što čovjek može poželjeti. Svakako pojetite, bez obzira planirate li neku kupnju!
Ukoliko se gradom krećete sami

U vlakovima podzemne željeznice i autobusima, a posebno noću, držite se drugih ljudi.

Izbjegavajte mini taksije koji traže putnike na ulicama (neki nemaju taksimetre i nedovoljno su osigurani). Zaustavite crni taxi na kojima je uključen žuti osvjetljeni znak. Prije nego što uđete vozaču recite koje vam je odredište. Taxi može povesti do 4 putnika. Tarife su veće uvečer i vikendom. Postoji i tzv. Ladies Cab – »ženski taxi«. Broj taxi službe je +44 (0)871 871 8710
Mjere opreza

Ne nosite vrijednije stvari koje Vam mogu ukrasti. Sa sobom nosite malo gotovine i držite je (kao i kreditne kartice) daleko od tuđih pogleda.  Torbu uvijek držite na oku – ne prebacujte je preko leđa i ne odlažite na pod kafića, puba ili kina. Pazite i na kapute, kišobrane i drugu kupljenu robu.
Telefon za hitne slučajeve

Trebate li policiju, vatrogasce ili hitnu pomoć nazovite 999 besplatno s bilo kojeg telefona. Važno je da službeniku možete reći u kojoj ste ulici i u blizini koje zgrade, križanja ili kućnog broja. Trebate ostati kraj telefona sve do dolaska tražene pomoći.

Odjeća: Kiše su učestale, dobro je ponijeti kišobran i obuću za kišu.

Napojnice: Davanje napojnica nije obavezno, ali se smatra pristojnim, ovisno o vašem zadovoljstvu usluge. Uglavnom se daje 5% do 10% iznosa računa. Neki restorani u cijenu već imaju uključen service charge.

Cigarete: Britanci imaju izuzetno negativan stav prema pušenju. Pušenje je zabranjeno na velikom broju javnih mjesta. Neki restorani imaju odijeljene prostore za pušače i nepušače.
VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U VELIKOJ BRITANIJI:

    21 Conway Street
    London W1T 6BN UK,
    Veleposlanik: Josip Paro
    Tel. 0044 20 73872022
    Fax. 0044 20 73870310

Preporučujemo:

TRAFALGAR SQUARE - izgrađen u počast pobjede admirala Horatia Nelsona nad Francuzima 1805. godine. Jedan je od prepoznatljivih britanskih simbola.

PICADILLY CIRCUS - trg sa šarolikim neonskim reklamama, kinima, noćnim klubovima, restoranima i pubovima.

KAZALIŠTA - uz Broadway, londonski West End je dom najkvalitetnije i najintenzivnije produkcije kazališnih izvedbi i musicala. Prema podatcima iz 2007. godine, broj prodanih ulaznica je prešao brojku od 13 milijuna.

KATEDRALA SV. PAVLA - barokna katedrala, mjesto dostojno mnogih velikih ceremonija, kao što su pogreb Winstona Churchilla 1965. i vjenčanje princa Charlesa i lady Diane Spencer 1981. godine.

SREDNJOVJEKOVNI SPEKTAKL "BEEFEATER" - Restoran smješten u blizini Londonske kule koju čuvaju Beefeatersi, tjelesni čuvari Henrika VIII. Susret sa srednjovjekovnim vitezovima i pjevačima balada uz jelo i piće. Baš kao i na srednjovjekovnim gozbama uz svjetlost baklji nadsvođenih podruma Kuće bjelokosti.

PALAČA BUCKINGHAM - čuvana stoljećima od nepomičnih čuvara, Buckinghamska palača 1837. godine od gradske vijećnice postaje službena kraljevska palača.
LONDON MUSEUMS:

SCIENCE MUSEUM - Ovaj muzej otvoren je 1857. godine i nekada je bio dio muzeja Victoria & Albert. Najviše se približio obrazovnim ciljevima koje je zacrtao princ Albert kada je nakon Velike izložbe 1851. godine utemeljio muzeje u South Kensingtonu. Puni mu je naziv »Narodni muzej znanosti i industrije«. Na 5 etaža sa više od 60 zbirki razotkriva se priča o čovjekovoj proizvodnji, otkrićima i izumima, a sve uz pomoć čovjekovih oruđa i proizvoda, od gregorijanskih ormara do tiskraskih strojeva, lansera za satelite i čitavih zrakoplova.

