Armenija i Gruzija

armenija i gruzija 2  Gruzija - Svaneti-b  gruzia  armania  armenia  armenija i gruzija

Termin putovanja: 19.6.-28.6.2020.

Vodimo vas u dvije najstarije kršćanske zemlje na svijetu sa brojnim crkvama i samostanima , raznolikim krajolicima i nadasve gostoljubivim stanovništvom koje je uporno u očuvanju svoje tradicije,vjere,jezika,pisma i kulture.Yerevan je jedan od najstarijih gradova na svijetu, jezero Sevan je armensko more a Tbilisi je grad u čijoj  arhitekturi se miješaju bizantski, ruski, europski i bliskoistočni utjecaji. Postoje i zgrade u socijalističkom i modernom stilu, mnogo građevina (posebno crkava) u tradicionalnom gruzijskom stilu....

PROGRAM PUTOVANJA:

1.dan: ZAGREB -VARŠAVA - YEREVAN

Sastanak putnika u zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta. Podjela putne dokumentacije i prijava na let   LO614 za Varšavu u 18h00 sati.Dolazak u  19h35 sati. Nastavak leta za Yerevan na liniji LO727 u 22h20.

2. dan: YEREVAN - ECHMIADZIN- ZVARTNOTS-YEREVAN

Dolazak u Yerevan u 03h35 sati po lokalnom vremenu. Prijevoz  do hotela,smještaj.Nakon doručka odlazak do parka Victory u kojem se nalazi kip „majke Armenije“ s pogledom na grad Erevan s vrha brda.. Potom slijedi vožnja  do mjesta Echmiadzin, vjerskog centra svih Armenaca. Glavna katedrala Echmiadzina bila je prva službena crkva izgrađena u Armeniji.Legenda kaže da se ovdje Isus Krist spustio s neba da pokaže gdje želi da se izgradi crkva. Echmiadzin znači "Dolazak Jedinorođenog".Katedrala se trenutno obnavlja pa nije moguć ulazak.Zatim  ćete posjetiti srednjovjekovne ruševine Zvartnotsa -remek djelo armenske arhitekture koje je  na listu UNESCO-a.Povratak u Yerevan,večera,noćenje..

3.dan:YEREVAN-GARNI-GEGHARD-YEREVAN

Doručak te odlazak do  mjesta Garni, udaljenog 30-ak kilometara od Yerevana.Posjet  hramu Garni iz 1. stoljeća koji će vas podsjetiti na Partenon, a kojeg je dao sagraditi kralj Trdat III i posvetio ga Bogu sunca. Šetnja do kanjona Azat gdje ćete vidjeti mnoštvo  bazaltnih stupova koji nalikuju na "kamenu simfoniju" , prizor  koji će vas podsjetititi na orgulje.
Slijedi odlazak do samostana Geghard ,jedinstvenog samostanskog komplekas Armenske apostolske crkve ,pod zaštitom  UNESCO-a .Dijelom je isklesan iz stijena planine koja ga okružuje. Njegovo prvo ime je bilo Ayrivank (špiljski samostan) , a danas  je  poznat  pod imenom Geghard (samostan koplje).
Povratak u Yerevan.Slobodno poslijepodne.Ručak, noćenje.

4.dan: YEREVAN - MATENADARAN-YEREVAN

Nakon doručka obilazak Matenadaran Instituta - muzeja srednjovjekovnih rukopisa. Velik broj starih manuskripta je nestao u mnogobrojnim invazijama raznih osvajača, ali  se još uvijek u   institutu nalazi 17.000 zapisa o najrazličitijim temama, od povijesti, filozofije, medicine, matematike, književnosti, povijesti umjetnosti. Slijedi razgled glavnih znamenitosti Yerevana: trg Republike,kuća Opere , Kaskada gdje se nalazi  kip svjetski poznatog kipara Fernanda Botero "Crna mačka",Parlament,predsjednička palača. Posjet memorijalnom muzeju.Prije povratka u hotel posjet tvornici najpoznatijeg armenskog pića – brendija Ararat. Moći ćete kušati neke njegove vrste a i ponešto naučiti o njegovoj proizvodnji.Večera u lokalnom restoranu,noćenje.