Muzej je otvoren svakog dana 10:00 - 18:00 h. Ulaz besplatan.

Exhibition Road. Tube station: South Kensington.

NATURAL HISTORY MUSEUM - Izložbene galerije posebno se bave svijetom dinosaura, ljudskim tijelom, sisavcima, pticama, životom u moru, insektima – sve uz obilje modela i praktičnih igrica.

Muzej je otvoren pon. - sub. 10:00 - 17:50, ned. 11:00 - 17:50 h. Ulaz besplatan.

Cromwell Road. Tube staton: South Kensington.

VICTOIA & ALBERT MUSEUM - Počeo je postojati kao South Kensington Museum. Prema viziji princa Alberta u njemu su izloženi predmeti iz umjetnosti i znanosti dostupni svim ljudima kako bi ih poticali na izume i stvaralaštvo, s naglaskom na komercijalnom dizajnu i obrtu. Od otvaranja, 1857. godine, zbirka je poprimila toliko enciklopedijska i međunarodna obilježja da je to danas najveći muzej dekorativne umjetnosti na svijetu. 145 galerija s ukupno 11 km izložbenog prostora na 6 etaža.

Radno vrijeme: pon. 12:00 - 17:50; uto. - ned. 10:00-17:50 h. Dobrovoljne donacije.

Cromwell Road. Tube station: South Kensington.

TATE GALLERY (TATE BRITAIN) - Galerija Tate, otvorena 1897. god., nazvana je po prerađivaču šećera i milijunašu Henryju Tateu, koji je financirao matičnu zgradu i za nju darovao svoje viktorijanske slike. Danas se tu nalaze 2 velike nacionalne zbirke, a izložen je dio i jedne i druge: britanska umjetnost od 16. st. do približno 1900. godine i svjetska suvremena umjetnost od impresionista do današnjih dana.

Radno vrijeme: svakodnevno 10:00 - 17:50 h.  Ulaz besplatan.

Millbank. Tube station: Pimlico; Westminster.

TATE MODERN - Jedna od vodećih galerija moderne umjetnosti u svijetu. Otvorena 12. svibnja 2000. u preuređenoj elektrani kraj Temze. Internacionalni izlošci moderne umjetnosti XX. i XXI. stoljeća.

Radno vrijeme: ned. - čet. 10:00 - 18:00; petak i subota 10:00 -22:00 h.  Ulaz besplatan.

Bankside. Tube station: Southwark; Blackfairs; London Bridge.

NATIONAL PORTRAIT GALLERY - Utemeljena 1856. god. radi prikupljanja portreta velikih i dobrih u životu Velike Britanije te poticanja drugih da takvi budu, ova sada divovska zbirka, najsveobuhvatnija je takva kolekcija na svijetu. U njoj se nalaze ulja na platnu, akvareli, karikature, siluete i fotografije.

Radno vrijeme: pon. - sub. 10:00 - 18:00; ned. 12:00 - 18:00 h. Ulaz besplatan.

St Martin's Place. Tube station: Leicester Square; Charing Cross.

NATIONAL GALLERY - Utemeljena 1824. god. sa samo 38 slika. Danas ima oko 2000 djela i sva su uvijek izložena. Skica, Leonardo da Vinci; Papa Julije II., Raphael; Vjenčanje Arnolfinijevih, von Eyck; Karlo I. na konju, Von Dyck; Panov trijumf, Poussin; Le Chapeau de Paille, Rubens; Kuća od karata, Chardin; Kupačice, Cézane...

Radno vrijeme: pon. - sub. 10:00 - 18:00; ned. 14:00 - 18:00 h.  Ulaz besplatan.

Trafalgar Square. Tube station: Charing Cross; Leicester Square.