5. dan:YEREVAN – KHOR VIRAP-NORAVANK-SELIM CARAVANSERAI-NORADUZ-LAKE SEVAN-DILIJAN

Doručak nakon kojeg slijedi vožnja dolinom Ararat prema  samostanu Khor Virap.Tu je Sv.Grgur Prosvjetitelj  bio zatočen  13 godina prije nego je izliječio kralja Trdata III koji je potom kršćanstvo uveo kao državnu religiju.  Armenija je tako postala prva zemlja koja je legalizirala kršćanstvo ( 301.god).  Khor Virap je najpoznatije hodočasničko mjesto u Armeniji odakle se pruža prekrasan pogled na biblijsku planinu Ararat.Slijedi samostan Noravank,jedna od turističkih atrakcija Armenije. Nastavljamo vožnju prema regiji Vayots Dzor. Prolazeći zanimljivim mjestima,slikovitim krajolikom pratit ćemo put svile i voziti se prolazom Selim. Na vrhu prolaza ćemo se zaustaviti u Selim karavansaraju,vrlo dobro sačuvanom spomeniku iz 14. stoljeća, sa kojeg se  pruža spektakularan pogled na planinske vrhove.Posjetit ćemo i  srednjovjekovno groblje Noraduz,  sa nadgrobnim spomenicima poznatim po imenu  khachkari – najstariji sežu u kasno 10. stoljeće. Zatim  ćemo doći do "bisera Armenije" - jezera Sevan, najvećeg jezera u Armeniji. Ovo slatkovodno jezero vulkanskog podrijetla smješteno je na nadmorskoj visini od 1900 mnm među planinama prekrivenim snijegom. Ako imamo sreće, svjedočit ćemo promjenama boja. Jezero Sevan Nacionalni je park i posebno zaštićeno područje. Poznato je po raznolikosti riba, posebno po ribi ishkhan "kraljevska riba".Ručak u restoranu unutar špilje. Vožnja do gradića Dilijan.Večera,noćenje.

6.dan: DILIJAN-GOSHAVANK-HAGHPAT—SANAHIN-TBILISI

Nakon doručka šetnja ulicama starog Dilijana sa tradicionalnim trgovinama rukotvorina i tipičnih armenskih proizvoda. Dilijan je najomiljenija destinacija turistima koji posjete ovu zemlju.Ovdje ćemo proći kroz muzejsku ulicu, koja još čuva kuće iz 19 stoljeća, zaustavljajući se u studiju keramike, gdje ćemo pokušati napraviti vlastiti komad keramike.Razgled samostana Goshavank   gdje se nalaze neki od najboljih khachkara   u Armeniji.Nastavak puta prema regiji Lori. Dva sata vožnje će nas odvesti do dvije glavne atrakcije na ovom putu- Haghpat (10-13.st) i Sanahin (10.st) samostana. Obadva su na popisu UNESCO-ve svjetske baštine kao remek-djelo vjerske arhitekture i važno obrazovno središte u srednjem vijeku. Ručak u lokalnom restoranu te vožnja do granice sa Gruzijom gdje će vas dočekati gruzijski vodič i vozač. Vožnja do glavnog grada ,Tbilisia , smještaj u hotel.Večera u tradicionalnom restoranu.Noćenje.

7.dan: TBILISI

Nakon doručka razgled grada koji je industrijsko, prometno i kulturno središte Gruzije. U arhitekturi Tbilisija se miješaju bizantski, ruski, europski i bliskoistočni utjecaji. Postoje i zgrade u socijalističkom i modernom stilu. Postoji mnogo građevina (posebno crkava) u tradicionalnom gruzijskom stilu (male pravokutne crkve s nekoliko krovova i okruglim tornjem u sredini). Vidjet ćete  crkvu  Metekhi (12.st.), povijesno značajnu tvrđavu Narikala ( 4.st) sa koje se pruža prekrasan pogled , Sioni katedralu (11.st), crkvu Anchiskhati (6.st), Rustaveli aveniju (glavnu gradsku ulicu ). Nakon posjeta državnom muzeju  slobodno vrijeme do večere u lokalnom restoranu uz folc show . Noćenje.

8.dan:TBILISI-MTSKHETA-GORI-UPLISTSIKHE-TBILISI

Doručak te polazak na  izlet koji počinjemo posjetom bivšoj gruzijskoj prijestolnici, Mtskheti, u kojoj su Gruzijci prihvatili kršćanstvo početkom 4.st. I danas je tu sjedište gruzijske pravoslavne crkve.Grad i njegovi spomenici su uvršteni na UNESCOov popis. Razgled samostana Jvari ( "Crkva sv. Raspeća") koje je najsvetije svetište u Gruziji, izgrađeno na mjestu gdje je Sveta Nina podigla križ koji je zamijenio poganske skulpture; katedrale Svetitskhoveli ("katedrala živih stupova" ) te nastavak puta do povijenog gradića Gori. U svijetu poznat ponajviše po tome što je rodno mjesto Staljina. Nastavak putovanja do mjesta Uplistsikhe , grad-špilja iz 7.st., jedno od najstarijih naselja  u Gruziji. Usječen je u stijenu, imao više od 500 špilja, dok ih je danas pristupačno oko 150. Poznat kao suživot poganske i kršćanske arhitekture. Nalazi se na UNESCOovom popisu. Povratak u Tbilisi.Večera u lokalnom restoranu. Noćenje.

9.dan :TBILISI-BODBE-SIGNAGI-TBILISI

Doručak te vožnja prema vinskoj regiji Kakheti. Povijest vinarstva u Gruziji je vrlo stara, a  drevna gruzijska metoda izrade vina u zemljanim posudama jedinstvena je i nalazi se na popisu  UNESCO-ve svjetske baštine.
Najprije ćete posjetiti grad ljubavi, Signagi, opasan utvrdom iz 18.st.Grad i okolica su poznati po lijepim pejzažima i povijesnim spomenicima.Šetnja gradom sa dobro očuvanom izvornom arhitekturom.
Slijedi posjet samostanu u mjestu Bodbe gdje se nalazi grob Sv.Nine koja je Gruzijce obratila na kršćanstvo- to je jedno od najvećih hodočasničkih mjesta u Gruziji. Kako u gospodarstvu dominira proizvodnja vina, posjetit ćete neku od vinarija gdje ćete imati degustaciju  vina i ručak. Povratak u Tbilisi,noćenje.

10.dan : TBILISI- VARŠAVA - ZAGREB

Noćni prijevoz prema zračnoj luci. Let za Varšavu na liniji  LO724 u 04h55 sati sa dolaskom  u 06h40. Let LO611 prema Zagrebu u 09h45 sa dolaskom u Zagreb u 11h25.


 

First minute cijena za prijave do 01.03.2020.: 10.850,00 kn
Cijena po osobi (min. 15 putnika):
11.250,00 kn

Doplata za manji broj putnika: 600,00 kn
Doplata za jednokrevetnu sobu: 2.250,00 kn

***Ovo putovanje možete platiti na više obroka ili jednokratno, virmanskom uplatom, gotovinski, dolaskom u poslovnicu ili večinom kreditnih ili debitnih kartica. Za obročno plaćanje obračunava se naknada od 3,60% 

Uključeno:

  • avio-karta Zagreb – Yerevan-Tbilisi– Zagreb na ekonomskoj klasi
  • smještaj – 9 noćenja u hotelima 3/4* (lokalna kategorizacija)
  • obroci prema programu
  • ulaznice i razgledi prema programu
  • lokalni vodiči
  • pratitelj-vodič na hrvatskom jeziku
  • jamčevina

Nije uključeno:

  • aerodromske pristojbe ( cca 1.450,00 kn   – promjenjive -točan iznos na dan pisanja karte)
  • napojnice 35eur.

Viza  nije potrebna ni za jednu zemlju. Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od početka putovanja.

Cijena je rađena na bazi tečaja USD-EUR-HRK, na dan 06.09.2019.U slučaju promjene tečaja za više od 1,5% agencija zadržava pravo izmjene cijene, kao i pravo na otkaz putovanja u slučaju nedovoljno prijavljenih putnika.

Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa.

Putnicima  preporučamo  putno osiguranje – informacije u agenciji.

Opće uvjete odgovornog organizatora putovanja pogledajte klikom na ovaj link!

ŠIFRA: 3293 GRUZIJA & ARMENIJA 2019 029

Pošalji na Facebook

Ponuda

Info telefon

icon-phoneProdaja:
+385 1 7777 980

+385 1 4832 141

Avio odio:
+385 1 4832 143

+385 91 4832141

faceNOVO

 LUNA

putno-osiguranje

korisne-informacije

poklon-bon

mozaik knjiga top 10 2

 HOTELI

Aktualni programi

20.06.  Istra
20.06.  Slavonija i Baranja
21.06.  Bled i Ljubljana
21.06.  Slavonija i Baranja
17.07.  Istanbul
18.07  Colmar
18.07.  Bled i Ljubljana
18.07.  Grčki otoci i Atena
 krstarenje
23.07.  Pariz
24.07.  London
24.07.  Dvorci Bavarske
30.07.  Pariz i London
30.07.  Dolomiti i Alpe
31.07.  Lisabon i tura
01.08.  New York
01.08.  Istanbul
01.08.  London, 5 dana
02.08.  Barcelona, 5 dana
02.08.  Biseri Rusije
02.08.  Irska
04.08.  Amsterdam
04.08.  Ligurska obala
04.08.  Provansa
05.08.  Nizozemsko
 Belgijska tura
06.08.  Prag, avio
13.08.  Pariz
13.08.  St. Peterburg
14.08.  London
14.08.  Lisabon i tura
15.08.  Bled i Ljubljana
15.08  Grčki otoci i Atena
 krstarenje
20.08.  Pariz
26.08.  Istanbul, 5 dana
27.08.  Aljaska
27.08.  Pariz i London
27.08.  Dvorci Bavarske
27.08.  Dolomiti i Alpe
28.08.  Lisabon i tura
02.09.  Nizozemsko
 Belgijska tura
18.09.  Istanbul
24.09.  St. Peterburg
24.09.  Pariz
24.09.  Prag, bus
25.09.  Atena
25.09.  London
25.09.  Lisabon i tura
 6 dana
26.09.  Grčki otoci i Atena
 krstarenje
28.09.  Lisabon i tura
30.09.  Colmar
02.10.  Jordan i Izrael
05.10.  Apulia i Basilicata
05.10.  New York
06.10.  Provansa
07.10.  Berlin
07.10.  Kapadokaija
 i Istanbul
08.10.  Pariz
08.10.  Dublin
08.10.  Prag, bus
08.10.  Vijetnam i Bali
09.10.  Amsterdam
09.10.  Makedonija i Grčka
14.10.  Andaluzija
15.10.  Azurna obala
16.10.  Dvorci Bavarske
16.10.  Lisabon i tura
16.10.  London
17.10.  Dubai
19.10.  Lisabon i tura,
 6 dana
19.10.  Lisabon i tura
23.10.  Rim
24.10.  New York
28.10.  Jordan i Izrael
30.10.  London
05.11.  Amsterdam
10.11.  Vijetnam krstarenje
14.11.  Madeira
14.11.  Maroko
14.11.  Istanbul, 5 dana
19.11.  Jordan i Izrael

Ove stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više možete saznati ovdje.

Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite ovdje: